RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

RSR groeit en bloeit !(25 april)

De webredactie kreeg vrijdag heugelijk nieuws te horen over een nieuw leven, klein en mooi …..met de naam Geert. Dit willen we natuurlijk graag delen: Papa Terence heeft weliswaar wat minder nachtrust maar moeder en kind maken het goed. Waarschijnlijk heeft Geert het nog niet zo op schaken en gaat zijn interesse meer uit naar “tiet in één”. Maar de redactie heeft voor de zekerheid alvast een zaal gehuurd voor de tweekamp Geert tegen Maarten om het clubkampioenschap 2026.

 

RSR handhaaft zich in 1B: De Pion volledig geJoost (23 april)

Niet het feit dat RSR zich ten koste van DSC en De Pion handhaafde in 1B, maar het nieuwtje van RSR-hoolie Maarten dat hij bij het bedienen van Lokhoff en Van Hooijdonk op het NY-terras meende te begrijpen dat laatstgenoemde wel eens zijn carrière gaat afsluiten bij Excelsior voerde eventjes de boventoon van een tumultueuze zaterdag. Een zaterdag waarbij het even leek alsof RSR ging bezwijken onder de druk van het moeten winnen. Maar de mensen die op de hoge borden de kar trokken dit seizoen, ‘Joost2’ (beiden 6 uit 9), deden wat van ze verwacht werd: heel knap winnen op bord 1 en 2. In de annalen van RSR lijkt het overigens niet eerder te zijn voorgekomen dat op de eerste vijf borden 4 uit 5 gescoord (Dolf en Pieter) 5 punten uit de laatste zes wedstrijden!) wonnen, terwijl Wim verloor) wordt, immers traditioneel zijn de eerste borden altijd het zorgenkindje van RSR geweest. De Pion-RSR kende een aantal bijzondere momenten: de laatste 4 partijen die gespeeld waren, waren alle toreneindspelen en was er totaal slechts één remise (Kachun in veel mindere stelling, bedankt De Pion!) te bespeuren. Helaas niet bijzonder was dat Rob, Oscar en Paul B. wederom hun aspiraties niet konden waarmaken, maar gelukkig is er altijd weer een volgend seizoen. Tussendoor scoorde Amersfoorter Herbert wel een zeer belangrijk punt voor het eerste. Uiteindelijk resulteerde dit in een 5,5-4,5 overwinning Voorts was het knap dat RSR de aanwezigheid van zowel Moerkapelle als de allerallerbeste-stuurman-aan-wal Barnebee (“Ik kom even kijken hoe RSR gaat degraderen”), die als een deus ex macchina ten tonele verscheen, kon trotseren. Voorts was opmerkelijk dat de gehele middag een vrouwelijke hotelgast met veel Jurriaan&Joop-trekken als een irritante bromvlieg in en rondom de speelzaal aanwezig was. Wederom troffen we in De Pion een zeer sportieve tegenstander. Leuk voor de spelers was de komst van zo’n 8 RSR’ers, waaronder de voorzitter, die de moeite namen om af te reizen naar Roosendaal. Alle spelers en invallers én teamleider worden ook dit seizoen bedankt voor hun inzet. Karakteristiek: Kachun 0,5-0,5, Herbert 1,5-0,5, Dolf 2,5-0,5, Pieter 3,5-0,5 Rob 3,5-1,5 Oscar 3,5-2,5 Joost 4,5-2,5 Wim 4,5-3,5 Joost van Ro 5,5-3,5 Paul 5,5-4,5 De partij Joost van Ro-Froeyman werd op zijn hoogtepunt bezocht door maar liefst 29 toeschouwers! Zie voor een technisch verslag de site: www.depion.nl

Geolied team 2 met kopman Gert-Jan rolt Doetichem soepel op (23 april)

Gert-Jan en Philippe berichten: "Ge-tomt-tom-t en gespoord arriveerden wij ruimschoots op tijd. Victor Berg opende de score na een spannende Caro die niet uit evenwicht ging: ½-½. Philip Westerduin kreeg een vertrouwde opening tegen een oud clubgenoot van DD....Philip bereikte voordeel maar zwart keepte de damevleugel goed: 1-1. Spaan deed zijn beste tegen de witte Stonewall opstelling maar kon er niet doorheen beuken: 1½-1½. Toen kwam onze reeks winstpartijen. De eerste winstpartij was er een hele fraaie, van kopman Gert-Jan: zwart weigert een gambiet om er vervolgens nog krommer op de staan en Gert-Jan maakt de partij met veel finesse en creativiteit af tot een fraaie miniatiuur in ons voordeel: 2½-1½, Arno Beljaars snoepte graag pionnen...maar of dat goed zou gaan tegen het bolwerk van ontwikkelingsvoorsprong? Ja dus, precisie werk in verdediging leverde winst op, 3½-1½. Philippe Blankert speelde voor het eerst van zijn leven met wit Catalaans, maar leek van meet af aan talent te hebben voor deze opening. Door subtiele zetvolgordes en manouevres werd een pion verboberd (wel in dubbelvorm), maar het voordeel erna werd met simpele en ijzeren vuist tot winst gevoerd: 4½-1½. Tim Benning begreep meer van het damegambiet dan zijn tegenstander, bouwde voordeel op, een pion en maakte het nauwkeurig af: 5½-1½. Laatste speler Peter Torczunski had al langer een remise wens maar was heel bang dat de tegenstander dat niet zou hebben. Tot zijn plezier werden de punten na voorgaande snel gedeeld zodat wij - ondands De pizzakoerier van Doetinchem - veilig bij het leuke restaurant aankwamen. Voordat wij het schaken verlaten: topscorers waren dit seizoen Gert-Jan (7-9), Victor (6-9) en Philippe Blankert (5½-8). Tevreden over ons spel gingen wij over tot het bespreken van
het handvest van de universele rechten van de mens, zin en onzin van de Franse Revolutie, de charmes van het anarchisme en de 'controlmythe' dat een Staat bestuurd zou moeten worden. Hartgrondig besloot dit team: niet alleen qua schaakniveau, maar ook qua onderlinge menselijke sympathie en qua filosofische interesses hoort dit team 2 in 100% dezelfde opstelling na de zomer weer op te treden! Zelfs als Spaan clubkampioen wordt en Gert-Jan vice-clubkampioen."

Spanning stijgt in interne (22 april)

Niet in de Champions League, waar Spaan zonder te spelen weer wat dichter het felbegeerde kampioenschap naderde. Wim verloor nl. van Gert-Jan: een kostbaar punt. Rob won op Duitse wijze van Dolf, maar lijkt ook geen bedreiging meer voor Nathanaël. In de Minorpromotiegroep vloerde Herman tegen 12 uur Herbert en staat nu 2de! De 3de plaats wordt ingenomen door Alek die gisteren Paul Dekker versloeg. Maar in feite staat iedereen zo dicht op elkaar dat vanaf plaats 3 tot 10 iedereen zich kan plaatsen of kan degraderen. Groep 2 vertoond hetzelfde patroon: Philippe leidt vanaf het begin deze groep en daaronder is niets zeker. Alleen voor Leo en Martin (verloor gisteren van Bart) is het bijna onhaalbaar geworden zich te handhaven. In groep 3 zijn Joost (won van Linda!) en Mike (won van Wikash) al bijna verzekerd van een plaats in groep 2 volgend jaar.


22 april: de Pion1 - RSR 1 (16 april)

A.s. zaterdag speelt het eerste team voor zijn laatste kansen in 1B. In de eerste plaats móet RSR winnen om De pion onder zich te houden. In de tweede plaats wordt de afwezigheid van 'krankzinnige' uitslagen vereist zodat De Pion normaliter vergezeld zal gaan worden van DSC. RSR kan zich dan opmaken voor een nieuw seizoen 1e klasse KNSB. Wie zin heeft om af te reizen met het eerste is van harte welkom! Laat zien dat RSR es más que un club de ajedrez!! De RSR-trein vertrekt om 11.03 uur vanaf spoor 6 of voor latere/andere reizigers: er wordt gespeeld in Hotel Merks aan de Brugstraat 57 te Roosendaal, vlakbij het station (Kkk., TL).

 

Coppa kwartfinales beslist (15 april) Gisterenavond werden de kwartfinales voor de Coppa gespeeld: Rob won omdat hij in een krankzinnige stelling wel met een paard moest slaan op f7: de afloop zal binnenkort wel na te lezen zijn op zijn weblog. Peter had intussen de grootste moeite met Pim Uytdewilligen. De laatste verloor uiteindelijk, meer door eigen frustratie dan dat er te weinig kansen voor handen waren. Joost van Rosmalen tenslotte hield Richard op afstand met een remise. In de verlenging ging hij ten onder door zijn eigen dame geheel buitenspel te zetten. Direct na afloop verrichtte Coppa-meister Maarten de loting voor de halve finale. Wim (al weken terug van Gert-Jan gewonnen) mag het gaan opnemen tegen Richard; Peter gaat Rob treffen. In de interne gisteren geen grote verassingen. Dat Spaan wint en op weg is naar het kampioenschap is al geen verassing meer te noemen. Dit keer was Tim het slachtoffer. In de tweede partij uit de CL won Joost Ruit van Oscar en is nu samen met Wim de enige serieuze overgebleven belager van Spaan. In de Minorpromotie boekte Winood zijn zoveelste zege, dit keer op Arrian en plette Arno Paul Tromp. Alek mocht de Caro-Kahn van Herman kraken, wat ook lukte. Rob Linssen boekte in de tweede groep een mooie overwinning op Kenneth en Bart verloor triest van Terence. Zijn notatiebiljet (tot zet 12, daarna alleen maar streepjes) werd door de webredactie teruggevonden op het toilet. In groep 3 is Adriaan op weg naar het kampioenschap, door de overwinning op Ramin staat Adriaan nu strak aan kop!


Monsterzege voor RSR 4 tegen Unilever 1 (9 april) Zoals gewoonlijk begon RSR 4 de uitwedstrijd tegen Unilever niet volledig…..de auto met Winood als chauffeur en navigator Leo waren weer eens verdwaald. Maar dit bleek achteraf dan ook de enige “smet” van de avond. Deze begon al vrij snel met een overwinning van Paul Dekker, thema vastpinnen en killen. Daarna kwam Arnold met een vol punt. Een creatief kwaliteitsoffer bracht het bord al snel in vuur en vlam. Waarbij de kansen over en weer vlogen (zoals mat in 1.…) uiteindelijk kwam het punt bij RSR terecht. Hierna kwamen Pim, Adriaan en Kenneth met de punten. Pim had al op zet acht een stuk kunnen winnen maar koos uiteindelijk voor twee pionnen, het lichtpunt van RSR 4 Adriaan ging met een vrije a-pion aan de wandel en Kenneth koos voor een winnend offer. Ondertussen waren Arrian en Leo met voordeel aan het eindspel begonnen, wat uiteindelijk twee punten opleverde. Zodat de tussenstand op 0-7 stond en het zelfs Winood duidelijk was geworden dat hij nu vol aan de bak moest om niet weer het lulletje van RSR te worden.Wat uiteindelijk ook lukte met dank aan zijn tegenstander…..0-8 victorious!!!!

RSR Top in Spijkenisse! (9 april) RSR heeft uitstekend gepresteerd bij het jeugdschaaktoernooi in Spijkenisse. Zowel Gert-Jan (in de groep tot 25 jaar) als Joost van Ruitenburg (in de invitatiegroep) werden gedeeld tweede. Joost speelde als een FM (TRP dik boven de 2300!) en was solide en strijdlustig als altijd. Hij slaagde er als enige in de uiteindelijk winnaar Robert Ris een halfje afhandig te maken en bleef ongeslagen: 5 uit 7 in een zeer sterk deelnemersveld. Dolf was in deze zelfde groep minder succesvol met 2,5 uit 7, maar hopelijk heeft hij zich gespaard voor de alles beslissende wedstrijd van RSR 1 over twee weken. Gert-Jan hoopte de A-groep te winnen en zich zo te kwalificeren voor de invitatiegroep van volgend jaar. Hij startte goed met 5 uit 5, een score die bereikt werd door onder meer twee bizarre witpartijen onder toeziend oog van de kritische regerend (voor hoe lang nog?!) kampioen, die GJ veel te speculatief vond spelen en alvast een interne nederlaag beloofde. De voorlaatste ronde werd na een zwaar gevecht remise, waarna remise tegen Chiel van Oosterom voldoende zou zijn voor toernooiwinst. Of dit het ideale moment voor het wilde stauntongambiet was, werd door sommigen betwijfeld. In ieder geval leidde het tot een verschrikkelijke stelling en uiteindelijk tot verlies. Gelukkig was ook onze jonge jeugd vertegenwoordigd bij dit toernooi. Onder toeziend oog van jeugdleider Spaan en de altijd aanwezige begeleidster Mary werd geoefend voor later. Of het tijdens dit toernooi tot bijzondere resultaten heeft geleid, durf ik niet te zeggen, maar in ieder geval hadden ze er veel plezier in. Het is goed hen nauwlettend te volgen, want zij zijn onze toekomstige toppers!

Alek onderuit in eigen opening (8 april) In de CL groeit het aantal kanshebbers op de titel met de week. Na de inhaalrace van Rob de afgelopen weken hebben nu ook Oscar en kampioen Joost weer uitzicht op de felbegeerde titel. In de minor wist Utrechter Edwin zijn laatste kans te grijpen door Paul B te kloppen en wist Herman Jaco te slachten in een wel heel curieus partijtje. Alek vergiste zich met zwart spoedig in een Koningsgambiet wat hij tenslotte met wit zelf ook speelt. Daar schort iets aan de voorbereiding, Alek. Helaas heeft Zoltan zich in deze groep teruggetrokken, maar blijven zijn gespeelde partijen wel staan.
In groep 2 ging Maarten bijna onderuit tegen de altijd gevaarlijke Wijnand, terwijl Martin al zo goed als gedegradeerd is na een verlies tegen onze oud-penningmeester Rob van der Lee. Voor wat betreft groep 3 heeft de oproep op de site nog niet echt geholpen. Mike wist Shekil te verslaan en Hans won van Ramin. Wikash incasserde zijn 2e puntje ten koste van Luella.

Komende vrijdag (14 april, Goede Vrijdag) is er gewoon schaken!!

HOTNEWS: RSR 4 wint met 8-0! (8 april) RSR 4 heeft het seizoen afgesloten met een monsterzege van 8 -0 op Unilever. De sportieve tegenstander nam het vrij laconiek op “ we hebben de nul weten te houden”. Ondanks deze zege was het geen best seizoen voor het vierde.Het team heeft heel wat steken laten vallen en is daardoor uiteindelijk in de middenmoot geëindigd.

 

Waar zijn de Groep 3 schakers ? (6 april)

Interne wedstrijdleider Wim Koster: "Graag roep ik de spelers op van Groep 3 (de Zwitserse groep) om de komende weken zoveel mogelijk op te komen dagen. Gezien de wat mindere opkomst de laatste weken is het toch wel leuk een avondje RSR mee te maken en zo blijft ook de competitie interessant. Graag tot vrijdag !" Clubkampioenschap snelschaak op 12 mei (6 april) Vrijdagavond 12 mei is gereserveerd voor de jaarlijkse strijd om het clubkampioenschap snelschaak. In tegenstelling tot de voorgaande jaren zullen er dit keer 11 ronden volgens het Zwitserse systeem gespeeld gaan worden. De bedenktijd is natuurlijk 5 minuten per persoon per partij.

GO GO GO PAUL !!!!!! (3 april)
Rotterdam Open is nu al drie ronden verder en vol trots kunnen we vermelden dat onze Paul Dekker aan kop gaat. De trots van RSR en Team 4 heeft nu een score van 3 uit 3 en een TPR van maar liefst 2368! Woensdag mag Paul aan bord 1 de kaskraker spelen tegen Cor de Wit. In de schaduw en een vol punt achter Paul staat verrassend Spaan. Deze verloor gelijk al in de eerste ronde tegen een 1600 kruk en mag nu niks meer verliezen om nog een beetje fatsoenlijke resultaat te krijgen.Verder is opvallend dat er erg weinig RSRérs meedoen, de grote afwezige is natuurlijk toernooitijger Martin……

En het bleef nog lang onrustig in de stad...(2 april)
Na de overwinning van het derde team was er natuurlijk champagne. Ver na twaalven toog een groep wilde RSR-ers onder leiding van Richard en Paul T. de stad in, leuzen roepend als: "RSR kampioen!" en "Lang leve Gert-Jan, teamleider for ever!". Een groep fans waaronder Oscar dook spontaan op en sloot zich aan bij de dorstige bende. Onze bord 8 man waren we echter na een half uur al kwijt. In de Ierse Pub werd het feest voortgezet, maar verschillende mensen/schakers mochten om onduidelijke redenen niet naar binnen. In De Beurs, een disco zonder deurbeleid, werden we echter zonder meer binnengelaten. Rond half drie was topscoorder Alek de rest van de mensheid kwijtgeraakt en ging naar huis (hij is tenslotte de oudste en de wijste onder de feestvierders). De rest van de nacht is in nevelen gehuld. Alleen Linda wist nog iets verstandigs in te brengen zoals: zou je niet eens stoppen met bier drinken. De dag erop bleek de meerderheid nog in leven, alleen van Richard is nog niets vernomen... Terug naar het begin van de avond: TL Gert-Jan doet verslag: De eerste uren tegen Sliedrecht ging het gelijk op: beide ploegen hadden enkele goede stellingen, maar duidelijk was wel dat de tijdnoodfase beslissend zou zijn. Voor die aanbrak won kopman Richard zoals verwacht van zijn aanvallende tegenstander. Herman (3) zat tegenover hun sterkste speler Kees Wessels en wist de partij knap in balans te houden. Remise was een logisch resultaat waar wij het meest aan hadden. Weliswaar moest John (7) na lang verdedigen zijn meerdere erkennen in een van hun sterkste spelers, maar Edwin en Maarten stonden zo goed dat de overwinning wel zeker leek. Bart (6) piekte op het juiste moment en bleef koel in tijdnood. Edwin (2) won in een creatieve partij van probleemgrootmeester Henk Prins. Het stond nu 3½-1½ en een halfje was voldoende voor het kampioenschap. Maarten (8) stond gewonnen, maar bood prompt remise aan om het kampioenschap veilig te stellen. Nog voordat zijn tegenstander had kunnen aannemen won Paul (5) na tijdsoverschrijding van zijn tegenstander. Hiermee was ons kampioenschap binnen! Alek had wat voordeel, maar zijn jonge tegenstander verdedigde het goed, waardoor het remise werd. 5½-2½ dus en het kampioensfeest kon beginnen! Met 14 punten uit 7 wedstrijden hebben we een geweldige prestatie geleverd. Volgend jaar promotieklasse!" Maar, laten we niet vergeten dat er vridjag ook nog interne competitie gespeeld werd. In de Champions League wist Plas de topper tegen Spaan te winnen en won kampioen Joost van Tim. In de Minorpromotiegroep speelde Pim U. een knappe partij tegen Paul Batenburg: het werd remise.Winood kwam tegen Arno niet aan de bak en Jaco verslond Arrian. In groep 2 deden de beoogde degradanten het goed: Leo won van Rob van der Lee en Arnold versloeg Ed. Phlippe won, maar dat is geen nieuws meer; hij blijft op 100% staan.