RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

Breaking news: TEAM 3 KAMPIOEN !!! (31 maart)

Vrijdagavond 31 maart is team 3 kampioen geworden van RSB klasse 1A door ook de laatste wedstrijd, tegen Sliedrecht 2, te winnen met 5˝-2˝. De individuele uitslagen:
  RSR Ivoren Toren 3  1900 - Sliedrecht 2     1744 5˝ - 2˝
1. R.Ammerlaan    (3) 2087 - P.A.van Valen   (2) 1605 1 - 0
2. E.M.Tol      (3) 1978 - H.Prins      (3) 1651 1 - 0
3. H.Keetbaas    (3) 1935 - C.Wessels     (2) 2003 ˝ - ˝
4. A.Dabrowski    (3) 1908 - R.van Rekom    (2) 1642 ˝ - ˝
5. P.J.H.Tromp    (3) 1913 - W.Kuiper     (2) 1766 1 - 0
6. C.B.Houtman    (3) 1823 - P.Pons      (2) 1865 1 - 0
7. J.Ruitenberg   (3) 1803 - C.M.v/d Does   (2) 1777 0 - 1
8. M.van Doorn    (3) 1755 - P.Blokland    (2) 1643 ˝ - ˝

RSR presteert naar behoren in beker: Het Zwarte Paard geslacht (28 maart)

Vervangend teamcaptain Maarten bericht: Afgelopen maandag is het kwartet Herman, Alek, Paul T en Arrian en Ondergetekende afgereisd naar het altijd gezellige speellokaal van HZP waar de dreunende beats van het zwangerschapsgym nog doordreunde tot in de speelzaal. De titel voorspelt een harde afstraffing. Dat was het ook op 3 borden. Arrian (4) bouwde een solide stelling op met wit, maar met nog maar een beperkt aantal minuten op de klok koos hij voor de verkeerde afwikkeling en kwam pardoes in een matnet terecht. Alek (2) kwam zoals altijd in een typisch Alekkiaanse stelling terecht. In een Siciliaan bouwde hij het rustig op, kwam aanvankelijk iets minder te staan maar penetreerde met zijn dame dodelijk in de zwarte stelling. Alek offerde een stuk en kreeg het later met rente terug. Alle ogen waaren op dat moment gericht op Herman (1). Paul (3) had in de tussentijd een goede wedstrijd gespeeld en kon in ieder geval niet meer verliezen. Herman kwam met een enigszins kleine ontwikkelingsachterstand uit de opening en de open f-lijn en het centrum van wit boezemde de teamleider wat angst in. Herman wist correct de verdedigende zetten uit te voeren waardoor de witte koning uiteindelijk slecht (in het centrum) stond en ook nog eens gebonden aan een paard op de 2e rij. Herman koos het perfecte plan door toe te slaan over de h-lijn. Hij ruilde een toren af en begon een onvermijdelijke koningswandel naar g3. Toen Herman op h4 stond en de pion op g2 ging veroveren waardoor hij 2 verbonden vrijpionnen overhield had zijn tegenstander het wel gezien, en gaf de pijp aan Maarten. Ten slotte stond Paul een dikke + pion voor met toren + paard op het bord voor beide kleuren. Zijn tegenstander moegestreden zag geen kans meer om te winnen. Paul speelde een goede wedstrijd. Maar bij 1-2 in ons voordeel bood notabene zijn tegenstander de remise aan die Paul enigszins teleurgesteld om zijn goede stelling niet kon weigeren. 2½ - 1½ voor RSR die ons een historische bekerfinale oplevert. Karakteristieken: Arrian 0-1, Alek 1-1, Herman 2-1, Paul 2½ - 1½. Toeschouwers: 4. (Vriendin van Herman, Leo van D, N. Spaan en Philip: hulde voor de support!). Bijzonderheden: de WL-extern kwam niet opdagen waardoor een WL aangewezen moest worden. In de finale (voor de tientallen die erin trapten: niet op zaterdag 1 april natuurlijk!) wacht het jonge tuig van Spijkenisse. Ik verwacht met invaller Richard een historische winst in de beker na het kampioenschap van a.s. vrijdag! Komt dat zien, komt dat zien!!!

RSR 2 aangeschoten wild voor de jagers (26 maart)

RSR 2 is vernietigend verslagen door het tweede team van de Stukkenjagers. Het begon met een salonremise bij Peter (3), waar geen van beide spelers erg geïnspireerd was om er iets moois van te maken. Mooie plannen hadden wel invaller Alek (8) en Arno (6). Maar hun tegenstanders accepteerden de door hen geofferde pionnen en kwamen nooit echt in de problemen, zodat ze het materiële voordeel konden consolideren en zelfs uitbreiden. Gelukkig slaagden Victor (4) en Gert-Jan (5) er beiden in althans een half punt te pakken. Maar veel meer zat er dan ook niet in. Tim (2) was wel goed uit de opening gekomen, maar miste in het vervolg een kansrijke voortzetting en kreeg in plaats daarvan een kansloos eindspel. Philip (1) hield het lang vol tegen hun sterkste speler, maar moest in het eindspel alsnog capituleren. Bleef over het fascinerende gevecht aan bord 7, waar Philippe met zwart lange tijd een pion achter stond, maar er met creatief verdedigingsspel in slaagde zijn tegenstander voor grote problemen te stellen. Juist toen de tegenstander beslissend materiaal leek te gaan winnen, kwam Philippe, wiens vlag al geruime tijd op vallen stond, met een sublieme zet, die de kansen volledig deed keren. Zijn tegenstander overschreed hierop de bedenktijd: het einde van een zeer boeiende partij, waarvan onze vechter uiteraard verslag zal doen op zijn eigen site (zie Philippe's Kraak Pocketfritz2). De eer werd hiermee gered, maar 2,5-5,5 is nog steeds een forse nederlaag, waar eigenlijk niets op viel af te dingen.

 

Voerendaal gewinnt (26 maart)

TL Kkkoster bericht : “We hebben toch al verloren”, wist een vroegtijdig vertekkende Kachun Lui op te merken op de vraag waarom-ie nu al naar huis ging. Een exemplarische uitspraak in de middag van 25 maar, al was een jet-lag van voornoemde speler een cumulatief argument voor zijn vertrek. Negatief in het nieuws kwam voorts Joost van Rosmalen, tot nog toe iemand waar de TL steevast op kon rekenen, die ook zonder maar enig oogcontact te zoeken met de TL, gretig een remiseaanbod aanneemt. “Ja maar ik kon niet meer winnen” was zijn verklaring. Of had ik hierin moeten lezen, “Ja, maar ik kon niet meer winnen, en ik wilde mijn elo veilig stellen”? Zelfs op het 2100 niveau zijn ongelijke lopers niet altijd ongelijk Joost. Ook de TL was niet geheel vrij van schaakzonden. Oscar vroeg op een gegeven moment de stand waarop de TL meedeelde dat het 1-3 stond, met impliciet, althans naar de mening van de TL, daarin de opmerking verwerkt dat er doorgespeeld moest worden. Dit stukje kennelijke onduidelijkheid zorgde er echter voor dat ook Oscar een remise veilig stelde. De enige positieve remise kwam op naam van de koortsige Dolf. Mooie overwinningen van de nu al vele wedstrijden ongeslagen Wim en Pieter en een typische Spaan-winst konden de catastrofaal verlopen partijen van Rob en Kachun niet voldoende compenseren. Uiteindelijk waren het namelijk de ingevlogen 2400+ Duitsers die uiteindelijk het verschil in Limburgs voordeel deden doorslaan. Paul en Joost van Ru vochten als leeuwen, maar uiteindelijk stonden er rond 18.30 uur twee nullen op het gecompleteerde wedstrijdformulier. En was er op het gebied van de ongeschreven schaakregels nog wat op te merken? Jazeker, afwijkend van de gemoedelijkheid die de Voerendalers meebrachten uit het kompelgebied waren het zowel Hausrath en Schebler die meenden wel een drankje aan te nemen van resp. Joost en Paul, maar vervolgens alleen voor zich zelf gingen halen bij de volgende ronde. Zo slecht worden ze toch ook weer niet betaald zou ik zeggen. Maar goed, zo werkt het hier natuurlijk niet. Meermalen heeft de TL het bestuur gewezen op de behoefte aan versterking om het verblijf in de eerste klasse veilig te stellen. Na het verlies van gisteren bleek weer eens dat de adviezen van destijds weer door het bestuur in de wind zijn geslagen. Een en ander betekent dat alles op alles gezet moet worden om op 22 april De Pion te verslaan. Grote vraag is natuurlijk of dit tiental die enorme druk aan kan. Wedstrijdverloop: Dolf 0,5-0,5, Kachun 0,5-1,5 Rob 0,5-2,5, Joost van Ro 1-3, Oscar 1,5-3,5, Spaan 2,5-3,5, Wim 3,5-3,5 , Joost 3,5-4,5, Pieter 4,5-4,5 Paul 4,5-5,5 Toeschouwers: 12 Arbiter Klerks hoefde geen waarschuwingen uit te delen. Bijzonderheden: Wim speelde zijn 150e KNSB-wedstrijd. Wegens koorts verliet Dolf voortijdig de wedstrijd. Ook Kachun verliet voortijdig de zaal omdat-ie moe was.

 

Verzwakt Heeren 5 niet onverdienstelijk onderuit tegen kampioen WSV 3 (24 maart)

TL5 Philippe: 'De dag begon op zijn RSR's, waar zelfs ik aan begin te wennen. Uiteindelijk 3 invallers waarvan 2 spontaan ter plekke geregeld! Met name onze zeer gewaardeerde en talentvolle bord 1 speler Wilfred Jansz was spoorloos verdwenen en werd node gemist. De avond leek eerst op een fiasco af te stevenen. Martin (5) opende zwak, verloor binnen 10 zetten 2 pionnen en de rokade....al snel was er geen ontkomen meer aan: 0-1. Buurman Arnold (6) kon zich aanvankelijk verheugen in een veel betere en normalere stelling dan Martin, maar speelde snel (26 zetten in 20 minuten bv.) en verloor door een ongelukkige paardzet en met vork oprukkende pion van tegenstander zwart: 0-2. Voor Arnold een rotseizoen....1½-7 en TPR 1300. Maar toen keerden de kansen. Tairon Jon, invallend voor verhinderde Andy, mocht al op bord 4 plaatsnemen, en bewees zijn zeer diepe schaakinzicht. Wat eerst een tactisch pionverliesgrapje in zijn nadeel leek, was thuis zorgvuldig voorbereid met Very Deep Fritz 9.0 ('no pocketshit at all'), en de ruimte en witte lijnen mondden uit in een voorbeeldige koningsaanval. Partij zal op pf2 weblog of schakelaar te zien zijn! 1-2. Joost Broersen, invallend voor de vannacht door griep overvallen Leon, speelde met zwart niet gek op bord 7. Een betere opbouw keerde nadat wit zwart's centrum aantastte, maar Joost bewees mentale veerkracht. Hij verdedigde zich, en pakte die ene tactische kans die meteen dodelijk werd voor wit: 2-2, en met een beetje geluk - afgemeten aan de stand van de andere borden - behoorde 4-4 tot de mogelijkheden! Terence (3) had zin om te schaken: hij weerde 3 maal remise af, maar verloor uiteindelijk toch net weer.....2-3. Ramin Barak, last minute invallend voor Wilfred op bord 1, had het heel zwaar. Bord 1 bleek een paar treedjes teveel (maar ja, de rest van het team was al ingedeeld en met de wedstrijd gestart...). Ramin weerde zich echter lang - tenminste: gemeten in tijd - al had hij nooit kans op remise. Wit moest alles bewijzen van hem, tot en met mat met dame en toren tegen zijn kale koning: 2-4. De laatste 2 borden, Rob vd Lee (2) en Wouter (8) stonden beter, dus zat er nog van alles in. Rob speelde wellicht iets te snel zijn 2 witte pracht-centrumvrijpionnen naar voren waardoor er een verloren ging, de andere geblokkeerd raakte en hij niet verder kwam. Met nog 3 minuten herinnerde de tegenstander hem zeer vriendelijk 'Denk aan je tijd!' (WSV zou dan meteen winnen en kampioen zijn). Met een 'Denk aan je 100% score!' kregen we Rob weer aan het spelen, maar om 23.40 was remise onvermijdelijk: 2½-4½ (en 6½-7 voor Rob dit seizoen). Toen Wouter dat hoorde op bord 8, staakte hij na een zeer regelmatige en verdienstelijke partij met pluspion maar ongelijke lopers ook zijn winstpoging: 3-5 eindstand en WSV3 de trotse kampioen. Volgend jaar een droomteam 5 met Wilfred op 1 (wel komen!), Rob op 2, Tairon meteen op 3 (of hoger!), Terence op 4 en nog 1 nieuw talent op een van de borden 5-8. Dat moet dan wel volgend seizoen kampioen kunnen worden!'

RSB competitie op zaterdag (23 maart)

In navolging van andere schaakbonden heeft de RSB deze week besloten om vanaf het seizoen 2007/2008 de bondswedstrijden op zaterdag te gaan spelen. Dit zal geleidelijk ingevoerd worden. In het seizoen 2006/2007 moet de RSB-beker al op zaterdag gespeeld gaan worden. Wanneer dit positief verloopt worden het seizoen erop alle RSB-wedstrijden op zaterdag gespeeld. In overleg met de belanghebbende clubs is hier vooruitlopend besloten de bekerfinale van dit jaar alvast op zaterdag over anderhalve week te spelen. RSR is benaderd om deze wedstrijd, ongeacht wie zich plaats te organiseren. Hoewel dit al vrij snel is heeft het bestuur toch ingestemd. Indien wij ons maandag plaatsen voor de finale betekent dit voor sommige RSR 3-spelers een zware belasting: volgende week vrijdag het kampioenschap in klasse 1a zien te pakken, de dag erop aan bak voor de RSB-beker. Meer nieuws op de rsb-site. Info over aanvangstijd etc. volgt begin volgende week.

Zelfmoord RSR 4 (22 maart)

Helaas moeten wij u meedelen dat op Vrijdag 17 Maart Team 4 een zwarte bladzij in de RSR geschiedschrijving heeft toegevoegd. Tja zou je zeggen met 3½ - 4½ verliezen tegen de Superboeren van EBSV is toch geen schande? Op zich niet maar de manier waarop was heeeeel erg. Zo begon de wedstrijd nog wel aardig, snelle remise van Paul en een overwinning van Winood met dank aan zijn tegenstander. Maar daarna ging het helemaal fout. Kenneth verloor, Arrian had heel makkelijk een stuk kunnen winnen maar ging uiteindelijk in een vreselijk tijdnood voor de nul, Rob Linssen stond een stuk voor maar... remise. Lichtpuntje van deze avond was Adriaan die een vol punt achter ze naam kon zetten. Zodat de tussenstand op 3-3 was. Met nog twee borden te gaan en hoe!! De Heer van der Lee stond actief en twee pionnen voor en Leo had een hele mooie aanval met matpotenties. Maar ja RSR blijft RSR en ja Leo zag een matcombinatie, maar niet de goede. Hij had zomaar een stuk kunnen winnen: ook hier remise. Bleef over topdog Rob vd Lee 2 pionnen voor en een tegenstander met alleen nog maar een toren en paard en 2 minuten. Wat kan er fout gaan? Ja inderdaad de Heer Rob vd Lee gaat mat. Ze lachen zich nog steeds rot bij EBSV en terecht, dit alles is dan ook te lezen op hun website.

Joost van Ruitenburg wint Marathon (21 maart)

Zaterdag 18 maart togen Joost, als speler, en Arrian, als speler/arbiter, naar Spijkenisse voor de jaarlijkse uitputtingsslag over 15 ronden, 20 min. p.p.p.p. Omdat er in totaal maar 52 spelers waren, schaakte iedereen in één groep. Joost behoorde natuurlijk tot de favorieten, tezamen met Rick Lahaye, Eugène Rebers en Albert Termeulen. Tot aan de lunch werden vier ronden gespeeld. Joost wist alle vier partijen te winnen, waaronder in de vierde ronde de uiterst cruciale partij tegen Rick Lahaye. Ook Arrian ging redelijk met 3 uit 4. Tussen de lunch en het avondeten waren er vijf ronden. Joost nam nauwelijks gas terug en hoefde slechts één halfje af te staan, in de zevende ronde tegen Eugène Rebers. Ondertussen had hij ook outsiders Tony Zhang en Fabian van Buuren verslagen. Na de negende ronde bedroeg zijn voorsprong op het veld maar liefst 1½ punt. Arrian - als 15e geplaatst - was inmiddels behoorlijk weggezakt en had na 9 ronden 4½ punt. In de 10e ronde sloeg bij menig deelnemer de after-dinner-dip toe. Joost kon het niet bolwerken tegen Albert Termeulen, waardoor de voorsprong van Joost op Rick Lahaye en Albert Termeulen slonk tot een half punt. Arrian koos in die ronde - met zijn ogen nauwelijks nog open - voor een remise tegen een lager gerate opponent. Over de hele linie werd in de avond het spel minder, maar met soms veel hangen en wurgen wist Joost zijn laatste vijf partijen - de laatste met enig geluk tegen de bekende Wim Mulder van Krimpen a/d IJssel (en dus ex-clubgenoot van Joost) - te winnen en zich met 13½ uit 15 te kronen tot ongedeeld winnaar van de 19e Schaakmarathon! Arrian wist in de avondsessie nog 4 uit 6 te scoren, waardoor hij met 8½ uit 15 gedeeld 12-16 werd.

Spaan lachende derde (18 maart)

In de open groep 3 heeft koploper Joost Broersen gisteren zijn positie verstrekt door Mike te verschalken. Linda, die gisteren de zwijgzame Hans wist te verslaan, bezet de tweede plek. Na afloop kon zij helaas niet vertellen hoe de partij verlopen was: alleen het volle punt stond haar nog bij, de rest was alweer vergeten. In groep 2 gaat het vooral om de tweede plaats. Philippe gaat recht op zijn doel af, won gisteren van Ed en staat met 5 uit 5 bovenaan. Daaronder een heel peleton aan kanshebbers voor die felbegeerte plaatsen in de CL. Zelfs Maarten die gisteren tijdnoodkampioen Bart op deze speciliteit overtrof maar helaas wel verloor, heeft nog een redelijke kans op een plaats bij de eerste vier. In de Minorgroep won Herman van Paul Batenburg in een ingewikkelde Draak (het analyseren duurde tot diep in de nacht). Herbert-Alek en Jaco-Edwin hielden elkaar in evenwicht en deelden de punten. En dan de Champions League... Rob is nog lang niet uitgespeeld voor het kampioenschap en versloeg in hun 600ste onderlinge partij Wim (Pg6??) Clubkampioen Joost verloor van Dolf en Joost van Rosmalen pakte een punt bij Richard, zodat Spaan zonder te spelen de lachende kopman blijft.

RSR 3 verplettert Chess 1 (7 maart)

RSR 3 heeft in een fantastische topper medekoploper Chess verpletterd! Omder toeziend oog van de vele meegereisde fans (drie auto's vol RSR'ers en 2 supporters van Charlois Europoort) werd de wedstrijd geopend met een solide zwartremise van John (8). Richard (2) deed waarvoor hij was neergezet: snel en eenvoudig winnen tegen het gevreesde Engels! Maarten (6) stond niet helemaal geweldig na de opening, maar neutraliseerde eerst de aanval van zijn tegenstander en won daarna met een aantal prachtige zetten in de verrassende tegenaanval. Hij bood zijn tegenstander een toren aan, die deze niet mocht pakken, vervolgens joeg hij de dame over het bord tot de dood erop volgde. Edwin (3) stond de hele partij wat beter, maar bood in opkomende tijdnood remise aan met het oog op de gunstige stand op de andere borden, wat door de tegenstander gretig werd aanvaard. Paul (5) speelt het hele seizoen naar eigen zeggen dramatisch. Hij geeft echter nooit op en sleepte nu met een bekeken zetherhaling remise uit het vuur. Hierna was het wachten op het beslissende punt... Zou de fel bediscusseerde opstelling van teamcaptain Gert-Jan zijn vruchten afwerpen? Alek speelde tegen de gevreesde en nog ongeslagen Ron Burgerhout op bord 1. De fans kregen het benauwd toen hij tegen deze 2100-crack een mat in 2 over het hoofd zag. Zijn partij was tot deze smet geniaal te noemen. Na dit ongelukje durfde Wim Koster nauwelijks meer naar de partij te kijken. Gelukkig voor iedereen werkte Alek met een stuk meer naar een winnend eindspel toe en was de strijd beslist. Ondertussen was bij Bart (6) de bekende tijdnoodfase uitgebroken. Hij had ergens een pion verloren, vocht lang door en wist uiteindelijk de remise met slim spel veilig te stellen. Herman (4) tenslotte speelde een uitstekende partij risicoloos door in afwachting van de andere partijen. Uiteindelijk slaagde hij er met een schijnoffer in af te wikkelen naar een gewonnen pionneneinspel. Hiermee werd de fantastische eindstand van 6-2 bereikt! Dit alles gebeurde onder luid gejuich van onze talloze fans. De Charlois/Europoort-delegatie vertrok meteen Zuidwaarts om nog snel een verslag te plaatsen op Charlois Europoort. Hiervoor werd met de Charloissers nog even afgesproken dit jaar weer eens een traditionele massakamp (bijvoorbeeld Rotterdam Noord, d.i. RSR tegen Rotterdam Zuid, d.i. Charlois Europoort, Shah Mata e.d.) te organiseren. Instemming alom, dus de wedstrijdleider extern kan aan de bak. Over enkele weken hopen we Het Kampioenschap in eigen huis veilig te stellen tegen Sliedrecht 2!

Leiden is tot last (5 maart)

TL J.KKK bericht: Dikke buiken, vet haar, foute kleren en heel veel mannen: 4 maart was typisch weer een dag om een KNSB-ronde af te werken. Deze keer was de schaakfabriek van LSG aan de beurt. Een ondanks de aanwezigheid van Moerkapelle en tissueman Zwetsloot prettig atmosferische schaakzaal, waarin totaal zo'n 10 teams spelen, doch waarbij de zaalbeheerder een kennelijk groot voorstander van het broeikaseffect is gelet op de meditterane temperaturen die heersten.Voor RSR was dit weer de zoveelste cruciale wedstrijd die helaas niet tot een goed einde gebracht kon worden. Met 6,5-3,5 werden de RSR-ers kansloos naar huis gestuurd. Waar Pieter, supersub Bart en Joost van Ru goede partijen speelden en terechte winsten binnenhaalden waren het de anderen die op geen enkel moment aanspraak mochten maken op een punt. Laatstgenoemde kon nog wel rekenen op vele knikkende gezichten toen hij gedecideerd en op fraaie wijze zijn tegenstander Roobol versloeg, dat dan weer wel. Wim trof de nummer 2 van het Notenboomtoernooi én de interne LSG-competitie en was naast de eerdere drie genoemden de enige die geen moment in gevaar kwam maar helaas net niet tot winst kon komen in een pioneindspel. En "anders ga je toch met 0-1 de rust in en wordt het een andere wedstrijd". Oscar offerde in zijn partij al snel een stuk welke echter hij nooit meer heeft terug gezien, "maar het is wel speelbaar hoor" wist Oscar nog na de wedstrijd te vertellen. Op de vraag of hij het de volgende keer zou gaan spelen kwam echter geen antwoord. Toekomstig clubkampioen Joost van Ro, ex-clubkampioen Rob en ex-talent Dolf konden hun tegenstanders niet of niet lang genoeg bijbenen, evenals Paul en Herbert die in een tweelingpartij allebei een nul moesten incasseren. Nadien, doch te laat, wist niemand minder dan GM Van der Wiel Paul en Herbert nog wel te vertellen waar de probleempunten lagen. Viel er op het gebied van de ongeschreven regels nog wat op te merken? Ja, LSG's bord 8 vond het nodig om de hele tijd een petje te dragen. Cap-men hebben kennelijk in Leiden nog niet zo'n negatieve klank als in Rotterdam. Voor het overige een zeer correcte tegenstander. Conclusie: "ja maar..." en "als ik.." waren dit keer niet van toepassing. De spanning met betrekking tot de laatste twee plekken in 1B is inmiddels om te snijden.RSR zal geheel op eigen kracht D4, De Pion of DSC onder zich moeten houden en aldus zal vanaf nu elke wedstrijd een finale zijn. Scoreverloop: Wim 0,5-0,5, Oscar 0,5-1,5 Bart 1,5-1,5 Joost van Ro 1,5-2,5 Paul 1,5-3,5 Pieter 2,5-3,5 Herbert 2,5-4,5 Dolf 2,5-5,5 Rob 2,5-6,5 Joost van Ru 3,5-6,5. Arbiter W. Slagter hoefde geen waarschuwingen uit te delen. Toeschouwers: 40.

Vechtschaak Team 2 (5 maart)

Sterverslaggever G.J. bericht: RSR 2 heeft met veel moeite hekkensluiter Baronie verslagen. Philip (5) had na de opening wat voordeel, maar het was, zo bleek in de partij en tijdens de analyse, erg moeilijk dit concreet te maken: remise dus. Peter (3) speelde een modelpartij. Hij pakte het initiatief en dreef zijn tegenstander stap voor stap terug en bracht ons door zijn overwinning weer aan de leiding. Kopman Spaan verloor echter voor de derde keer in vier dagen. Hij was zonder veel voordeel uit de opening gekomen en verloor daarna op jammerlijke wijze. Gert-Jan (8) was gelijk uit de opening gekomen en dacht door een 'briljante' loperactie in het voordeel te komen. Zijn ervaren tegenstander ving het echter zonder veel problemen op en dreigde in de aanval te winnen. Gelukkig was het nog mogelijk middels een dubbel pionoffer te vluchten in een eindspel met ongelijke lopers met remise als resultaat. Arno (6) bracht ons echter weer aan de leiding. Hij accepteerde de gambietpion van zijn tegenstander met genoegen en stond deze niet meer af. Wellicht meer over deze partij op zijn eigen site. Tim (2), Victor (4) en Philippe (7) knokten in moeilijke stellingen, waarover de toeschouwers van mening verschilden. Victors partij werd uiteindelijk remise. Zelfs over de slotstelling waren we het na afloop niet eens: stond hij beter, minder of gewoon gelijk? We weten het niet. Philippe was na veel geruil in een beter toreneindspel terechtgekomen. Ondanks veel tijdverbruik was hij niet in staat de winst te vinden en uiteindelijk waren we gezien zijn tegenstanders tegenkansen nog blij met remise. Tim had met Gert-Jan van bord geruild omdat hij graag tegen de Veresov (d4-d5, Pc3-Pf6, Lg5) wilde spelen. In oefenpartijen op internet had hij schitterend gewonnen en ook in de partij ging het aanvankelijk goed. Zijn tegenstander kwam echter in een chaotische tijdnoodfase knap terug in de partij. Uiteindelijk wist Tim gelukkig nog net remise te houden, waarmee de 4,5-3,5 overwinning een feit was. Een goed resultaat in een redelijke wedstrijd tegen een tegenstander die veel sterker was dan hun plaats op de ranglijst doet vermoeden. We blijven hierdoor tweede.

Wim slaat toe (4 maart)

In de Champions League heeft Wim gisteren een stap op weg naar het kampioenschap gezet door in het topduel Spaan te verslaan. Er is nog een lange weg te gaan, maar wil je de gouden plak veroveren dan zul je nu elke partij voor de winst moeten gaan. Rob heeft dat begrepen en versloeg Oscar in dat verdoemde Frans van hem. In de MP-groep won Arno van Alek en staat nu bovenaan met 4 uit 4. Edwin heeft het zwaar, hij verloor gisteren van Paul Dekker. Net als Pim (verloren van Herman) deelt hij de laatste plaats met nul uit 4. In de tweede groep versloeg Terence koploper Maarten en won de jeugd in de persoon van Rob Linssen van oudgediende Wijnand. Over Leo zwijgen we maar deze keer... Opmerkelijk in de open groep drie is de opmars van Mike. Sinds enkele weken weer actief schakend en meegedaan aan Noteboom voegde hij zich bij de kanshebbers op promotie door Ramin te verslaan. Koploper Joost verloor jammerlijk van Wilfred door een simpele penning.

Schakelaar coupe zonder tegenstand (2 maart)

Woensdag 22 februari zal de RSR-geschiedenis ingaan als een legendarische dag. Tijdens de wedstrijd Chelsea-Barcelona (1-2) voltrok zich in alle stilte een gedenkwaardige revolutie. Niemand minder dan Kkkoster, Bor Salp en de Hotman pleegden een coupe en veroverden zonder pardon maar ook geweldloos de Schakelaar redactie. De geruchten gaan dat hierbij op de achtergrond de Geest van Pim een dubieuze rol heeft gespeeld. Opvallend was de aan apathie grenzende berusting waarmee de oude redactie, bestaande uit Keet, Leo en Alek, zich liet verdrijven. Zij worden bedankt voor bewezen diensten en lieten in een eerste reactie weten "wij moeten nog zien dat onze opvolgers de hoge intellectuele Schakelaar-standaard van de laatste jaren kunnen handhaven laat staan verhogen". De nieuwe redactie bevestigt deze stelling en gaat dan ook in eerste instantie voor kwantiteit. Mail dus uw stukjes in grote aantallen pagina's voortaan naar 1 van de 3 genoemde nieuwe redactieleden, en wel voor de eerstvolgende dodenlijn: vrijdag 7 april.

Heerenteam 5 vecht als een leeuw maar verliest door weersomstandigheden (2 maart)

TL5 Philippe bericht: 'Woensdagavond 1 maart was het uur van de waarheid voor RSR team 5: de topper tegen SO Rotterdam 7 (overigens hun laagste team). Begin van de wedstrijd: RSR 5 staat met 7 matchpunten (3e positie in de poel) 1 matchpunt achter op SO Rotterdam 7 (nr. 1 met 8 matchpunten) en WSV 3 (nr. 2 met ook 8 matchpunten) dus winnen zou prachtig zijn! De avond begon met de tactiek van de teamleiders. Tot nu toe was de ster bij SO 7 ene Helfrich, elo 1950 TPR 2050 altijd aan bord 1 van SO 7 en 5-5 tot nu toe. Dus: Wouter bereid gevonden om op bord 1 te spelen: halfje of heel pakken zou hem tot held maken, een 0 zou iedereen hem tegen Helfrich aan bord 1 vergeven en dan zou RSR op borden 2 t/m8 het verlies van bord 1 gemakkelijk goed maken. MAAR: SO Rotterdam 7 had al bedacht dat wij deze rattige tactiek zouden uithalen dus hun teamleider leverde een briefje in met: Helfrich op bord 2!!! Dus nu tegen onze Wilfred, die nu op 2 was gezet i.p.v. 1! Dus door tactische opstelling van de beide TL's vond het topduel Helfrich - Jansz plaats op bord 2 in plaats van bord 1. Wouter speelde dus op bord 1 en deed het best goed. Iets te langzaam en passief wellicht, maar gezien de zwarte rare opstelling niet gek. Helaas kon zwart zonder zijn ontwikkeling te hebben afgemaakt een schijnoffer brengen en de witte koning in nood brengen: 1-0 achter met Wouter die zichzelf meer kwalijk nam dan terecht. Daarna een halfje van Leon (8): zijn tegenstander wit dacht nog winstpogingen te kunnen ondernemen maar herhaalde de zetten voor de tijdscontrole om tijd te winnen, maar Leon was goed wakker en claimde bij de 3e stelling remise. Terecht, het stond ook echt remise, maar Leon dacht 'dit is mijn soort stelling niet, dus met een claim van zetherhaling heb ik het snelst remise'. 1½ -½ achter. Maar toen begon de RSR puntenmachine te lopen: Andy (5) speelde met wit een Siciliaan, zwart maakte er een originele mengeling van Kan en Draak van met ook nog eens lange rokade. Zwart kwam mooi te staan, maar Andy keepte uitstekend en kon daarna een kwal veroveren. Toen was het ook nog goed uitkijken, maar met heel precies spel bracht Andy het punt binnen: 1½-1½. Martin (6) bleef in Nooteboom vorm (goed!), ontwikkelde voorbeeldig, bouwde mooi op, won een kwaliteit, wit probeerde nog te trucen maar Martin is ook in wedstrijdmentaliteit gegroeid en wikkelde voorbeeldig soepel af naar winst: 2½-1½ voor. Rob van der Lee (3) had eerder aan TL Philippe gevraagd of die remise mocht aanbieden, maar dat mocht niet: we gingen voor winst, en Philippe had wel gezien dat Rob sterker kon manoeuvreren en goed velden ontnam aan de zwarte lichte stukken. De tegenstandster van Rob van der Lee wist totaal geen raad met dit eindspel, deed constant slechte zetten en gaf uiteindelijk een stuk weg: 3½-1½ voor!! (en Rob blijft 100% topscorer met 6 uit 6) Maar helaas...toen ging het buiten sneeuwen. En de blaffende hond in de verte leidde onze spelers af. Arnold (7) stond mooi maar gaf een pion weg, kon niets noemenswaardigs toveren en de tegenstander wikkelde geroutineerd af naar winst. 3½-2½ Terence (4) had na aanvankelijk schijnbare problemen goed gekeept en speelde verder. Helaas kostte e.e.a. veel tijd en liep Terence op het einde onder enorme tijdsdruk in het pionneneindspel de verkeerde kant op: 3½-3½. Toen het klapstuk van de avond, het topduel tussen Wilfred Jansz (2) en Helfrich: Helfrich had met wit constant initiatief gehad in schijnbaar wat heet de Aljechin-variant van het Frans (waar de TL de ballen verstand van heeft). Constant stond Wilfred wat gedrongen, maar Wilfred vocht als een leeuw: constant creatief maar verantwoord, in tijdnood zeer inventief, met als topzet o.a. een e3! van zwart die bijna leek te winnen. Het schijnt dat er een Open Kampioenschap werd gespeeld die avond op SO Rotterdam, maar alle kijkers (wel 40) verdrongen zich om dit topduel te zien. Zelfs onze Spaan (toevallig ook aanwezig) trok veel minder toeschouwers in zijn spannende partij. Wilfred haalde met topzetten en creativiteit uitstekend de tijdcontrole. Daarna bleef het een duel op topniveau. Helaas brak de tijd (3 min versus Helfrich 6) Wilfred langzaam op en kon Heflrich uiteindelijk toch winnen. Maar Helfrich heeft het heel zwaar gehad en trilde van de spanning. Ondanks verlies een topprestatie, o.a. qua inventiviteit en niveau, van Wilfred. Ueberhaupt heeft het 5e op deze avond heel goed gespeeld. Helaas 3½-4½ verlies met nauwelijks meer kansen op 2e plek (wel 3e). Het team hoeft zichzelf niets kwalijk te nemen, het streed voor wat het waard was en dat was veel. Team 5 wil volgend seizoen graag bij elkaar blijven...wellicht aangevuld met 1 of 2 talentvolle recente 'bibliotheekschakers' van RSR (Tairon, Ramin) en verdere groei/schaakontwikkeling van Terence en Martin kan het volgend jaar wel de 2e klasse halen. Een witte 1 maart...

 

Chauffeurs en fans gezocht voor 6 maart (1 maart)

Maandagavond 6 maart moet RSR 3 aantreden tegen Chess 1 om dé wedstrijd om het kampioenschap te spelen. Komt allen! Er is alleen 1 probleem: Chess speelt in een per OV praktisch onbereikbare sporthal in Vlaardingen. Aangezien team 3 voornamelijk uit autoloze losers bestaat, zoeken wij nog enkele chauffeurs/fans. Vrijwilligers kunnen mailen naar Gert-Jan: Teamcaptain Bij voorbaat dank.