<
RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
Juni activiteitenmaand bij RSR (31 mei)
Nu de competitie op zijn eind loopt worden er nog 2 speciale avonden georganiseerd voordat op 24 juni de Coppa finale wordt gehouden met de kraker Plas-Spaan, namelijk 10 juni : training en 4-kampenschaak en 17 juni: externe teams tegen elkaar. Meld je even bij Wim Koster als je aan de training mee wilt doen. Peter Torczynski is bereid de training te geven, naar een 2e gegadigde wordt nog naarstig gezocht. Wie niet in de externe teams ingedeeld was afgelopen seizoen (bijvoorbeeld Arno en Jaco) wordt uiteraard ook uitgenodigd er te zijn 17 juni, we vinden wel een geschikt plekje voor jullie. 
Paul Dekker RSB-kampioen! (30 mei)
De nederlaag tegen Jaco en de daaruit volgende degradatie verwerkte onze voorzitter op de juiste wijze: een dag later pakte hij ongeslagen en voor het eerst in zijn lange schaakcarričre het RSB-seniorenkampioenschap! Na 4 uit 4 kon hij naar eigen zeggen "vrijwielend naar de meet" met drie remises. Op de persconferentie liet een strijdbare Paul weten dat hij "volgend seizoen Groep 2 weer flink op stelten gaat zetten. Men is gewaarschuwd!" Klik hier voor de volledige eindstand en de fotogalerij. 
Beslissing clubkampioenschap valt in laatste ronde (28 mei)
Vorige week won Spaan de Coppa-partij tegen kampioenskandidaat nummer 1 Joost van Ruitenburg vanuit de opening. In de interne met verwisselde kleuren draaide Joost de rollen om. Beide partijen vlogen elkaar naar de strot en binnen 10 zetten waren de torens op a8 en h1 veroverd. De mataanval van Joost was eerder: 0-1. Plas moest hierdoor ook winnen om nog een titelkans te behouden. Met zwart tegen Wim offerde hij een stuk met aanvankelijk onduidelijke compensatie. Wim's koning kreeg het echter steeds benauwder en met nog 4 seconden op de klok capituleerde hij: 0-1. Joost wordt nu clubkampioen als hij minimaal remise speelt tegen Dolf of als Plas niet wint van Richard. In de MPG degradeerde Paul Dekker als eerste na een smadelijke nederlaag tegen Jaco. De drie overige degradanten komen uit het viertal Maarten (verloor van Arno), Philippe (verloor van Gert-Jan) en 2xPim, de rest is veilig. In Groep 2 is Herman nog altijd bezig met zijn inhaalrace richting bovenste vier; hij won van Wouter. Rob van der Lee werd volledig dronken gespeeld door Wijnand en is uitgeschakeld. Naast Joost van Rosmalen, Alek en Paul Tromp vechten Ed, Arrian en Herman om de laatste promotieplek. Volgende week is de laatste ronde in Groep 2.
Kachun wint weer rapidtoernooi (23 mei)
In de interne speelt hij anoniem zijn partijtjes, maar buiten het Nivon scoort Kachun aanmerkelijk beter: afgelopen zaterdag liet hij met 5˝ uit 7 in het rapidtoernooi te Nieuwerkerk het gehele deelnemersveld, waaronder ook Paul Batenburg, Maarten, Martin en Rob Linssen, achter zich. Klik hier voor een verslagje van dit toernooi.
Finale Coppa de Torre: De Klassieker (21 mei)
In de halve finales van de Coppa de Torre maakte Spaan korte metten met Joost van Ruitenburg. De andere halve finale, die ging tussen Gert-Jan en Plas, was wel een thriller. De spannende partij met kansen voor beide partijen eindigde uiteindelijk in remise. In de loterij van het snelschaken trok Plas aan het langste eind, zodat de finale een herhaling wordt van die van 2002: De Klassieker Spaan-Plas, te houden op de laatste clubavond 24 juni. De topper in de CL was een herhaling van de strijd om de Paul Dekker Schaal, ook deze keer eindigde Wim-FM Oscar in remise. In de MPG boekte Maarten ondanks alle Spartaanse perikelen een zeer belangrijke overwinning op Pim Uytdewilligen in de strijd tegen degradatie. In Groep 2 sloot Joost van Rosmalen zijn eerste cyclus bij RSR perfect af met winst op Herman: 11 uit 11! Het kampioenschap der redacteuren werd mede daardoor overtuigend opgeëist door Alek die Leo versloeg. 
Buslading RSR in Bussum (17 mei)
Maar liefst 6 man sterk was de RSR-afvaardiging in het jaarlijkse Pinksterweekendtoernooi te Bussum. Pim van Geest startte in de B-groep ijzersterk met 2 uit 2, maar na de eerste nederlaag meldde hij zich ziek en keerde niet meer terug. Martin scoorde met 3 uit 7 ongeveer naar wat van hem verwacht mocht worden. Voor Maarten leek het een dramatisch toernooi te worden, maar 2 overwinningen op de slotdag leverde toch nog 4 uit 7 en een 1700 TPR op. In de A-groep kende Paul Tromp een droomstart met winst op Paul Keres eerste teamspeler Floor en remises tegen Plas en nog een 2200-speler. Daarna volgde de terugkeer op aarde met drie nullen op rij. Toch een goed toernooi voor hem; 2˝ uit 7 leverde een 2000 TPR op. Plas had een halfje meer nodig om dezelfde TPR te halen en levert dit toernooi dus heel wat ratingpuntjes in. Slechts één overwinning, tegen Pietrow, drie remises en twee nederlagen was het magere resultaat. Philip tenslotte was het beste jongetje van de RSR-klas. Met slechts 1 nederlaag, en onder andere remise tegen IM Hartoch kwam hij tot uit 7 en een TPR van ruim 2100. Klik hier voor de eindstand in de A-groep en hier voor die van de B-groep. 
FM Oscar en Richard subtoppers in de kroeg (17 mei)
Op eerste Pinksterdag werd in Delft een kroegloperstoernooi gehouden. Zeven ronden rapid in teams van twee, die iedere ronde in een andere kroeg afwerken. Natuurlijk kon RSR daarbij niet ontbreken. FM Oscar en Richard vormden een kroegteam dat uiteindelijk in de subtop eindigde, met 9 matchpunten werden ze gedeeld elfde van de 64 teams. Klik hier voor de volledige eindstand. 
Wim haakt af in titelstrijd (14 mei)
Spaan won de semi-klassieker tegen Wim, die met 2 punten minder dan koploper Joost, die won van Herbert, nu definitief is afgehaakt voor de titel. Joost' concurrenten zijn nu Plas (kwam niet in actie) en Dolf (won van Aernout), beiden hebben een verliespunt meer. In de MPG wordt de situatie met de week onduidelijker. Tussen de nummers 2 en 7 zit slechts 1 punt. Van de vier die momenteel de degradatieplaatsen bezetten, kwam alleen de voorzitter in actie, hij voegde tegen Philip een halfje aan zijn totaal toe. In Groep 2 is naast "de andere Joost" nu ook Paul Tromp, na winst op Rob Linssen, vrijwel zeker van promotie. Alek (winst op Ed) en Arrian (gewonnen van Wijnand) zijn favoriet voor de twee overige plekken, maar er liggen nog heel wat kandidaten op de loer.
KNSB archief bijgewerkt (9 mei)
Wie is RSR's topscorer aller tijden in de KNSB? Hoeveel schakers zijn er in de loop der jaren voor RSR uitgekomen in de KNSB? Wie heeft de meeste wedstrijden gespeeld? Dit en nog veel meer is te vinden in het volledig bijgewerkte KNSB-archief. Ook alle cijfertjes van het afgelopen seizoen staan natuurlijk online.
Joost nu favoriet voor de titel (7 mei)
In de Champions League speelden FM Oscar en Plas een krankzinnige partij waarin beiden minstens tweemaal de winst misten, en dus(?) werd het remise. Joost won binnen 20 zetten Kachun's dame en de partij, heeft nu evenveel punten als Plas alleen heeft Joost nog 3 partijen te gaan tegenover Plas nog 2. In de Minor heeft nog altijd iedereen kans op handhaving, al begint het er voor Paul Dekker (remise tegen Pim van Geest) en Maarten (verlies tegen Tim) zorgwekkend uit te zien. Jaco en Gert-Jan zijn voorlopig uit de zorgen door belangrijke overwinningen op respectievelijk Philippe en Pim Uytdewilligen. In Groep 2 is Joost van Rosmalen (winst op Rob Linssen) allang zeker van de eerste plaats. Paul Tromp is na winst op Arrian vrijwel verzekerd van promotie. Rob van der Lee won gedecideerd van directe concurrent Leo. De overwinning van Alek op Winood kwam op curieuze wijze tot stand: Na een onreglementaire zet van Winood viel de vlag van Alek, echter bij het herstellen van de situatie voor deze zet bleek - met hulp van kroongetuige Wim - dat Winood's vlag al eerder gevallen was.
Kenneth grootste stijger, Leo voorbij magische grens (3 mei)
Op de nieuwste KNSB-ratinglijst is Kenneth RSR's grootste stijger, hij verdiende de afgelopen maanden maar liefst 57 punten. Voor Leo leverde het Noteboomtoernooi eindelijk genoeg winst op om de 1700-grens voor eens en altijd(?) te passeren. In tegenstelling tot Bart Gijswijt (+25) kende Wijnand een qua score slechte editie van Corus; 25 punten gingen de zee in. Alleen Philip wist nog meer in te leveren, een dramatisch verlopen weekendtoernooi in Zwolle kostte 36 punten. Arrian zette zoals gebruikelijk alle plussen en minnen hier op een rijtje.
Tromp winnaar Superleague (2 mei)
Met grote overmacht heeft Paul Tromp de  editie 2005 voor zich opgeëist. Op gepaste afstand werden Arrian en debutant Gert-Jan tweede en derde. Ondanks dat Paul zichzelf opstelde aan bord 1, wist hij blijkbaar toch het beste de individuele scores in de diverse bondsteams in te schatten. De topscorers van de teams 2 t/m 5 zaten allen in zijn basisteam. Alsof het opvolgen van FM Oscar nog geen prijs genoeg is, mag Paul zoals aan het begin van het seizoen aangekondigd kiezen uit schitterende prijzen zoals een gratis workshop "werken zonder moe worden" door Philippe, of een cursus "drukken door de eeuwen heen" door Herman