RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
Niemand kan Pieter stoppen (30 april)
Met zes overwinningen in evenzoveel partijen lijkt het erop dat niemand Pieter nog af kan houden van het VastNed Open kampioenschap. En van de weinigen die nog roet in zijn eten zou kunnen gooien is Spaan, die won van ex-RSR lid Hans Hollander. De andere twee RSR-vertegenwoordigers konden hun tot nu toe mooie scores niet uitbouwen. Leo leed zijn eerste nederlaag na een overwinning en 4 remises, en ook voorzitter Paul verloor. Er zijn nog vier ronden te spelen.
Kachun plet grootmeester (27 april)
Profschaker/razende reporter Kachun meldt trots: "Afgelopen zaterdag deden er 2 RSR'ers mee aan het 3e Betuwe Open in Culemborg. De kanshebbers waren H. Jonkman, Z. Peng, X. Wemmers en SGS Kampioen D. Floor. Eerste ronde mocht ik gelijk tegen Peng met zwart. Ik merkte gelijk weer het krachtsverschil, die gasten zijn zo goed in het eindspel. Ik had een redelijke eindspel op het bord, beide 2 torens + loper (zelfde kleur) en pionnen. Ik dacht dat het remise was maar ze schoof me toch weg. Er gebeurde iets opmerkelijks in de 4e ronde, peng had toen 3 uit 4 maar kreeg een bye! van de organisatie. Ze wist niet wat ze meemaakte want ze heeft denk ik nog nooit een bye gehad. Was echt leuk om te zien hoe een klein chinees vrouwtje boos werd en met gebrekkig nederlands protest ging indienen bij de wedstrijdleiding. Reactie van de wedstrijdleiding: "Het systeem zit nou eenmaal zo in elkaar". De hele groep ging in protest niemand ging er spelen en na een tijdje gingen ze toch maar nieuwe indeling maken. Met nog 2 rondes te gaan hadden we beide 3 uit 5 met nog kans op een goede eindklassering. Ik moest toen tegen H. Jonkman en Pieter tegen B. Fijlstra. Een ding had ik van de partijen tegen Fridman en Peng geleerd, nooit laten aankomen op een eindspel want dan verlies je toch. En wat gebeurt er? Ik hakte Jonkman keihard van het bord!!! Mijn eerste overwinning op een GM is binnen! Pieter won ook en met het ingaan van de laatste ronde stonden we 3e. We speelden beide remise en werden gedeeld 3e met Jonkman. Ik weet niet hoe Pieter het deed maar hij heeft de top 3 op elo niet gehad en ik wel, waarschijnlijk meer ervaring in het spelen van zulke toernooien. Al met al een succesvol toernooi en mensen in die regio kennen RSR Ivoren Toren nu. Kan me niet meer herinneren hoe vaak ik moest uitleggen dat we niet het oude Volmac zijn, zucht."
Veel RSR-jeugd bij Spijkenisser jeugdtoernooi (27 april)
Afgelopen zaterdag werd in Spijkenisse het 10e J.de Kluyver jeugdtoernooi gehouden. In de sterk bezette jubileumgroep eindigde Joost met 4-7 als gedeeld 2e, achter winnaar Dennis de Vreugt. Dolf scoorde een halfje minder en werd 6e. In de A-groep was Maarten de sterkste RSR-er, met 4-7 bleef hij Winood een half punt voor. In de B-groep was RSR niet vertegenwoordigd, maar in de C komen we weer een bekende tegen: Rob Linssen scoorde 50%. In de D eindigde Lucas bovenin: 6-9 en een 5e plek. Klik hier voor alle uitslagen, eindstanden enzovoorts.
Wim herovert pion (25 april)
Tien zetten lang keek Wim tegen een pion achterstand aan, maar nu is die dan eindelijk terug veroverd. Met een minimaal aantal stemmen (2) besloot World om c4 niet te verdedigen maar het actievere 32...Te5 te spelen. Neemt World teveel risico of is het pionverlies slechts tijdelijk? Stem!
Dreamteam pakt RSB-snelschaaktitel (24 april)
Het seizoen wordt naarmate het vordert beter en beter voor RSR. Het jaarlijkse RSB-snelschaakkampioenschap voor clubteams leverde vrijdag de eerste titel op: Het Dreamteam van RSR verloor weliswaar de onderlinge tegen Messemaker maar uiteindelijk bleef het 1 bordpunt voor. Hoogtepunt van de avond was de wedstrijd tegen het ons altijd goed gezinde Moerkapelle, dat met 8-0 werd afgedroogd. RSR 2, dat door allerlei misverstanden met slechts 3 man aantrad, won zelfs ook nog van de voormalig aartsvijand: 5-3. Topschutters bij RSR waren uiteraard Djurre (13-14! aan bord 3) en FM Oscar (12-14 aan bord 4). RSR 3 presteerde minder voortvarend; het eindigde als laatste in de B-groep. Het 4e tenslotte werd 9e (van de 12) in de C-categorie. Klik hier voor alle uitslagen en eindstanden.
  Het winnende Dreamteam van RSR: vlnr Joost, Pieter, Djurre, FM Oscar (in het midden WL vd Beek)
Wel vader, geen titel (24 april)
Aan het begin van de 2e cyclus had Dolf de beste papieren voor zijn eerste clubkampioenschap. Zoals bekend kost echter het vaderschap ratingpunten. Sinds hij "voor de tweede keer" vader is geworden heeft Dolf dan ook geen normale zet meer gespeeld. Na weer een snelle nederlaag, ditmaal tegen Kachun, is het definitief over met de titelaspiraties. Wim won wel weer, van Peter. De 153e klassieker Spaan-Plas werd in een zeer taktisch eindspel gewonnen door de zwartspeler. Op volgorde van verliespunten gaat de titelstrijd nu tussen FM Oscar, Wim, Plas en Djurre. Onkarakteristiek veel remises vielen te noteren in groep 2, waarvan die van Rianne tegen Lucas toch wel de meest opvallende was. Alek, Paul Dekker (won van Wikash) en Philippe (remise tegen Arnold) kan promotie bijna niet meer ontgaan. Voor de vierde plek staat Jurriaan er op het moment het beste voor.
Het vierde nog dichter bij promotie (21 april)
Waarschijnlijk voor het eerst in de geschiedenis werd een overwinning van Moerkapelle bij RSR met gejuich begroet. Dit was dan ook uit eigenbelang, want Moerkapelle kan niet meer degraderen en als geen enkel RSB-team degradeert uit de KNSB is ons vierde team beste 2e van de 2e klasse en zou daarom promoveren naar de 1e klasse. Alleen Sliedrecht kan nu nog roet in het eten gooien, maar gezien de stand is die kans niet zo groot. Hup Sliedrecht!
Pieter eenzaam in Vastned Open (20 april)
In het jaarlijkse VastNed Open toernooi zijn inmiddels 4 van de 10 ronden gespeeld. Er is slechts 1 schaker die ze alle vier gewonnen heeft, en uiteraard is dat er 1 van RSR. Pieter is de naam, en zijn volgende slachtoffer woensdag a.s. heet Brunia. Een andere favoriet Spaan volgt bescheiden op een vol punt. Leo is ook aan een goed toernooi bezig want hij heeft nog geen partij verloren, drie remises en een overwinning tot nu toe. Daarmee staat hij op gelijke hoogte met de vierde RSR-deelnemer Paul Dekker. Klik hier voor de stand, uitslagen en indeling.
World moet nu eensgezind zijn (19 april)
De complicaties worden er niet minder op bij Wim-World. Zeker nu Wim zijn stelling nog verder dichtmetselt, middels 32.Td4. Wim hoopt door het vergroten van het aantal mogelijkheden onenigheid in de tent van World te schoppen. Krijgt hij gelijk met deze taktiek? Stem!
RSR-jeugd verdient wat bij op zaterdag (19 april)
Terwijl de oude garde van RSR in den lande aan het KNSB-zwoegen was, liet de jeugd van zich horen in het 6e Jeugd Grand Prix toernooi te Nieuwerkerk a/d IJssel. Maarten was er bij: 
"RSR was met een ruime afvaardiging aanwezig onder lijding van jeugd-akela Mary. In de D catagorie speelde Lucas een verdienstelijk toernooi. Waar hij op vrijdagavond menig RSR lid in groep 2 nog wel eens het vuur aan de schenen wil/kan leggen deed hij het met een gedeeld 3e plek niet verkeerd. In de B catagorie was Linda tot en met de laatste ronde vol in de race om de 1e plek, bij remise zou zij ongedeeld 1e worden, in de laatste partij sloeg het noodlot toe en blunderde in een gewonnen stelling de partij weg (met klokincident), resultaat gedeeld 1e en een aardig zakcentje extra zo voor de zaterdag. In de A groep was het Maarten tenslotte die het rijtje voor RSR compleet maakte met een ongedeeld 2e plek met 5 uit 7 hij moest alleen Bart v Putten voor zich laten."
Team 1 vecht zich naar lijfsbehoud: Eindhoven-RSR1 4-5 (18 april)
De lange KNSB-dag begon met de afmelding van Peter, die ziek, zwak en misselijk was. In allerijl werd supporter Jaco dringend verzocht een paar treinen eerder te nemen om zodoende te promoveren tot laatste man. De wedstrijd was nauwelijks begonnen of Kachun (bord 8) en FM Oscar (6) kwamen beiden met zwart remise overeen. Bart (9) en Pieter (7) wonnen eigenlijk heel simpel maar de 3-1 voorsprong was zeker niet geruststellend. Dolf (5) en Djurre (2) hadden namelijk van hun opening een puinhoop gemaakt en stonden zeer bedenkelijk. Jaco (10) speelde tegen een gelijkwaardige tegenstander een rommelige partij waarin hij weliswaar een kwal voorstond, maar dat woog niet op tegen de gaten in zijn stelling en de vijandelijke vrijpion: 3-2. Djurre en Dolf verloren onvermijdelijk zodat we tegen een achterstand aankeken. De cruciale partij bleek achteraf die van Wim (3) tegen de sterkste onder de tegenstanders, IM van Mil. Wim was een pion kwijtgeraakt maar in allerlei verwikkelingen won hij ineens een stuk en maakte het koel af: 4-4 waar de tegenstanders waarschijnlijk op 3-5 hadden gerekend. Plas (4) schoof ondertussen regelmatig good old IM Kuijpers van het bord. Toen deze in het eindspel een tweede pion verloor gaf hij op: 5-4. Opvallend: waar Wim met tactische middelen won, deed Rob het zuiver positioneel, de omgekeerde wereld dus. Bleef over kopman Joost, die een ingewikkelde partij speelde tegen FM v.d.Plassche. Op het juiste moment offerde hij zijn veroverde kwal terug, deed dat ook met zijn paard en bezorgde aldus zijn tegenstander de verkeerde randpion en ons de zo broodnodige 2 punten: 5-4! Voor de derde achtereenvolgende keer bleek Eindhoven slechts op papier de duidelijk sterkere te zijn. Lijfsbehoud is nu op een paar bordpunten na voor het tweede achtereenvolgende seizoen gegarandeerd!
  Vr de wedstrijd tegen Eindhoven. Let op het witbiertje voor Djurre, de teamleider kijkt bedenkelijk. Djurre zou die middag kansloos verliezen.
Team 2 gaat voor sensationele ontknoping: De Uil-RSR2 3-5 (18 april)
Teamleider Arnold bericht over de spannende gebeurtenissen in Hillegom:  
"We hebben gewonnen met 3-5 en het ging erg moeizaam zoals van te voren verwacht werd. De Uil heeft dezelfde speelsterkte als het 2e team. Aanvankelijk ging het erg makkelijk voor de eerste tijdcontrole : Paul (bord 4), Herbert 1 (2), Reinier 1 (5) en Philip (6). Victor 1 (3) wist in tijdnood wederzijds rond de 41ste zet een paard te winnen en zijn tegenstander gaf het op dus 4 bordpunten met goeie stellingen voor Spaan en Joop, alleen Aernout moest een toreneindspel met een pion minder remise houden. En wat gebeurt er? Spaan gaf zijn voordeel weg en moest hard vechten om een eindspel van loper tegen 3 pionnen remise te houden ! Aernout, 0 (8), maakte een blunder en kon opgeven dus de hoop van het 2e kwam op de schouders van Joop!. Hij stond wel beter maar om het te winnen was het nog moeilijk maar Houdini Spaan,, bord 1, kon zijn tegenstander alsnog verschalken met een remise tot opluchting van iedereen en daardoor kon Joop! remise accepteren....Het 2e team heeft eigenlijk geen moment verloren gestaan maar een eventuele 4-4 was toch ongewenst geweest. De jongens dromen nog steeds van Promotie op de laaste speeldag." Dat laatste is zeer goed mogelijk want met nog 1 ronde te gaan staat het tweede op de 2e plaats met slechts 1 bordpunt achterstand op koploper Voorschoten!
Wisseling van de wacht in CL en Groep 2 (18 april)
Na een lange achtervolging heeft de regerend clubkampioen voormalig koploper Plas ingehaald; Pieter gaf een stuk weg en Wim en Plas hebben nu evenveel punten, maar Wim heeft een partij minder gespeeld. In de MPG speelden Herman en Aernout de partij van de avond, beiden speelden 3 uur op winst en dus werd het remise. Paul Tromp ontsnapte weer eens, ditmaal tegen Sjonnie die een middenspel met een stuk meer afwikkelde naar een verloren eindspel. In groep 2 eindigde het altijd beladen duel tussen Arnold en Wijnand in remise, nadat beiden goede winstkansen hadden gemist. Alek nam de koppositie over van Philippe want terwijl hij won van Ed, versloeg Jurriaan gedecideerd zijn concurrent. 
Eerste en tweede team: 27 en 26 % kans (15 april)
Ieder seizoen worden enkele wedstrijden voor het eind door de KNSB de kansen berekend die ieder KNSB-team heeft op iedere mogelijke eindklassering. Voor wat het waard is: met nog twee ronden te gaan heeft volgens de kansberekening het eerste team 27% kans dat het degradeert uit de 1e klasse. De kans dat het tweede kampioen wordt, is aanzienlijk kleiner: 26%. Overigens hebben de beide teamleiders laten weten dat wat hun betreft na zaterdag de kans dat zowel het eerste zich handhaaft, en dat tevens het tweede kampioen wordt, 99% zal zijn! En wat de promotiekansen van het vierde betreft (dan mag er geen RSB-team uit de KNSB degraderen): Moerkapelle is voor 81% zeker van handhaving, en Sliedrecht zelfs voor 98%! Klik hier voor alle kansberekeningen van alle KNSB-teams.
Debutant in finale Coppa de Torre (14 april)
De strijd om de prestigieuze Coppa de Torre is inmiddels gevorderd tot de halve finales. Hierin lootte de Capo di tutti Coppa, ons aller Leo, de huidige en vorige Coppa-winnaar, zijnde Djurre en Plas, tegen elkaar. Dit betekent dat er in ieder geval iemand zijn debuut gaat maken in de finale, namelijk de winnaar van de andere halve finale, Wim of Bart Gijswijt. De vier overgeblevenen worden geacht onderling een datum voor hun treffen af te spreken.
Paul Batenburg is 1e Bergpolder Paasei (13 april)
Onze eigen misdaadverslaggever Alek meldt vanuit de Polder: Zelfs met Pasen konden enkele clubgenoten het niet laten. Op eerste Paasdag speelden vier leden mee in het eerste Bergpolder Paasschaaktoernooi. In een selecte hoofdgroep streden Paul Batenburg, Alek, Philippe en Leo om de eer. Paul werd met voorsprong winnaar in deze groep met de maximale score van 8 uit 8 en mag zich een jaar lang de Bergpolder Paaskampioen noemen.
Kachun moet staan in Cogas Open (13 april)
In het Cogas Open toernooim gehouden in het pittoreske Almelo rondom de tweekamp Timman-van Wely (1-3), heeft RSR-vertegenwoordiger Kachun met een 50% score keurig volgens zijn rating gepresteerd. Toch was hij niet helemaal tevreden, zo liet hij de website in een exclusieve reactie weten:  
"Eindelijk heb ik weer een redelijk toernooi gespeeld, leerzame partij in de 3e ronde tegen D. Fridman die ik toch verloor ondanks een beter stelling. Kritieke partij was tegen oud RSR lid Frank van Tellingen, als ik die won had ik alle kans op een hoge eindklassering maar ik speelde te dubieus waarbij ik een bijdrage heb geleverd aan de top prestatie van Frank! Frank zei: zeg maar tegen plas dat ik niet kan schaken maar flink heb gemazzeld. De organisatie was echt amateuristisch op het laatst, ze ruimde alles (schaakstukken,borden,klokken,tafels en stoelen) op voor de prijsuitreiking, waardoor de overgebleven mensen een half uur moesten staan, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt, je kan wel merken dat ze het voor het eerst een toernooi organiseren." Klik hier voor de volledige eindstand.
Wim speelt op winst (12 april)
Bij World wordt al weken gediscussieerd hoe de partij tegen Wim het makkelijkst af te maken, tussen de verwondering waarom Wim niet gewoon opgeeft door. Die meldt echter ijskoud voor de winst te gaan, te beginnen met 31.gxf5, als antwoord op het vrijwel unaniem gekozen 30...Le7. Wie haalt zijn gelijk? Stem!
Strijd om de titel nog spannender (10 april)
Toch nog 24 heidenen hadden op Goede Vrijdag de weg naar het Nivon gevonden. In de Champions League verloor Plas zijn eerste competitiepartij sinds 29 november 2002, tegen Pieter. Op de helft van de 2e cyclus heeft maar liefst de helft van de CL-deelnemers nog kans op het kampioenschap. In de MinorPromotieGroep viel de overwinning van Maarten op, tegen Paul Tromp. Herman won simpel het prestigeduel met Joop?. In groep 2 wonnen de favorieten Alek (van Jurriaan) en Philippe (van Leo), terwijl Harry tegen Andy het eerste punt op zijn rekening kon bijschrijven.
De Legende wordt 40 (8 april)
Aan zijn partijen en haarlijn te zien begonnen de jaren al meer en meer vat op hem te krijgen, en dit wordt nu bevestigd in de harde cijfers. Het wordt een hele Goede Vrijdag, want ter gelegenheid van zijn veertigste verjaardag zal de grootste levende RSR-legende op Paul Dekker na, iedereen op de club op een drankje trakteren. Wie om cadeau-tips verlegen zit: de Legende is gek op grote sigaren, goede gesprekken en korte remises. Alvast gefeliciteerd!
Plas buiten de prijzen door Joost (5 april)
Het jaarlijkse tweetallentoernooi te Roosendaal begon zaterdag met een ouderwetse RSR-rel. Oscar, Aernout, Bart Houtman en hun vriendjes Ren Goverde, Stefan Ammerlaan en Rick Lahaye hadden zich als drie tweetallen ingeschreven. Rick meldde zich echter op het laatste moment af wegens een kater. Deze niet al te kameraadschappelijke daad had tot gevolg dat tweetal-genoot Oscar ineens niet mee kon doen. Toen het bizarre verzoek om met z'n drien als tweetal mee te mogen doen resoluut werd afgewezen, hield het vijftal het abrupt voor gezien en vertrok richting Belgi. Van RSR bleven over Joost en Plas, overigens in verschillende teams. Ze troffen elkaar in de laatste ronde. Het team van Plas won met 3-1, maar de onderlinge overwinning van Joost op Plas zorgde er wel voor dat laatstgenoemde elfde werd, precies buiten de prijzen. Klik hier voor de volledige eindstand.
Wim's dame na maanden weer terug (4 april)
World koos met een minieme meerderheid voor het toch wel verrassende 29...f5, boven het meer voor de hand liggende 29...Le7. Wim speelt daarop zijn dame na maandenlange omzwervingen weer terug naar haar beginveld: 30.Dd1. Staat deze dame symbolisch voor de comeback van Wim in de partij? Stem!
Pieter snelschaakkampioen (4 april)
Het jaarlijkse snelschaakkampioenschap van RSR werd weer gespeeld met het systeem van voorronden in groepen van 8, waarbij de bovenste twee van iedere groep zich plaatsten voor de finalegroep, waarin gespeeld werd om de titel. D verrassing van de voorronden was Pim, die de finale haalde ten koste van niemand minder dan FM Oscar. Daarmee had hij zijn kruit wel verschoten want in de finale verloor hij alle 7 partijen. Andere snelschaakcracks van weleer die niet tot de finale wisten door te dringen waren Herbert, Victor, Aernout en Edwin. De acht die zich wel wisten te plaatsen waren Arno, Joost, Rob vd Plas, Djurre, Wim, Spaan, Pieter en Pim. Voor het ingaan van de laatste de ronde hadden Joost, Djurre, Wim, Spaan en Pieter nog kans op de titel. Pieter won van Rob en moest toen wachten op Djurre, die bij winst op Joost kampioen zou worden op onderling resultaat. Hij verloor echter en zodoende moest de absolute topfavoriet, hij legt nog wel eens een GM-etje om, de titel aan Pieter laten. De eindrangschikking zal gebruikt worden als leidraad voor de indeling van de teams voor het op 23 april te houden RSB-snelschaken voor clubteams. Eindstand finalegroep: 1.Pieter 2.Wim 3.Joost 4.Djurre 5.Spaan 6.Arno 7.Plas 8.Pim
Maarten is RSR's grootste "fool" (1 april)
De aankondiging op deze site dat RSR overwoog om volgend seizoen de clubavond naar donderdag te verplaatsen, leidde tot heftige reacties van sommige leden, die blijkbaar niet direct doorhadden dat de Buitengewone ALV gepland was op "April fool's day". Maarten schreef zelfs een heel epistel, en omdat hij zich exact een jaar geleden ook al opgaf voor de simultaan van Loek van Wely, gaat hij met onmiddellijke ingang een jaar lang door het leven als RSR's grootste "fool". Victor kwam zelfs, vergezeld door Jaco, persoonlijk verhaal halen bij de webmaster, alsof niet het bestuur maar hij het allemaal verzonnen had (wat ook zo bleek te zijn :-). Hevig verontwaardigd dreigde Victor hoogstpersoonlijk weer toe te treden tot het bestuur, "om deze ontspoorde lieden weer op de rails te zetten". Herman tenslotte vond het zelfs een goed idee om te verkassen naar donderdag ("wordt er niet meer zo veel afgezegd voor een KNSB-wedstrijd"). De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de genoemden al voor donderdagavond een tweede mail stuurden waarin ze lieten blijken de grap door te hebben, maar zoals U ziet was het kwaad natuurlijk al geschied. Het is vooralsnog onbekend hoeveel mensen zich donderdag om 20.00 uur bij het Nivon hebben gemeld. De webmaster wedt met een ieder om een biertje dat Maarten over een jaar weer slachtoffer is!