RSR IVOREN TOREN nieuwsarchief 
Maassluis verliest van Papendrecht (31 maart)
So what? zullen de meeste RSR'ers wellicht denken. Toch is dit niet alleen een verrassende, maar ook belangrijke nederlaag van Maasluis. Door dit resultaat is namelijk ons vierde team de beste nummer 2 van alle 2e klasse poules gebleken. So what? Nou, als er geen RSB-team degradeert uit de 3e klasse KNSB, levert dit een extra promotie op naar de 1e klasse! Het vierde stijgt dan naar ongekende hoogte, promoveert in dat geval tweemaal achter elkaar en nestelt zich brutaal naast het derde! De champagne blijft dus nog even in de koelkast, we houden u op de hoogte. Ondertussen doet zich de ongekende situatie voor dat RSR moet gaan hopen dat of all clubs Moerkapelle, dat zich in de gevarenzone bevindt, zich zal handhaven! Dat moeten we er dan maar voor over hebben... 
Het derde eindigt met 7 uit 7 (30 maart)
De laatste wedstrijd van het derde, uit tegen Krimpen, was in die zin niet interessant dat er voor ons geen degradatie of promotie meer op het spel stond. Dat lag even anders voor onze tegenstanders, die alleen bij winst degradatie nog konden ontlopen. RSR deed natuurlijk zijn sportieve plicht en maakte het Krimpen zo lastig mogelijk. Na, op volgorde, een 0 voor Sjonnie (bord 1), ½ Arian (7), 1 Paul Dekker (8), 0 Alek (5), 1 Pim (2), ½ Jaco (6), 0 Winood (3) stond het 4-3 voor Krimpen en moesten ze om te winnen aan bord 4 een paardeindspel remise houden tegen niemand minder dan Herman. Zoals we allemaal weten is een paardeindspel net zo in te schatten als hetzelfde eindspel zonder de paarden, en omdat Herman een pluspion had maakte hij in de uitvluggerfase de gelijkmaker. Krimpen in mineur en RSR sluit af in stijl!
RSR volgend seizoen op donderdag?! (29 maart)
De vaste clubavond van RSR zou komend seizoen wel eens kunnen verschuiven van vrijdag naar donderdagavond. De voornaamste redenen zijn dat de zaalhuur op donderdag lager is dan op vrijdag, en dat we op donderdag de bar in eigen beheer kunnen nemen. Dit laatste betekent dat het grootste deel van de bar-opbrengst dan naar de clubkas stroomt. Uiteraard ligt de definitieve beslissing bij de leden. Daarom organiseert RSR aanstaande donderdag een buitengewone ledenvergadering, om 20.00 uur in het Nivon. Wie dan verhinderd is en toch zijn/haar stem en/of mening wil geven, kan dit via een email kenbaar maken.
Wim gaat "staan" (29 maart)
Na World's poging om met 28...Ta5 de toren weer in het spel te brengen, maakt Wim's antwoord 29.Td2 veel duidelijk over zijn strategie. Hij gaat stevig staan, en zwart mag het bewijzen. Hoe het voordeel van de pluspion uit te bouwen? Stem!
Eerste team staat wonderbaarlijk op: 6½-3½ (28 maart)
Het degradatieduel tegen DD begon desastreus: na ruim twee uur spelen stond het 0-3. Rob (bord 4), Peter (8) en Kachun (6) lieten zich veel te makkelijk wegzetten, en dat nog wel alle drie met wit. Gelukkig vonden we heel snel weer de aansluiting, Bart (10) en Pieter (5) wonnen vlak na elkaar. Daarna bleef het een hele tijd razend spannend. FM Oscar (9) scoorde uiteindelijk de gelijkmaker, en vanaf dat moment ging alles naar wens. Wim (2) brak eindelijk door de verdedigingsmuur van zijn tegenstander, die voor aanvang nog dacht tegen Spijkenisse aan te treden(?!), heen en zette RSR op de zo vurig gehoopte voorsprong. Dolf (3) deed op het tactisch juiste moment een remise-aanbod. Zijn tegenstander keek niet eens naar de mindere stellingen van zijn overgebleven twee teamgenoten, overlegde niet en nam remise aan. Uiterst onprofessioneel maar zowel bij RSR als bij DD klaagde er niemand over, 4½-3½. Djurre (7) was degene die de twee matchpunten mocht binnenhalen, waarna Joost aan bord 1 nog knap aan het doelsaldo werkte: van 0-3 naar 6½-3½! Helaas voor ons heeft Oegstgeest ook gewonnen, waardoor er nu drie teams op 4 matchpunten staan (DD staat laatste met 3) waarvan wij verreweg de meeste bordpunten hebben. Het blijft spannend tot de laatste speeldag!
Tweede team vergroot kans op titel: 5½-2½ (28 maart)
Na alle verloren (beker)wedstrijden tegen DD de afgelopen jaren sloeg RSR zaterdag dubbel terug; na het eerste won ook het tweede uiteindelijk simpel van de Hagenezen. Eindelijk speelde het tweede in de benedenzaal wat de teamspirit duidelijk ten goede kwam. De overwinning kwam later tot stand dan bij het eerste maar hing wel al eerder in de lucht. Alleen bij Spaan (bord 1) en Paul Batenburg (4) zag het er zorgelijk uit, en die verloren dan ook beiden. Vooral op taktisch gebied bleek RSR echter verreweg de meerdere. Dit bleek vooral uit de partij van Herbert (2), die met een aantal dame-manoeuvres zijn tegenstander doldraaide en tenslotte matzette. Ook Victor (3), Reinier (5), Joop? (7) en Aernout (8) wonnen eigenlijk zonder problemen. Philip (6) zorgde voor de enige remise: 5½-2½. Omdat Voorschoten gelijkspeelde en Het Spaarne verloor staat RSR nu derde op slechts 1½ bordpunt achterstand van koploper Philidor Leiden! Met iedere overwinning worden dus de al enkele malen afgeschreven titelkansen vergroot! Net als bij het eerste zal de beslissing pas op de laatste speeldag vallen.
Hoogspanning in Champions League (27 maart)
Koploper Plas speelde zijn derde achtereenvolgende remise. De ene achtervolger Dolf blunderde enorm in een iets beter staand eindspel, waardoor de andere achtervolger Wim een halfje dichterbij kon komen. In de Minor werden alle vier partijen gewonnen door de witspeler. De meeste aandacht trok Victor, die weer eens zijn tegenstander liet blunderen met zelf nog een paar seconden over. Hij bracht aldus Aernout diens eerste nederlaag toe. In groep 2 vielen onkarakteristiek veel remises te noteren, al kon Rob vd Lee één zet voor het handenschudden nog winnen. Omdat ook Paul Dekker niet verder kwam dan een puntendeling tegen Alek, kon Philippe de koppositie weer overnemen door Hans te verslaan. Tenslotte werd de vierde Coppa kwartfinale simpel gewonnen door Djurre, tegen Paul Tromp. Wim, Bart Gijswijt en Plas zijn de andere halve finalisten.
Het vierde: net niet? (27 maart)
Een overwinning op Hillegersberg had het vierde team afgelopen donderdag op zeker de kwalificatie "beste tweede" opgeleverd. Normaal de meest gehate plek in de eindrangschikking, nu echter zeer belangrijk. Als er namelijk geen RSB-ploeg degradeert uit de KNSB (en daar ziet het momenteel naar uit), promoveert de "beste tweede" naar de 1e klasse! Het door Wim's vaste hand, en een vleugje Joop?,  geleide team nam middels winst voor Paul Tromp (bord 1), Jurriaan (7) en Leo (8), remises van Philippe (2) en Rob vd Lee (5), en een nul voor Arnold (4), een veelbelovende 4-2 voorsprong. In het zicht van de haven ging het toch nog mis. Harry (6) verloor en toen kon Maarten (3) de held worden die hij altijd al wilde zijn. Het voorvoegsel "anti-" blijft hij echter dragen, want ondanks zijn mooie stelling ging het in hevige tijdnood, waarin hij tot ergernis van zijn teamgenoten maar bleef noteren, falikant fout. 4-4 dus, en de hoop op promotie ligt nu met 11 MP en 32½ BP in handen van Shah Mata en Maassluis uit poule 2c, die beiden a.s. dinsdag hun laatste wedstrijd spelen. Als Maassluis niet wint en/of Shah Mata verliest, is het toch nog gelukt. Al moeten we dan nog hopen dat o.a. Moerkapelle niet degradeert uit de KNSB...
Spannende dagen voor teams 1,2 en 4 (24 maart)
De cruciale fase van het bondsseizoen is aangebroken, de eerste prijzen zijn of worden binnenkort al verdeeld. Het vijfde is al uitgespeeld en keurig in de middenmoot geëindigd. Het derde speelt maandag de laatste wedstrijd maar is veilig. Het vierde kan donderdagavond één van de grootste sensaties ooit in de RSR-geschiedenis bewerkstelligen. Als Vastned vanavond (= woensdag) gelijkspeelt en RSR wint met minstens 5-3 is de tweede achtereenvolgende promotie een feit. Maar zelfs als Vastned wint en RSR middels minimaal een gelijkspel in en tegen Hillegersberg tweede wordt, promoveert het vierde als beste tweede naar de 1e klasse! Het tweede staat weliswaar vierde, maar slechts een punt achter de koploper en moet dus gewoon blijven winnen. Ook de landelijke debutant kan dus nog direct doorpromoveren! Het eerste team speelt een vrijwel beslissende wedstrijd tegen mede-degradatieconcurrent en angsgegner DD. Gezien de vele nederlagen en het enorme belang van dit degradatieduel zal teamcaptain Sjonnie teruggrijpen naar de succesvolle "Oegstgeest" opstelling, waar de enige overwinning tot nu toe werd behaald.
Kachun gebruikt Pletsmoes nr.6 (23 maart)
In het jaarlijkse Windesheim weekendtoernooi te Zwolle leverde RSR-afgevaardigde Kachun heel wat ratingpuntjes in. Hij verklaart dit zelf als volgt: "Het windesheim weekendtoernooi in zwolle is een leuk toernooi en zeker een aanrader voor de mensen die een weekend toernooi willen spelen. Alleen voor mij was het een “zwart” toernooi, kreeg meer zwart dan wit en dat is gelijk te zien aan mijn resultaat. Eindstand: 3,5 uur geslapen en 3,5 punt dit weekend. Al met al een leuk weekend en stappen in zwolle is zeker niet verkeerd." Klik hier voor de volledige eindstand in groep 1.
"Binnen drie zetten is het gebeurd met World" (22 maart)
aldus een optimistische Wim. Zijn "winnende aanval" begint niet met een dame-offer of iets dergelijks, maar met een kenmerkend 28.h2-h3. Wat is hij van plan? Heeft World eigenlijk zelf wel een plan? Vragen, alleen te beantwoorden d.m.v. uw  Stem!
Joost tweede in Spijkenisser marathon (21 maart)
Mede-deelnemer Arian doet verslag:  
"Met tien overwinningen en vijf remises heeft Joost de zaterdag 20 maart gespeelde Schaakmarathon van Spijkenisse (15 ronden rapid!) net niet op zijn naam weten te schrijven. Hij moest, een half punt achter Voorschotenaar Peter Wilschut, genoegen nemen met de tweede plaats. Ook twee andere RSR-ers, te weten Arrian (groep 1) en Kenneth (groep 2), speelden mee. Kenneth speelde een degelijk toernooi - zo'n 200 punten boven zijn eigen rating - en wist met 8½ punt gedeeld 11e te worden in groep 2. Hij had jammer genoeg net na de tweede pauze een dip met twee nederlagen als gevolg, anders had hij om de prijzen mee kunnen blijven doen. Over mijzelf zal ik niet al te veel woorden vuilmaken. Slechts één winstpartij en vier remises tegenover 10 nederlagen resulterend in een gedeeld laatste plaats in groep 1. Het was simpelweg dramatisch."
Kleine jongens worden groot (20 maart)
Ruim een half jaar na de geboorte van het vijfde team begint de telg al volwassen trekjes te vertonen. Het tot vrijdagavond zo ongenaakbare Sliedrecht 4, al weken ongeslagen kampioen, werd door de aanstormende jeugd en co genadeloos over de kling gejaagd. Alleen Terence (bord 4) verloor, Wouter (3), John v.d.Berg (5) en debutant Rob Linssen (8) remiseerden, en kopman Leon, de onvermijdelijke Hans (2), Kenneth (6) en supertalent Lucas (7) wonnen. In zijn eerste levensjaar eindigde de boreling met maar liefst 8 punten uit 6 wedstrijden! De apetrotse pappa Leo was dan ook het stralende middelpunt van het kinderfeestje (waarin kindervriend Sjonnie en passant zijn 42e verjaardag vierde) dat tot in de kleine uurtjes duurde.
Mat is het thema... (20 maart)
in het algemeen bij schaken, maar zeker afgelopen vrijdag in de Minorgroep. Joop? had Paul Tromp overspeeld en wilde zijn schitterende aanval bekronen met een briljant dame-offer gevolgd door mat. Na het tussenschaakje kon hij echter een nul laten aantekenen in plaats van onsterfelijkheid. Zijn oerkreet was zelfs nog luider dan normaal. Ook Herman en Victor maakten er een curieuze partij van. Om 11 uur waren er pas 14 zetten gedaan, en uiteraard had Victor nog maar een minuut over. Op de been blijven zou voldoende moeten zijn voor Herman om het punt binnen te halen, maar hij liet zich pardoes mat zetten. Even plotseling eindigde Bart Houtman-Arno: in complexe stelling was het de zwartspeler die ineens mat gaf. De kwartfinales Coppa de Torre verbleekten wat bij dit geweld: Bart Gijswijt won simpel van Spaan en hetzelfde gold voor Plas tegen Jaco. Wim had meer moeite met FM Oscar: na een marathon-remise won hij het verlengende snelschaakpotje. De vierde halve finalist moet komen uit het nog te spelen duel Djurre-Paul Tromp. In groep 2 stonden twee "100%-ers" tegenover elkaar: Alek won uiteindelijk in het verre eindspel van Philippe.
Over Brunia, Kool, van Geffen, Sosonko, Brandenburg... (15 maart)
en ook nog wat eigen leden, wordt weer in geuren en vooral kleuren bericht in de enige echte Schakelaar. Het enige schaakblad met een eigen Privé "Acherklep" rubriek! Lees alles over de gekochte titel van FM Oscar, de geschoffeerde Spaan, vd Lee bloot, irri's, smoezen, overspel, incidenten, de "Dolle Toren" moordzaak, en nog veel en veel meer! De - veelal schokkende - foto's zijn na een kort geding van enkele betrokkenen alleen ongecensureerd te bekijken voor eigenaars van een papieren Schakelaar, maar de rest is vanaf nu wereldwijd beschikbaar ter (leed)vermaak. En voor wie in de papieren Schakelaar de retractor van Paul Batenburg al had opgelost; dat is heel knap, want het diagram klopt niet. Hier op de site de enige juiste opgave!
RSR ook goed vertegenwoordigd in Leidse bond (15 maart)
Afgelopen zaterdag werd in Alphen het open snelschaakkampioenschap van de Leidse bond gehouden. Natuurlijk was RSR ook daar weer bij, in de persoon van Joost. In een sterk deelnemersveld werd hij gedeeld derde, samen met IM van Haastert en achter Ramon Koster en R.Polarczek. Klik hier voor een verslagje op schakers.info. 
Broedermoord in Vastned Open (15 maart)
Met zoveel actieve RSR-spelers kun je erop wachten, maar in de 2e ronde van het VastNed Open al een onderlinge partij, dat is wel erg vroeg. Het overkwam Paul Dekker en Pieter, die er geen vredelievende remise van maakten. Pieter won en is nu medekoploper met o.a. Spaan. Leo speelde zijn tweede remise, tegen de van vele toernooien beruchte Sparreboom. Klik hier voor de uitslagen van en de stand na de tweede ronde.
World weer op gang (14 maart)
Na wat bestraffende woorden van Wim heeft World de draad weer opgepakt middels torenruil op de d-lijn. De witte koning heeft niet veel meer te duchten, maar dat pionnetje ziet Wim niet meer terug. Kan World dit technische karwei klaren? Stem!
Eersteklas overwinning team drie (13 maart)
Het derde team heeft met een prachtige overwinning op het sterke Overschie 2 lijfsbehoud in de eerste klasse veiliggesteld. Verlost van het teamleiderschap van Djurre werd frank en vrij gespeeld, de winst kwam nimmer in gevaar. Supersub Edwin (bord 4) opende de score met uiteraard minder dan een minuut over op zijn klok. Alek (7) verdubbelde de voorsprong met een mooi schijnoffer. Pim's (2) pet zakte voor zijn ogen waardoor hij een familieschaakje miste: 2-1. Herman (3) bleef in hevige tijdnood altijd binnen de remisemarge: 2½-1½. Jaco (6) was zichzelf niet: met een dubbel paardoffer ging hij voor onsterfelijke roem. De aanval sloeg niet door maar zijn tegenstander was zo vriendelijk om een vol stuk terug te geven. Het uiteindelijke toreneindspel bleek een makkie: 3½-1½. Bij Arrrian (8) en Paul Dekker (5) stonden al lange tijd remisestellingen op het bord, Overschie kon niet anders dan accepteren: 4½-2½. John tenslotte stond aan het topbord lange tijd beter, echter door een blunder was het ineens totaal verloren. Dat hij het eindspel nog op Sjonnie-wijze remise hield was voor de statistiek: 5-3. Daarmee leverde het derde een geweldige prestatie door zich te handhaven in de klasse waar nog niet zo lang geleden het tweede team in uitkwam!
Kampioen zet achtervolging in (13 maart)
Champions League koploper Plas nam tegen Kachun al snel genoegen met remise. Clubkampioen Wim kon daardoor een halfje dichterbij komen en deed dat ook; hij won de titanenstrijd (bij elkaar 13 titels!) tegen Spaan. De kopgroep lijkt voorlopig te bestaan uit Rob, FM Oscar (won van Peter met een mooi dame-offer), Dolf en Wim. In de MinorPromotieGroep deden Aernout en Victor goede zaken door Claudia en Maarten te verslaan. In groep 2 is Philippe helemaal los, hij won voor de vierde keer op rij. De langste partij van de avond was uiteraard weer voor Wijnand, die zo lang mogelijk genoot van zijn pluspion tegen Ed, maar uiteindelijk "vergat" te winnen.
"Eindspel Djurre makkelijk remise" (10 maart)
Die Djurre heeft toch wel inzicht; zijn vermoeden dat zijn verloren eindspel tegen GM Fridman potremise stond, wordt in het verslag van HMC grootmeesterlijk bevestigd. Ook vond HMC dat de wedstrijd tegen RSR de eerste was die niet met gemak werd gewonnen. Daar moeten we het maar mee doen. Bij Philidor Leiden geen woord over de toch wel verrassende nederlaag tegen ons tweede. Op hun site zijn ze pas bij de nieuwjaarsreceptie aanbeland...
Djurre definitief op straat gezet (9 maart)
Het begint erom te spannen bij de bondsteams, en dus viel het te verwachten dat de eerste coach de zak kreeg. Djurre valt de twijfelachtige eer ten deel, om als eerste trainer voortijdig afscheid te moeten nemen van team 3. Het rommelde al langer in het derde, de inzet en opstellingen van Djurre werden openlijk door de spelers ter discussie gesteld. Enkele vernietigende woorden in de Schakelaar deden de rest. Wat opvalt is dat het bestuur in de gang van zaken geen rol van betekenis heeft gespeeld. Djurre wilde alleen voor deze site, en alleen per SMS reageren: "Dit is egnie chill weet je. CU lozerzzzz laterrrr!" Wie anders dan Arnold zal komende vrijdag als interim coach op de bank plaatsnemen in de cruciale wedstrijd tegen Overschie.
Wim geeft World weekje uitstel (8 maart)
Het Wim-imperium op RSR begint steeds meer scheuren te vertonen. Zijn clubkampioenschap staat op de tocht, aan bord 1 mag hij allang niet meer en ook in de is hij zijn koppositie inmiddels kwijt. Alleen een zege op World kan zijn seizoen nog goedmaken, maar dat wil hij wel graag op het bord doen en niet reglementair. Een duidelijk geïrriteerde Wim liet de redactie van de site weten: 
"WORLD durft blijkbaar geen zet meer te willen voorstellen, bang dat het is om het voordeel (1 pionnetje), wat ze niet hebben, weg te geven. Gezien het aantal stemmen van 2 maar liefst (dank voor de inzending, jullie willen wel !)  heeft Wim een weekje uitstel gegeven aan WORLD. Als er niet tenminste 5 stemmen zijn (inclusief de 2 gedane) is het over en uit met WORLD en dat geldt ook voor de volgende keren!  Wie durft nog te zetten en dus zijn stem uit te brengen, stelletje losers?" Hier past maar één reactie, beste WorldStem!
Het eerste werkt aan het doelsaldo: 3½-6½ (7 maart)
Het eerste stond zaterdag voor de lastigste wedstrijd van het seizoen, in Rosmalen tegen koploper HMC Calder, dat alle wedstrijden tot dan toe met minimaal 7-3 had gewonnen. De schade beperkt houden leek het enige reële doel. FM Oscar (bord 8) was als eerste klaar, het werd remise. Van een Fide Maestro mag eigenlijk wel wat meer verwacht worden maar het wil maar niet lukken bij hem dit seizoen. Pieter (9) blunderde in de opening een pion weg en was kansloos: ½-1½. Hierna volgde de beste periode van RSR. Rob (7) won want Grünfeld, en Bart's (10) tegenstander ging in hevige tijdnood iets te enthousiast remise uit de weg, zodat RSR brutaal de leiding nam. HMC antwoordde met twee van hun kanonnen. Peter (3) had naar eigen zeggen een uitstekende stelling opgebouwd, maar tegenstander IM Fridman was het daar niet mee eens en schoof rustig naar winst. Dolf had zich afgemeld omdat Poulien's vlaggetje op vallen stond, teamleider Sjonnie pleegde het ultieme offer door zichzelf aan bord 2 op te stellen. Lange tijd hield hij met leeuwenmoed stand tegen IM Welling, maar het toreneindspel werd hem toch teveel. HMC nam weer de leiding (2½-3½) om die niet meer af te staan. Joost (5) miste de winst in tijdnood (3-4), Wim (6) kon niet anders dan een curieus eeuwig schaak geven, zie het diagram rechts. Kachun (4) stond al lange tijd een kwal achter en de nul kon niet uitblijven. Djurre (1) tenslotte speelde net als tegen Oegstgeest tegen de enige GM, grote broer Fridman, een uitstekende partij. Nooit werd de remisegrens overschreden, maar naarmate de irritaties over het weigeren van zijn remise-biedingen en het aantal biertjes bij Djurre toenamen, werd de kans op een foutje in het potremise-toreneindspel groter met het onvermijdelijke resultaat. Toch weer een nul en zodoende werd Djurre de Joop? van de avond. Helaas voor ons heeft DD een puntje gepakt tegen DSC zodat de volgende, onderlinge wedstrijd werkelijk een alles-of-niets pot wordt.
Nog steeds promotiekansen voor het tweede: 5-3 (7 maart)
Een vermoeide, maar gelukkige Teamleider Arnold meldt: Voor de 1ste tijdcontrole: Aernout ½ (bord 8), Reinier liet zich foppen 0 (5) en Spaan ½ (1) opdracht voldracht. Na 40 zetten: We stonden dus met 2-1 achter en met moeilijke stellingen voor Herbert (2), Paul (4)en Victor (3), Joop (7) stond gewonnen en bij Philip (6) was het
remise. Het breekpunt van de wedstrijd was dat Herbert aan bord 2 een remise kon afdingen tegen Nico Kuijf ,een 2200 speler....daardoor kon ik Philip een remise laten accepteren en Joop kon zijn partij op zijn gemak uitschuiven, Victor was fitter dan zijn oude tegenstander, hij won gemakkelijk een toreneindspel...dus toen was het plots 3-4 voor en bij Paul was het gewoon wanhoop van zijn tegenstander om nog 4-4 te maken maar Paul counterde naar een vooraf onverwacht maar lekkere 3-5 overwinning! 
Als teamleider was ik opgelucht dat we niet meer in degradatie gevaar kunnen komen en we kunnen nog steeds dromen van een onmogelijke stunt? Eventuele promotie op de laatste speeldag zou inderdaad een bizarre ontknoping zijn.... Na afloop zijn we nog naar een India restaurant geweest.
Het vierde kan net niet stunten: 3½-4½ (7 maart)
Het boven verwachting presterende vierde team kon in de op-1-na laatste wedstrijd zelfs promotie naar de 1e klasse afdwingen als het zou winnen van concurrent Rotterdam. Op papier was echter sprake van een ongelijke strijd, daar bij de tegenstanders diverse oude rotten rondliepen die vorig jaar nog in de promotieklasse ons tweede het leven zuur maakten. Desondanks volgde een heroïsche strijd van de underdog met gemiddeld maar liefst 150 elo-punten minder. Na nederlagen van Jurriaan (bord 4) en Harry (6), remises van Leo (5) en Arnold (8), en winst van Maarten (3), stond het 2-3. De cruciale partij bleek die van Rob van der Lee. Hij had de held van het seizoen kunnen worden, maar dat is niets voor onze Lee dus U raadt het al: 2-4. Philippe was nog betrokken bij een vlag-incident waarbij uiteraard de eeuwige Corrie Vreeken het niet kon laten zich ermee te bemoeien. Toen de rook was opgetrokken bleek er niet meer dan remise in te zitten, waarmee de nederlaag een feit was. Paul Tromp won nog wel van hun sterkste speler, en bracht de eindstand op 3½-4½. De enige kans op promotie is nu dat Vastned de laatste wedstrijd gelijk speelt of verliest en RSR wint van de nummer 3, Hillegersberg.
Herman, Leo en Alek verstoren de interne (7 maart)
Afgelopen vrijdag waren in de interne competitie regelmatig verlaten borden te aanschouwen, terwijl de anders zo fanatieke RSR-schakers met hun gedachten niet bij ingewikkelde varianten, maar elders waren. Reden: de nieuwe Schakelaar was uit, zodat het Nivon meer het aanzien boodt van een bibliotheek dan van een strijdtoneel. Desondanks werden er enkele overwinningen behaald, waarvan die van Hans op Arrrian, zijn tweede achtereenvolgende, de meest opvallende was. Kervers "infiltrant" redactielid Alek voegde zich bij de top-4 van groep 2 middels winst op Leon.
Loting kwartfinales Coppa (3 maart)
Onder massale belangstelling is in de nacht van vrijdag op zaterdag de uiterst belangrijke loting verricht voor de kwartfinales van de prestigieuze Coppa de Torre. Er rolden louter aansprekende affiches uit de koker: Djurre-Paul Tromp, Jaco-Rob vd Plas, FM Oscar-Wim en Bart Gijswijt-Spaan. Het is de bedoeling van geestelijk vader Leo om dit spektakel al op 19 maart in het Nivon te laten plaatsvinden, gratis toegankelijk voor pers en publiek! 
RSR favoriet bij Vastned Open (1 maart)
Afgelopen woensdag is weer het jaarlijkse VastNed Open kampioenschap van SV Rotterdam begonnen. RSR heeft met Pieter en Spaan twee favorieten voor de eindzege, en inderdaad wonnen ze beiden hun eerste partij. Op rating zijn zij de nummers 2 en 3, na titelverdediger Willemze. Paul Dekker voegde zich ook bij de koplopers, al kwam dat door het niet komen opdagen van zijn tegenstander. Leo liet zich niet in de kaart kijken tegen de voorzitter van de organiserende vereniging (½-½), want vrijdag ontmoeten ze elkaar weer voor topper RSR 4-Vastned 4! Klik hier voor alle uitslagen van de eerste ronde.