RSR IVOREN TOREN nieuwsarchief 
Oscar 3e in de kroeg ondanks Aernout (31 mei)
In Delft werd afgelopen zondag een kroegloperstoernooi voor duo's georganiseerd. Natuurlijk schreven kroegtijgers Oscar en Aernout zich hiervoor in. Om onbekende redenen kwam Aernout (niet voor het eerst) echter niet opdagen. Met een gelegenheidspartner, ene Mildo van Staden, wist Oscar ondanks (of dankzij?) het wegblijven van Aernout nog derde te worden, met 11 uit 14. Klik hier voor de volledige eindstand.
Broedermoord in Vastned Open (30 mei)
Het moest er natuurlijk van komen; Spaan-Pieter stond in de 8e ronde van het Vastned Open geprogrammeerd. Spaan had lange tijd het beste van het spel, maar in de tijdnoodfase kantelde het duel en trok Pieter alsnog de winst naar zich toe. Hij staat nu een vol punt los met nog 2 ronden te gaan. Spaan zal genoegen moeten nemen met de strijd om de tweede plaats. Paul Dekker speelde ook weer eens een partij, won en staat keurig in de subtop. Leo verloor en staat nu op 50%, de volgende ronde mag hij aantreden tegen oud-lid Brian van Kanten. Klik hier voor de uitslagen, stand en indeling. 
Wim slaat aanval op koppositie af (29 mei)
Kwam hij er in de vorige ronde nog met een snelle remise vanaf, dit keer moest Wim een serieuze aanval op zijn koppositie doorstaan. Plas offerde al na 11 zetten een stuk, maar na diverse taktische verwikkelingen ontstond een potremise-eindspel, waardoor Wim de titel weer met een halfje naderde. Hoewel Herbert, die over Dolf heenwalste, theoretisch ook nog kampioen kan worden, valt de beslissing waarschijnlijk in de onderlinge tussen Wim en FM Oscar, die van Spaan won. In de Minor zou Joop!-Claudia een pikant duel zijn geweest, ware het niet dat Claudia liever een weekendtoernooi ging spelen en zodoende het punt aan Joop! liet. Vooral de strijd om de derde en vierde degradatieplaats (de andere twee zijn vrijwel zeker Sjonnie en Claudia)  is erg spannend; een mannetje of 5 komen hiervoor nog in aanmerking. In Groep 2 is de spanning om de vierde promotieplek een weekje uitgesteld, die gaat tussen Jurriaan, Arnold en Ed.
Jaarlijkse RSR-rapidtoernooi, ook voor niet-leden! (26 mei)
Op de vrijdagavonden 11 en 18 juni wordt op RSR weer het jaarlijkse rapidtoernooi gehouden. Deelname is geheel gratis, en ook niet-leden kunnen meedoen om zo met onze club kennis te maken. Per avond worden 4 ronden gespeeld met als speeltempo 20 min. p.p.p.p. Natuurlijk zijn er weer diverse prijzen in natura te winnen. Aanmelden op 11 juni om 20.00 uur bij Arnold Rijken. 
Philippe heeft alles aan RSR te danken (26 mei)
In zijn rol als werlozen-kenner werd "onze" Philippe Blankert woensdag geïnterviewd door het Algemeen Dagblad. Hij vertelt over zijn depressiviteit als gevolg van het eindeloos tevergeefs solliciteren. Inmiddels vergaat het hem een stuk beter: "Ik werd lid van een schaakclub, won 2 partijtjes en dacht: hé, ik kan toch nog wat". Wel jammer dat Philippe de naam van de club niet even vermeldde als therapeutische schaakvereniging. Zo zie je maar weer dat er nog hoop is voor mensen als Leo. Wel af en toe een partijtje winnen natuurlijk...
Zeer dringende oproep! (25 mei)
De redactie van de Schakelaar doet een urgente oproep: 
"Een nieuwe hoofdredacteur betekent een nieuw E-mail adres, een nieuwe layout, een vlijmscherpe dodenlijn, nieuwe rellen en stukjes om te janken zoals: Joost wil het anders, wie in welk team?, Arno in het eerste, Pieter in VastNed, Team 6 of leden stop?, het jaar van Arnold Rijken, Schaakfeuilleton, Top of de Top, wat te doen met Djur en Bart, Joop wil meer, Het vierde in 1e klasse  het waarom van Maarten, duo Bart&Aernout met Markant, Spaan in de tegenaanval, aseksuele voorlichting door Oom Karel, Pim uitgekleed door Dr. Winood, Afscheid van Sjonnie, terugblik door Bor Salp, Het incident het jaar 1940, overspel, het groentehoekje, ingekomen mail, dress to impress de verschoten trainingsjack, Irri-top 10, welke schakers hebben een strafblad? nu een heuse top tien, Victor heeft vrienden ……in Voorschoten, hoofd terreur door Alek, 3x Paul, de onzichtbare rating van Philippe we vragen het aan Ruttten, Oscar en zijn RSR succesteam, vacature voor teamlijder 1ste ,  een vrouwenschaakrubriek (wie van de dames gaat deze vol kletsen, bij geen gehoor wordt Oom Karel ingeschakeld!), wereldvrede tussen Wim - World en het gelijk van Keetbaas. Kortom de redactie -  Alek Dabrowski, Keetbaas en Leo - willen copy en wel snel ook namelijk op 18 Juni is de dodenlijn en neem deze letterlijk. Kopy kan worden ingeleverd op het Schakelaars e-mail adres schakelaarcensor@hotmail.com  en  deboog@cistron.nl of natuurlijk op papier of floppy."
Spaan nadert koppositie (25 mei)
Na zijn voorzichtige begin met een remise heeft titelverdediger Spaan in het Watertorentoernooi tweemaal achtereen gewonnen. Jurriaan volgt hem op eerbiedige afstand met 1½-3, daarachter Maarten met 1-3. In de vierde ronde kan Spaan een directe aanval doen op de koppositie; hij mag dan tegen koploper Sturm. Klik hier voor uitslagen, standen en indelingen.
Team twee gepromoveerd; een week later (24 mei)
De sensationele promotie van het tweede team veroorzaakte natuurlijk een kettingreactie van gebeurtenissen. Hier een korte bloemlezing:
  • Op de site van Katwijk geen woord over de degradatie, des te meer valt er te lezen op de site van Voorschoten, dat net naast de titel greep. Interessant is het verhaal van de Voorschoten-spion bij RSR, die bij de stand 3-3 bewust niet vertelde hoe de overige borden ervoor stonden. Helaas voor hun belden wij professioneel met de teamcaptain van hun tegenstander! Lees hier de maar liefst twee verslagen.
  • Door zijn remise behaalde FM Oscar op tie-break de titel. De op de laatste dag naar plaats 2 verwezen Barnebee reageerde furieus: "Natuurlijk is het onacceptabel dat een hopeloze FM (finale minkukel) de eerste plaats opeist terwijl ondergetekende de hele competitie dan wel 1 dan wel 2 heeft gestaan. Op grond van de constant betere voorspellingen en het feit dat uitgerekend een outsider de zaken beter weet in te schatten dan de hordes meelopende schaaktoeristen, leiden tot de conclusie dat ik (BARNEBEE) als enige de titel kampioen kan opeisen. Omdat ook het ultra rechtse Ivoren Blok blijkbaar is opgestaan met kreten als "eigen FM eerst", ben ik bereid om bij wijze van hoge uitzondering en tegen wat financiële compensatie de titel te delen met voornoemde Oscar." Waarvan akte. De arbitragecommissie, bestaande uit Joop! en Krijn, zal zich over deze kwestie moeten buigen.
  • Omdat het tweede op Soest na de beste promovendus is van de 3e klasse KNSB (zie hier), promoveert er komend seizoen een extra team vanuit de promotieklasse RSB naar de KNSB! De bloemen van de RSB richting RSR schijnen onderweg te zijn.
  • "Onze" Victor werd door zijn voormalige club Voorschoten uitgenodigd voor hun kampioensfeest(!). "Als jij niets te vieren hebt, vind je het misschien leuk om ook langs te komen." Inderdaad was Victor aanwezig op het kampioensfeest. Bij de Griek, in Rotterdam.
  • Om met de Griek af te sluiten, de moedige pogingen van o.a. de penningmeester om de gepeperde rekening in het casino terug te verdienen zijn jammerlijk mislukt. Het is niet bekend of de gedane investeringen verenigings-, dan wel privé-gelden betroffen.

 

Joost vijfde van de 16 studenten (23 mei)

Joost doet verslag van zijn belevenissen op het studentenkampioenschap: "Vanochtend stond ik 8.30 uur op in de veronderstelling dat het toernooi om 11.00 uur begon. Ik had geen idee hoe ik moest reizen, slechts dat het toernooi in Delft was. Daarom zorgde ik dat ik 10.15 uur op Delft CS stond in de hoop een schaker te treffen. Helaas zag ik er geen, wat na een telefoontje naar het thuisfront niet verrassend was. Het toernooi begon nl. pas om 12.00 uur. Ik had me weer eens vergist. Even later kwamen Martijn Dambacher en Gerard van Otten ook op het station aan en na een paar keer proberen vonden we de goede bus richting speelzaal. Toen we het gevoel hadden dat we er wel ongeveer waren, zijn we de bus uitgestapt. Nadat we 3 keer de weg hadden gevraagd, vonden we na een paar kilometer lopen de speelzaal nog ook. Daar aangekomen bleken er slechts 16 deelnemers te zijn. Daarom werd besloten niet volgens Amsterdams systeem met voorrondegroepen te spelen, maar een halve competitie. In de eerste 5 ronden moest ik tegen Alexander van Beek, Ramon Koster, Sicco Verwer, Martijn Dambacher en Gerard van Otten. Ik pakte slechts met wit de punten, nog wel tegen de 2 sterksten, Dambacher en Koster. Het toernooi was toen voor mij ongeveer wel voorbij. Uit de overige 10 partijen haalde ik wonder boven wonder 9 punten, tegen o.a. kampioen Marten Wortel. Veel van deze punten kwamen door melken van remise-eindspelen. Dit leverde me zelfs een 5e plaats op en het bier na afloop smaakte ook goed. Echt een aanrader voor Djurre, dus (of moet het dan ook vooraf beschikbaar zijn)."

Lucas eindigt NK met 4 uit 9 (23 mei)
"Een vermoeide Lucas verscheen zaterdagmorgen achter het bord voor alweer de 7e ronde van het NK. In de opening wist hij een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander helaas niet meteen af te straffen, maar in het vervolg overspeelde hij zijn tegenstander en wist hij 2 pionnen te winnen waardoor de winst slechts een kwestie van tijd leek. Maar tijd... dat was juist was Lucas ontbrak, in tijdnood besloot hij dan maar remise te geven, jammer! Na afloop legde supporter Winood bekwaam uit wat hij nog beter had kunnen doen, maar hij verzuimde daarbij niet ook de vele goede dingen ook te noemen. Een voorbeeld voor veel ouders, want het was echt triest om te zien hoe sommige kinderen werden uitgescholden wanneer zij een partij niet gewonnen hadden. Deze dag waren van RSR naast Winood ook Mary, Spaan en Dolf aanwezig. De supporters konden de tweede partij zien hoe Lucas een fantastisch aanvalsplan had, maar helaas geen meewerkende tegenstander. Toen de gewenste korte rokade van zijn tegenstander uitbleef, besloot Lucas een aantal stukken te ruilen. Dat leidde tot een moeilijk eindspel dat hij ternauwernood remise kon houden, met dank aan Kachun die eerder dit jaar dit soort eindspelen getraind heeft met hem. De derde partij kwam Lucas' geliefde Caro Kann op het bord. Dit gebeurde onder toeziend oog van zijn opa en oma, zijn trouw meelevende moeder en mijzelf. Lucas speelde de opening voorbeeldig en won een pion. Hij dreigde zelfs een schitterdend stikmat op f2! Helaas zag zijn tegenstander dit en wist het te voorkomen door stukkenruil. Tot vreugde van mijzelf, maar minder grote vreugde van Spaan koos Lucas ervoor een tweede pion te winnen in een ingewikkelde stelling in plaats van het eindspel met een pion meer in te gaan. Helaas werd hij hierna wel getruct en verloor hij zelfs nog. Zo eindigde Lucas het toernooi met 4 uit 9." (Met dank aan Gert-Jan van Vliet) 
Willem van Leeuwen overleden  
Vrijdagavond bereikte mij het trieste bericht, dat afgelopen woensdag Willem van Leeuwen op 47-jarige leeftijd is overleden. In de jaren '80 en '90 liet Willem vaak zijn gezicht zien op onze vereniging, ook was hij korte tijd lid. De laatste jaren was hij enkele malen bij KNSB-thuiswedstrijden in het Nivon aanwezig. Een ieder zal het erover eens zijn dat we een zeer kleurrijk en humorvol persoon verloren hebben. Details over de uitvaart en dergelijke staan gepubliceerd op de site van Charlois/Europoort.
Wim dichtbij derde titel op rij (22 mei)
Zonder zelf een competitiepartij te spelen is Wim weer een stap dichterbij een hernieuwd clubkampioenschap gekomen. Zijn voornaamste concurrent, FM Oscar, verloor namelijk in een zenuwslopend duel van Kachun. Wim kwam wel in actie; hij won de halve finale van de Coppa tegen Bart Gijswijt en kan dus de eerste in de RSR-geschiedenis zijn die de dubbel behaalt! In de Minor zette Edwin zijn opmars voort; hij haalde Victor in op de ranglijst door hem in het onderlinge duel te kloppen. Paul Tromp verloor verrassend van Claudia zodat de degradatiezone voor hem nog altijd erg dichtbij blijft. In groep 2 maakten Paul Dekker en Jurriaan geen fout; zij versloegen respectievelijk Terence en Wouter en zijn nu bijna zeker van de plaatsen 3 en 4, goed voor promotie naar de voorronden CL. 
Lucas herhaalt zijn score (22 mei)
Het laatste nieuws vanuit het NK tot 12 jaar te Rijswijk: "De tweede dag heeft Lucas bewezen dat zijn score van gisteren geen toeval was: hij haalde opnieuw 1,5 uit 3. De dag begon prachtig met een voorspoedige reis en een winstpartij op het grote schaakbord buiten, gevolgd door een wedstrijdje hardlopen (we waren de tijd vergeten en Lucas moest hard rennen om op tijd te zijn). Helaas ging de eerste partij minder goed: Lucas ruilde te vroeg een sterke loper tegen een paard en werd langzaam maar zeker weggeduwd en hij verloor uiteindelijk in een van de langste partijen van de ronde. Toch was het geen schande, want zijn tegenstander, een meervoudig Nederlands Jeugdkampioen, had bijna al zijn tijd nodig en complimenteerde Lucas na afloop met zijn taaie verdediging. De tweede partij had hij geweldige plannen, die er helaas niet uitkwamen. Leukste moment van de partij was aan het eind: Lucas stond onder toeziend oog van jeugdtrainer en clubgenoot Kachun totaal verloren, wilde opgeven en stak zijn hand uit, maar besloot op het laatste moment remise? te vragen. Tot zijn grote verbazing accepteerde zijn tegenstander dit onmiddelijk, waardoor hij toch nog een halfje haalde! Het is nooit te laat om op te geven... Lucas won zijn laatste partij van de dag na een originele openingsopzet eenvoudig en sterk. Zaterdag is de laatste dag, waarop het met een score van 3 uit 6 nog alle kanten op kan voor Lucas. Zelf maakt hij zich niet zo druk om het resultaat: 'Als het maar leuk is en als ik maar mooi kan spelen, dan vind ik het best!' Hij zal gaan voor de schoonheidsprijs en niet, zoals Spaan suggereerde, door make-up van een meisje te lenen, maar wel op het schaakbord. Komt dat zien!" (Met dank aan Gert-Jan van Vliet) 
Lucas goed begonnen op NK tot 12 jaar (21 mei)
Ons pareltje van de jeugdopleiding Lucas vertegenwoordigt RSR op het NK tot 12 jaar in Rijswijk. Onze verslaggever ter plekke bericht: "Lucas is het NK goed begonnen. De eerste partij werd hij verrast in de opening en kwam hij duidelijk minder te staan tegen een sterke speler, maar hij wist deze met slechts enkele minuten op de klok keurig op remise te houden. De tweede partij was een modelpartij: in een colle-aanval overspeelde Lucas zijn tegenstander. Helaas miste hij na ongeveer 20 zetten een prachtige kruispenning die de partij meteen beslist zou hebben, maar enkele zetten later kon hij alsnog zijn tegenstanders dame winnen door een mooie wending. Een partij uit een stuk! Hoewel hij voor de derde ronde inspiratie had opgedaan door met zijn supporters naar pauwen en herten te kijken bij de kinderboerderij, was zijn spel deze ronde helaas een stuk minder. Hij verloor al snel een pion en iets meer dan een uur daarna ondanks taai verdedigen ook de partij. Helaas! Na afloop werd hij geinterviewd en deed hij de vragenstelster versteld staan met zijn antwoorden: hij somde desgevraagd moeiteloos 10 wereldkampioenen op en wist op de vraag wat een Alapin was ook meteen het antwoord: een aap!!! Hij is vol inspiratie er vrijdag weer iets van te maken, dus wie weet... Supporters zijn in ieder geval van harte welkom! Het toernooi wordt vrijdag en zaterdag voortgezet in Rijswijk en dat is heel dichtbij! Gespeeld wordt in het Jeugdcentrum Don Bosco in het Julialaantje bij de kinderboerderij." (Met dank aan Gert-Jan van Vliet)
RSR op denksport evenementen festival (20 mei)
In de maanden mei en juni is in het centrum van Rotterdam een denksportevenementen-festival op de Nieuwe Markt. Uiteraard zal RSR hierbij ook van de partij zijn, onder de bezielende leiding van niemand minder dan Wijnand. Hulp van zoveel mogelijk leden kan hij daarbij natuurlijk wel gebruiken, dus geef je bij hem op om die dagen tot een succes te maken! Lees hier alles over het festival.
Eerste puntverlies voor Pieter (19 mei)
In het Vastned Open toernooi heeft koploper Pieter in de 7e ronde voor het eerst een halfje laten liggen. Hij deed dat tegen titelverdediger Willemze. De partijen op de eerste 7 borden, waaronder ook die van Spaan, eindigden allen in een puntendeling. Ook Paul Dekker voegde, middels zijn zoveelste bye, een halfje aan zijn totaal toe. Hij werd bijgehaald door Leo, die zijn tweede overwinning boekte. Woensdag 26 mei wordt de achtste ronde gespeeld. Klik hier voor de uitslagen en de stand.
Wim gunt World een remise (18 mei)
Na enig overleg boden allen die op de 35e zet stemden, ook meteen remise aan. Wim dacht hier bijna drie dagen(!) over na alvorens te accepteren. Gezien het gering aantal stemmers (gemiddeld 7 per zet) lag verder misgrijpen in het eindspel voor de hand, zodat de begeleidende opmerking van Wim dat World blij mag zijn dat hij niet doorspeelt, wel eens waar zou kunnen zijn. Al met al is het een partij geweest waarbij Wim lange tijd het onderspit leek te gaan delven, maar typerend voor hem stegen zijn kansen naarmate het aantal stukken daalde. De absolute waarheid over deze partij zal pas in de Schakelaar boven water komen. Behalve een pluim voor Wim, die toch maar de hele World van zich afhield de afgelopen 9 maanden, ook complimenten voor nota bene een niet RSR-lid. Peter Kemner was de enige die op alle zetten zijn stem uitbracht. Verder gingen Keet (29x), Plas (28) en FM Oscar (20) het vaakst naar de stembus.
FM Oscar achterhaalt Barnebee op finishlijn (17 mei)
Het razendpopulaire  spel is op de valreep gewonnen door FM Oscar. Het is de eerste keer dat hij bovenaan staat, precies op het juiste moment dus. Weliswaar haalde langdurig koploper Barnebee precies evenveel punten, maar wie zichzelf aan bord 1 durft op te stellen verdient natuurlijk de tie-break te winnen. Oscar maakte het zo spannend mogelijk door zijn laatste KNSB-partij remise te spelen. De nummer 2 zal overigens geen morele problemen hebben met het bij RSR gehanteerde aloude adagium "eigen schakers eerst". Op de bronzen plaats is Wim, die ook lang bovenaan heeft gestaan, geëindigd. De eerste SL-winnaar mag als eerste kiezen uit het volgende schitterende prijzenpakket: Gratis snelschaakles van snelschaakkampioen Pieter, Gratis 1-daagse cursus "de maatschappij dat ben jij" door Jaco Koster, of Gratis voorlichting "ja dat clubkampioen worden hoe moet dat nou eigenlijk" door Dolf Meijer. Uiteraard wordt het SL-spel wegens succes in het seizoen 2004-2005 geprolongeerd!
Tweede team presteert het onmogelijke: promotie! (16 mei)
In het krankzinnige seizoen vol verrassingen had het tweede nog altijd kans om te promoveren. Het moest dan de laatste wedstrijd tegen Katwijk winnen, maar ook nog 1½ bordpunt meer halen dan Voorschoten. Herbert (2) had het zwakke punt in het openingsrepertoire van zijn tegenstander gevonden in de voorbereiding en opende de score: 1-0 (klik hier voor de partij). Helaas scoorde Philip (6) in eigen doel de gelijkmaker. Invaller Edwin (7) kwam een keer niet in tijdnood en won dus. Joop! (5) won zo schitterend dat hij daarme zijn uitroepteken terugverdiende. Na de remise van Spaan (1) was de tussenstand 3½-1½. Via een professioneel driekhoeksoverleg tussen meegereisd supporter Leo, speler/informant Pim in Amstelveen en de speelzaal in Voorschoten werd teamcaptain Arnold op de hoogte gehouden van de tussenstand bij de concurrent. Die was 3-3 wat betekende dat 6½ punt zeker genoeg was voor promotie. Dat zag er echter niet naar uit want Paul (3) stond verloren en bij Victor (4) was het remise-achtig. De spanning liep op maar plotsklaps was daar het nooit gedachte nieuws uit Voorschoten, gemeld door de teamcaptain van DD: onze concurrent stond met 4-3 achter! Plotseling was iedere overwinning genoeg voor het kampioenschap. Het laatste benodigde puntje werd grinnikend binnengehaald door niemand minder dan de tweede invaller Keet, die zich daarmee koud terug van vakantie de status van levende legende verwierf. Bij Paul en Victor ging het zoals verwacht en met 5-3 waren het kampioenschap en de tweede achtereenvolgende promotie binnen! Met het eerste team werd in Rotterdam afgesproken om aldaar de feestelijkheden gezamenlijk voort te zetten. Die kregen nog een extra gouden randje toen het nieuws doorkwam dat ook het vierde was gepromoveerd als extra promovendus, omdat uit de KNSB geen enkel team is gedegradeerd naar de RSB. Driedubbel feest! Dat we vervolgens zwaar opgelicht werden door de Griek mocht de pret niet drukken. Voor 70 euro wijn met 5 personen opzuipen is zelfs met Joop! erbij wel erg veel. Het door menigeen teveel betaalde geld werd echter door de penningmeester hoogstpersoonlijk terugverdiend in het casino.
Eerste team gunt coach Sjonnie mooi afscheid: 6½-3½ (16 mei)
Het eerste had tegen Amstelveen nog slechts een paar bordpuntjes nodig om helemaal zeker te zijn van handhaving. Peter had zich net als de vorige wedstrijd ziek afgemeld. Zijn vervanger Penningen Pim (bord 10) heeft het voordeel t.o.v. vorige invaller Jaco dat hij een goede schaker kan acteren. Na 12 zetten theorie kwam hij dan ook remise overeen met zijn tegenstander die niet wist dat hij zo'n slordige 500 ratingpunten meer had. Ook Plas (4) speelde snel remise, en na simpele overwinningen van Wim (1) en Kachun (8) was de laatste onzekerheid weg. Sjonnie deed vervolgens een psychologische meesterzet door zijn afscheid als coach aan te kondigen nog tijdens de wedstrijd! Zijn spelers konden vervolgens niet anders dan hem een afscheidscadeau aanbieden in de vorm van een klinkende overwinning, en aldus geschiedde. Djurre (4) won in zijn laatste RSR-wedstrijd van zijn neurotische tegenstander die onder meer voor de partij eiste dat Djur zijn etenswaren op de grond, uit het zicht zou plaatsen. Ook kreeg Djur nog bijna slaande ruzie met de tegenstander van FM Oscar omdat die hem voor klootzak uitmaakte omdat Djur te snel zou zetten(!). Kortom, een routineus RSR-dagje dus. We besloten het verder maar kort te houden en binnen no time was de overwinning middels FM Oscar (7, remise), Pieter (5, remise), Dolf (7, winst) en Bart (9, remise) binnen: 6½-2½. Met lichte drang van zijn medespelers werd Joost (2), die een vol stuk achterstond, vervolgens gemaand op te geven waarna de triomftocht naar Rotterdam al om half 6 aan kon vangen.
Stilte voor de storm in interne (16 mei)
Opvallend veel remises vrijdag in de interne; wellicht bereidde een ieder zich onbewust voor op de uiterst belangrijke KNSB-zaterdag die volgde. In de CL eindigden zelfs alle 3 partijen in remise, die tussen Wim en Djurre zelfs binnen enkele minuten. In de Minor leek Edwin lange tijd Arno diens eerste nederlaag bij RSR te bezorgen, echter een mega-blunder in tijdnood (waar hebben we dat eerder gehoord) verstoorde zijn voornemen. Ook in Groep 2 vielen onkarakteristiek veel remises (3) te noteren, waardoor de strijd om met name de vierde promotieplek nog even open blijft.
Spaan opent met Zwitsers gambiet (11 mei)
In het jaarlijkse Watertorentoernooi is meervoudig winnaar Spaan gezien zijn rating de grote favoriet. Hij opende echter met het Zwitsers gambiet door de eerste ronde te remiseren tegen een 1700-speler. Harry speelde zeer verdienstelijk remise tegen oud-RSR-lid Olivier Vrolijk. Maarten en Jurriaan completeerden de matige RSR-start; ze verloren beiden hun eerste partij. 
Spaan 2e in Nieuwerkerk, naïeve Maarten gebeukt (10 mei)
Een ooggetuige die liever anoniem wil blijven bericht: "Het rapidkampioenschap van Nieuwerkerk a.d. IJssel is gewonnen door Rick Lahaye van SV Spijkenisse met 6½ uit 7. Maarten, Nathanaël en Paul B deden mee namens RSR. Maarten's naïviteit qua vrouwen bereikte een nieuw hoogtepunt toen zijn tegenstandster vroeg hoe je de klok moest aanzetten. Vervolgens beukte ze Maarten faliekant van het bord. Spaan en Paul B speelden in de laatste ronde tegen elkaar om de gedeelde tweede plaats. Spaan won in grootse stijl. Scores: Maarten 3 (groep 2), Paul B 4 (groep 1) en Spaan 5 punten." Klik hier voor de volledige eindstanden.
Wim zet koers naar remisehaven (9 mei)
Enkele World-spelers zagen de winst nog helemaal zitten, maar hadden na 34...Txe4 waarschijnlijk gerekend op 35.fxe4. Het door Wim gespeelde tussenschaakje 35.Dd5+ is natuurlijk veel nauwkeuriger. Komt de remise dichter en dichterbij of kan World nog iets verzinnen? Stem!
Djurre slaat dubbelslag (8 mei)
In de Champions League is Djurre aan een opmerkelijke opmars bezig. Behalve een remise binnen 1 minuut tegen Spaan won hij in de 2e cyclus al zijn partijen. Vrijdagavond voegde hij Plas toe aan die lijst, toen deze in een remise-eindspel een afwikkeling naar een gewonnen toreneindspel over het hoofd zag. Omdat het ook een Coppa-partij (½ finale) betrof, bereikt Djurre hiermee voor het tweede achtereenvolgende jaar de finale. Zijn bijna perfecte score in de CL sinds januari wordt alleen geëvenaard door regerend clubkampioen Wim, die na winst op Paul Batenburg zijn voorsprong op de concurrentie vergrootte. Behalve aan Djurre had hij dit ook te danken aan Herbert, die verrassend FM Oscar versloeg. In de MinorPromotieGroep bleef de stand aan kop ongewijzigd doordat drie van de vijf partijen in remise eindigden. In groep 2 is Alek niet te stoppen, dit keer moest good old Bobby van der Lee eraan geloven. Na Alek, Philippe (won van Penningen Pim) en voorzitter Paul heeft Bobby nog wel kans op de vierde promotieplek, maar dat geldt ook voor Jurriaan, Ed en Arnold.
Gaat World dit eindspel nog winnen? (3 mei)
World is aan het afruilen, en Wim heeft daar geen problemen mee. Daarom slaat hij na het met grote meerderheid gekozen 33...Lxe4 terug met de toren. World-leader Keet was het er niet mee eens en laat vanuit het buitenland weten dat hij even niet meer stemt: "laten de Te5-stemmers maar bewijzen waarom dat zo'n goede zet is". Aan een ieder behalve Keet dus: Stem!
Paul Dekker verslaat de onvermijdelijke (2 mei)
In het jaarlijkse RSB Open Seniorenkampioenschap heeft onze voorzitter de bronzen medaille voor zich opgeëist. Na de eerste ronde kon zijn toernooi al niet meer stuk, want daarin versloeg hij de onvermijdelijke v.d.Kooij. Paul verloor alleen van toernooiwinnaar Staal, gaf drie remises en won de rest, zodat zijn eindscore 4½-7 bedroeg. 
Plas haalt Dolf in (1 mei)
Al heeft het vaderschap Dolf op de KNSB-ratinglijst per 1 mei (nog?) geen ratingpunten gekost, toch heeft Plas met 2241 Dolf afgelost als hoogste ratinghouder van de club. De goede prestaties in de nu (pas) verwerkte toernooien in Southend, Wenen en Leiden waren voornamelijk verantwoordelijk voor zijn stijging. Met zijn +36 punten was hij echter niet de grootste stijger van de club. Zijn fenomenale opmars in Leiden leverde Aernout namelijk maar liefst 54 winstpunten op. Deze en meer cijfertjes, samengesteld door Arjan Rutten, kunt U hier nog eens rustig nalezen.