RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

 

Supercup Simultaan (31 mei)

Ja ja daar is die weer, de Super Cup!! De strijd gaat dit keer tussen clubkampioen Wim (2007) en bekerhouder Joost van Ruitenburg. En jawel wij leden mogen ook een steentje bijdrage aan in dit schaakgeweld. Door a.s. Maandag 2 juni om 8 uur mee te doen met de klok simultaan van een half uur p.p.p.p . Dus dit is de kans om nog wat van je schaakleven te maken door op een dag Wim en Joost te pletten. En laten we eerlijk zijn: heb je altijd al gedacht dat de schaak theorie er niet toe doet, Wim eigenlijk niet kan schaken, Joost altijd maar geluk heeft en dat jij daar eigenlijk had moeten staan! Kom dan a.s Maandag en bepaal wie de winnaar gaat worden vd Super Cup. Het lekkers zal klaar staan en echt iedereen is welkom!

Sjoerd gedeeld tweede in Watertoren (31 mei)

Dit keer is het Watertoren toernooi gewonnen door de sympathieke Pieter Sturm. Wel bekend bij RSR van het PK 2001. RSR had dit keer Sjoerd, Spaan en ballenjongen Leo in de strijd geworpen. Toch niet de minsten... Sjoerd had verleden jaar het toernooi gewonnen en veteraan Spaan is een veelvoudig winnaar van dit toernooi. Het mocht niet zo zijn. Spaan speelde als een natte krant, Sjoerd begon slecht maar wist zich te herstellen met een mooie gedeelde tweede plaats (5 ½ uit 7) helaas op WP buiten de prijzen en Leo kwam in de middenmoot terecht: voor een ballenjongen niet slecht.

Wie O Wie spanning alom !! (24 mei)

Het was vrijdag weer een volle bak waarbij er gestreden werd voor promotie of behoud. Zo ook in groep 3 waarbij Arrian nog steeds in de winning mood is met maar liefst 5 overwinningen op rij. Dit keer was Leo het slachtoffer in zeer complexe stelling (zie fragmenten archief). Leon gaat ook goed, is nu zelfs koploper na zijn remise tegen Jaco. Maar vreemd genoeg is niemand nog zeker van promotie in deze groep! Er zijn nu 6 man volop in de race voor de vier promotie plaatsen en de verschillen zijn nihil. Ook in groep 2 is de spanning voelbaar. Gaat Paul Dekker nog promoveren na zijn verlies tegen Aernout? en Maarten ? kan hij degradatie ontlopen na zijn hak partij tegen Ed (zie fragment vd week) tja het degradatie spook.... in deze groep zijn nog zeven man niet veilig. De strijd om plek één gaat waarschijnlijk tussen Tim en Philip maar de verrassend sterk speelende Pim maakt ook nog kans. In de Minor scoorde Sjoerd een belangrijk punt tegen de grote Wim en ging Paul Tromp in het degradatieduel tegen Wil met het punt er vandoor. Maar degradatie is nog steeds mogelijk voor de heren. Kortom er is nog niks beslist en maar liefst vijf kandidaten maken nog kans op degradatie. Wie de Nr 1 gaat worden is ook nog helemaal open.... drie kanshebbers Stefan, Wim en Milton. Tot slot het heilige der heilige de schaak-arena van Rotterdam, de poule des doods of te wel de Champions League. Hier gaat het tussen Oscar en Joost. Beide moeten nog tegen de ongeslagen Kacper en ja .... ook nog tegen elkaar! Kortom de strijd is nog laaaaaaaaaaaaaang niet beslist en de komende weken zal het erop of eronder worden in de RSR arena. De kaartverkoop is al begonnen en money bookers maken overuren.

FM Oscar winnaar Chillympics: Doordraaischaak (23 mei)

Ook dit jaar ging de titel RSR Doordraaikampioenschap weer naar Oscar. Met een goede opkomst, zelf gebakken spacy cake, chips, bier en een doorgedraaid schaakbord ging men weer eens helemaal los. Met zeer vreemde stellingen als gevolg: stukoffers voor een pionnetje, drie dames op het bord.........tja het was allemaal heel gewoon. Al snel was er een duidelijke kopgroep met Richard, Oscar en Joost maar verrassend genoeg ook Maarten. Maarten net terug uit Moskou van een 24 uur's schaak-sessie, o ja en een lullig voetbalwedstrijdje Manchester United – Chelsea ging als een trein. Verder ging het “democratie Tibetaans indelen” anders dan de organisatie had verwacht....weinig rationeel maar puur op emotie. Zo werden er dan ook heel wat persoonlijke vetes uitgevochten met alle gevolgen vandien. Na acht ronden Tibetaans indelen bleek Oscar de winaar gevolgd door Joost Rosmalen en jawel Maarten van Doorn! De volgende Chillympics die op het programma staat is doorgeefschaak dus zoek een maatje en trainen voor die Chillympics.

Chillympics: Doordraaischaak (19 mei)

Op donderdag 22 mei 20.00 uur zal in de grote zaal het RSR Doordraaikampioenschap gehouden worden. Vorig jaar nog een experimentele demonstratiesport, dit jaar een vast onderdeel van de Chillympics. De regels zijn doorgedraaid: doorgeefschaken met meerdere borden (liefst zoveel mogelijk, dus komt allen!) in een grote cirkel waarbij de stukken met de klok mee worden doorgeven. Er zal Tibetaans ingedeeld worden (tip: meld je als eerste aan) waardoor je elke ronde nieuwe 'teamgenoten' aan je zijde hebt. Uiteindelijk zullen de individule resultaten de winnaar bepalen. Kortom een avond om helemaal door te draaien met bier, cake, chips en een schaakbord.

Massakamp eindigt in gelijk spel: RSR Ivoren Toren behoudt supercup! (17 mei)

Vrijdagavond 17 mei werd een traditie in ere hersteld. De voorgaande jaren werd er geen massakamp gehouden, omdat Charlois Europoort te weinig jeugdleden had. Een zoektocht door de RSB leverde een geduchte tegenstander in de vorm van schaakvereniging CSV uit Capelle a/d IJssel op. In de massakamp streden we op 21 borden. Na de eerste ronde was de tussenstand 11-10 in het voordeel van RSR Ivoren Toren. De tweede ronde was ontzettend spannend, waarbij het resultaat op het allerlaatste bord beslissend zou zijn. Ons spelertje – op dezelfde dag prompt lid geworden – moest minimaal remise maken. Hij stond echter zeer slecht: met een kale koning tegen twee dames is het moeilijk spel te creëren ... maar plotseling zette zijn tegenstander hem pat! Hierdoor werd de tweede ronde door CSV gewonnen met 11-10 en was de algehele eindstand 21-21. Bij een gelijkspel gaat de beker naar de thuisclub, en dat is dus RSR Ivoren Toren. Jeugdleider Menno Lieven van CSV heeft na de massakamp ons meteen voor volgend jaar uitgedaagd en we hopen natuurlijk de beker met iets meer verve te kunnen behouden.De slotstelling in de allerlaatste partij. De witte koning op h1 staat pat door de zwarte dames op c2 en e3. Hierdoor behoudt RSR Ivoren Toren de supercup!

Maarten wint (17 mei)

Om 12 uur vannacht werd de laatste partij van de avond beslist. Maarten, die lange tijd verloren stond tegen Wijnand wist op Houdini-achtige wijze te ontsnapen en in de laatste seconden mat te geven! Kon Wijnand de druk van een handvol toeschouwers niet meer aan? Gaan de jaren tellen? Hij was toch niet bang voor Maartens aanval...Kortom, een gesprek met een deskundige lijkt mij hier nodig. Naast dit tweetal trokken ook Ed en Rob vd Lee de tijd ervoor uit. Maar vlak voordat Maarten zijn geslaagde wanhoopspoging begon moest Rob de vlag strijken: Eds pion bleek oppermachtig. De rest van het RSR-legioen stond toen al minstens een uur aan de bar bier te hijsen. In de Minor tikte Harmen Wil spectaculair van het bord, kon Alek niets klaarmaken tegen Joost van Rosmalen en won Stefan uiteindelijk van Winood. Het wordt dringen in deze groep. Met 6 uit 12 kon je je veilig wanen, maar dit moet toch herzien worden. In groep 2 speelde de toppers remise en boekte Michael-Fragment-Fung een toch niet zo correcte winst als het eerst leek (Fritz laat ook geen illusie heel) op Rob Linssen. In de derde groep tot slot, boekten zowel Jaco als Arrian belangrijke overwinningen op respectievelijk Arnold en Hans.

Coppa-finale tussen Joost van Ruitenburg en Kacper (17 mei)

Naast de vele spannende interne potjes werden gisteren ook de halve finales gespeeld voor de Coppa. Wim en Kacper waren vroeg begonnen in een apart zaaltje. Over de partij zelf hebben de meeste leden niets opgevangen. Wel liep er een laconieke Wim halverweg de avond rond. Het verlies deed hem zo te zien niet zo veel. Kacper daarentegen straalde door deze overwinnaar en mag nu proberen Joost van Ruitenburg te slachten. Joost moest het opnemen tegen Oscar (de man in vorm). Hij kwam optisch beter uit de opening, maar voor de meeste rondlopende leken was de stelling te moeilijk in te schatten. Het evenwicht bleef op een of andere manier bewaard, dus volgde een snelschaakpotje in de barruimte. Met een ongelijke stukkenverhouding zag het middenspel er weer razend lastig uit. Joost was de sluwste en staat nu in de Finale!

Lentehitte (11 mei)

Vrijdagavond 22.00 uur, het Nivonhuis te Rotterdam: de temperatuur binnen is opgelopen tot 35 graden Celsius. De schakers van RSR trekken zich er weinig van aan. Hooguit wordt er even naar de bar gelopen voor een extra verfrissing of naar buiten voor de hoognodige peuk. Ondanks de hitte vallen er nergens snelle remises te noteren. In de CL wist Joost van Ruitenburg een half in te lopen op Oscar. Hij won van Spaan, terwijl de koploper niet verder kwam dan remise tegen Rob vd Plas. De race is dus nog niet gelopen voor Ossie In de MPG worden de verschillen kleiner. 8 spelers plaatsen zich voor de voorronde CL, maar bijna niemand kan hier al zeker van zijn. Zijn 6 punten voldoende? Normaal gesproken wel, maar als de verschillen kleiner worden... Herman lijkt in ieder geval uitgeschakeld: hij verloor van Wil. Sjoerd liet ook een belangrijk punt liggen tegen Arno. De rest van het veld speelde strijdlustig, maar remiseerde. In groep 2 eenzelfde gedrang in de top. Paul Dekker nestelde zich daar ten koste van Bart en/of Aernout, door winst op Wijnand. Tim en Pim speelde gelijk. Er lijken 6 reële kanshebbers te zijn voor de eerste 4 plekken. In groep 3 wordt de eerste plaats bezet door het drietal Leon, Leo en Dik. De eerste won van Martin, de tweede speelde remise tegen Jaco en de laatste verloor van Joost Broersen, die daarmee de vierde plek pakt, ook hier dus kleine verschillen!

KNSB-archief bijgewerkt (8 mei)

Ook dit jaar heeft archief-grootmeester Rob vd Plas de KNSB-uitslagen verwerkt en in ons Archief bijgezet. Zodat we dit geslaagd KNSB seizoen nog eens rustig kunnen nalezen. Want het is toch altijd leuk om te lezen wie er heeft gefaald en naar een lager team moet, wie is de remise Queen, topdog en ja wie is met stip gestegen of gedaald in de RSR KNSB top of the pop totaallijst.

Joost van Ruitenburg snel de beste (4 mei)

Vrijdag 2 mei is het clubkampioenschap snelschaak gespeeld. Joost van Ruitenburg toonde zich de beste. Lange tijd leek Oscar op een klinkklare overwinning af te stevenen: de eerste 5 ronden waren voor hem en pas in de finale ronde liet hij een kostbaar punt liggen tegen Tim. Joost begon moeizamer, won de eerste ronde tegen Alek maar had wel een stuk achtergestaan. Halverwege de avond liep de komend kampioen nog te klagen dat hij uit vorm was en alleen door puur toeval nog wat punten wist te pakken. Eigenlijk een soort omgekeerde smoezerij, waarschijnlijk alleen bedoeld om de concurrentie zand in de ogen te strooien. Echte smoezen konden er ook genoteerd worden: 1. "de koploper heeft weer een makkelijke tegenstander, dat klopt niet!" (Rob vd Plas, Wim en de rest van het peleton volgers uit de top tien); 2 "ik heb alle sterke tegenstanders gehad" (alweer Rob vd Plas); 3. "het tempo ligt te hoog/laag* doorhalen wat niet van toepassing is, ik heb te weinig tijd of ik speel te snel (al diegenen die door hun vlag gingen of hun tegenstander probeerden door de vlag te jagen); 4 "ik kan niet snelschaken met bier op" (Harmen en Bart). Maarten daarentegen: "ik kan juist wel snelschaken met bier op!" Maartens 8ste plaats bewijst zijn gelijk. Samen met Winood (7) en Tim de Oscar-killer (6) waren zij de verrassing uit de middenmoot. Dat Kachun, Wim en Spaan ook de top bereikten was te verwachten. De 12de plaats voor Rob vd Plas bewijst nogmaals de stelling dat er wiskundig verband bestaat tussen de hoeveelheid smoezen die iemand bij een tournooi uit en de uiteindleijke plaats die iemand op de ranglijst inneemt. Voor alle rangen en standen klik op deze link.