RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Stijn verrassend (maar niet heus) snelschaakkampioen (28 mei)
Vrijdagavond 27 mei werd het clubkampioenschap snelschaak 2011 gespeeld. Niet alleen de spelers moesten snel spelen, ook indeler Arrian - die op tijd naar huis moest - had de wind er flink onder. Enkele seconden nadat de laatste partij in een ronde was afgelopen, was de indeling van de volgende ronde alweer beschikbaar, en de spelers moesten dan ook direct weer beginnen. In totaal 11 ronden Zwitsers in één grote groep van 26 schakers werd gespeeld. En al snel bleek dat ratings bij snelschaak helemaal niets zeggen. Verliep de eerste ronde nog volgens verwachting, in de daarop volgende ronden konden steeds meer verrassende uitslagen worden genoteerd. Wie verzint bijvoorbeeld dat Joost van Ruitenburg, toch snelschaakkampioen in 2008, in de vijfde ronde een toren weggeeft, en in de zesde ronde zelfs een dame? En bij Oscar liep het ook niet echt lekker. De snelschaakkampioen van 2005, 2007, 2009 en 2010 kon dit keer helemaal geen potten breken en verloor maar liefst 5 keer.

Na 6 ronden stonden vijf spelers (Richard, Stijn, Leo K., Joost Ros en Victor) met 4½ uit 6 bovenaan, gevolgd door vijf spelers met 4 uit 6, waaronder Joost Ruit en Oscar. Vervolgens hielden alleen Stijn en Leo K. hun hoofd koel. Stijn won zijn resterende partijen, terwijl Leo K. onderweg nog maar één halfje afstond. De partij Stijn - Oscar in de laatste ronde was een zinderende, waarbij Oscar Stijn niet tijdig mat kreeg, waardoor Stijn met zijn laatste pionnetje het clubkampioenschap snelschaak veroverde, met 9½ uit 11! Leo K. werd tweede met 9 uit 11, terwijl Joost Ruit met 8½ uit 11 de derde plaats voor zich opeiste. De eindstand en alle info over de uitslagen is hier te vinden. (Arrian)

Joost van Ruitenburg weer Fischerkampioen (25 mei)
Maandagavond was het RSR Fischer-random-kampioenschap (waarbij de beginstelling door elkaar wordt gehusseld). Het stond dit jaar bol van de verrassende nieuwtjes én uitslagen. Een aantal sterke spelers waren zonder openingstheorie volledig de weg kwijt en behaalden te weinig punten om hier genoemd te worden. Van de vooraf getipte favorieten hield alleen Joost Ruit het hoofd koel en won met 6 uit 6 voor de derde keer. Op plaats 2/3 eindigden de Paulen Tromp & Batenburg. En de vierde plaats werd gedeeld door Hans Kluck, Victor Berg, Maarten vDoorn en HermanK. (Paul B.)

Leo die remise speelt en Leo die de finale haalt (25 mei)
Vrijdag jl. werd er weer tot na twaalven gevochten door o.a Rob van der Lee en Shakir. Rob wist het punt binnen te halen maar de zweetdruppels stonden op zijn voorhoofd. Rob van der Plas wist op hetzelfde moment remise af te dwingen tegen Jos, die nog in de race is voor het clubkampioenschap. Mat in 1 bij het uitvluggeren miste Jos en na afloop was het ongeloof van zijn gezicht af te lezen. Martin kwam glimlachend de bar binnen na weer een winstpartij van zijn hand en ook Richard en Wim wisten een punt op hun conto te zetten. Joost Ruit wist Tim eronder te houden en is nu met 9 uit 12 uitgespeeld. Wie gaat hem inhalen?

In de Minor wist Leo de Jager Arno een punt afhandig te maken, waardoor Jan Pieter de Minor wint. Proficiat JP! In groep 2 bleven Xander en Paul Dekker in evenwicht, maar wist Hans Kluck van Arend te winnen. Arend moet echt in de beugels om degradatie te voorkomen en Hans gaat lekker zo. In deze groep is nog alles mogelijk, alleen Pim en Alek lijken zeker van promotie. In groep 3 hield Wijnand de koploper Marco lang in bedwang maar moest uiteindelijk toch berusten in een nederlaag, volgens Leo van D had Wijnand goede kansen. Zelf remiseerde Leo met Léon, maar was niet echt tevreden, zijn rol lijkt uitgespeeld voor een promotieplek. Andere remiseschuivers waren hier Arrian, Ed, Mischa en Dik. Het is nog volstrekt onduidelijk wie er gaat promoveren.

De finale van de Coppa is bekend. Oscar wist Victor B op te peuzelen en krijgt Leo K als opponent in de finale. Leo wist Herbert te verslaan en dat mag best een verrassing heten. Op 24 juni wordt de big final gespeeld, komt dat zien!

Komende vrijdag is het clubkampioenschap snelschaak. Zijn er spelers uit groep 3 die een competitiepartij willen spelen, geef dit dan door aan groepsleider Michael Fung (mmwfung@hotmail.com). (Wim)

Een spannende en sportieve middag (ondanks de consumptiebonnen) (17 mei)
Afgelopen zaterdag was de laatste KNSB-ronde. Ons eerste team speelde thuis tegen Wageningen. Voor beide verenigingen stond er eigenlijk niets meer op het spel, zowel promotie als degradatie waren uitgesloten. Als enige kon om de eer voor de vierde plek in de eindrangschikking worden gestreden zoals blijkt uit de stand van plek 3 t/m 6 bij het ingaan van de laatste ronde ...lees verder (John S.)

Ruime zege van het tweede team tijdens Poolse landdag (17 mei)
Het tweede team heeft tijdens de gezamenlijke slotronde in Den Haag het KNSB-seizoen afgesloten met een ruime zege van 5,5 - 2,5 tegen ZSC Saende 2 uit Zaandam. Op het bekende bedrijventerrein in Den Haag Zuid-West kwamen alle tien de teams uit klasse 3E in een massabijeenkomst bij elkaar om tegen degradatie of om promotie te spelen, of om geen van beide zoals wij. Niet gehinderd door de belangen die er wel nog op het spel stonden deed het barpersoneel in de speelzaal alsof ze in het eerste het beste stampvolle café aan de Grote Markt in Den Haag aan het werk waren, zodat ze regelmatig door de wedstrijdleiders onder wie Arrian tot stilte gemaand dienden te worden. Onder deze omstandigheden dus werkten de spelers van het tweede hun partijen af, van wie overigens maar minder dan de helft goed te volgen was omdat er er ergens in de buurt van het zesde bord een dusdanig dikke bouwkundig noodzakelijke pilaar stond, dat die het uitzicht op de andere borden zo goed als onmogelijk maakte. ...lees verder (Victor)

23 mei Fischer Random (15 mei)
Maandag 23 mei zal voor het eerst dit jaar een chill-avond worden georganiseerd. Deze keer wordt afgetrapt met het jaarlijkse Fischer Random, waarbij de beginstelling door elkaar wordt gehusseld. Hierin worden de echte schakers van de theoriebeesten gescheiden. Dat er veel op het spel staat, blijkt wel uit het feit dat dit jaar zelfs enkele leden naar het graf van de oude meester op IJsland zijn afgereisd om van hogerhand wat extra tips te ontvangen. Maak dus zelf mee in hoeverre deze ingevingen hen zullen helpen. Als je niet vrijdag tijdens je partij lastig gevallen wilt worden (of niet op de club bent), stuur dan even een mailtje naar Joost Ruit (jvruit@hotmail.com) om je aan te melden. (Joost Ruit)

Teams 1 en 2 sluiten seizoen waardig af (14 mei)
Zowel team 1 als team 2 hebben zaterdag in de laatste ronde van de KNSB-competitie 2010/2011 een overwinning geboekt. Team 1 deed dat tegen Wageningen 1 met 5½-4½. Een hoofdrol was weggelegd voor Joost van Ruitenburg, die GM Jan Timman versloeg! In de gezamenlijke slotronde bij SHTV in Den Haag boekte team 2 een soepele 5½-2½ tegen ZSC Saende 2. Klik hier voor de individuele uitslagen van team 1, en hier voor die van team 2. Verslagen zullen weer volgen. (Arrian)

Massakamp? Massaslachting! (14 mei)
Ze noemen zich Drie Torens, ze heten een schaakvereniging te zijn en ze zetelen in Berkel en Rodenrijs. En ze daagden RSR Ivoren Toren uit voor een massakamp (-slachting, maar dat wisten ze toen nog niet). Elk kind weet dat het schaakspel vier torens heeft, maar wellicht heeft de naamgever bedoeld dat de gemiddelde speler van Drie Torens in een gemiddeld potje binnen gemiddeld drie minuten denktijd een toren kwijt is. Die zelfkennis bleek ver te zoeken toen de club een paar dagen geleden op haar eigen site met veel bombarie aankondigde dat zij het sterker geachte RSR van het bord zou vegen. De club vroeg haar leden op vrijdag 13 mei 2011 dan ook in groten getale naar de "put" (Rehoboth, hun speellocatie, is de naam van een put die door Isaak gegraven werd) te komen om dat te aanschouwen, maar die oproep maakte op de bange dorpelingen niet veel indruk, zodat er die avond een stuk of wat oorlogszuchtige RSR-ers méér aanwezig waren dan Berkelaren, wat tot gevolg had dat er RSR-ers tegen elkaar moesten spelen. Hoe die uitslagen in de uiteindelijke puntentelling verwerkt zijn weet alleen de ceremoniemeester/wedstrijdleider van Drie Torens, die, om de moed er bij zijn leden in te houden, met een rode clownsneus op de indeling gaf en de ronden aan elkaar grapte. Nou ja, we wonnen dus, met overmacht (23,5-13,5), omdat we vorig jaar al Charlois E. versloegen. Spelers van boven de 2.000 hebben we dit keer niet op hoeven stellen. Alek en Paul T. waren onze sterkste afgevaardigden, maar Alek had zijn avond niet. Er was verder mooi spel van Paul D., Michael en Emilian en we speelden eigenlijk allemaal goed. De prijs voor winnaar RSR was een fles whisky, maar die (de fles) bleek niet present en die houden we dus tegoed. Wij danken Drie Torens voor de gastvrijheid en voor de organisatie van de wedstrijd. Wij wensen hen meer succes in de massakamp tegen 't Springende Peert in 2012! (Scheffer)

Massakamp info (10 mei)
Vrijdag a.s vindt de massakamp plaats tegen 3-Torens. We zijn tot nu toe met 23 spelers, dus al een mooi aantal. Even wat praktische info voor degenen die mee doen.

Vertrek vanaf het Nivon: 19.30 uur
Einde circa 23.15 uur
Locatie massakamp: zalencentrum Rehoboth te Berkel en Rodenrijs, Wilhelminastraat 2, telefoonnummer 010 - 5118900

Er is autovervoer ( 5 auto's beschikbaar, heren bedankt) en enkelen gaan op eigen gelegenheid namelijk Arrian, Leon en Paul Dekker. De auto-indeling mail ik naar de chauffeurs zodat zij van alles op de hoogte zijn.

Voor vragen meld je bij Wim (010 - 2261867). Op de avond zelf is Leo van Dongen jullie teamleider. Succes gewenst! (Wim)

Wie O Wie ? (8 mei)
In alle groepen is de spanning om te snijden. Zo is in groep 3 alleen Marco Starmans zeker van promotie. Met mooi degelijk spel en een 100% scoren gaat Marco voor de 11 uit 11 of is er nog iemand die hem kan stoppen.....? De rest of best bestaat uit een groep van maar liefst 11 man. Met de top dogs Arnold, Dik ,Ed, Arrian en de man in vorm Mischa als favorieten. Groep 2 is helemaal een gekkenhuis alleen Alek gaat duidelijk voor de promotie. Verder gaan Pim, Xander, Hans en Wouter lekker met leuk spel maar zekerheidjes zijn er nog niet. De promotie en degradatie streep is hier flinterdun. De minor heeft een duidelijke kopgroep van drie man: Jan Pieter, Arno en Paul Batenburg. De rest moet nog volop aan de bak en ook een calculator is onmisbaar voor de final destination. In de Champions League gaan drie man voor het clubkampioenschap 2011. Het gaat nu om Oscar, Jos en Joram. Het leuke is dat de heren onderling nog tegen elkaar moeten spelen (met dank aan logistiekfidemeester Arrian). Dat kan heel spannend worden en kortom de hoogste tijd voor wat demonstratie borden aan de bar! Verder gaan er geruchten over een comeback van Joop! met een heuse inzamelactie die loopt via de Deutschen Bóóg Bundesbank zie we graag een een meerjarige financiële bijdrage tegemoet.

IJzer met handen breken loopt verkeerd af voor Stijn (8 mei)
Bah, bah, bah. Balen, balen, balen. [vul hier uw favoriete vloek in] Stijn is er vol voor gegaan. Met wit tegen Mahsa Bitalzadeh (1848) (jawel, het jongere zusje van IM Ali B.) bereikte hij lange tijd niet zo veel. Vervolgens koos hij voor een risicovolle afwikkeling, waarbij hij het initiatief verkreeg in ruil voor een mogelijk irritante vrije h-pion voor zwart. Ik had de indruk dat het wel eens goed kon aflopen, maar zou zelf met de koning naar die h-pion zijn gegaan in plaats van de toren, zodat de toren druk kan blijven uitoefenen op de zwarte stelling. Zoals het in de partij ging, ging het van kwaad naar erger - de h-pion had de turbo erop gezet en toen zwart de toren en loper goed kon neerzetten, was het in hogere zin bekeken. Stijn vocht nog voor wat hij waard was, maar na 103 zetten moest hij toch de handdoek in de ring gooien. Speel de partij hier na. In de partij tussen zijn medekoplopers trok Thomas Beerdsen aan het langste eind, waarmee Thomas ongedeeld eerste werd met 7 uit 9. Voor Stijn restte niets anders dan de gedeeld derde plaats, op weerstand vierde. Helaas, helaas, helaas ... (Arrian)

Stijn gedeeld bovenaan met nog 1 ronde te gaan! (7 mei)
Door in misschien wel zijn beste partij van het toernooi met wit Rik Roelofs (1920) te verslaan èn de resultaten in de andere partijen, deelt Stijn samen met Tycho Dijkhuis en Thomas Beerdsen met nog één ronde te gaan de koppositie. Zelf heb ik het niet zo op openingen als 1.e4 c6 2.Pe2, maar het leverde Stijn het punt op. De partij is hier na te spelen. In de slotronde mogen Stijns medekoplopers tegen elkaar, terwijl Stijn zelf mag aantreden tegen Mahsa Bitalzadeh (1848). Wie weet hoe mooi het morgen allemaal kan worden! De partij is zondag vanaf 10.00 uur live te volgen. Stijn, heel veel succes! (Arrian)

Halfje brengt Stijn niet verder (6 mei)
Het leek erop alsof Stijn (zwart) en zijn tegenstander Tycho Dijkhuis (1988) elkaar vandaag geen pijn wilden doen en hun krachten wilden sparen voor de laatste twee ronden. Er werd al snel erg veel afgeruild, en na 23 zetten werd de vrede getekend. Omdat Lars Vereggen, naast Tycho de andere koploper, ook niet verder kwam dan remise, deelt Stijn nog altijd de derde plaats, nu met drie andere spelers, en staat nog altijd een halfje achter de twee koplopers. Stijn had dus goede zaken kunnen doen vandaag, maar het mocht niet zo zijn. Speel de partij hier na. In de achtste ronde mag Stijn het met wit aan bord 4 (live te volgen) opnemen tegen Rik Roelofs (1920). (Arrian)

Weer een punt voor Stijn (5 mei)
... maar gemakkelijk ging het niet. Stijn moest in de zesde ronde met wit spelen tegen Dave Looijer (1843). In een versnelde Draak kreeg Stijn al snel een betere stelling, hetgeen een kwaliteit opleverde. Ik weet echter niet of Stijn zwarts 26e zet Lf8 echt had gezien. In ieder geval moest hij vervolgens alle zeilen bijzetten (mijn observatie, die natuurlijk niet hoeft te kloppen) om het na diverse slagenwisselingen ontstane eindspel van T + 6 pionnen tegen 2 L + 4 pionnen alsnog te winnen. Dat lukte gelukkig dankzij de 3 tegen 1 pion op de damevleugel. Speel het hier na. Doordat koploper Lars Vereggen verloor, staan er nu twee spelers met 5 uit 6 bovenaan, gevolgd door Stijn en nog een speler met 4½ uit 6. Stijn mag in de 7e ronde aan bord 2 (live te volgen) met zwart tegen Tycho Dijkhuis (1988), naast Lars de andere koploper. Opeens is alles weer mogelijk! (Arrian)

Stand van zaken massakamp tegen 3-Torens (4 mei)
De volgende spelers (alleen uit onze RSB-teams!!) hebben inmiddels aangegeven mee te willen doen: Emilian, Wouter, Rob van der Lee, Leo vD, Robin, Lola, Wijnand, Dik, Bart V., Paul D., Arend, Alek, Michael, Paul T., Floris, Leo de J., Herman, Léon C., Shakir, John Besems, Bob, Arrian.

Vervoer tot nu toe: 3 auto's, te weten Wouter, Rob van der Lee en Dik. Wie wil er nog rijden? 2 auto's nodig, anders wordt het fietsen (afhankelijk van waar je woont tussen de 20 en 35 minuten). Verzamelen NIVON, vertrek tussen 19.15 en 19.30 uur.

Voor vragen richt je je tot Wim Koster. (Wim/Arrian)

Stijn weer op de weg omhoog (4 mei)
Stijn trad in de vijfde ronde met zwart aan tegen Ankit Majhi (1752). In een Siciliaan offerde wit op de koningsvleugel twee pionnen zonder compensatie. Stijn schoof dat netjes uit, waarbij de slotstelling (Stijns 4 pionnen tegen wits toren) een leuk plaatje oplevert. Zie voor de partij hier. Achter de tot nu toe ongenaakbare Lars Vereggen (5 uit 5) heeft de nummer 2 4 uit 5, gevolgd door Stijn en nog vier andere spelers met 3½ uit 5. De eerste plaats is misschien uit zicht, maar de tweede plaats is nog alleszins mogelijk. In de zesde ronde mag Stijn aan bord 4 (live te volgen) met wit spelen tegen Dave Looijer (1843). (Arrian)

Half herstel voor Stijn op NK Jeugd C 2011 (3 mei)
De klap van gisteren moet hard zijn aangekomen. In de vierde ronde speelde Stijn met wit tegen Thomas Mollema (1766). De partij eindige na iets meer dan 20 zetten in een zetherhaling. Ik heb zelf het gevoel dat Stijn met meer durf deze partij had kunnen winnen, maar ja, zo'n hoogvlieger ben ik zelf niet bepaald. Oordeel zelf via deze link. Door deze remise staat Stijn nu, met acht anderen, gedeeld vijfde met 2½ uit 4. In de vijfde ronde treedt Stijn met zwart op bord 7 aan tegen Ankit Majhi (1752), helaas niet live te volgen. (Arrian)

Domper voor Stijn op NK Jeugd C 2011 (2 mei)
Vandaag moest Stijn met zwart aantreden tegen de als eerste geplaatste Lars Vereggen (2038). Wit ontplooide flink wat activiteit. Stijn kreeg na een offer van wit weliswaar een kwaliteit kado, maar wits pion op d6 werd wel erg vervelend. En toen werd Stijn heel vervelend mat gezet door een paard en loper, waarbij het gezien het verloop van de partij in dat stadium lijkt alsof Stijn de mogelijkheid van dat mat helemaal over het hoofd heeft gezien. De partij kan hier nagespeeld worden. Stijn staat nu, met acht anderen, gedeeld vierde met 2 uit 3. In de vierde ronde zal hij met wit op bord 3 aantreden tegen Thomas Mollema (1766). Deze partij is - als het goed is - live te volgen via de site van het NK Jeugd onder de knop "Live" en vervolgens "Venster 2". Zet 'm op, Stijn! (Arrian)

Goede start Stijn op NK Jeugd C 2011 (1 mei)
Ons lid Stijn is deze dagen actief op het NK Jeugd in de C-categorie. Coach Dolf zorgt voor de schaaktechnische begeleiding. Stijn (rating 1957) is als vijfde geplaatst. Maar zoals men wel weet, zeggen ratings bij jeugdspelers niet alles. Een lage rating hoeft nog niet een zwakke speler te betekenen ... De eerste ronde werd op Koninginnedag gespeeld en Stijn moest op bord 5 met wit tegen Maarten van Harten (1754). In een Spaanse partij verkreeg Stijn al snel een kwaliteit voorsprong, maar hij moest nog vol aan de bak om de partij naar winst te schuiven, uiteindelijk na 66 zetten. In de tweede ronde, op 1 mei, mocht Stijn met zwart op bord 4 aantreden tegen Selwin Keuning (1735). Na een Siciliaan hield Stijn een iets betere pionnenstructuur over. Na veel duw- en trekwerk werden er een paar pionnen veroverd, waarna het punt na 37 zetten binnen was. Na twee ronden zijn er nog slechts twee spelers met 100%, Stijn en de als eerste geplaatste Lars Vereggen (2038), waar Stijn met zwart in de derde ronde tegen mag spelen op bord 1. Uiteraard wenst de webredactie Stijn heel veel succes toe! De partij uit de eerste ronde is hier na te spelen, en de partij uit de tweede ronde hier. De partij van Stijn tegen Lars zal op de site van het NK Jeugd live te volgen zijn onder de knop "Live" en vervolgens "Venster 2". (Arrian)