RSR IVOREN TOREN  
Vrijdag club geopend, bar gesloten (29 maart)
Vrijdag aanstaande is de club natuurlijk gewoon open, echter de Nivon-bar zal gesloten zijn. Dit betekent dat wie niet de hele avond "droog" wil staan, zelf wat consumpties zal moeten meebrengen. En vergeet dat drankje voor je tegenstander niet! Het bar-gedeelte is wel gewoon beschikbaar voor schaak- en analyse-activiteiten. 
Kachun gedeeld eerste in Moerkapelle (28 maart)
Kachun na een aantal mindere resultaten weer op de weg terug: "Ik heb eindelijk weer eens een goed toernooi gespeeld, ben gedeeld eerste geworden met Martijn Dambacher met 6 uit 7 in Moerkapelle. De partij tegen Dambacher kostte me de toernooi overwinning. Ik miste mat in 4 in tijdnood waardoor hij ontsnapte met eeuwigschaak. In de laatste ronde moest ik met zwart het opnemen tegen koploper Ad van den Berg. ik zegevierde in een krankzinnige partij waardoor ik samen met Martijn Dambacher langszij kwam zodat Martijn het toernooi won met een weerstandpuntje meer. Hopelijk blijf ik zo spelen zodat ik het einde van het seizoen goed afsluit na een dramatisch begin." Spaan werd gedeeld vierde met 5 uit 7. Klik hier voor de volledige eindstand.
Goede Vrijdag voor Wim, Arno en Joost (26 maart)
Zonder zelf te spelen boekte Wim vrijdag een kleine overwinning doordat zijn beide concurrenten voor de titel een halfje lieten liggen, Joost tegen FM Oscar en Plas in de klassieker tegen Spaan. Herbert versloeg Richard in een moeilijk eindspel van toren en pluspion tegen twee lopers. In de minor is Arno nog altijd niet te stoppen, ditmaal moest Jaco er kansloos aan geloven. Maarten stuntte voor de tweede maal deze cyclus, na Gert-Jan bond hij nu een verbijsterde Peter aan zijn zegekar. Ondertussen laat nieuwkomer Joost van Rosmalen een spoor van vernielingen na in Groep 2. Ook Wouter kon daar niets aan veranderen. Opvallend is de teloorgang van Terence, die zijn derde nul op rij moest accepteren, tegen alweer een nieuwkomer: Adriaan van Es.
Derde team: tweede plaats (26 maart)
Na alle KNSB-ellende had teamleider Paul Batenburg weer eens positief extern nieuws: "Het derde team speelde thuis tegen het reeds gedegradeerde SO Rotterdam 4 en won met 6-2. Bord 5 t/m 8 waren allemaal binnen twee uur klaar; Herman won in 17 zetjes van Aernout's pa, Linda's tegenstander gaf na 15 zetten op omdat hij een pion (!) achter stond, Winood verloor in 12 zetten een stuk en de partij. Alek won alweer en heeft nu 6 uit 6! In de laatste ronde zal zijn 100%-score niet in gevaar komen omdat hij met een smoesje heeft afgezegd (huwelijksreis, geloof ik). Johnnie won, Pim speelde remise tegen Corrie Vreeken en hiermee kwamen we op 4½ punt. Philippe speelde remise (helaas... 5½ uit 6!) en Paul wist een achterstand van een toren goed te maken en alsnog te winnen. We staan nu op de tweede plaats en die plek moeten we in de laatste ronde verdedigen. Meer is helaas niet haalbaar want Rokado is al kampioen." 
Gerard Kuijpers overleden (22 maart)
Zojuist bereikte mij het bericht dat vorige week volkomen onverwacht oud-RSR-lid Gerard Kuijpers is overleden. Het is alweer een tijdje geleden dat Gerard lid was van onze vereniging, maar vooral de oudgedienden zullen zich hem zeker herinneren als een sympathieke, relaxte liefhebber van het spelletje. Gerard werd slechts 44 jaar. Een In Memoriam en info over de uitvaart is te vinden op de site van Schiebroek Westen-Regina.
Alek maakt favorietenrol waar (22 maart)
Afgelopen zondag vond het eerste Café Voigt Schaaktoernooi plaatst, uiteraard in café Voigt. Onder de 16 deelnemers maakte Alek zijn rol als favoriet waar en versloeg in de zinderende finale café-kampioen Brandon Carpenter: na 2 verlengingen wegen remises won hij derde partij en dus het toernooi. Er werden geen grote sommen geld uitgekeerd; het ging om de eer en om de nogal fors uitgevallen beker. De verse eigenaar Richard wil het café omvormen tot hét schaakcafé in Rotterdam. Borden, stukken, klokken en schakers zijn aanwezig. Vanaf heden zijn clubschakers ook welkom. Café Voigt zit aan de Bloemkwekerstraat (een korte zijstraat van de Nieuwe Binnenweg).
Eerste team laat alles afhangen van laatste ronde (20 maart)
Om de degradatiezorgen definitief achter ons te laten, moest gewonnen worden van SMB in Nijmegen. Helaas bleek dit onze sterkste tegenstander tot nu toe. Het ratinggeweld dat ons tegemoet trad telde maar liefst vier 2300+ spelers. Tot overmaat van ramp meldde Dolf zich op het laatste moment ziek af, als bordvulling in de tactische opstelling werd Sjonnie (bord 2) bereid gevonden. Hij lag er dan ook als eerste af nadat zijn tegenstander correct offerde op h6. Pieter (8), Kachun (7) en Wim (4) waren zeker niet kansloos maar uiteindelijk was het resultaat nul. Hier tegenover stonden slechts overwinningen van de laatste twee borden, Herbert en Joost. Toen Victor (3) in tijdnood ten onder ging en Paul Batenburg (1) ondanks een prima partij vlak na de tijdnoodfase moest opgeven was het alweer beslist, 2-6. De eerste winst van het seizoen voor Plas (5) in een tactisch eindspel en de langzaam maar zekere nederlaag van FM Oscar (6) waren helaas slechts voor de statistieken: 3-7. De degradatie-concurrenten BSG en LSG verloren gelukkig ook maar als beiden de laatste ronde winnen moeten wij ook winnen. 16 april volgt de beslissing!
Dramatische afstraffing team twee betekent degradatie (20 maart)
Teamlijder Arnold analyseert wat er misging: "De ochtend begon al goed: een ziekmelding van Reinier, en wie kan je dan altijd mee laten doen? De trouwe Paul Tromp als invaller. We hebben geen enkele kans gekregen om zelfs aan een overwinning te denken, we zijn gewoon er af geschoven door Overschie, ik begrijp niet dat dit team zo laag staat. Het score verloop: 1. Philip aan bord 3: 0, een vergissing in de opening. 2. Paul aan bord 7: 0, pionverlies in het middenspel. 3. Aernout aan bord 5, de enige overwinning, zorgde ervoor dat zijn tegenstander met een toren minder speelde. 4. Joop! aan bord 6: 0, verloor de a-pion en zag 2 torens binnen wandelen. 5. Peter aan bord 2: 0, verloor pionnen in het eindspel.( Toren + Paard en 4 pionnen) 6. Bart aan bord 8: 0, een spannende partij maar zag Dame + Loper binnen komen. Na de tijdcontrole : 7. Spaan aan bord 1: remise, had er genoeg van om een stelling uit te melken. 8. Gert-Jan aan bord 4: 0, een spannende partij,  maar liet zich toch mat zetten, door Dame + Toren na pionverlies, wat eerst niet door zijn tegenstander begrepen werd: 1½-6½. We zijn nu gedegradeerd maar de team 2 spelers beseffen drommels goed dat ze tekort komen om in de 2e klasse KNSB te gaan schaken.. Als Teamleider vind ik de degradatie jammer maar ik heb dit natuurlijk aan zien komen.. Iedereen heeft hard gevochten om meer punten te halen maar helaas... volgend seizoen in de 3e klasse moet het geen probleem zijn."
Vijfde team verslaat koploper en promoveert als beste nr.3?? (20 maart)
Teamouder Leo zag zijn vijfde het seizoen goed afsluiten: "Het seizoen zit er weer op voor team 5. De afsluiter was een uitwedstrijd tegen Charlois, altijd lastig. Deze werd met een duidelijke 2½-5½ gewonnen. We begonnen al met 2-0 voorsprong dankzij het vooruit spelen van Rob Linssen en Terence.  Na ruim een uur spelen stond Ibo al zeer slecht en mocht ondanks zijn vechtlust een nul noteren. Daarna ging het snel. Zowel Andy als Wikash speelde remise, terwijl Ed en Hans ondertussen heel goed stonden (2-3). Hans won dankzij een blunder van een echte schaakheer uit zuid en terwijl Ed ze stelling liet verzanden in een remise (2½-4½). Bleef als laatste Kenneth over. Onze topdog (6½ uit 7 TPR van 1900) stond al ruim 2 uur met de rug tegen de muur en had al heel wat schaakengeltjes verbruikt. Moe gestreden, doorgedraaid en in hevige tijdnood liet zijn tegenstander zichuiteindelijk mat zetten (2½-5½). Al met al is het nog onduidelijk of er een promotie plek in zit. Dit weten we waarschijnlijk pas half April, als iedereen klaar is in de 4de klasse."
Niets is voorspelbaar in de RSR-competities (20 maart)
Slechts één partijtje werd er gespeeld in de CL: Aernout offerde na een zet of 10 een loper op h7 tegen Wim... en gaf het een paar zetten later op. In de MPG speelden Arno en Peter een grootmeesterremise. Pim Uitdewilligen won verrassend en overtuigend van Philip. Jaco stond drie pionnen achter tegen Maarten, een uurtje later stond hij er twee voor, dus werd het remise. In Groep 2 gaf Wijnand eindspelles aan Rob Linssen hoewel Rob volgens omstanders enkele goede kansen miste. Martin versloeg de hopeloos uit vorm zijnde Paul Tromp. De partij van de avond was de Coppa-ontmoeting tussen Spaan en Richard. Spaan stond achtereenvolgens straal gewonnen, totaal verloren en won uiteindelijk, mede dankzij een matdreiging midden op het bord, met nog een tiental seconden op de klok. In een andere kwartfinale vond Keet de uitgang niet met wit tegen "zijn" Caro-Kann, gehanteerd door Gert-Jan.
Heftig bondsweekendje aanstaande (18 maart)
Maar liefst drie teams komen dit weekend in actie namens RSR. Het vijfde gaat op bezoek bij koploper Charlois 4. Na de blunder van teamouder Leo in de vorige ronde kan promotie vergeten worden. Uitgerekend tegen hekkesluiter IJsselmonde 2 stelde hij de niet-speelgerechtigde Martin op, waardoor een 4½-3½ overwinning werd omgezet in een 3½-4½ nederlaag. Het gerucht gaat dat Leo het seizoen nog mag afmaken, maar volgend seizoen werkeloos zal moeten toekijken naar "zijn" kinderen. Het tweede zal zaterdag moeten winnen in en tegen Overschie om nog een kansje te maken op handhaving. Bij weer een nederlaag valt het doek definitief en blijft het bij één seizoen in de tweede klasse. Het eerste moet tegen SMB in Nijmegen eigenlijk ook winnen, om het verlengde verblijf in de eerste klasse in eigen hand te houden. Bij een nederlaag of gelijkspel blijft het heel spannend onderin, bordpunten zouden dan zelfs nog de beslissing kunnen gaan brengen.
Toch nog een prijs voor Paul Tromp? (17 maart)
De Champions League en zelfs de Minorgroep bleven buiten bereik, evenals succes met snelschaken en in de Coppa. Teamtopscorer zit er ook niet meer in, maar toch ligt er nog een hoofdprijs in het verschiet dit seizoen voor Paul Tromp. In de  gaat hij namelijk nog steeds aan kop! De taktiek van de koploper in dit revolutionaire spel: Alek en Kenneth aan hoge borden zetten (beiden leverden tot nu toe 110 punten op!), en natuurlijk de team vier-spelers aan de laagste twee borden. Zodoende kan Paul het zich zelfs verloorloven, zichzelf aan bord 1 op te stellen. Nog een maandje wachten en de eindstand is bekend.
RSR start SO Rotterdam Open met wisselend succes (16 maart)
In het jaarlijkse Open Kampioenschap van SO Rotterdam is RSR met vier deelnemers vertegenwoordigd. Paul Dekker en Plas kwamen goed uit de startblokken door de eerste ronde te winnen. Martin had lange tijd hoop op een goed resultaat maar verloor uiteindelijk toch. RSR's vierde aas Leo boekte een uitstekend resultaat door zijn als vierde geplaatste (voor)naamgenoot Leo Kerkhoff simpel op remise te houden. Klik hier voor alle uitslagen van en de stand na de eerste ronde.
Dramatisch resultaat Philip in Zwolle (14 maart)
Het afgelopen weekend gehouden Windesheim weekendtoernooi te Zwolle was er voor RSR-deelnemer Philip één om snel te vergeten. Drie remises, twee nederlagen (waarvan wel 1 tegen een IM) en een bye leverde een magere TPR van 1766 op. Dat wordt dus ratingpuntjes inleveren. Klik hier voor de complete eindstand van de A-groep.
FM Oscar snelschaakkampioen (12 maart)
Vrijdagavond werd weer het jaarlijkse RSR snelschaakkampioenschap gehouden. Ondanks nogal wat afwezigen, o.a. Wim, Plas, Paul Batenburg, was de bezetting weer ijzersterk. Zo sterk, dat gekende snelschaakkanonnen Joost en Pieter (titelverdediger!) zich in de gebruikelijke voorronden niet eens wisten te plaatsen voor de finalegroep. Deze bestond uit Richard, Edwin, Herbert, Arno, Spaan, Victor en FM Oscar. Laatstgenoemde eiste de titel op met een 5 uit 6 score.
Vierde team voegt weer een puntje toe... (9 maart)
maar helaas niet aan het aantal matchpunten, maar aan het aantal bordpunten. Dat zijn er nu in totaal 9, 2 bordpunten minder dan het aantal matchpunten van de koploper! Maarten was ditmaal degene die de "eer" mocht redden, voor zover daarvan nog sprake is in de geknakte trots van ons zorgenteam. Tegen Dordrecht 3 werd het dinsdagavond aldus de derde 1-7 nederlaag van het seizoen. Nog één wedstrijd te gaan, dan zijn ze ervan af. De zomerstop zal hard nodig zijn om volgend seizoen weer met goede moed, een klasse lager, te beginnen...
Persoonlijk RSB-snelschaken gaat niet door (7 maart)
Op de RSB-site is te lezen dat het op zaterdag 12 maart te houden Persoonlijk snelschaakkampioenschap van de RSB, ondanks de oproep vrijdagavond van onze voorzitter, wegens te geringe belangstelling niet door gaat. Jammer voor Joost van Ruitenburg, die met slechts 5 concurrenten uitstekende titelkansen had! Het snelschaakkampioenschap van RSR gaat a.s. vrijdag natuurlijk wel gewoon door.
Sneeuwval geen belemmering voor interne (5 maart)
Ondanks de barre weersomstandigheden werden toch maar liefst 17 partijen gespeeld in de interne. In de CL won koploper Plas in 11 zetten van Kachun. Spaan werd regelmatig weggedrukt door FM Oscar. Dolf en Richard deelden het punt in een boeiende en lange partij. In de MPG opende Maarten zijn rekening door verrassend te winnen van Gert-Jan. Jaco leek weggespeeld te worden door Tim maar won plotseling. Koploper Arno accepteerde het stukoffer van Pim Uytdewilligen en won eenvoudig. In Groep 2 zijn voorlopig Joost van Rosmalen (won snel van Jurriaan) en Alek (won het vlijmscherpe duel van Paul Tromp) de te kloppen spelers. Reinier heeft middels winst op Bart Houtman de achtervolging ingezet.
Een tussenstand en een afgelasting (5 maart)
Niet vaak voorkomend in de schaakwereld: een wedstrijd die wegens weersomstandigheden wordt afgelast. SO Rotterdam(!) durfde de reis naar het Nivon niet aan, zodat de kraker tegen het derde is uitgesteld. Twee spelers van Charlois hadden minder problemen met de sneeuw; zij reisden af om bij ons vooruit te spelen tegen het vijfde. Terence (bord 1) en Rob Linssen (2) wachtten ze op en stuurden ze met twee nullen weer terug de kou in. Wordt over twee weken vervolgd.