RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

Team twee naar derde plaats (30 maart)

Zaterdag 29 maart was het de vraag hoe team 2 het zou doen in de grote zaal, na de smadelijke 1-7 nederlaag in de vorige thuiswedstrijd toen er op de eerste verdieping werd gespeeld. De Amsterdammers van VAS 3 kwamen op bezoek. Team 2 moest het doen zonder kopman Spaan, die werken boven schaken verkoos. Hij werd vervangen door supersub Victor. Dan nu de wedstrijd zelf. Aernout eiste aan bord 2 een negatieve hoofdrol op door, net als de avond van tevoren tegen Rob van der Lee, al in de opening overlopen te worden en heel snel te verliezen (0-1). Gelukkig was Kachun op bord 1 inmiddels druk bezig zijn tegenstander Niek Oud - een zeer toepasselijke naam gezien diens leeftijd - het ene na het andere pionnetje af te nemen. Toen laatstgenoemde ook nog in tijdnood kwam werd het tijd om op te geven (1-1). Op bord 5 speelde Philip een dynamische partij, waarbij hij plots - zonder enige aanleiding - een stuk in de schoot geworpen kreeg. Zijn tegenstander gaf direct op (2-1). Tegen de eerste tijdcontrole kwam er wat meer tekening in de strijd. Bij Wil (bord 6) werd tot remise besloten; Wil was achteraf ontevreden vanwege de gemiste kansen (2½-1½). Victor, spelend aan bord 7, had - in tegenstelling tot normaal - de hele partij meer tijd dan zijn vrouwelijke tegenstander. Victor kwam steeds beter te staan, en rolde vervolgens de koningsstelling van Sietske Greeuw op (3½-1½). Bij Paul Batenburg was het aan bord 3 echter wat minder gegaan. Een turbopion - ook nog mat dreigend - van zijn tegenstander moest ten koste van een stuk geneutraliseerd worden. Het resulterende eindspel was en ging verloren (3½-2½). Op dat moment hoefde teamleider Arnold zich echter geen zorgen meer te maken. Zowel Paul Tromp (bord 8) als Tim (bord 4) stonden in het eindspel een pion voor. Paul Tromp draaide in een regelmatige partij de tegenstander steeds meer de duimschroeven aan, en die pion voorsprong werd nog veel meer (4½-2½). Bij Tim was die pion voorsprong echter een wonder te noemen. Hij leek in het middenspel over de damevleugel overklast te worden door twee vrijpionnen van diens tegenstander, maar een actie in het centrum stichtte zoveel verwarring dat hij van onderliggende naar bovenliggende partij ging. Het eindspel was - met een pion meer - wellicht nog te winnen, maar de partij verzandde in remise. Zodoende boekte het team een 5-3 overwinning en steeg het naar de derde plaats in de poule.

Keiharde strijd (29 maart)

In het meer dan warme clubgebouw (of lag dat aan mijn koortsstemming) werd gisterenavond hard gestreden. Het resultaat was een beperkt aantal remises. Paul Tromp & Stefan in de MPG legden na de opening snel de stukken in de doos; Jurriaan was echter erg uitgelaten met zijn zwaar bevochte remise tegen Robin in groep 3. Van lafheid was evenmin sprake bij de derde remise, die tussen Rob vd Plas en Kacper in de CL. Rob kwam iets beter uit de opening, had meer ruimte, etc. maar de aalgladde Kacper wist wederom de boel bij elkaar te houden. Rob berustte in een puntendeling om erger te voorkomen. Een andere thriller in de hoofdgroep was de partij Edwin tegen Joost. De witspeler kwam zoals gewoonlijk in enorme tijdnood, wist hiermee Joost van zijn stuk te brengen; in de tweede tijdnoodfase won Edwin nog een stuk maar even later viel de vlag, terwijl de stelling een zekere remise liet zien. Peter, nog steeds in de winning mood, versloeg Paul Batenburg, die met een kaduke klok speelde zodat hij nauwelijks tijd verbruikte. Toch wist hij hiervan niet te profiteren en verloor. De toverklok verdween weer in de grote doos, dus opgelet volgende week. In groep 2 was de klapper van de avond Rob vd Lee against Aernout. De zwartspeler had koffie nodig, maar de koffie moest nog gezet en kwam te laat. Met een mooie loperzet xf2+ meende Aernout de buit al binnen te hebben. Wat er verder gebeurde is te zien in het fragment van de week. Aangezien vanuit groep 3 ook spontaan een fragment aan de redactie werd opgedrongen verkeren we in de weelde u deze week twee fragmenten te kunnen aanbieden. Leo versloeg nl. Hans op een manier die het bekijken waard is. Leo meende een dame te kunnen winnen, Hans had een tegenactie en won een stuk. Vervolgens dacht hij toch zijn dame te verliezen en gaf deze voor een toren. Bekijk het allemaal in het fragmentenarchief!

Goede vrijdag (23 maart)

Weinig clubgenoten verkozen afgelopen vrijdag de kerk of een gezellig paasweekend boven het schaken: het was dus gewoon gezellig druk. Jaco kwam weer eens kijken en liet zich door Jurriaan hardhandig van het bord zetten. Een andere onverwacht verschijnsel op de late avond (zou het met Pasen te maken hebben?) was de komst van Joop! Oscar maakte al vluggerend nog even gehakt van deze ex-schaker. Eerder op de avond had Oscar regulier van Peter gewonnen. Aangezien Joost Ruit niet verder kwam dan remise tegen Dolf, wordt het steeds aannemelijker dat we dit jaar al vroeg onze nieuwe clubkampioen mogen verwelkomen. Maar hij mag nog tegen zijn naaste concurrenten aantreden, dus niet te vlug juichen. In de CL won Edwin verrassend van Herbert. Wat er precies op het bord gebeurde was door de verslaggever niet goed te zien, maar wel was na afloop de brede grijns van Edwin zichtbaar. In de MPG waren er meer verrassingen: Paul Tromp is bezig met een opmars en versloeg Arno. Harmen verschalkte de op degradatie afstevende Joost Ros. Wat is er mis met hem? Moet hij een jaartje in therapie in groep 2? Alek won weer eens; na de opening lag de winst tegen Wil voor het grijpen, maar hij had nog tientallen zetten nodig voordat het punt binnen was. In groep 3 haalde Arrian sinds lang (tegen Menno) een vol punt en verloor Dik in tijdnood (komt vaker voor bij hem) van Leon.

Kacper valt buiten de prijzen in Pools kampioenschap (17 maart)

Vanaf 8 maart speelde Kacper mee in het Pools kampioenschap. In de poule tot 12 jaar was hij als eerste geplaatst, maar een paar ronden voor het einde werd duidelijk dat een eerste plek er niet meer in zat. Kamil Tomsia stak met kop en schouders boven de rest van het veld uit. Alleen tegen Kacper moest deze uiteindelijke winnaar een halfje afstaan. Gisteren vond de laatste ronde plaats: Kacper is 6de geworden. Klik hier voor de Eindstand.

Het Probleem geen probleem voor RSR 2 (17 maart)

Vorige week zaterdag won het tweede soepeltjes van Het Probleem uit Amsterdam. Na 2-3 uur spelen stonden vrijwel alle borden beter en had vrijwel heel RSR veel minder tijd gebruikt dan de tegenstander. Na 4½ uur waren alle partijen afgelopen en hadden we 6½-1½ gewonnen. Omdat het in de Chinees eindeloos duurde waren we toch nog idioot laat thuis. Opvallend: het was de derde uitwedstrijd op rij waar Wil vroegtijdig het restaurant verliet.

Degradatie voor team 4 (16 maart)

Vrijdag 14 maart moest team 4 in de zesde wedstrijd van het seizoen aantreden tegen onze vrienden van Charlois Europoort 3. De opdracht vooraf was duidelijk: het team moest winnen om uitzicht op handhaving te houden. Dit moest dan wederom met een vrachtwagen aan invallers gebeuren. Jaco was verhinderd, en onze twee wilde studenten Kenneth en Adriaan lijken van de aardbodem verdwenen. Zo kon ons nieuwe lid Dik zijn debuut maken in de externe competitie. Hij was ook als eerste klaar. In een evenwichtige partij met zwart aan bord 5 tegen Herman van Malde werd al snel de vrede getekend. Op bord 3 was er inmiddels flink wat spektakel bij Vincent v/d Wetering tegen Rob van der Lee. Vincent ontketende een forse aanval, die door Rob werd beantwoord met een tegenaanval. Een ongedekt pionnetje op e3 bleek Vincents achilleshiel te zijn en Rob kon een punt noteren (1½-½). Bij invaller Arnold op bord 6 ging het echter helemaal mis in het eindspel tegen Peter Overduin, waar het ene na het andere pionverlies niet te voorkomen was (1½-1½). Aan bord 8 kwam Rob Linssen voor de verandering goed uit de opening. Tegenstander Gerrit Boer kon de boel bij elkaar houden, en wist zelfs eeuwig schaak te forceren (2-2). Joost Broersen, aan bord 7 met wit spelend tegen John van de Laar, had heel tactisch een remise-aanbod gedaan in een stelling met één pion meer, maar volop kansen voor John. Laatstgenoemde ging de denktank in, besloot remise af te slaan en zette voort met de verliezende zet. Eindelijk een punt voor Joost! (3-2). Ondertussen had Ed aan bord 2 tot dan toe een goede partij gespeeld tegen Erik v/d Berg, maar na een slagenwisseling bleek hij opeens een loper te moeten inleveren (3-3). Aan bord 1 was Pim wel goed komen te staan tegen oude gediende Piet Verheij, maar dat voordeel raakte hij ook weer kwijt. In gelijke stelling bood hij remise aan, hetgeen werd aangenomen (3½-3½). En de eerste tijdcontrole moest nog komen ... Daar had Arrian - wederom als laatste nog bezig - aan bord 4 tegen de op papier sterkste Charlois-speler, Ab Kamman, wél last van. Hij was steeds minder komen te staan terwijl de tijd steeds minder werd. Een kwaliteitsoffer bracht nog wat spel, maar het tijdgebrek leidde ertoe dat een torenoffer, welke zeker remise had geforceerd, werd overzien - hij keek alleen naar een paardoffer - en na de tijdcontrole, met nog 2 seconden op de klok gehaald, bleek de stelling compleet verloren. Helaas dus een 3½-4½ nederlaag en daarmee degradatie. Toch kan team 4 met opgeheven hoofd de 1e klasse verlaten met - terwijl er nog een wedstrijd te gaan is - 1 matchpunt en 19½ bordpunt, veel betere rapportcijfers dan drie seizoenen geleden toen het debuut in de 1e klasse werd afgesloten met 0 matchpunten en 12 bordpunten.

3 IM + 1 FM > 2 FM (16 maart)

Op schrikkeldag 29 februari werd thuis in de halve finale van poule C in de KNSB-beker aangetreden tegen meesterklasser LSG. Het was alweer enige tijd geleden dat het KNSB-bekerteam zo ver kwam. LSG besloot om geen risico te nemen en trad aan met drie IM's en 1 FM. Daar konden we slechts 2 FM's tegenover stellen. Op bord 2 moest Rob van der Plas aantreden tegen IM Edwin van Haastert. Al snel kwam Robs koning op de tocht te staan, maar met inventief verdedigen wist hij de boel nog lang bij elkaar te houden. Dat mocht echter uiteindelijk niet baten toen Rob steeds meer pionnetjes moest inleveren zonder enige compensatie of uitzicht op schwindelkansen. Zodoende 0-1 achter. Inmiddels had FM Joost van Ruitenburg met zwart op bord 1 een torenbatterij op de tweede rij gekregen tegen IM Chiel van Oosterom. Die bleek beslissend, resulterend in een knappe overwinning voor onze voorzitter! Op bord 3 werd FM Oscar middels kleine zetjes van tegenstander IM Mark van der Werf - tevens directeur van het KNSB-bondsbureau - steeds verder in de verdrukking gebracht. Hij moest lijdzaam toezien hoe hij naar een nederlaag werd gedirigeerd. 1-2 derhalve. Ondertussen was Dolf aan bord 4 tegen FM Raoul van Ketel in een paardeneindspel beland met ieder één pion. Hoe hij ook probeerde, Raoul gaf geen krimp en de partij werd remise. Uiteindelijk een 1½-2½ nederlaag tegen een bijzonder sterke tegenstander en exit uit de KNSB-beker.

Indeling kwartfinale Coppa (16 maart)

Ondanks de lompheid van Leo, hij liet de heilige Coppa Beker vallen, ging de loting onder toezicht van KNSB arbiter Arrian Rutten vlekkeloos. Herbert van Buitenen trok de volgende spelers uit de koker :
Oscar van Veen - Kachun Lui                    
Kacper Drozdowski - Paul Dekker                        
Paul Tromp -    Wim Koster                     
Joost van Ruitenburg - Henk Schouten

We kijken vooral uit naar de wedstrijd Oscar tegen Kachun, gegarandeerd vuurwerk. De andere toppers Kacper  - Paul Dekker  “jong tegen belegen”, Paul Tromp  - Wim “verrassend tegen power“, Joost - Henk “fris/fruitig tegen degelijk” beloven ook spannend te worden. Wim Koster zal met deze heren een datum afspreken zodat er een gezamenlijke Coppa ronden gespeeld gaat worden. Na afloop zal er aan de bar met een biertje een analyse worden gegeven met een demonstratie-bord. Kortom een leerzame avond om bij te zijn!

Ik stond gewonnen…….. (16 maart)

Vrijdag waren er weer heel wat partijen die de bovenstaande titel hadden verdiend. Maar ja wat wil je, schaken is wreed. Zo had Winood een schitterende aanval tegen Linda en was het punt al bijna binnen……een grote bok van Winood…puntje voor Linda. Werd Leo tegen Goedhart in de opening helemaal zoek gespeeld en ook daar een bok en een opgeluchte Leo. Verder had Joost het moeilijk tegen Rob vd Plas in een zeer complex eindspel. Helaas voor Rob was zijn gretigheid, door een pionnetje te veel te eten, dodelijk. Ook Edwin had een hele mooie aanval kunnen hebben tegen Richard, maar zoals vaak bij Edwin was de klok genadeloos. Tot slot waren Michael en Vincent in een zwaar gevecht beland, waarbij Vincent uiteindelijk zijn pion promoveerde tot een dame…….toch wist Michael zijn achterdeur op slot te houden en daardoor moest Vincent in remise berusten: zie het fragment van de week. Voor alle andere uitslagen klik hier.

Team 5 op naar promotie …?? (15 maart)

Zonder onze teamleider Philippe Blankert en in een stervens koude zaal van Moerkapelle (eco stroom?) , maar met positiviteitsgoeroe Wijnand ging team 5 vorige week aan de slag. Na ongeveer uurtje stond alleen bord een speler Michael beter, maar het kan raar lopen…. 2 uur later stond de geflatteerde acht nul overwinning op de borden voor RSR. Na deze overwinning op Moerkapelle is het loei-spannend in klasse 3A. Het gaat om de tweede plek waar 3 teams kans op maken. Zo heeft Charlois een punt voorsprong maar moet het in de laatste ronde nog tegen de ongeslagen koploper Waddinxveen. RSR en Papendrecht hebben evenveel punten. Alles draait dus om de laatste ronde vrijdag 11 April: dan weten we hopelijk meer.

 

Veertien partijen, tweemaal remise (8 maart)

Het was vrijdagavond vrij rustig op de club. Ten eerste speelde team 1 en 2 de dag erop, ten tweede speelde het vijfde uit tegen Moerkapelle. Michael Fung arriveerde nog voor 12 uur terug in het Nivon en meldde een 8-0 overwinning voor de onzen! Zie ook zijn fragment van de week. In de CL geen hele schokkende uitslagen. Bij de partij Paul Batenburg-Oscar stond het bord om half 9 al in vuur en vlam. Paul waagde zich aan een koningsgambiet, waar na de opening Oscar bijna een uur nodig had om de juiste voortzetting te vinden. Nog een uur later konden de stukken in de doos: Oscar had het goed gezien. In de MPG werd Alek volledig Getrompt. Herman, ook verliezend, dit keer van de meest brute telg van de Ammerlaanfamilie: Stefan, sprak na afloop de weinig opbeurende woorden: "verliezen is erg, maar van Paul Tromp verliezen is dubbel erg" In groep 2 wist Rob Linssen Bart te remiseren. Na zijn overwinning op Tim vorige week, lijkt zijn talent toch vruchten af te werpen. Maarten werd in deze groep bepimd, wat ook geen pretje is. In groep 3 tenslotte pakte Dik een vet punt door Alexei te verslaan; de laatste kon dit niet waarderen en ging vroeg huiswaarts.