RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
Volop spanning in alle groepen (29 april)
Na alle remises van vorige week was er ditmaal weer ouderwets spektakel in de interne. Herbert wist koploper Plas diens eerste competitienederlaag van het seizoen te bezorgen. Wim won een stuk tegen Kachun, maar tegen uiteindelijk vier pionnen was remise het hoogst haalbare. Joost profiteerde optimaal, hij versloeg Paul Batenburg en heeft nu de minste verliespunten. Arno gaat na de winst op Paul Dekker de onbedreigde minorkampioen worden. De overige 11 spelers zijn geen van alle vrij van degradatiezorgen! Tussen de nummers 4 en 11 zit bijvoorbeeld slechts een half verliespunt. Ook in Groep 2 is nog van alles mogelijk. Iedere speelronde levert weer een totaal andere stand aan kop op. Zo heeft Alek sinds zijn huwelijkse status geen partij meer gewonnen (nu verloren van Wouter) en staat hij inmiddels niet meer op een promotieplek. Leo won voor de derde maal op rij, nu tegen Jurriaan, en nadert de top. Minstens 10 spelers maken nog kans op promotie.
"Chun" eerste in Betuwe (28 april)
In Culemborg won ene Chun de A-groep van het rapidtoernooi ongeslagen met 6 uit 7. Het vermoeden dat het hier "onze" Chun betreft, werd door Ka bevestigd. Klik hier voor een verslag op schakers.info.
Loting halve finales Coppa (26 april)
Afgelopen vrijdag werd door Coppa-capo-Leo onder begeleiding van Jaco in de rol van Hans Kraay jr. de loting verricht voor het voorlaatste stadium van de strijd om de Coppa de Torre. De twee topwedstrijden waar natuurlijk iedereen naar uitkijkt, zijn geworden GertJan-Plas en Joost-Spaan. Uiteraard zal weer voor aanvang van de partij geloot worden om de kleur. De geplande speeldatum voor deze bekerkrakers is 20 mei, wie dan verhinderd is wordt verzocht in overleg met zijn tegenstander een andere datum te prikken. 
Gert-Jan en Joost toppers in Spijkenisse (25 april)
In het jaarlijkse J.de Kluyver jeugdschaaktoernooi te Spijkenisse was RSR uiteraard weer ruim vertegenwoordigd. Gert-Jan wist in de groep t/m 25 jaar, die overigens gewonnen werd door een 13-jarige, beslag te leggen op de derde plaats. In de sterk bezette invitatiegroep werd Joost van Ruitenburg gedeeld tweede met 4½ uit 7, achter winnaar Matthew Tan. Klik hier voor een verslag op de RSB-site. 
Vredelievende avond in de interne (23 april)
De top-3 van de Champions League kwam niet in actie. Dolf blies Paul Batenburg omver en nam de vierde plaats van hem over. In de Minor neemt de spanning om de vier degradatieplaatsen dusdanig toe, dat niemand risico's durfde te nemen. Resultaat: alle vijf partijen in deze altijd superspannende groep eindigden in remise! Ook in Groep 2, waar weer eens een ongekend aantal van 13 partijen op het programma stond, werden maar liefst zes remises genoteerd. Zodoende eindigde meer dan de helft van alle partijen in de interne in een puntendeling. Alek bouwde in de topper tegen Joost van Rosmalen een schitterende stelling op, kon de dame winnen maar gaf in plaats daarvan een volle toren en de partij weg. Vermoeienissen rondom zijn recente bruiloft (gefeliciteerd!) voerde hij aan als excuus. Leo won het zeer beladen "groep-3" duel tegen Harry.
Eerste gehandhaafd na thriller: RSR1-DSC1  5½-4½ (17 april)
Al vrij snel werd via onze informant Arrian duidelijk dat zowel BSG als LSG gingen winnen. Dit betekende dat wij ook moesten winnen om degradatie te ontlopen. Dit zag er na de snelle remise van Plas (bord 1) en nederlagen van Herbert (7) en Joost (2) niet naar uit. Zowel Pieter (6) als Wim (4) wonnen echter een stuk en brachten de score weer in evenwicht: 2½-2½. Kachun's (8) tegenstander dacht te gaan winnen maar had diens winnende doorbraak totaal gemist: 3½-2½. Deze tussenstand bleef zeer lang op het scorebord staan. FM Oscar (3) stond lastig maar had in tijdnood een zo krachtig aftrekschaak dat zijn tegenstander zelfs zijn koning schaak liet staan. Oz won een stuk, verloor er één en bleef uiteindelijk 3 tegen 0 pionnen voor in een ongelijk lopereindspel. Met dat punt vast geteld hadden we nog twee halfjes nodig uit het drietal Dolf, Bart Gijswijt (die inviel voor de verhinderde Victor) en Paul Batenburg. Dolf (5) stond echter beroerd, Paul (10) lastig en Bart (9) stond 2 tegen 1 pion achter in een toreneindspel. Bart's tegenstander speelde echter zo onnauwkeurig dat dit vrij snel remise werd. Met Dolf in een steeds kanslozer eindspel moest Paul remise houden. Met weinig tijd wist hij steeds meer te ruilen, tot een toreneindspel waarbij zijn tegenstander alleen nog een h-pion had. Paul's koning stak het hele bord over richting h1: remise! Nu lag alle druk bij Oscar die gelukkig cool bleef en zijn koning en c-pion het werk lieten doen. Luid gejuich toen zijn tegenstander eindelijk opgaf: 5½-4½ en weer een jaar eerste klasse! We kunnen nu rustig gaan zoeken naar versterkingen die we zeker op de hoge borden hard nodig hebben. Omdat LSG met 8-2 van Spijkenisse won en BSG met "slechts" 6-4 van Voerendaal is BSG nu de pineut, zij degraderen samen met Spijkenisse.
Tweede sluit seizoen ongeïnspireerd af: RSR2-Middelburg  2½-5½ (17 april)
Het al gedegradeerde tweede liet in de laatste wedstrijd van het seizoen nog maar eens zien dat de bezem flink door de selectie moet. Aernout was weer eens flink te laat en Joop! belde 's ochtends af. Reinier kwam zelfs helemaal niet opdagen en lijkt het laatste restje krediet bij teamleider en medespelers nu wel verspeeld te hebben. Zodoende moest Paul Tromp niet voor de eerste maal op het laatste moment invallen, en mocht Maarten zijn KNSB-debuut maken. De kansloze nederlaag was verder voor de statistieken, bij Middelburg ontbraken zelfs nog Ikonnikov (100% score) en Tiggelman (ex-RSR). Alleen Peter en Spaan zorgden voor wat inspiratie middels twee volle punten. Na twee achtereenvolgende promoties en een degradatie moet het tweede met wat vers bloed en hernieuwd enthousiasme volgend seizoen weer voor promotie kunnen gaan. 
Minor: strijd op leven en dood (16 april)
In de CL verloor Wim verrassend van de onderaan staande Richard, die hem ook al in de Coppa verschalkt had. Plas profiteerde maar half middels remise tegen Paul Batenburg. Joost greep wel de volle buit tegen Aernout en staat nu virtueel tweede. In de MinorPromotieGroep heeft vrijwel iedereen een rond de 50% score. Arno is de positieve (6 uit 7, won van Philippe), en Paul Dekker de negatieve (1 uit 5, eerste winst van Gert-Jan) uitzondering. Met vier degradanten belooft dit weer traditiegetrouw een razendspannende groep te worden. Groep 2 kende weer een hoge opkomst met 16 spelers. Joop! maakte tegen Paul Tromp geen geslaagde come-back, hij gaf na 14 zetten op terwijl overigens niemand begreep waarom.
Lijdensweg team 4 ten einde (16 april)
Het meest dramatische seizoen van een RSR-team ooit zit er eindelijk op. Ook de laatste wedstrijd, thuis tegen middenmoter CHESS, ging verloren. Middels overwinningen van good old Rob van der Lee en topscorer Maarten, remises van Leo en Kenneth, en nederlagen van Arrian, Jurriaan, Harry en Wouter werd het 3-5. Ook deze tegenstander bleek met gemiddeld 200 ratingpunten meer weer veel te sterk. Volgend seizoen kan het geplaagde team van kapitein Spaan een frisse start maken in de klasse waar het thuis hoort, inderdaad eentje lager dan de huidige 1e. 
Philip tweede met 6½ uit 7 (11 april)
Zaterdag werd in het kader van de "Haagse rapidcyclus" een rapidtoernooi gehouden bij de Haagse vereniging HSV. Philip werd ondanks de bijna perfecte score van 6½-7 net geen kampioen. Hij kwam een weerstandspuntje tekort op Voorschotenaar Peter Wilschut. Klik hier voor de volledige eindstand. 
Titelstrijd nog lang niet beslist (9 april)
Terwijl zijn concurrenten Plas en Joost elkaar een halfje afhandig maakten, won Wim van Dolf middels een paardvorkje in een remise-eindspel. Tussen deze drie titelkandidaten zit slechts één verliespunt. Paul Batenburg kan zich nog bij dit drietal voegen, Dolf lijkt nu definitief afgehaakt. In de MPG liep alleen de partij tussen Philip en Jaco niet vreedzaam af, laatstgenoemde counterde zich naar winst. In groep 2 is de Hotman het helemaal kwijt, deze keer mocht supertalent Rob Linssen hem een nul bezorgen. Rob van der Lee won de kraker tegen Wouter en doet weer mee in de strijd om promotie.Reinier heeft nog maar drie partijen gespeeld maar wel met het maximale resultaat, ditmaal ten koste van Linda.
Derde team wordt tweede, teamcaptain tevreden (9 april)
Derde-teamcaptain Paul Batenburg kijkt tevreden terug op het seizoen: "Gisteravond speelden we uit tegen het team van Tim Benning (nu nog Zwijndrecht, volgend seizoen RSR?). De topscorer van RSR4 (Maarten) was bereid in te vallen in RSR3. Traditioneel zorgde de invaller voor een snel punt. Ook Herman profiteerde van een openingsfout van zijn tegenstander. Ondanks de 0-2 voorsprong zag de rest van de borden er slecht uit en vreesde de teamcaptain voor een nederlaag. De Paulen verloren allebei vanuit ingewikkelde stellingen. 2-2 dus. Pim van Geest dacht af te wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel maar de stelling was totaal geblokkeerd en remise onvermijdelijk. Daarna begonnen op bord 1 en 2 onze kansen te keren. Philippe en John kwamen allebei gewonnen te staan tegen de twee sterkste spelers van Zwijndrecht. Mede gezien deze gunstige verwikkelingen speelde Winood remise. En toen kwam het op bord 1 en 2 aan. Echter, met nog twee minuten op de klok overzag John opeens mat in één. Zo stonden we toch nog 4-3 achter. Maar gelukkig versloeg Philippe in een paardeindspel Tim Benning aan bord 1 en werd het toch nog 4-4. Hiermee zijn we tweede geworden. Daar is in ieder geval de teamcaptain heel tevreden mee want gezien de suprematie van Rokado in onze klasse was dit het hoogst haalbare."
Vijfde team de trots van RSR: promotie! (6 april)
Het verlossende woord komt van niemand minder dan de RSB competitieleider zelf: "Inmiddels is in klasse 4C de  nummer 3 bekend, en dat is Krimpen 5. Het gemiddeld aantal bordpunten van dat team is echter 4,08, terwijl RSR 5 gemiddeld 4,57 heeft. Dit betekent dat RSR 5 sowieso bij de twee beste nummers 3 eindigt en dus promoveert!" In een korte persverklaring lieten de trotse teamouders Leo&Winood weten "we zijn dolgelukkig. We hebben altijd geweten dat onze kids een mooie toekomst tegemoet zien. We denken nu aan gezinsuitbreiding". Betekent dit volgend seizoen een zesde team???
Altijd wel een paar april fools (6 april)
De bar bleek gewoon geopend afgelopen vrijdag, op 1 april. Record april fool-houder Maarten had zich dit jaar goed voorbereid; lang tevoren mailde hij al hoe de grap deze keer zou luiden, en voor de zekerheid had hij zich zelfs afgemeld! Meegebrachte drankvoorraden heb ik niet gezien, maar sommigen wisten dit misschien op het laatste moment goed verborgen te houden. Uit betrouwbare bronnen werd vernomen dat in ieder geval Edwin, Joop! en Paul Tromp tot de april fools gerekend mogen worden, terwijl Leo en Joost van Ruitenburg er half intrapten. Leo had de spa blauw woensdag al klaar staan maar kreeg een dag later een helder moment, terwijl Joost al in de supermarkt stond toen hij zich bewust werd van de bijzonderheid van de datum.
RSR middenmoot in Spijkenisse en Roosendaal (4 april)
Afgelopen zaterdag kwamen 5 RSR-ers in actie in twee verschillende toernooien. In Spijkenisse werd de jaarlijkse rapid-marathon gehouden. Over maar liefst 15 ronden scoorde Arrian 8 punten, Martin 7½ en Kenneth 7. Overtuigend winnaar werd thuisfavoriet Rick Lahaye met maar liefst 14½. Klik hier voor de volledige eindstand. In Roosendaal vertegenwoordigden Gert-Jan en Plas RSR in het traditionele tweetallentoernooi. Ook zij eindigden gebroederlijk in de middenmoot met 14½-28. Gert-Jan vormde een team met Arjon Severijnen (Bergen op Zoom) en Plas met Kresna Soerjadi (Charlois). Beide teams streden tot het eind om de prijzen, maar werden door een grote nederlaag in de laatste ronde ver teruggeworpen. Het duo van Haastert/Roobol bleek niet voor de eerste maal het sterkst. Klik hier voor de complete eindrangschikking.
Groep 2 explodeert (3 april)
In de CL kwam de top-3 niet in actie. Paul Batenburg greep deze kans om hier wat dichterbij te komen door in de uitvluggerfase Spaan te verschalken. Herbert en FM Oscar speelden een vlijmscherpe remise. In de MPG nam Peter revanche op Paul Dekker, die hem uit de CL hield. Edwin duwde Philippe richting degradatiezone, Philip deed hetzelfde met Tim. Groep 2 blijft ondertussen maar groeien en groeien. Maar liefst 13 partijen werden er vrijdag gespeeld, met het voor deze groep hoge aantal van 4 remises. Wouter schaarde zich in het rijtje kanshebbers voor promotie, al had hij daar wat hulp van tegenstander Leo voor nodig, die in een toreneindspel een studie-achtig zelfmat componeerde. In de kwartfinales van de Coppa won Plas een potje blufschaak van Dolf, middels een dame-offer was het na 16 zetten al mat (zie diagram rechts). Joost van Ruitenburg versloeg cupfighter Victor en de overige halve finalisten waren al bekend: Spaan en Gert-Jan.