RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

Philip mist nipt toernooiwinst in Zandvoort. (29 mei)

Rapid Tijger Philip bericht het volgende: “Op Hemelvaartsdag nam ik deel aan alweer het 26e Louis Blok-rapidtoernooi te Zandvoort. Het was geen mooi weer (regenachtig en lage temperatuur); perfect schaakweer dus. Het speellokaal is een gemeenschapshuis aan de rand van het gezellige winkelcentrum en op steenworp afstand van het strand. Ik kom daar al zo’n 24 jaar soms met onderbrekingen van een paar jaar. In 1985 werd ik er tweede. Wat mij daar aanspreekt is de gemoedelijke sfeer, wellicht vanwege de prijzen in natura en het speeltempo van 25 minuten p.p.p.p. Dit is net voldoende om een partij op te bouwen en je kunt het je een paar keer per partij veroorloven om wat langer over een zet na te denken. Dit jaar kende het toernooi zeven groepen van zes deelnemers. Ik was op rating ingedeeld in groep 1. De eerste twee ronden won ik. De derde ronde werd remise tegen de latere groep- en toernooiwinnaar Leo van Manen na in tijdnood winst uit handen te hebben gegeven. In de vierde ronde speelde ik een snelle remise tegen de hoogst gerateerde speler uit de groep (ca. 2155). Bij winst in de laatste ronde zou ik het toernooi ongedeeld hebben gewonnen. Dit heeft er absoluut in gezeten, maar doordat ik m’n goede stelling (wederom in tijdnood) verprutste en zelfs nog verloor eindigde ik als derde. Na afloop was ik toch niet geheel ontevreden omdat bleek dat ik een tpr van 2057 bij elkaar gesprokkeld had“.

Rob en Wim in de Coppa-finale. (20 mei)

Gisteren werden de halve finales voor de RSR-beker gespeeld. Peter Torczynski kwam met wit sterk uit de opening tegen het Frans van Rob. Voor de onkundige omstanders leek hij voordelig te staan, maar schijn bedriegt. Rob beweerde achteraf geen moment in moeilijkheden te zijn geweest en won dus uiteiendelijk. Wim speelde een degelijk partij met zwart tegen Richard: in het eindspel een pionnetje meer en rustig uitschuiven. Nu dan de FINALE op 2 juni tussen Rob en Wim. (en niet voor de eerste keer!) Waar blijft de jeugd? Aan de top van de CL is gisteren Gert-Jan als kanshebber afgevallen: hij verloor van Joost van Rosmalen in een na eigen zeggen dramatisch slechte partij. Oscar verloor van Dolf, maar Joost van Ruitenburg (als enige overgebleven concurrent van de lachende Spaan) won van Philip en vertegenwoordigt de jeugd in de strijd om het clubkampioenschap. In een rechtstreeks duel mag hij het ook op 2 juni (komt allen!) opnemen tegen Spaan. In de Minorpromotiegroep draait het vooral om het ontlopen van degradatie. Jaco verloor kansloos van Alek en zit dicht tegen degradatie aan. Paul Tromp verloor na 12 uur van Winood in een partij die maar beter direct vergeten kan worden. En Edwin verloor van Arno en moet nu zijn laatste partij winnen om nog een beetje kans op de voorronde CL te behouden Opmerkelijk in de andere groepen was het verlies van de goed draaiende Arnold tegen Kenneth en de vroegtijdige puntendeling Rob Linssen-Bart, waardoor Rob zijn kansen op de voorronde CL helaas aanzienlijk heeft verkleind. Paul Batenburg tenslotte won van Spaan en is nu koploper in de Saldocompetitie.

Gert-Jan wint in Hellevoetsluis. (20 mei)

De webredactie was het bijna ontgaan, maar Gert-Jan is vorige week zaterdag kampioen geworden in Hellevoetsluis in het Open Persoonlijk Kampioenschap van de Zuid-Hollandse eilanden. Hij werd met 5½ punt eerste en moest alleen Frank Strater (met een halfje minder weerstandspunten) naast zich duldde. Gezien het sterke veld met enkele 2200-plus spelers een uitstekende prestatie! Philip Westerduin speelde ook mee en werd gedeeeld 12de met 3½ punt. Voor de volledige eindklassering zie:OPKZ

Voorzitter neemt afscheid met een arrogant stuk. (17 mei)

Van onze voorzitter Pim ontvingen we de volgende analyse: Een bloeiende vereniging! Met RSR Ivoren Toren gaat het het bijzonder goed, en regelmatig wordt gevraagd naar de oorzaken van ons succes. Hieronder staat in het kort waar het succes uit bestaat, en daaronder de redenen voor het succes. Een positief verhaal is ook wel eens leuk. Waar bestaat het succes uit:

1. Cultuur/sfeer: de bijzonder gezellige, actieve, open, jeugdige cultuur en sfeer leidt er toe dat ook niet-leden komen op de clubavond. Er is sprake van slechts beperkte kliekvorming; ook nieuwe en zwakke schakers bepalen de sfeer mee. Betrokkenheid/binding uit zich bijvoorbeeld in het supporteren: regelmatig zijn bij uitwedstrijden de supporters van RSR teams, laag of hoog spelend, in de meerderheid vergeleken met het niet extern spelende ledenaantal van de thuisclub. En over betrokkenheid: meer dan 20 leden zijn actief in de organisatie: bij de jeugd, als teamleider, in de redactie van clubblad of van de website, in het bestuur, enz. Dat de eerste drie bordspelers bij een KNSB 1e klasse wedstrijd volgend jaar in het bestuur zitten, is een zeldzaamheid. Spelers die 80 kilometer verderop wonen en intern zowel als extern meespelen bevestigen maken het sfeerbeeld compleet.

2. Jeugdafdeling: sinds mensenheugenis is er een stabiele jeugdafdeling, met de laatste 10 jaar rond de 30 jeugdleden. Een gratis cursus schaakles geven voor basisschoolleraren (waar dan ook vandaan) wordt georganiseerd, er is een stap 4/5 training met professionele trainer georganiseerd en opengesteld voor alle andere clubs en het jeugdtoernooi in het najaar trekt inmiddels meer dan 80 kinderen.

3. Ledenopbouw: het ledenaantal stijgt; een paar jaar geleden waren er 30 senioren, nu is RSR qua grootte de vierde club in de RSB. De leeftijdsopbouw biedt perspectief: er zijn relatief veel jongeren, en er is een stabiele jeugd, die ook nog eens grotendeels instroomt bij de senioren. Ook qua krachtsverhoudingen is er evenwicht. Waar de RSB piekt bij 1600 spelers, is er bij RSR een relatief vlakke verdeling tussen alle ratingklassen. Zo heeft niet alleen de zwakkere schaker (meer dan) genoeg tegenstand, maar ook de topper: 13 leden tussen 2100 en 2210, en de competitie zowel als de teamindeling is altijd spannend. Overigens is de gemiddelde rating van RSR Ivoren Toren met 1870 meer dan 200 punten hoger dan dat van de RSB.

4. Competitie: RSR Ivoren Toren heeft de sterkste interne competitie in de RSB, 6 externe teams, evenwichtig verdeeld in de klassen KNSB 1 en 3, RSB Promotie, 2, 3 en 4. Een paar jaar geleden waren er maar drie teams. Het vlaggenschip redt het (nipt, maar goed) in de eerste klasse KNSB geheel op eigen kracht, zonder Belgen, Duitsers of andere randfiguren. Redelijk succesvol voor een klein cluppie.

Wat zijn de redenen voor het succes:

1. Een oergezellige, goedkope, aparte bar.

2. Een stabiele en deskundige jeugdleiding en een natuurlijke overgang naar de senioren. Jeugdbeleid heeft prioriteit bij RSR, en is gericht op instroom (doelgroep basisschool) en behoud (doelgroep 14-18 jarigen). Jeugdspelers mogen in aangepast tempo meespelen bij de senioren, zodat ze op tijd naar bed kunnen.

3. De gelaagdheid van de interne competitie leidt er toe dat iedereen tegenstanders heeft van vergelijkbaar niveau. In de eerste competitiehelft zijn er drie niveau’s in de tweede helft vier (waaronder een heuse champions league). Er wordt gespeeld in halve competities, en alleen in de onderste poule zwitsers.

4. Spelers worden niet betaald. Sterker nog, de interne competitie telt mee voor de teamindeling van het jaar daarop (behalve voor nieuwe leden). Intern moeten spelen om recht te hebben op een externe plek leidt er toe dat RSR geen los zand club is, maar een club waar een team een echt team is.

5. Een soort broeikaseffect: de interne competitie is sterk (of hot) wat weer sterke spelers aantrekt. Wij hopen dat dit positieve beeld elders vermenigvuldigd kan worden.


Wim snelschaakkoning 2006 (14 mei)

Afgelopen vrijdagavond vochten 34 leden om de begeerte titel RSR-snelschaakkampioen 2006. Van de afwezigen werden de volgende smoezen vernomen: "ik moet een feest voorbereiden" (Rob), "ik moet de volgende dag schaken" (Gert-Jan) en "was er dan een snelschaaktoernooi?" (Kachun) Verder waren de meeste toppers aanwezig. Vanaf het begin ging het er verbeten aan toe en liep de temperatuur op tot 40 graden. Aan de top leken Oscar en de Joosten de grootste kanshebbers, Richard was in en killer-mood en leek tot alles in staat. Maar zoals altijd bij snelschaken valt er tot de laatste ronde weinig te voorspellen. Ongemerkt was Wim steeds hoger op de ranglijst gegleden en eindigde na 11 ronden samen met Oscar en Dolf op punt. Hij werd op basis van onderling resultaat uiteindelijk eerste. Vlak eronder staat een drietal 8-punters en dan valt er een gat van anderhalve punt, waar o.a. Bart! zich opvallend heeft genesteld. Onderin, daar waar de meeste stukken werden weggegeven, is de hoge positie van Wilfred een prima resultaat. Linda is met 5 punten de onofficiële dameskampioen geworden. De losers kunnen zichzelf verder wel terugvinden in de lijst. Klik hier voor de volledige eindstand. Met dank natuurlijk aan de razendsnelle wedstrijdleider Arrian en assistente Rianne. Het was een geslaagde avond. Snelschaakverslaafden als Paul Tromp, Bart en Oscar waren niet te stuiten en gingen tot ver na 12 uur door met botvieren van hun hobby; normale mensen stonden toen al lang aan de bar hun biertje te drinken of lagen thuis in bed.

Bekerteam om 11 uur thuis met een half punt (10 mei)

Het bekerteam van RSR is er helaas niet in geslaagd de fel begeerde RSB-beker te winnen. Rond half 11 uur was al het afgelopen voor ons: 3 nullen en een remise. In Hendrik Ido Ambacht werd onder toeziend oog van supporters Tim en Philippe en captain Gert-Jan van Spijkenisse verloren. De cijfers doen een slachting vermoeden,
maar dat viel wel mee. Aan het begin van de avond zag het  er zeker niet slecht uit. Alek (1) had met wit tegen het Frans een redelijke stelling met mogelijkheden tot creatief spel. Paul (2) kwam al snel terecht in een toreneindspel dat alleen hem winstkansen bood. Herman (3) probeerde de Berlijnse muur te slopen en stond zeker niet minder. En Arrian (4) stond een pion voor tegen een lichte achterstand in ontwikkeling. In het derde speeluur ging het echter compleet mis. Aleks tegenstander veroverde met een prima (schijn)offer de voor wit in deze opening zo cruciale pion op e5 en liep daarna over onze kopman heen. Paul kwam helaas niet verder dan remise. We hoopten nog even op 1½ punt bij Herman en Arrian. Deze laatste ging moedig zetherhaling uit de weg, maar greep mis. Zijn tegenstander wist daar wel raad mee, gaf schaak en dreigde mat danwel dameverlies. Herman offerde van schrik twee pionnen en moest al spoedig capituleren. Een jammerlijk einde van een uitstekend bekerseizoen, dat in Spijkenisse een waardige winnaar kent. Terwijl de tientallen Spijkenisse-hooligans het feest openden met een fotosessie (wij weigerden natuurlijk beleefd ons te laten vereeuwigen) scheurde het verslagen RSR-team terug naar Rotterdam: het enige lichtpuntje van de avond was dat we al voor 11 uur het verdoemde Hendrik Ido Ambacht mochten verlaten.

Twee nul voor Charlois Europoort (9 mei)

Gisteren werd het 10de Watertorentoernooi gehouden dit keer in de Castagnet van Erasmus. Het was gezellig en druk in Schiebroek met maar liefst 44 deelnemers zal er ook dit keer weer hard gestreden moet worden voor de punten. In de eerste ronden deden twee RSR schakers mee, namelijk toernooitijger Martin en Leo. Over de partijen kunnen we kort zijn beide heren dachten dat ze wel goed uit de opening waren gekomen. Misschien was dat ook zo…maar de heren Carel Vredeborg en Tommy Johansson van Charlois Europoort waren zeker in het middenspel de betere. Zodat het scorebord uiteindelijk een duidelijke 2-0 liet zien. Blijven we nog met een vraag zitten, waar was WatertorenKing Spaan?!

Paul Dekker moet titel Seniorkampioen afstaan aan Jaap Staal (7 mei)

Het RSB Open Senioren Schaakkampioenschap 2006 is een prooi geworden voor Jaap Staal (sv.Erasmus), die te elfder ure had ingeschreven. Hij nam daarmee de titel over van Paul Dekker, die nu (tezamen met Ben van Geffen en Vladimir Reyzin) een half puntje bij hem achterbleef. En dat was vooral te wijten aan een desastreuze nederlaag in de eerste(!) ronde als gevolg van een volkomen mishandeld Siciliaans gambiet ( 2.b4, merk Jaco! ). Ruw wakker geschud daardoor begon hij toen aan een overtuigende inhaalrace, die uitmondde in de 7e finaleronde tegen .......Jaap Staal, op dat moment leider met 5 uit 6; Paul een half puntje daarachter. Winst (met zwart) was dus vereist! IJzer moest met handen gebroken worden en dat lukte niet: remise. Jaap dus ongedeeld eerste en KAMPIOEN met 5+ punt.Proficiat! Paul Dekker gedeeld tweede. En Simon van der Beek c.s. bedankt voor de perfecte organisatie! Voor volledige uitslagen zie: RSB Senioren

Mededelingen Wedstrijdleider Intern (4 mei)

12 mei wordt het snelschaakkampioenschap van de vereniging gespeeld. Er worden 11 ronden Zwitsers gespeeld en we willen daarom op tijd beginnen.Gelieve uiterlijk 20.15 uur aanwezig te zijn. 2 juni is de laatste speeldag voor groep 3, in de overige groepen zijn er na die datum alleen wedstrijden mogelijk na overleg met de indeler van de betreffende groep.19 mei en 2 juni zijn de halve finale en de finale van de Coppa de Torre! En tot slot: 9 juni t/m 30 juni is het zomerschaak: wie wil helpen > meld je bij Wim.

Bekerfinale in HiA: Kom dat zien !!! (3 mei)

Dinsdag 9 mei wordt een historische dag voor RSR. We spelen dan onder leiding van captain Gert-Jan de finale van de strijd om de RSB-beker. Onze cupfighters hebben zich achtereenvolgens langs Papendrecht/Alblasserdam (3-1), Barendrecht (2½-1½), SO Rotterdam (2-2, door na loting) en Schiedam (2½-1½) gevochten. In de finale is het sterke Spijkenisse de tegenstander. De wedstrijd zal worden gespeeld in Cultureel Centrum Cascade (Hoge Kade 50) in Hendrik Ido Ambacht. Toeschouwers zijn uiteraard meer dan welkom!