RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

Net niet (25 april)

Barendrecht bleef maandagnacht nog lang onrustig. Dat kwam niet door dronken RSR-hooligans, of door buiten zinnen geraakte RSB-cupfighters Richard, Aernout, Wil en Herman, en zeker niet door judge Jaco die zijn frustraties over de prestaties van zijn voetballiefde ter plaatse afreagerde. Nee, het kwam voor Rokado: een schaakclub uit een dorp van "Asterix-en-Obelix-achtige"omvang, met een ledenbestand zelfs niet groot genoeg om één café-elftal te vullen. Helaas voor RSR beschikt Rokado wel een bekerteam met het schaakvernuft van PSV-vernederaar AZ, en een verborgen krachtbron zoals de toverdrank van genoemde striphelden. RSR was niet ver weg van de cupzege. Hoewel Herman van begin af aan prut stond en Richard zijn beruchte antischaakopening opdiende, stonden Wil en Aernout gewoon lekker. Vervolgens won Wil een stuk tegen 2 pionnen, deed Richard een fraaie en winnende rommelzet en stond Aernout minstens gelijk. Ware het niet dat die virtuele 2½-1½ stand het sein was voor de Rokadospelers om hun toverdranklje te nuttigen. Richard wist na de nul van Herman nog te winnen, maar Aernout schoof zet na zet dichter naar de rand van het ravijn en Wil kwam simpelweg niet aan winnen toe, zijn tegenstander vrat Wils pionnen op nog voor het eindspel begonnnen was. Resultaat: net als vorig seizoen een 2e plek in de RSB-beker. De teleurgestelde meegereisde supporters (7 stuks!) rest nog maar één ding: aanstaande vrijdag verhaal halen bij het clubbestuur, de trainer en de spelers zelf, immers een goed Rotterdams gebruik...

RSR ook volgend jaar weer in de eerste klasse (22 april)

"Wat is het onbekendste station van Nederland?", "He, een slagboom in het midden van de weg! en "Welke voetbalclubs zijn als afkorting bekend in het buitenland?" Het kan niet anders of dit zijn weer een van de zinloze onderwerpen* tijdens de reis van een RSR-uitwedstrijd. Dit maal was Wageningen de tegenstander, in principe hadden beide teams genoeg aan een punt en dan laat de uitslag zich niet moeilijk raden: 5-5. Alleen Freddy J. van Wageningen leek het met deze door Wageningen geïnitieerde beslissing niet eens en stierde daarom hardbeens weg uit de speelzaal, met de gedachte dat hij heel goed stond tegen onze Philip. Nog nooit is een partij van Philip zo uitgemolken als gisteravond waarbij de uiteindelijke conclusie was dat de ex-Weerleggingspeler (ook niet onbekend om hun rare fratsen overigens) ten onrechte zo boos de speelzaal verliet. Een ander winstpunt van de middag was dat RSR mogelijk volgend jaar een in Rotterdam woonachtige Wageningen-speler mag begroeten op de wekelijkse vrijdagavond. Deze speler die aangetrokken wordt voor de breedte, is na Maurits van de Linde en Rick Lahaye (beiden van Spijkenisse) al de derde speler die RSR's sterkste interne competitie van Nederland komt versterken. 's Avonds bleek de 5-5 overigens ook nog eens doorslaggevend te zijn toen bekend werden dat D4 en WSC gezamenlijk elkaars lot hadden bezegeld.
Uitslag:
Van Eekhout 2187-Van Rosmalen 2184
Afek 2348-Van Ruitenburg 2262
Cornelisse 2147-Meijer 2185
Marks 2232-Van Buitenen 2135
Oorebeek 2087-Van der Plas 2142
Van Eijk 2270-W. Koster 2161
Torn 2092-Benning 1943
Vd Werken 2074-Van Veen 2226
Stap 2084-Van Ginkel 2207
Jonker 2142-Westerduin 1962
allen remise
Piecepossession: 54%-46%
*als het goed is, is de eerste vraag niet te beantwoorden, juist omdat dat station onbekend is/een slagboom die slechts aan de zijkant staat is zinloos/we kwamen niet verder dan HSV en PSG.

De hel van Zeeland (22 april)

RSR 2 moest deze ronde punten pakken om het zich niet in de laatste ronde moeilijk te maken: de tegenstander was Middelburg. Op een voor sommige mensen onmogelijk tijdstip werd er afgereisd naar het verre Zeeland. Voor Alek was de lange reis voor niets. Binnen 21 zetten konden de stukken in de doos en had RSR het eerste punt afgestaan aan meneer de Wolf, die bovendien beweerde niet helemaal lekker te zijn. In een uur verliezen van een zieke Zeeuwse wolf: hoe laag kun je gaan... Om 3 uur stonden de 7 borden er nog redelijk voor. Alleen Paul Tromp had met zwart een onmogelijk paard op a8, terwijl zijn tegenstander een vrije a + b-pion bezat. Victor stond overtuigend, Kachun ondoorgrondelijk, Richard een plusje, Henk iets minder maar binnen de remisegrenzen en Spaan had iets meer initiatief tegen zijn jeugdvriend Rene Tiggelman. Paul Batenburg tenslotte had al 3 kwartier voorsprong in een Koningsgambiet en het leek een kwestie van Aanvallen! Een kwartier later kwamen zowel Nathanaël als Victor remise overeeneen: er zat helaas toch niets meer in. Tot ieders verrassing won Kachun door een combinatie en wat hulp van zijn tegenstander. (zie fragment van de week) Nadat Richard evenmin verder kwam dan een halfje was de stand weer gelijk. Maar rond 4 uur begon de ellende. Paul Batenburg wist niet te profiteren van de tijdnood van zijn tegenstander en kwam zelfs slechter te staan. Henk verloor even later het toren-pionneneindspel en Paul Tromp kon zijn tegenstander niet trucen en moest ook in een nul berusten. Dat Paul Batenburg anderhalf uur later toch nog de remise binnen wist te halen is voor de statistiek. Na afloop werd er toch nog vrolijk op een Middelburgs terras 9-maal het drie-gangen-menu ad 16 euri besteld. Deze nederlaag betekent voor de laatste ronde: de sterkst mogelijk opstelling en winst als enige optie. (nagekomen bericht: 4-4 is ook voldoende voor handhaving)

RSR 1 handhaaft zich in 1e klasse (21 april)

Zaterdag heeft RSR 1 met 5-5 gelijk gespeeld tegen Wageningen 1. Door de eveneens 5-5 bij D4-WSC is RSR ook volgend seizoen verzekerd van verblijf in de eerste klasse (LATER MEER)

Bekerfinale RSB 23 april: RSR- Rokado (12 april)

Komt dat zien! Op maandag 23 april zullen de bekerhelden van RSR het in de finale opnemen tegen het zeer sterke Rokado. Een sensatie van jewelste, waar praktisch de helft van het ledenbestand van de tegenstander bij aanwezig zal zijn (Rokado kent ongeveer 10 leden). Als RSR dat ook doet dan... Locatie: Het trefpunt, Dr Kuyperstraat 4 in Barendrecht. begin om 20.00. Maandag 23 april: geen voetbal op TV, geen weekend, geen dinsdagavond chill-schaak, een dag die anders compleet verloren zou zijn voor het gemiddelde RSR-lid én de rest van de mensheid. De bekerfinale biedt uitkomst! Dus kom massaal uit jullie krochten, holen, kelders, studentenkamers en penthouses, pak de tram, auto, fiets of laat je rijden door Rob van der Lee. Hoe dan ook, kom en wees getuige hoe de bekerhelden Richard, Peter, Aernout, Wil en de opgestelde spelers in de vorige bekerrondes Edwin, Herman, Paul en Rob de cup met of zonder grote oren binnenhalen.

Goede schaakvrijdag (8 april)

Het atheïsme bij RSR is levendiger dan ooit: slechts een enkeling had zich op Goede Vrijdag afgemeld om zich elders te vermaken met het lijdensverhaal. Bij RSR wordt al genoeg geleden. Je hoeft maar naar Wouter te kijken na zijn verliespartij tegen Bart om dat te begrijpen. Ook de aanblik van Arrian in diezelfde groep 2 spreekt boekdelen. Hij liet zich door Maarten gewillig naar de slachtbank leiden: zie het fragment van de week. Daar Alek niet verder dan remise kwam tegen snaak Kenneth heeft Bart nu alleen de koppositie in groep 2. De sfeer in de Champions League was vrijdag rustiger, zelfs vakantie-achtig te noemen. Drie remises en de enige verliezer, Joost van Rosmalen, had het meeste plezier na afloop aan de doorschuifschaaktafel. In de Minor Promotie wist Arno na een langdurig gevecht van Peter te winnen. Herman deed er eveneens een hele avond over om Wil klein te krijgen. Paul Batenburg had minder tijd nodig om Jaco te slopen en gaat aan kop in deze groep. In groep 3 tenslotte lijkt Michael Fung niet te stuiten voor het kampioenschap. Hij versloeg vrijdag vrij snel Rob Linssen en gaat nog ongeslagen aan kop.

Het derde eindigt derde (6 april)

Afgelopen woensdag heeft het derde laten zien tot welke grootse daden RSR Ivoren Toren in staat is. In de gezamenlijke slotronde, gehouden bij Charlois, werd SO Rotterdam 3 simpel met 5-3 weggezet. Daarmee debuteert het derde in de promotieklasse RSB met een derde plek. Houwdegen Bart stal al meteen een punt van Hollander (bekend bij RSR vanwege zijn balletje-balletje-achtige wisseltrucs aan de bar), met de vernietigende openingszet e2-e4, waarop Hollander geen weerwoord had omdat hij het clubgebouw niet kon vinden. Peter T, die doordeweekse partijen geen pretje vindt, wist op bord één na een uurtje schuifelen met zijn stukken remise af te dwingen, waarna invaller Rob de aandacht trok door een stuk te jatten van Markus senior. Supersub Van der Lee was in alle haast opgetrommeld door captain Pim, die grote moeite had om überhaupt acht spelers te vinden. Die zoektocht wil hij zich volgend seizoen besparen, als het aan hem ligt zetten de teamindelingsdeskundigen van RSR volgend seizoen Rob keihard op één, en wordt de rest van de opstelling met behulp van de ledenlijst "Fischer random" bepaald… en dan wel opdraven graag! Een uitzondering hierop mag gemaakt worden voor Wil, die als enige alle zeven ronden zonder mopperen de moeite nam van Goeree-Overflakkee te komen, vervolgens tegen niet al te zwakke tegenstanders leuk buffelde met een vette plusscore als resultaat. Daarmee kan hij tot boegbeeld uitgroeien bij elk gretig en strijdlustig Ivoren Toren team in de RSB of KNSB. Derde worden is natuurlijk een prima resultaat. Handhaven was de doelstelling. Maar met zo'n resultaat worden de verwachtingen voor volgend seizoen wel opgeschroefd. Immers, met wat meer geluk in de uitwedstrijden (die ging dit seizoen allen verloren, en niet zo beetje ook) had dit team dit seizoen zomaar om het kampioensschap gespeeld. En zelfs als Richard, Peter en Wil allen een team opschuiven, blijft er genoeg talent, antitalent, tijdnoodspecialisme, brute remisekracht, hooliganisme en senioriteit over om iedere tegenstander de onderlip over de kin te trekken. Of de bovenlip over de neus, maar dat hangt natuurlijk van de tegenstander af… Ik kijk uit naar volgend seizoen. Was getekend, Teamcaptain Pim.

Fischer M Oscar beste Fischer-schaker! (4 april)

Het jaarlijkse Fischer-Random-Chess-RSR-Ivoren-Toren-clubkampioenschap is gewonnen door FM Oscar door in de laatste ronde Wim te verslaan. Oscar had zich goed voorbereid want hij had de reglementen bestudeerd en kwam met lastige vragen als; 'Mag je lang rokeren als in de beginstelling je koning op c1 en de toren op d1 staan?' Deze en andere vragen bleven onbeantwoord. Iedere ronde werd met een andere beginstelling gespeeld. Verder waren de regels hetzelfde als in gewoon schaak. 17 spelers zochten moeizaam hun weg door exotische openingen, verrassende openingsnieuwtjes (1 Pb3!?) en originele middenspelsituaties. Wie verder opviel was Rob Linssen die ook voor een podium plaats ging, wat helaas net niet lukte maar de TPR van 2046 zegt genoeg. Voor de meeste RSR’s wat het zweten, gelukkig kunnen ze vrijdag weer gedachteloos volgens de theorie spelen! Klik hier voor de Eindstand.

Ook kelders verdienen de aandacht! (3 april)

Waar top tienen en Joost van Rosmalens zijn daar zijn ook de kelders en de John Ruitenbergs van de competitie. Nieuwe leden die wellicht een nieuwe generatie RSR Ivoren Toren gaan vormen, maar ook leden (Jan Willem wie?) waarvan zelfs de achternaam nu al niet meer te achter halen is. Maar ook leden die in een kort of ver verleden nog in het eerste tiental of achttal te bewonderen waren. Leden die je opeens niet meer ziet maar kennelijk hier en daar toch hun partijtje spelen (Victor,John). Kortom: het is tijd om de kelderbewoners even in het daglicht te plaatsen. Zie hier de stand.