RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

Het vierde professioneel kampioen (31 maart)

Vrijdag 30 maart moest het gaan gebeuren. De overige uitslagen in klasse 2C gaven aan dat het vierde aan een gelijkspel genoeg had om kampioen te worden. De tegenstander, Dordrecht 3, wist dat ze niet meer konden degraderen. Terwijl het aan de overige borden redelijk rustig aan toeging, kwamen Jaco (bord 2) en Joost Broersen (bord 8) zeer goed uit de opening. Dit resulteerde om 21.05 uur in de 1-0 door Joost, die dwars door zijn tegenstander heen ging (zie fragment van de week), en om 21.10 uur in de 2-0 nadat Jaco zijn tegenstander een stuk afhandig had gemaakt. Dit was het sein voor teamleider Wim om - zeer professioneel - een remise-offensief in te zetten. Als eerste gebeurde dat op de borden 1 en 3, alwaar respectievelijk Pim en Arrian, beiden met zwart spelend, om 21.35 uur remise aanboden in remise-achtige stellingen, hetgeen door hun tegenstanders geaccepteerd werd. Toen volgde een remise bij Adriaan (bord 4) om 21.40 uur, en Rob Linssen, die aan bord 7 inmiddels in volle stelling een pionnetje had gewonnen, speelde ook - hoewel zijn tegenstander nog twijfelde - om 21.41 uur remise, hiermee het kampioenschap voor het vierde binnenhalend. Een half uur later was het dan ook remise bij Rob van der Lee (bord 5) en Kenneth (bord 6), waarmee de wedstrijd met 5-3 gewonnen werd, daarmee het kampioenschap extra luister bijzettend!

RSR 5: Opening 7, Middenspel 5, Eindspel 1, resultaat 0. (28 maart)

Vrijdag 23 maart was alweer de laatste match voor het 5e van dit seizoen. Met gelukkig niets meer op het spel vertrokken de mannen o.l.v. t.l. c.q. w.l.e. Maarten richting Spiekrie zoals de spijkenisser jeugd hun dorp ook wel eens noemen. Ook zoals gewoonlijk en compleet in de stijl van RSR ruim 20 minuten te laat en dan nog zonder de nog tot dan gesignaleerde Sjonnie naar Spijkenisse om vervolgens toch op tijd aan te komen en Sjonnie aan te treffen. Dan de wedstrijd: Tot ongeveer 9 uur zag het er eigenlijk allemaal zeer redelijk uit. Sjonnie had op 1 al een pion geplukt die zijn tegenstander niet meer terug ging zien. Arnold (2) had een gelijke stelling, Wouter (3) bouwde zijn stelling goed op en stond beter, Terence (4) was eigenlijk de enige die rot stond, Martin (5)stond ook nog redelijk, Ramin (6) kwam redelijk uit de opening, Wikash (7) had een moeilijke stelling maar Shekil (8) stond daarentegen gewoon goed en een kleine stunt tegen het toen al tot kampioen gekroonde Spijkenisse zat er zeker in. Een uur later zag het er ineens heel anders uit. Shekil begon aanvallend te denken in een Franse pot met zijn koning nog in het midden en de witte velden superzwak verloor daarna een stuk en kon opgeven 0-1 misschien handig om nog even de 3 vuistregels van de opening door te nemen. Ramin werd in het middenspel overdonderd door het witte geweld kon onmiddelijk verlies nog ontwijken door een leuke combo van zijn tegenstander maar kon daarna alsnog opgeven 0-2. Sjonnie bouwde zijn stelling op Sjonniaanse wijze uit en verzilverde de pion 1-2. Daarna ging het ineens snel. Wikash liet zijn loper insluiten zowat midden op het bord en kon ook opgeven 1-3. Martin wikkelde af naar een verloren eindspel 1-4. Arnold deed een stuk kado door een stap 2 combo van zijn tegenstander 1-5 en Wouter dacht dat hij het beter kon door nog simpeler een stuk weg te geven 1-6 (in een overigens gewonnen stelling). Dan nog Terence; als laatste bezig, zijn tegenstander offerde onnodig een stuk waardoor het nog spannend werd. Terence bleef vechten en kreeg in vliegende tijdnood 3 stukken voor de dame waarna zijn tegenstander remise aanbood. Terence mompelde ja ja ok maar speelde daarna doodgewoon door waarna het door zetherhaling alsnog remise werd 1½ - 6½. Een terecht overwinning voor Spijk, maar er had zeker meer ingezeten. Volgend seizoen nieuwe ronde nieuwe kansen. Als het blundergehalte wat omlaag gaat zou die team goed mee kunnen draaien in de 3e klasse! we zullen zien volgend jaar...

Het tweede faalt (27 maart)

Terwijl zaterdag op de begane grond van het Nivon-gebouw een zwaarbevochte gelijkspel werd binnen gehaald door het Eerste, werd bovenin het gebouw geploeterd door een uitgedund tweede team. Maar liefst 5 invallers waren er nodig om aan te treden tegen de Wassenaarse schaakelite. Het was niet voldoende. Aan bord 1 stond Aernout al snel een kwal achter. Winood aan bord 2 had het zwaar en verloor als eerste. Alek volgde snel door een fout pionoffer en nul aanval. Peter speelde met wit een prachtige Ben-Oni: langs het bord lopend zag ik diverse malen geen enkele goede voorzetting voor zwart: 2-1 Aernout moest even later opgeven en Wil werd door eeuwig schaak remise opgedrongen. Toen ook Herman verloor viel het doek: 1½-4½. Gelukkig wisten Kachunn en Paul Batenburg hun partijen in winst om te zetten. Kachun speelde een authentieke worgpartij; bij Paul stond er ook lange tijd een loopgravenopstelling op het bord, die om 5 voor 7 omgezet werd in winst! Met 3½-4½ was de eer enigszins gered, maar het leverde geen matchpunten op.

Mokerslag kopman RSR levert belangrijk matchpunt op (25 maart)

Gisteren heeft RSR na heel hard werken een belangrijk matchpunt weten te scoren tegen Eindhoven. Met in totaal vijf punten lijkt handhaving wederom haalbaar, zeker na het verlies van de concurrenten D4 en WSC. Na vijven zag het er lange tijd na uit dat RSR weer eens het schip in ging maar de mokerslag van Joost van Ruitenburg (zie het 'fragment van de week') zorgde rond 18.45 uur voor een gelet op het wedstrijdverloop verdiend punt. In het bijzonder gaan er nog credits naar invaller Arno die zijn tegenstander en oud-RSR'er Vosselman wegcombineerde (zie het fragmentenarchief) en Tim die zich vanuit een moeilijke stelling naar een winnend toreneindspel werkte. De wedstrijd zelf kende weer typische RSR-momenten. Zo kwam het 5000uren-hulpverleningsduo Jur&Joop rond drieën resp. stoned en een wijnfleslurkend de zaal binnen en was iedereen zo geconcentreerd bezig dat zelfs de exotisch knappe vriendin van Maarten niet opgemerkt werd. Hilarisch was ook de wedstrijdleider Jan-doe-maar-remise-de-Graaf die weigerde bij tijdnoodfases mee te schrijven alsmede het feit dat hij bij absolute stilte hard ritselend de krant ging lezen. Voorts waren bij aanvang de opstellingen in het geheel niet voorgelezen, maar dat terzijde. De avond werd besloten met een maaltijd in Streetlife, waar een econometrist (elotripper Joost II) een strafrechtjurist (JK) probeerde uit te leggen dat een rechtspersoon drankgebruik buiten van Jur niet kon verweten worden (zie overigens artikel 13 lid 1 jo artikel 1 van de Drank- en Horecawet). Maar goed, Joost II had wel weer hard gewerkt vanmiddag, dat dan weer wel. 21 april speelt RSR uit tegen Wageningen.
Uitslag RSR Ivoren Toren-Eindhoven 5-5 (piece-possession 42%-58%)
O. van Veen 2226-B. vd Plassche 2371 0-1
H. van Buitenen 2135-R. Miedema 2208 0-1
J. van Ruitenburg 2262- B. Friesen 2089 1-0
W. Koster 2161-F. Hallebeek 2196 0-1
D. Meijer 2185-J.Sutmuller 2185 rem
J. van Rosmalen 2184-F. Kuypers 2261 rem
R. van der Plas 2142-B.Friesen 1946 rem
A. Beljaars 2007-J.Vosselman 2099 1-0
T. Benning 1943-H. vd Hurk 2041 1-0
H. Schouten 2070-H. Bosscher 1968 rem
Gele kaart: Rob en Henk (remise zonder overleg) Rode kaart en 'misses next match': Henk (eerder naar huis zonder overleg)

RSR in RSB-Bekerfinale(24 maart)

Het RSR beker team heeft met maar liefs 3-1 gewonnen tegen het altijd lastige Nieuwerkerk aan de IJssel.Twee zeer mooie overwinningen van Aernout en Peter en een “lucky” van Wil bracht RSR de overwinning en we staan weer in de finale. Dit keer mag er tegen Rokado geschaakt worden. Nu is het afwachten op welke toplocatie de RSB dit jaar besluit om het evenement te laten spelen. Vorig jaar mochten we op maandagavond diep de polder in en gingen we, zonder noemenswaardig publiek, de boot in. Dit jaar gaan we voor de volle winst, hopelijk in een uitverkocht Ahoy'. In de competitie was het vrij rustig. De meeste spelers spaarden hun krachten voor de KNSB en dat was ook te zien aan de uitslagen, met maar liefs 3 remise in de CL. Alleen Henk ging er vol tegenaan met Spaan als slachtoffer en gaat nu voor de beker met de grote oren. Verder stonden er twee klassiekers op het programma Ed tegen Dob en Joost Broersen tegen Rob Linssen. Beide wit spelers wonnen. Wat verder opviel dat Michael Fung dit keer Rob vd Lee aardig in de tang had. Het was niet genoeg voor de overwinning maar wel een goede plus remise.In groep 2 won Bart van Arrian en gaat nu gedeels aan de leiding.

Fischer Random op Chill Dinsdag(21 maart)

Op Chill Dinsdag 3 April gaat het heuse RSR Fischer Random oftewel Chess 960 gehouden worden. Dit onder deskundige leiding van Fischer-kenner Paul Batenburg en Chill chef Leo. Dus kijk even in je agenda en hou die datum vrij! Het zal om acht uur beginnen en om 23 uur afgelopen zijn. Iedereen is welkom en aanmelden kan wie de mail of op de club. Meer weten over o.a de regels klink dan hier .

Goed resultaat voor Fung in Spijkenisser marathon (20 maart)  

Zaterdag vond voor de 20ste keer de Open Schaakmarathon van Spijkenisse plaats. De Kersverse RSR-er Michael Fung durfde de 14-rondige uitdaging aan. De webredactie ontving de volgende analyse van zijn hand: "Ik heb het denk ik wel aardig gedaan, was alleen niet helemaal tevreden met mijn 3 nederlagen (maar goed, hoe kan je nou tevreden zijn als je een partij verliest :p). Mijn doelstelling vooraf was de helft van de punten (omdat ik dan verwachte in de geldprijzen te vallen). Die doelstelling had ik al na 11 ronden gehaald, ik eindigde uiteindelijk met 8½ uit 15. Met dit resultaat won ik inderdaad een geldprijs: 40 euro (-8 inleggeld = 32)". Michael eindigde hiermee met 60 deelnemers op de 15de plaats. Winnaar van het tournooi werd Sander de Groot. Martin Jaspers Focks stond vooraf ook in de deelnemerslijst maar was niet meer terug te vinden in de eindklassering: een raadsel? Zie voor alle resultaten: marathon.

DERDE HANDHAAFT ZICH !! (17 maart)

Het derde is thuis onverslaanbaar. Alle thuiswedstrijden dit seizoen werden vrij gemakkelijk in winst omgezet. Hiertegenover staat dat in uitwedstrijden het vuur er uit is en we het schip in gaan. Gisteravond was het erop of eronder, bij verlies zou degradatie erg lastig te ontkomen zijn. Dit was in het eerste uur goed te merken, er werd vrij voorzichtig gespeeld. 'Better safe than sorry' was de gedachtegang. Desondanks kwam de vechtlust en kwaliteit bovendrijven en hadden we eigenlijk weinig problemen met Groenoord 1. Het eerste resultaat kwam op naam van super-sub Peter die een solide remise in de wacht sleepte op bord 1. Maarten zette ons op voorsprong door te winnen op voor hem een zeer onlogische manier. Dameruil op de 10de zet en vervolgens een iets betere stelling uitmelken, met Kapoviaanse manoeuvres werd het volle punt binnengesleept. Wil breidde de voorsprong uit, hij stond onder druk maar incasseerde een stuk en counterde zich naar mat. Bart lijkt pas goed te gaan spelen als hij een stuk cadeau doet. Na het stuk'offer' kreeg hij 2 pionnen en rommelkansen die genoeg waren voor het punt. Vervolgens bood Aernout direct remise aan om een in ieder geval een gelijkspel veilig te stellen, hij had heel de partij wat beter gestaan met druk en zijn tegenstander was erg blij om het halfje te accepteren. Edwin scoorde het punt dat ons definitief in de promotieklasse houdt. Hij speelde een Svesjnikov die zijn tegenstander zonder wil om te winnen behandelde en hij kreeg dan ook de deksel op de neus, Edwin maakte het simpel af. Na dit heugelijke nieuws brak het feestgedruis los en speelde Herman en Paul in de luwte, het was immers al beslist. Herman was de enige die nog verloor en Paul haalde een halfje binnen. De opluchting was al met al groot na dit positieve resultaat. Desondanks blijft het gevoel hangen dat er dit seizoen meer in had gezeten, in het Nivon was namelijk ook de huidige koploper kansloos. Voor volgend seizoen moet er iets gedaan worden aan het mentale aspect van 'uit' spelen, als hier aan gewerkt wordt dan moeten we zeker mee kunnen draaien in de top.

Herbert vooralsnog in het middenpunt van de schaakstatistieken (15 maart)

Beste score in het eerste team en op moment van schrijven de nummer 1 in de CL: Herbert manifesteert zich tot nu toe als een van de meest stabiele schakers binnen RSR. In 1991 werd Herbert gehuldigd als clubkampioen wat hij ondanks zijn alom gewaardeerd talent nooit heeft weten uit te breiden tot een meervoudig clubkampioenschap. Dit seizoen moet gelet op de cijfers weldegelijk rekening met hem gehouden worden. In de KNSB werd weliswaar 2x in de eerste drie ronden verloren, tussentijds kon voorts alleen Joost van Ruitenburg Herbert vloeren. Een en ander heeft er toe geleid dat Herbert inmiddels al weer 11 (top)wedstrijden ongeslagen is. De welhaast onaantastbare ongeslagen reeks van RSR-middenmoter Pim lijkt dus voor verbetering vatbaar. Een andere opvallende speler blijft Ramin, die categorisch weigert concessies te doen: 20 partijen achter de rug en nog geen enkele remise! De minste contributie wordt nog steeds betaald door Oscar: 2,31 euro per partij. Henk heeft tot nu toe de meeste partijen gewonnen: 15x wist hij zijn tegenstander tot overgave te dwingen. Kampioen verliezen is nog immer Arnold: 17 van de 22 partijen mocht hij als eerste zijn hand uitsteken. Tot slot verdient ook nog ex-superstand-koploper Pieter nog de aandacht met zijn ½ uit de laatste 7 partijen.

Cash je rating ! (13 maart) 

Al langer is er onder schakers onvrede over het gehanteerde ratingsysteem. Het zou niet betrouwbaar zijn, niet de werkelijke sterkte weergeven, etc. De Schaakbond is nu tegemoet gekomen aan een deel van de klachten, nl. dat de resultaten van de partijen die je in de KNSB-competitie of in een onderbond speelt, pas na lange tijd verwerkt worden. Wanneer je in september een partij wint, komt dit pas het jaar erop in augustus tot uitdrukking in je rating. De KNSB heeft nu besloten dat mensen zelf kunnen kiezen wanneer deze resultaten verwerkt worden. De eerstvolgende ratinglijst wordt binnenkort opgesteld. Clubgenoten die willen dat hun tot nu toe gespeelde partijen meetellen voor de ratinglijst van 1 april 2007 kunnen dit doorgeven aan secretaris cq. ratingdeskundige Arrian Rutten. Hij zal alle reacties verzamelen en doorsturen richting de KNSB. Dit geldt dus alleen voor de partijen die je voor de KNSB-competitie (inclusief KNSB-beker) of voor de RSB-competitie (inclusief RSB-beker) hebt gespeeld. Dus: cash je rating nu!

Strijd om Sjonniecup (11 maart) 

Vrijdag leek er een serieuze strijd om de Sjonniecup te zijn losgebroken. In de Champions League eindigde de helft van de partijen in een gelijkspel, waaronder het duel Kachun - Spaan. Beiden staan met 8 remises in de top van de Sjonniehotlist. In de Minor Promotie Groep won alleen Linda van Paul Dekker: de rest werd remise. Pim staat nu in de Sjonnielijst aan kop met het magische aantal van 10 remises. (klik hier voor de lijst der lijsten) Concurrent Philip wist niet te remiseren tegen Rob vd Plas en staat tweede met 9 remises. In de tweede groep deelden alleen Alek en Bart een punt. Zij delen ook de toppositie in deze Leo-groep, maar spelen bij de strijd om de Sjonniecup geen rol van betekenis. Alleen groep 3 bleef vrijdag remiseloos. Nieuweling Michael Fung verpletterde de ander nieuwkomer Angelo en Terence zette in verloren stelling de verbijsterde Joost Broersen in 1 zet mat! In de Coppa won Martin geruisloos van Menno en combineerde Joost van Ruitenburg Rob Linssen van het bord: zie het fragment van de week.

FM Oscar en Wim heersen op het doorgeefschaakkampioenschap (7 maart)

Ondanks het weer en de griepgolf kwamen er maar liefs 24 schakers om deel te nemen aan het RSR doorgeefschaakkampioenschap. Er werden 11 ronden gespeeld en al snel was het duidelijk dat het team FM Oscar en Wim er met kop en schouder boven uit staken. Met score van maar liefs 21 uit 22 (alleen Winood wist een puntje te stelen) was er geen houden aan. Mooie prestaties waren er ook van RSR vriend Djurre en Paul Tromp, Barnebee/Winood en Nico van der Wallen/Philip en verder was er de vuurdoop voor Anna die Herman had meegesleept. Klik hier voor eindstand en de deelnemers.

RSR 4 wint moeizaam (6 maart)

RSR 4 heeft een belangrijke overwinning behaald door met 5½ - 2½ te winnen van Erasmus 5. Zoals vaak met dit team is de start wel aardig ….. Zo ook deze keer met een snelle 3 ½ - ½ voorsprong. Door een mooie overwinning van topscoorder Jaco die daarna gelijk weer naar huis ging om verder uit te zieken. Ook het machtige wapen van Erasmus vd Kooij werd vakkundig door onze Rob vd Lee uitgeschakeld, Pim gaat nu echt voor de Sjonnie Remiseberg Cup met remise-nummertje vier. Maar ondanks deze riante voorsprong begon het zweten weer voor captain Spaan. Na de tijdscontrole stond het dan ook 3½ - 2½ en waren de RSR corps studenten Kenneth en Adriaan nog bezig. Kenneth had een kwaliteit gewonnen in een zeer ingewikkelde stelling en Adriaan stond helaas verloren. Maar dankzij Adriaans vechtlust en tegenstander kwam de beslissen 4 ½ toch op het scorebord. Wat later bracht ook Kenneth de buit op het drogen 5½ - 2½. Met nog een wedstrijd te gaan heeft RSR 4 promotie volledig in eigenhand. Histories en bizar is het wel als Team 4 in eerste klasse terecht zou komen….en of het wijs is…….tijd zal het leren.

Degradatiezone nadert voor het vijfde (6 maart)

In een rommelige wedstrijd heeft RSR 5 kansloos verloren van Charlois Europoort 4: 1 ½ - 6 ½ . Uiteindelijk wist alleen Ed van Doorn (invaller voor Sjonnie) te winnen en speelde Shekil een remise. Met nog een wedstrijd te gaan tegen het al gepromoveerde Spijkenisse zal captian Maarten alles uit de kast moeten halen om degradatie te verkomen. Maar misschien is dit niet nodig. Team 5 is afhankelijk van de uitslag tussen de Willige Dame en H.I. Ambacht. Dit weten we al op maandag 19 Maart zodat we vrijdag precies weten wat we moeten doen.

Zeeuwen niet zuinig (4 maart)

Afgelopen zaterdag stond de wedstrijd HWP-RSR op het programma. Dat de spelers meer opzagen tegen de reis naar Sluiskil dan tegen het schaken was eigenlijk wel logisch. De heenreis was met enig fortuin nog wel te doen, de terugreis zou zo een hoofdstuk kunnen zijn uit Dante's Divina Commedia. Wat een ellende. Een busreis van het pittoresk winderige Sluiskil naar een ten behoeve van Alex Warmerdam-films gecreëerd Knooppunt Terneuzen (d.w.z. dat je kilometers over de vlakte kon kijken zonder ook maar iets bewoonbaars te zien) waar gezellig een volgende reis ons bracht langs dorpen met feërieke namen als Ovezande, 's-Heer Arendskinderen en Heinkenszand. Maar omdat de Capitool Reisgids Zeeland aangaf dat bij draadbreuken bij de NS een busreisje langs de stationnetjes tussen Yerseke en Bergen op Zoom een welkome visuele verrassing kon zijn kon zelfs toen het humeur niet omslaan. De waanzin van de dag bracht ons ook tot het feit dat we twee uur na vertrek hemelsbreed nog maar 25 kilometer waren verwijderd van Sluiskil. In de tussentijd hoopten we dan maar van de gelegenheid gebruik te maken door tijdens de verschillende wachttijden ergens een patatje te halen. Bijv. op het station van Goes. "Sorry de frituurbak is te klein", zo werd ons echter medegedeeld. Misschien iets voor Hart van Nederland? "Frituur Goes kan horde mensen niet aan"?? Daarna ook nog drie kwartier rond gezworven in Bergen op Zoom, waar toevallig de McDonalds die zaterdag gesloten is. Na vele omzwervingen bleek helemaal aan het eind van onze rondgang door BoZ zich een snackbar te bevinden. Met een gemoedelijke doch Brabantse traagheid werden de bestellingen opgenomen en verwerkt. Met 4 zakken frites en andere snacks konden we nog juist de trein halen van 21.10 uur om een uur later nog de Wedstrijden kunnen te halen. O ja, er werd ook nog geschaakt: 9-1 kansloos verloren met alleen knappe halfjes voor Philip en Herbert ("maar ik ben dus nog steeds topscorer" aldus een glunderende Joost van Rosmalen). Nog deviant gedrag geconstateerd? Welzeker! Een speler die van zenuwen bijna tot bloedens toe blijft herkauwen op zijn tot builerige stompjes gevormde knokkeltjes mag zich wel eens de vraag stellen of hij zijn zenuwen niet op een andere manier kan bedwingen. Goed, volgende keer Eindhoven thuis, nieuwe ronden nieuwe kansen zullen we maar zeggen.

Een rustige avond (3 maart)

Er waren weinig partijen vanavond in de interne omdat het eerste morgen naar Sas van Gent moet en het vijfde tegen Charlois speelde (daarover later meer). In de CL speelde alleen Spaan remise tegen Wim. De MPG ligt niet stil als er ook zaterdag een potje gespeeld moet worden: er waren 5 partijen waaronder de risicowedstrijden Keet-Tol en Linda-Aernout die beide bloedeloos in remise eindigden. Verder hield Adriaan het in de Coppa tegen Oscar alleen lang vol door veel tijd te gebruiken: Oscar bekert verder.