RSR IVOREN TOREN nieuwsarchief 
Tussendoortje in de Minor (29 april)
Pieter en Aernout lagen qua aantal gespeelde partijen wat achter op de rest en lasten daarom hun onderlinge op een doordeweekse avond in. Na hun remise hebben ze beiden nog steeds een 50% score en dus ongeveer net zoveel kans op plaatsing voor de voorronden CL 2004 als op afdalen naar groep 2...
Wie-wat-waar van het snelschaakkampioenschap (28 april)
Ten koste van wie kwam Reinier in de finale? Wat deed 1e teamspeler Herbie in de B-groep? Wie won de C-groep? Wie verloor alle partijen? Lees het en meer in het totale overzicht van het snelschaakkampioenschap, samengesteld door onze duizendpoot John Ruitenberg!
Maarten in de (jeugd)top (27 april)
In het J.de Kluyver jeugdschaaktoernooi in Spijkenisse is Maarten op een zeer verdienstelijke gedeeld vijfde plaats geindigd. Met een score van 4-7 eindigde hij vr o.a. de 1e klasse-spelers Desiree Hamelink en Maurits vd Linde! Het toernooi werd gewonnen door IM Jop Delemarre. Klik hier voor de complete eindstand.
Mido verrassend snelschaakkampioen (26 april)
Uitgekotst door het eerste team, onderaan bungelend in de Champions League. Toch viel er afgelopen vrijdag eindelijk weer eens wat te vieren voor de Mido van RSR. In een voor hem karakteristiek incidentrijke voorronde (dubieuze remise tegen Aernout met vallende klok en onreglementaire zetten) wist Reinier zich maar net te plaatsen voor de finale, maar toen gingen alle remmen los. Daarin scoorde hij 6-7, met als belangrijkste overwinningen die op de nummers twee en drie, Wim (5-7) en aftredend kampioen Djurre (5-7). 

Reinier bleef als altijd rustig onder het succes 

Wie wil meedoen aan het NK snelschaken voor clubteams? (26 april)
Op zaterdag 17 mei a.s. wordt het NK snelschaken voor clubteams gehouden. Niet in Beverwijk zoals ooit gebruikelijk, maar in Den Haag. Wie hieraan mee wil doen, kan zich voor donderdag 1 mei telefonisch of per email opgeven bij Paul Tromp. De eigen bijdrage bedraagt 5 euro, inclusief lunch en koffie! 
Pieter kan Arrian niet ontlopen (25 april)
In de vierde ronde van het Hillegersberg Open toernooi won Arrian van Pieter omdat laatstgenoemde zich ziek had afgemeld. Na de winst van Pieter en de nederlaag van Arrian in de vijfde ronde werden ze simpelweg opnieuw tegen elkaar ingedeeld! Donderdag 14 mei: Pieter-Arrian... 
RSR opent aparte jeugdsite! (24 april)
RSR verovert weer een stukje electronische snelweg: de jeugd van RSR heeft vanaf vandaag een eigen site! Voortaan wordt dus op internet ook aandacht besteed aan die o zo belangrijke kweekvijver, die al zo vele supertalenten heeft voortgebracht als Spaan, Plas, Herbert en Reinier! Op de site staan momenteel, naast allerlei informatie betreffende RSR-jeugdschaak, standen en foto's. Volgens de makers van de site, Mary en "de moeder van Menno" is dit nog maar het begin! Neem dus ook regelmatig een kijkje op http://www.geocities.com/rsritjeugd/
Spaan ingehaald door Tromp (24 april)
In het Noteboomtoernooi behaalde hij nog een grootmeesterresultaat, maar in het Vastned Open heeft Spaan moeite om team 3-spelers als de beide Paulen bij te houden. De jongste is hem zelfs in de vijfde ronde voorbij gegaan. De Paulen wonnen, waar Spaan remiseerde. Rob en Leo hadden een bye opgenomen, Andy was de enige verliezende RSR-er.
Drie van de vier weer terug via Hoek van, Southend en West Ham (23 april)
Via Hoek van Holland, Harwich en Londen streken Jaco, Rob, Victor en Leo neer in het pittoreske Southend, gelegen aan de Engelse kust. Aldaar speelden zij een klein paastoernooi met een verraderlijk sterke bezetting, want meer dan de helft van de 80 deelnemers had een 2000+ rating. Rob startte als de bliksem met 3-4 en kreeg daarna de enige twee titelhouders. Tegen GM Wells verloor hij een schitterende wedstrijd (zie volgende Schakelaar), en tegen een Engelse FM werd het een "plus"remise. Victor bleef als enige van het viertal ongeslagen met 2 overwinningen en maar liefst 4 remises. Jaco scoorde 50%, en Leo stortte na een goed begin ineen: 2-6. Hij zwerft op dit moment nog rond in Engeland, op zoek naar zichzelf. Voor de laatste ronde op paasmaandag nam het viertal een collectieve bye om zich te storten in het Londense voetbalgedruis; zij droegen bij aan de strijd om lijfsbehoud van West Ham United tegen Middlesbrough: 1-0.
Slechte vrijdag voor Peter en Joop! (23 april)
Het was een rustig avondje op de club, maar wel met enkele verrassende uitslagen: Reinier won het prestigeduel met Peter, en Joop! leed zijn eerste nederlaag deze cyclus, tegen Paul Tromp. In de MPG won Arrian van Jurriaan en droeg daarmee de laatste plaats over aan Papa Pim. 
Dramatische ronde voor RSR in Vastned Open (23 april)
Woensdag 16 april werd de voor RSR niet bepaald succesvolle vierde ronde van het Vastned Open gespeeld. Na de vooruitgespeelde nederlaag van Rob tegen Rick, verloor de andere topdog Spaan op dramatische wijze (volgens Leo) van Pietrov. Paul Dekker verloor ook, andere Paul en Andy hadden een bye, en alleen Leo wist te winnen. Vanavond (23-4) wordt de vijfde ronde gespeeld.
EERSTE: KLASSE! (13 april)
Zaterdag heeft het eerste team zich verzekerd van lijfsbehoud in de 1e klasse KNSB door met een krachtige prestatie topfavoriet Eindhoven te verslaan: 6-4. Onze tegenstanders kwamen naar Rotterdam met maar liefst vier top-100 spelers in de gelederen, en de gemiddelde rating van het team (2280!) is ruim 150 punten hoger dan bij ons. Toch viel op de overwinning helemaal niets af te dingen. Rob en Bart hadden weliswaar kunnen verliezen, maar daar tegenover stond dat Spaan blunderde in tijdnood, en Wim verloor na eeuwig schaak uit de weg te zijn gegaan in een stelling met duidelijke winstkansen. Het scoreverloop met tussen haakjes het bordnummer: Peter 0-1(10), Kachun 1-1(6), Wim 1-2(1), Bart 2-2(5), Spaan 2-3(7), Rob 2-3(2), Djurre 3-3(9), Dolf 4-4(4), Herbert 5-4(8), Oscar 6-4(3). Kortom: dit is waarschijnlijk de beste wedstrijd ooit door RSR gespeeld, en het slotakkoord van een wereldseizoen voor de hele club! De laatste wedstrijd tegen Paul Keres hoeven we niet meer te doen dan onze sportieve plicht, zij strijden samen met Spijkenisse en ZZICT, die tegen elkaar gelijkspeelden, om degradatie. 
Weinig interne door bondsperikelen (13 april)
Het tweede speelde tegen Steinitz, en de meeste spelers van het eerste bereidden zich in afzondering voor op de kraker van zaterdag tegen Eindhoven. In de CL werd dus maar n partij gespeeld: Djurre versloeg Oscar. In de Minor won Spaan van Paul Dekker waardoor het gat dat de twee koplopers Spaan en Plas hebben geslagen met de rest al 2 punt bedraagt. Leo is aan een opmerkelijke opmars bezig, uit de laatste 4 partijen haalde hij 3 punten! In groep 2 is de in een bloedvorm verkerende Arnold hard op weg naar de Champions League; dit keer moest Paul Tromp eraan geloven.
Team twee sluit af in stijl (13 april)
Het tweede team heeft een fantastisch seizoen, waarin het het sterkste team van de hele RSB is gebleken, waardig afgesloten door Steinitz met het kleinst mogelijke verschil te verslaan. In de ogen van de voorstopper van de ploeg kwam de overwinning als volgt tot stand: "Door de kleinst mogelijke overwinning op NRSG Steinitz heeft ook ons tweede team het seizoen afgesloten. De psychologische terreur van de beruchte laatste bordspeler Van der Kooij van NRSG Steinitz I stond daar uiteindelijk niet aan de weg. Publiek dromde zich om het bord van Pim en Van der Kooij waar inmiddels diverse Jaq.Haring-composities te ontwaren waren met natuurlijk doorlopend livecommentaar van de ex irritop 10-er himself. Uiteindelijk waren punten van Peter en Winood, vijf remises van Joop, Jaco, Keet, Pim en Philip almede een verliespartij van Victor tegen ex-RSR Vrolijk de laatste statistische aantekeningen in een uiterst succesvol RSR-seizoen 2002/2003. Met dank aan Spaan en Wim voor hun teamleiderschap."
Rick Lahaye neemt alvast de leiding (10 april)
Vanwege een ongelofelijk belangrijke voetbalwedstrijd werd de topper in de vierde ronde van het Vastned Open Kampioenschap van Rotterdam op verzoek van Plas een week eerder dan gepland gespeeld. Zijn openingsexperiment (1.Pf3 h6?!) had geen succes, waardoor RSB-kampioen Rick Lahaye nu alleen aan kop gaat. Op woensdag 16 april wordt de rest van het programma gespeeld, met als absoluut hoogtepunt de ontmoeting tussen twee grootmeesters: Spaan-Pietrov!
Anticlimax in groep 2 (5 april)
Joop!-Jaco, het zijn partijen waar je als neutrale schaakliefhebber naar uitkijkt. De hoofdrolspelers zelf blijkbaar niet, want zonder te spelen kwamen ze remise overeen. Jaco deed er nog een snelle puntendeling tegen Winood achteraan en lijkt voor de tweede plaats te gaan. In de CL is Djurre de weg kwijt; na een nul tegen Bart staat de eens zo trotse koploper ineens vierde. In de MPG pakte Arrian zijn eerste punt ten koste van papa Pim. In de strijd om de Coppa de Torre voegde Spaan zich via een simpele overwinning op Maarten bij de andere halve finalisten Wim en Djurre. De laatste semifinalist komt uit de nog te spelen partij Kachun-Jaco.
Arrian aan kop in Hillegersberg (5 april)
Alle vermoeienissen bij RSR op de vrijdagavonden zijn Pieter even teveel geworden; in het Open H'bergse kampioenschap moest hij zich ziek afmelden. Gelukje voor tegenstander Arrian, die door dit gratis punt gedeeld aan kop komt met Sturm en Verhoeven. Klik hier voor de uitslagen en de stand na de vierde ronde. 
Kachun maakt ultieme blunder (2 april)
 

Kachun - Bart

Het is de nachtmerrie van iedere schaker: opgeven terwijl je helemaal niet verloren staat. Het overkwam afgelopen vrijdag Kachun, volgens tegenstander Bart. In het diagram links gaf Kachun op. Bart zegt: "Laatste zet was 43.b4 Pc4+. Het is eigenlijk heel simpel remise na 44.Pxc4 dxc4 45.Kf4 (of e4), gevolgd door d5 en wit hoeft alleen maar te zorgen dat zwarts koning niet naar f5 kan, dus Kf4-e4-f4 etc. tenzij zwarte koning naar d6 gaat; dan natuurlijk Kd4 of Ke4. We dachten (allebei dus) dat zwart dan wel zou winnen vanwege c4-c3, maar dat kan helemaal niet omdat a3 er dan afvliegt."

RSR heeft vijf internationale toppers (2 april)
Niet alleen nationaal, maar ook internationaal doet RSR tegenwoordig mee met het ratinggeweld. Op de FIDE april-lijst staan er maar liefst vijf met een 2200+ rating: Wim (2266), Dolf (2260), Plas (2221), Kachun (2206) en Spaan (2205). Iets lager op de ranglijst staan Bart (2188), Victor (2091) en Pieter (2108), al staat de laatste als Peter in de lijst en is het dus niet helemaal zeker dat het "onze" Pieter betreft.
Djurre 2x prijs binnen 24 uur (1 april)
Vanuit Amersfoort, waar Djurre de B-groep won tijdens een snelschaaknacht, pakte hij de trein om nog ruim op tijd te arriveren voor het rapidtoernooi te Overschie. Hier werd hij tweede achter Bruno Carlier, zijn tweede prijs binnen 24 uur, zonder slaap. Het leven van een schaakprof...
HET SEIZOEN VAN DE EEUW (1 april)
Zelfs middels een rampscenario van het eerste kan dit seizoen niet meer stuk; maandagavond promoveerde na het tweede en het vierde team ook het derde team!!! Door middel van een zeer eenvoudige 5-3 overwinning op Steinitz (Aernout en Arnold wonnen schitterend, de rest speelde remise, niemand verloor!) stelde het derde het kampioenschap veilig in klasse 2C. Het plaatje voor volgend seizoen ziet er voorlopig dus als volgt uit: Twee teams landelijk, n team in de eerste klasse en n in de tweede klasse RSB! De enige zorg die nog rest: hoe ziet de toekomst van RSR eruit als het mooiste seizoen (want kan dit ooit nog beter?) achter ons ligt?!
RSR heeft vele "april fools" (1 april)
Loek van Wely in het Nivon? Maak dat Paul Tromp, Maarten en Bart wijs! Zij stuurden een enthousiaste email over de simultaan waaraan ze graag gratis mee zouden willen doen. Op wat voor datum die dinsdag viel, daar hadden ze even niet op gelet. Overigens trapten ook o.a. Wim, Winood, Djurre en zelfs de voorzitter in de klassieke 1 april grap. De redactie van de RSR-site belooft volgend jaar om deze tijd een poging om het aantal "RSR-fools" in de dubbele cijfers te krijgen!
Nieuwsarchief: mei 2002 juni 2002 juli 2002 augustus 2002 september 2002 oktober 2002 november 2002 december 2002 januari 2003 februari 2003 maart 2003