RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

Van spaghetti kun je geen chocola maken (27 mei)
Als Lee remiseert met Edwin, en Eddie verliest van Maarten, en Leo houdt de onverslaanbare Arno op remise, maar verliest van Wijnand, die vervolgens op een halfje blijft steken tegen Jeroen, en Jaco betonschaakt naar een punt tegen Wouter en Maarten, en Wouter doet hetzelfde tegen Jaco en Paul, dan eindigen er dus acht man op 4 uit 10 en de groepsleider in het gekkenhuis. Met nog maar acht partijen te gaan zou je verwachten dat het aantal mogelijke eindstanden beperkt is, maar alle bespiegelingen leiden tot een spaghetti-brei van gelijk-eindigen met onderlinge resultaten en/of SB-punten waar geen chocola van te maken is. Met de zomervakantie binnen handbereik zijn er maar een paar spelers die niet hoeven te zweten: Sander trok zich terug uit deze zenuwslopende toestand en is de enig nu bekende degradant, Paul Tromp heeft op zeker zilver en dus een ticket voor de voorronden CL, en Arno is met grote overmacht groepswinnaar, hij kan in zijn laatste partij tegen Leo zelfs de (nooit eerder vertoonde?) perfecte score van 10 uit 10 bereiken! Samenvattend: de komende weken wordt hoe dan ook alles beslist, dus blijf vooral kijken op de vrijdagavonden bij RSR naar de ongetwijfeld zinderende ontknoping van de groep met de meest explosieve mix van ondoorgrondelijk schaak (Lee, Wijnand, Wouter), cartoonachtige karakters (Maarten, Jaco, Paul) en snel rijzende dan wel vallende sterren (de rest)! Einde van al dit geweld is gepland op 12 juni. (Rob van der Plas)

Spaan Watertorenkampioen deel II (27 mei)
Een erg leuk stukje van Mister Rokado Rik Ensering is te lezen op de op de Rokado site. Hierin een paar “puntjes” en twee partijen waaronder de laatste loodjes van Spaan. Klik hier voor de Rokado site, beslist de moeite waard!

RSR Doorgeef Champs Oscar en Richard (26 mei)
Met 20 man en dus 10 teams werd gisteren de laatste Chill Dinsdag afgesloten met doorgeefschaak. Op papier waren drie teams favoriet Richard / Oscar , Spaan / Batenburg en Joost /Joost. Al snel was er een kop groep met inderdaad deze heren aan de leiding, waarbij in de onderlingen duels uiteindelijk Rich en Oscar er als winnaars uitkwamen. Terechte winnaars met een monster scoren van maar liefst 17 punten waarbij alleen Joost² dicht bij waren. Commentaar van de heren op hun tactiek waren kort en vaag “list en bedrog” “afwachtend spelen is hier een must ” ..... Wat verder opviel was dat cake en bier heel goed samen gingen, The return of the legend Aernout, het vlekkeloze en strakke schema van Arrian Rutten, de fit tussen Vincent en Herman, schaakfanaat Jurriaan, de score van de Chills Hotman en Stefan en Remise Koning Sjonnie die een staande ovatie kreeg bij binnenkomst en daarna gelijk zijn naam eer aan deed door in de eerste ronden Herman op eeuwig schaak te houden. We bedoel maar.....voor de rangen en standen klik hier en volgend jaar gaan we er weer voor!

Spaan Watertorenkampioen (26 mei)
Het Watertorentoernooi is weer eens gewonnen door Nathanael Spaan. Om eerlijk te zijn: we zijn de tel een beetje kwijt voor de hoeveelste keer dit was. Maar goed, het is een verdiende overwinning, ongeslagen en maar twee remises, waarvan 1 tegen de nummer twee Holwijn. Dat betekent dus kassa voor de heer Spaan. Ook Don Leo zat met 4½ punt in de prijzen en mag tevreden zijn. Kortom: een geslaagd toernooi met een goede sfeer, vreemde weggeef partijen, lekkere koekjes, een overwinning die “remise” bleek te zijn en af en toe met een wat vreemde indelingen. Voor de alle rangen en standen klik hier.

Nog twee weken voor groep 3 (25 mei)
Nog 2 speelavonden te gaan voor de groep-3 spelers. Op dit moment zijn er nog voldoende kanshebbers voor een top 4 klassering, hoewel favoriet Wil en deviant in het donker (red.) Dik de beste kansen lijken te hebben. Als Jeroen Hollebrands nog 2 maal de punten naar huis meeneemt, kan hij ook nog meedingen naar promotie. Het leuke in deze groep is dat Iedereen van iedereen kan winnen, te zien aan de vele verliespunten van de koplopers. De jonge Peter Alexander doet het deze cyclus ook prima en wist Wil een punt afhandig te maken, mat achter de paaltjes ! Of hij er echter in slaagt promotie af te dwingen is nog maar de vraag. Voor bekende namen als Ed, Jurriaan en Arnold zal het lastig worden hoewel Ed nog een kans maakt als hij zijn laatste partij wint. Rick van der Eijk dingt ook nog mee voor een topplaats en heeft in een aantal partijen laten zien dat hij meekan in groep 2. Nog een oproep aan alle spelers van groep 3: kom nog 2 avonden spelen (29 mei en 5 juni) om de competitie goed te kunnen afronden. (Wim)

Minorpromotiegroep spannend (24 mei)
Zo tegen het eind van het seizoen wordt de stand opgemaakt: wie zijn de losers en wie gaan voor goud. In de Champions League gaat het kampioenschap tussen Dolf en Joost Ruit (sorry Oscar..). Dolf deed vrijdag goede zaken door Rob te verslaan; Joost kwam niet verder dan remise en mocht hiermee nog blij zijn tegen de steeds beter spelende Tim. Met een paar minuten op de klok leek Tim, met eerst 2 pionnetjes, weldra nog 1 pion, winstkansen te hebben. Joost combineerde echter rap naar een remise-eindspel. In groep 2 speelde Leo een zet van een zelfmoordterrorist en kon opgeven. Zie de foto: welke zet speelde Leo? En dan de Minorpronotie waar vrijdag 4 partijen werden gespeeld. Bovenin gaat de strijd tussen de broertjes Ammerlaan. Richard won vrijdag van Pieter en versterkte zijn koppositie. Onderin is nog alles mogelijk. Zelfs Sjoerd is nog niet verloren. Hij moet dan wel tweemaal winnen en is afhankelijk van de andere uitslagen. Naast Sjoerd zijn Pim en Pieter het meest in gevaar. Pieter moet nog tegen Stefan en om een kansje te hebben moet hij winnen. Pim verloor afgelopen vrijdag van mij (Alek). Met 4 punten ben ik nu weer iets veiliger. Pim had een chessnikov verwacht, maar kreeg een kalasnikov; hier had hij niet op gerekend en tot ver na middennacht vroeg Pim zich af: wat ging er fout in de opening? Zie ook het fragment. De laatste ronde mag hij nu tegen Herman, die vrijdag van Michael won, maar zelf ook voor behoud moet vechten in de laatste ronde en zeker niet mag verliezen. Leo is al uitgespeeld en moet afwachten wat de rest doet: degradatie is nog mogelijk. Wie verder moet oppassen is Winood: hij verloor vrijdag van Philip, heeft 4 punten en mag nog tegen Richard. Alleen middenmoter pur sang Michael (niet voor niets remisekoning) hoeft zich nergens meer zorgen om te maken: hij kan geen kampioen meer worden en degraderen kan hij ook niet meer. Al met al wordt het de komende week/weken spannend in de minorpronotiegroep.

Chill Doorgeefschaak-kampioenschap (22 mei)
Dinsdag 26 Mei gaat het heuse RSR doorgeefschaak-kampioenschap gehouden worden. Dit onder deskundige leiding van onze Nationale Arbiter Arrian Rutten en Chill chef Leo. Dus iedereen kan alvast op zoek naar een schaakpartner er zijn geen beperkingen, mocht je toevallig Kasparov tegen het lijf lopen, gewoon vragen ! Aanmelden kan wie de mail, club of de tam tam en elk team is welkom. Geen partner? Geen nood. Dating bureau RSR vindt een serieuze partner, 100% garantie! !

Spaan heerst (21 mei)
Maandag gaat de laatste ronden van het Watertorentoernooi in. Ongeslagen staat Spaan gedeeld aan kop met Holwijn. Verder is er een groepje met een half punt minder, waaronder ballenjongen Leo van Dongen......het hoe en waarom is niet te vatten. Maar Leo droomt nu nog van een ratingprijsje......... Ook bij het Rotterdam Open staat Spaan aan kop, alleen hier zijn er nog twee ronden te gaan. RSR Toernooitijger Wil en Dik zijn ook in vorm, helaas vallen Leo en Mark hier een beetje tegen. Nu maar hopen dat Spaan niet last gaat krijgen van het RSR syndroom “de eeuwige tweede plek”. Voor iedereen die Maandag niks te doen heeft is het Melanchthon in Schiebroek the place to be.

Favoriet clubkampioen Doordraaischaak (20 mei)
Het wordt eentonig maar chillfanaat Oscar heeft de derde editie van het RSR Doordraaischaakkampioenschap wederom gewonnen. Hoe kan het ook anders aangezien hij de regels bepaalt, misschien wordt het eens tijd dat de regels officieel vastgelegd gaan worden. De opkomst had wat hoger kunnen zijn maar derhalve was de sfeer lekker intiem en extra gezellig omdat er in de bar gespeeld kon worden. Fischerschaakkampioen Spaan leek op de goede weg door in de vierde ronde van Oscar te winnen, maar werd vervolgens gevlagd door Maarten en viel ver terug. Maarten en Paul Tromp waren weer in chillvorm maar kwamen net te kort voor de titel. De grote verrassing van het toernooi was Robin die met aardig spel en 'de goede rij' in de top meedraaide. Outsider Stefan stelde enigszins teleur door ondere andere van chillbaas Leo te verliezen maar zat dan ook geregeld in 'de verkeerde rij'. Jurriaan snapt het spelletje uitstekend maar naarmate de avond vorderde was de scherpte er af. Zo ie zo raakte iedereen een beetje doorgedraaid: met schaak inzetten, stukken de verkeerde kant doorgeven, van gekkigheid niet weten welke stuk je moet inzetten, stutten met dames, koningsaanval met een leger aan pionnen, helemaal kostelijk was hoe Mischa fluitend door zijn vlag ging. Kortom, het was weer een geslaagde chillavond!

FOTOOOS!!! Opvallend is een heel leeg bord en een heel vol bord. Aan het lege bord zie je Pim & Paul zogenaamd blindschaken; in werkelijkheid ging het erom wie het beste het openingsboekje uit zijn hoofd had geleerd: Bij zet 9 werd al opgegeven... We zien ook een heel vol bord met de typische doordraairemise stelling van Leo en Mischa. In het midden zien we tovenaar Spaan zo flitsend een zet uitvoeren dat zijn hand niet meer zichtbaar is: zelfs winnaar Oscar is onder de in druk van zoveel snelheid.

Oscar wint snelschaakkampioenschap (16 mei)
Vrijdag 15 mei 2009 was het weer de beurt aan het clubkampioenschap snelschaak van RSR Ivoren Toren. Oscar wist het te winnen met 9½ uit 11. Natuurlijk is Oscar favoriet voor alles wat afwijkt van het 'gewone schaak'. Dat hij het Fischerschaak eerder deze week niet wist te winnen zal hem ongetwijfeld dwars hebben gezeten. Lang stond Joost Ruit echter aan kop: hij wist in de vijfde ronde van Oscar te winnen, maar liet in de ronden erna wat punten liggen; vooral het verlies tegen Spaan was fataal. Derde is snelschaker pur sang Tim Benning geworden en opmerkelijk detail: zowel tegen Oscar als tegen Joost speelde hij remise in een stelling waarin de nummers 1 en 2 Rosmaliaans oorlogszuchtig op winst hadden kunnen doorbeuken. Sportiviteit dus alom; de Obama-geest waart rond bij RSR tot grote verbittering van dr. Ros zelf, die vierde werd. Spaan sluit de top 5, de enige plaatsen die het eervol vermelden waard zijn, af. Typisch dat de Spaaniaanse schaakmethode ook binnen het snelschaken succesvol is. Ikzelf gaf zomaar een volle toren aan hem cadeau; vervolgens had Spaan nog de grootste moeite van mij te winnen. Andere spelers verging het niet beter: zij trappen met open ogen in zijn doorzichtige valletjes, bang dat er een grootst plan achter zit. Maar geen gezeur, de winnaars hebben altijd gelijk, het hoeft niet mooi of correct te zijn. Mooi was zeker het partijtje van Oscar tegen Paul Batenburg: daarom fragment van de week
. Zie voor de eindstand en alle info over de gespeelde ronden deze link.

RSR Chillmaand: Hellingschaak a.k.a. doordraaischaak (14 mei)
Nieuwe ronde, nieuwe kansen! De geslaagde eerste dinsdagchillavond krijgt op 19 mei een vervolg en zal draaien om het RSR doordraaischaakkampioenschap. Wil je je doorgeefskills oefenen of speel je liever doorgeefschaak zonder irritante partner doe dan mee! De spelregels zijn simpel: doorgeefschaken op een lange rij borden waar eenrichtingsverkeer geldt. Elke ronde heb je een nieuwe buurman die verantwoordelijk is voor jouw stukkentoevoer. Nieuw is dat bord 1 met extra inzetmateriaal begint. Er zal weer Tibetaans ingedeeld worden aangezien doordraaigrondlegger Oscar niet zo'n mooie laptop als Paul Batenburg heeft. Natuurlijk is chillbaas Leo ook van de partij om doorgedraaide spelers op te vangen met snacks en drank. Iedereen is welkom vanaf acht uur in het NIVON.

Nathanael clubkampioen Fischerschaak (13 mei)
Afgelopen dinsdag werd ons clubkampioenschap Fischerschaak gehouden. Bij Fischerschaak is de beginstelling iedere keer anders, alleen de pionnen staan altijd op de 2e resp. 7e rij. De stukken staan iedere partij op een andere plaats. Voordeel is dat er te veel beginstellingen zijn om openingstheorie uit je hoofd te leren (voor sommigen duidelijk een nadeel!) en het dus aankomt op inzicht. Na Oscar (2007) en Joost Ruit (2008) was het dit keer Nathanael Spaan die de titel greep. Hij won vijf keer en verloor van Oscar. Op de tweede plaats eindigden Oscar (hij verloor in laatste ronde van Richard), Richard en Rob (allen 4,5 punt). De grootste overscores waren voor Maarten van Doorn (+ 1.94 punten boven de verwachte score) en Rick van der Eijck (+ 1.95). Zij begrijpen het schaakspel dus beter dan hun rating doet vermoeden! De man die het meest de weg kwijt was zonder zijn openingstheorie was tot eenieders verrassing Joost Ros (- 2.66). Verder liep de avond soepel en smakelijk dankzij cateraar Leo & wedstrijdleider Paul B.
Eindstand
5 punten: Nathanael
4,5 punten: Oscar, Richard & Rob van der Plas
4 punten: Carel
3,5 punten: Stefan & Maarten
3 punten: Rick, Paul B, Dik & Paul T
2,5 punten: Joost Ros & Leo
2 punten: Peter Alexander, Rob Linssen & Mischa
1,5 punten: Rob van der Lee

Mischa wint en Rob net niet (11 mei)
Groep 3 heeft al weken het meeste aantal partijen per avond en ...het is loeispannend. In de top 10 staan genoeg spelers die eigenlijk thuishoren in groep 2, maar wat is eigenlijk? Als zelfs Wil nog niet zeker is van promotie is alles nog mogelijk. Vrijdagavond won laatstgenoemde met moeite en geluk van Arnold. Meest in het oogspringend in deze groep was de winstpartij van Mischa. Na een lange reeks niet gewonnen versloeg hij Leon in een mooie partij waar voldoende stukken instonden om fragment van de week te worden. In groep 2 lijken de besten op promotie af te stevenden: Arno is natuurlijk al zeker, Paul Tromp en Maarten voegden zich als kanshebber hierbij. Edwin liet een klein steekje vallen tegen Wijnand; door de winst van Leo op Jeroen moet hij op gaan passen. Over de MPG zeg ik (Alek) niets meer nadat ik voor de derde keer op rij verloor. De CL werd vrijdagavond beheerst door 2 klassiekers: een ouderwetse tussen Rob & Wim en dé moderne klassieker (als er zoiets bestaat) tussen Oscar & Joost van Ruitenburg. Rob kreeg tegen Wim een mooie aanval en leek op vele manieren te kunnen winnen. Oscar had intussen professioneel Joost opzijgezet en het punt al binnen. In de partij tussen Dolf en Joost van Rosmalen leek de witspeler opgerold te worden door de pionnenovermacht van Joost. Helaas voor Rob, die al hemelse vizioenen van een mogelijk clubkampioenschap voor zich zag opdoemen, liep het anders. Wim ruilde de dames en het was remise; Dolf dolde in tijdnood dr. Joost en kwam ook puntendeling overeen. Oscar leidt nu in de CL, maar de kanshebbers zijn toch Joost Ruitenburg en Dolf. Het hoogst haalbare voor Rob lijkt dit jaar een derde plaats. Tot slot speelde Spaan en Tim om een plek in de halve finale vd Coppa. Zoals je weet moet je Spaan altijd twee keer verslaan om echt te winnen: alsdus geschiedde
!!

Mei de RSR Chill maand (8 mei)
Mei gaat de Chill maand worden! We gaan op 12 mei beginnen met RSR Fischer Random daarna 19 Mei hellingschaak en totslot op 26 Mei doorgeefschaak kampioenschap. We beginnen dus met de Chill Dinsdag 12 Mei, daar gaat het heuse RSR Fischer Random kampioenschap oftewel Chess 960 gehouden worden. Dit onder deskundige leiding van Fischer-kenner Paul Batenburg en Chill chef Leo. Verleden jaar werd de onbetwiste Fischer-kampioen van RSR Oscar onttroond en moest zijn titel afstaan aan voorzitter Joost van Ruitenburg, wie treed dit jaar in de voetsporen van de Bobby......... Dus kijk even in je agenda en hou die datum vrij! Het zal om acht uur beginnen en om 23 uur afgelopen zijn. Iedereen is welkom en aanmelden kan wie de mail of op de club. De regels zullen worden uitgelegd onder het genoot van cake , chips en andere ranzige dingen wat weer kan worden weggespoeld met het nodige bier.

Mededelingen intern (7 mei)
Het seizoen nadert zijn climax in de komende weken. Het clubkampioenschap is nog spannend, Joost van Ruitenburg staat er het beste voor op dit moment. Met nog enkele topduels te gaan is echter nog niets beslist.
In de overige groepen is voldoende strijd voor de promotie als ook voor de degradatieplekken maar sommigen onder ons moeten echt gaan opletten. In groep 3 is nog van alles mogelijk, maar let op het seizoen is niet lang meer. In de Coppa is Kachun doorgedrongen tot de ½-finale na Richard en Paul Batenburg opzij gezet te hebben. Een mooie affiche is de partij Dolf-Joost en ook Spaan-Tim, wat een herhaling is van de voorrondepartij; dat kan leuk worden! Jaco-Peter is de laaste kwartfinalepartij. Op vrijdag 15 mei a.s. wordt het jaarlijkse snelschaakkampioenschap van de club weer gespeeld, spelers die toch interne willen spelen dienen dit aan te geven bij hun groepsleider, alleen in noodgevallen om het snelschaken niet onnodig te verzwakken. 5 juni is normaal gesproken de laatste speelronde van alle groepen, waarna op 12, 19 en 26 juni het gebruikelijke zomerschaak plaatsvindt. De finale van de Coppa vindt op 26 juni plaats, tenzij Peter zich voor de finale plaats. (Wim Koster)

Hoofdrol voor veld C4 (2 mei)
Al in de opening vestigde dit normaal zo bescheiden veldje de aandacht op zich. Bijvoorbeeld bij Kranige Leo-Pieter (1.e4 e6 2.d4 d5 3.c4?! na vele complicaties won zwart) en Groep 2-topper Arno-Edwin (1.e4 c5 2.b4 cxb4 3.c4!? later meer). Lee speelde tegen Wouter op zijn Lees, 7 stukken op rij 8, 5 pionnen op rij 6. Toen hij eindelijk overstak was het gelijk raak, na slaan op, daar is ie weer, c4, bleef hij een stuk voor en Wouter was voor donker thuis. Toch had het grootste drama van de avond zich toen al afgespeeld. Wil had Alexander de Kleine alle hoeken van het bord laten zien tot hij de onderste rij even vergat. Mat achter de paaltjes en kijk niet vreemd op als u op dodenherdenking een BMW door het beeld ziet vliegen. Leo ging in de kleine klassieker tegen Jaco duidelijk voor het fragment van de week. Al snel drong hij met zijn dame door in Jaco's Pirc tot g7. Dan maar lang gerokeerd, maar toen Jaco naar rechts keek bleek diezelfde dame opgedoken op a8! In stille bewondering de hand schudden is wat dan nog rest. Toen dit allemaal achter de rug was, uurtje of half elf, waren Arno en Edwin gevorderd tot zet 8. Fast Eddie maakte het zelfs voor zijn doen erg bont, 19 zetten in 38 seconden is voor hem kwantitatief geen probleem maar kwalitatief viel er wel iets op aan te merken zoals Arno de 100 procent man eenvoudig aantoonde. In de Minor was het meest opvallend het afslaan van Philips remiseaanbod door draw king Fung. Terecht blijkbaar want ook Philip hebben we in de bar niet meer teruggezien. Paul Brasil werd heel langzaam maar ook heel zeker gecoppaad door Kachun, die in twee weken evenveel rondes verder is. Het beslissende, hoe kan het ook anders, c3-c4! dwong Paul tot afwikkeling naar een voor hem verloren toreneindspel. In de CL tenslotte valt voor het oppervlakkige oog altijd het minste te genieten. Te voorzichtig, te onbegrijpelijk. Wie verder kijkt zag een diep kwaliteitsoffer van Peter tegen prof.dr.ir. Joost dat had moeten winnen maar remise werd. Doctor Joost deed overigens, ogenschijnlijk nog nuchter, de uitspraak met een ieder te willen wedden om 50 euro dat hij volgend seizoen cum laude clubkampioen wordt... Het sluitstuk van de avond en dit stukje is voor de toppers Wim en Cor. Hun partij ontvlamde pas in de tweede fase, waar Wim in een krankzinnig eindspel van Toren en Paard tegen Toren en drie pluspionnen een mat in 1 gemist schijnt te hebben. Door de uiteindelijke puntendeling behoudt Cor zijn ongeslagen status bij RSR en Wim zijn minuscule kans op een hernieuwd clubkampioenschap. (Rob van der Plas)