RSR IVOREN TOREN nieuwsarchief  
Het eerste heeft 92% kans op handhaving (31 maart)
Welk briljant algoritme er achter bovenstaande bewering zit is niet bekend gemaakt, maar teamleider John kan waarschijnlik wel leven met de uitkomst van deze op kansberekening gebaseerde prognose. ZZICT en Paul Keres gaan er waarschijnlijk uit (respectievelijk 73% en 60% kans), terwijl ook Spijkenisse nog lang niet veilig is (want 58% kans op degradatie). Aan het eerste team de taak om deze beweringen met resultaten te onderbouwen! Prognoses van onze en andere KNSB-poules zijn hier te vinden.
Frank van Tellingen Noord-Hollands kampioen (31 maart)
Frank wie? Sommigen kennen Frank nog als voormalig jeugdtalent van RSR, tegenwoordig verdient hij zijn sporen in Noord-Holland, waar hij met 5 uit 6 kampioen werd en zich zodoende plaatste voor de halve finales NK. Waarom dit vermelden op deze site? Omdat er geruchten gaan, overigens van zeer onbetrouwbare bron want Reinier, dat hij een glorieuze terugkeer bij RSR overweegt. In dat geval heeft de plaatsingscommissie externe competitie er weer een uitdaging bij...
Djurre wordt laat wakker (31 maart)
De 3e Databalk (what's in a name) snelschaaknacht leverde een succesje op voor onze snelschaakkampioen Djurre. In Amersfoort (nergens staat duidelijk dat het toernooi hier werd gehouden maar gezien de organiserende vereniging zal het wel) plaatste hij zich in de voorronden niet voor de finalegroep A, maar daarna werd hij wakker. In finalegroep B werd hij eerste met maar liefst 14 uit 17. Lees hier een verslagje van deze nacht.
Correcties interne competitie (31 maart)
Speurhond, toezichthouder en wedstrijdleider intern Arnold ontdekte enkele foutjes in de verwerking van de uitslagen op deze site: Hélène-Leendert 1-0 en Harry Boot-Rob vd Lee 1-0 waren geen groep 2-, maar saldo-partijen. Tevens was de groep 2-partij Hans-Ed niet verwerkt in de stand. Bij deze is alles weer up-to-date!
Maandag volgende feestavond?! (30 maart)
De inkt van de beslissende zetten van het tweede en vierde team is nog niet droog, of de volgende potentïele mijlpaal staat alweer voor de deur. Maandag kan het derde namelijk uit tegen Steinitz middels een gelijkspel of overwinning kampioen worden van klasse 2C! Indien Dordrecht op dezelfde avond niet wint van HZP Schiedam, is de titel zelfs bij een nederlaag nog binnen! Komt dat zien, in wijkcentrum "de Esch", Rijnwaterstraat 11! 
LOEK VAN WELY IN HET NIVON (30 maart)
In ons clubgebouw "Het Nivon" wordt dinsdag aanstaande een simultaan gegeven door niemand minder dan Loek van Wely, Neerlands sterkste schaker. Omdat RSR stukken en borden ter beschikking stelt kan door RSR-leden gratis aan dit spektakel worden deelgenomen. De simultaan begint om half negen en duurt tot ongeveer elf uur. Stuur als je mee wilt doen wel even een mailtje aan Rob van der Plas, zodat we weten hoeveel schakers we ongeveer kunnen verwachten. 
Plas net boven maaiveld in Roosendaal (30 maart)
In Roosendaal werd zaterdag het jaarlijkse tweetallentoernooi gehouden. Sinds jaar en dag speelt Rob daar met Kresna Soerjadi (Charlois) 14 snelschaakpartijen. Rob scoorde 9-14, Kresna 6½, waarmee ze met een 15e plaats net boven de grauwe middenmoot uit wisten te komen. Het toernooi werd gewonnen door het duo van Mil / Dambacher. Klik hier voor de volledige eindstand.
Slachting in de interne (30 maart)
Zo ongeveer halverwege de 2e cyclus worden de kinderen gescheiden van de volwassenen. De 12e speelronde leverde zelfs een waar slagveld op; zo eindigde geen enkele partij in remise! In de Champions League haakten Peter, Philip en Kachun (voorlopig?) af in de titelstrijd door nederlagen tegen achtereenvolgens Wim, Oscar en Bart. Favoriet Dolf leed een even sensationele als kostbare nederlaag tegen Reinier, die daarmee zijn eerste volle punt scoorde. In de MPG wordt het behalve voor Pieter ook voor Herbie een zware opgave om zich te plaatsen voor de voorronden CL 2003-2004, want hij leed zijn alweer derde nederlaag. In groep 2 is Paul Tromp laat gestart maar inmiddels in volle achtervolging op de kopgroep, na zijn verpletterende winst op Jaco.
Toch promotie voor het vierde in hoger beroep?! (30 maart)
De opdracht voor het vierde was even duidelijk als lastig: minimaal 5½ punt halen tegen het tegen degradatie vechtende Nieuwerkerk. Door opzichtig falen van Wijnand (zette pat in totaal gewonnen stelling), Leo (volle toren kwijt in tijdnood) en Wouter (volle dame weg) werd het weliswaar nog wel een overwinning, maar met een punt te weinig. Onze nimmer verzakende huisadvocaat Arrian constateerde echter dat Wouters tegenstander voor de vierde keer inviel, wat onreglementair is. Onvervaard verklaarde hij diens partij verloren, waardoor de zo gewenste 5½ punt en dus de promotie toch werden bereikt! Het ligt aan Nieuwerkerk of het laatste woord hierover is gevallen. Omdat de drie slechtste nummers 6 uit de 3e klasse ook degraderen ("Het simpel houden is het allermoeilijkse" zei Cruijff al) is Nieuwerkerk in ieder geval gedegradeerd, waardoor hun wellicht de lust tot het aanvechten via de hoge raad al is vergaan...
Eindelijk goed excuus voor Pim (30 maart)
Voor wie vrijdag de kromme zetten en de hierbij horende om waardering smekende blik van Pim hebben gemist: hij was afwezig om van zijn nieuwste verantwoordelijke taak te genieten: het vaderschap! Naar verluid maken moeder en zoon Boris het uitstekend, en Pim heeft de komende weken eindelijk een goed excuus als hij weer eens verliest... Namens de hele RSR-sekte van harte gefeliciteerd!
Team 4: geen kampioen, toch promotie? (27 maart)
Door een overwinning in de laatste ronde stelde WSV het kampioenschap in klasse 3D veilig. Omdat er twee teams promoveren is er echter toch nog hoop op een tweede succes van een RSR-RSB-team (na het kampioenschap van het tweede). Woensdagavond won Vastned Rotterdam, de enige overgebleven concurrent voor de tweede plek, met 5½-2½. Dit betekent dat de promotie binnen is indien ons vierde met dezelfde (of betere!) cijfers Nieuwerkerk verslaat. Een deal is helaas niet mogelijk, onze tegenstander heeft namelijk nog 3½ bordpunt nodig om niet te degraderen!
Partijfragment Spijkenisser marathon (27 maart)
Arrian stuurde een partijfragment in, "toen ik nog wakker was", zie het diagram rechts. Overigens was hij niet zoals eerder vermeld de enige RSR-vertegenwoordiger. Kenneth "liep" de marathon in de B-groep in een uitstekende 9 uit 15!
Arrian doet de marathon (24 maart)
De jaarlijkse rapidschaak-marathon te Spijkenisse kende slechts één RSR-deelnemer. Arrian scoorde in de maar liefst 15 ronden vrijwel exact volgens (rating)verwachting 6½ punt. Klik hier voor de eindstand en foto's van deze slijtageslag. 
Twee halve finalisten Coppa bekend (22 maart)
De eerste twee kwartfinales van de Coppa de Torre werden gewonnen door de favorieten: Wim versloeg Bart in de verlenging waar de remise ook gold voor de CL. Djurre zette Pieter mat vanuit totaal verloren stelling, voor een verklaring zie Hét Fragment rechts. In de MPG blijft het een nek-aan-nek race tussen de Glasgow Rangers en Celtic van deze groep. In groep 2 verloor Ed voor de vierde keer op rij en leed Rob vd Lee een pijnlijke nederlaag in de strijd om de eerste vier plaatsen, tegen Hélène.
Reacties op het RSB-kampioenschap (19 maart)
The day after the night before schreeuwt om reacties op de fantastische prestatie die het tweede leverde door in misschien wel de sterkste promotieklasse ooit kampioen te worden van de RSB. De redactie van deze website peilde er een aantal:
Paul Dekker, voorzitter en invaller (remise): "Laat dat standbeeld nu maar komen!"
Pim van Geest, penningmeester en vaste laatste man (remise): "Om budgettaire redenen acht ik een contributieverhoging opportuun" 
Arrian Rutten, secretaris: "Omdat volgens Artikel 8 lid 2a wegens het opstellen van een niet-gerechtigde speler in de laatste ronde de propositie bestaat dat alsnog twee punten in mindering worden gebracht, is het vieren van de titel formeel gezien voorbarig."
Joop! Klijn, topschutter van het tweede (remise): "Nou mot ik egge egge folgent seisoen op saterdag froeg me bet uit!"
Rob van der Plas (hooligan en ex-teamleider): "Ik had nog zo gezegd, nooit meer Moerkapelle!"
Reinier Feiner (volgend jaar team 2-speler): "Dat het nu met een tweede teamleider erbij wel lukt is wederom een bewijs van het falen van teamleider Spaan!"
Paul Tromp (wedstrijdleider extern en supporter): "Geweldig gedaan, goeie zaak, meter bier!"
Bor Salp (onafhankelijk verslaggever): "Dit was dus met Winnooit Rampperzet nevernooit gelukt!" 
Spaan (teamleider en spiritueel inspirator): "Vrij vertaald naar Rudolf Steiner, het totalitair socialisme is het cement tussen de hoeksteen van ieder succes!"
Wim Koster (hulptrainer en technisch adviseur): "Allemaal leuk en aardig jongens maar tegen Steinitz moet er weer gewoon gepresteerd worden. Naar je mandje jullie!"
Team twee kampioen (18 maart)
Dinsdag 18 maart bleek een historische RSR-dag: het tweede team promoveerde namelijk naar de KNSB door gedecideerd met 5½-2½ te winnen van Shah Mata!!! Niemand verloor, Philip, Joop, Jaco, invaller Paul Dekker en Pim speelden remise, Peter, invaller Aernout en Herman wonnen. Herman schreef met gouden letters (H'berg had namelijk 4-4 gespeeld) in de geschiedenisboeken het beslissende punt bij, waarna een dolle feestvreugde losbarstte. Temidden van gejuich en gezang van de massaal opgekomen supporters sprak teamleider Spaan de nu al legendarische woorden "Jongens, we zullen het nooit, nooit vergeten!". Volgend jaar komt RSR met minimaal 16, maar bij handhaving van het eerste hopelijk 18 man, uit in de KNSB!!!
Een dinsdag om nooit te vergeten?! (17 maart)
Dat de huid niet verkocht dient te worden alvorens de beer geschoten is, heeft vorig seizoen wel op pijnlijke wijze duidelijk gemaakt. Feit is wel dat bij een overwinning van het tweede op Shah Mata nog maar een paar bordpunten nodig zijn voor promotie. Indien Hillegersberg op maandagavond niet wint bij De Willige Dame is het kampioenschap bij winst zelfs al zeker! Bij het schrijven van geschiedenis is iedere steun welkom, kom daarom a.s. dinsdag het tweede aanmoedigen in "het Carnissehuis", Lepelaarsingel 49!
De nieuwe Schakelaar is uit! (17 maart)
Sommigen komen er speciaal voor naar de club: het 12e clubblad van Nederland volgens de KNSB, het beste van de hele wereld en omstreken volgens de redactie. Voor een groot deel ook digitaal op deze website: de enige echte Schakelaar!
Het eerste krijgt verwachte afstraffing (16 maart)
Van tevoren werd meer gesproken over de barre tocht ernaartoe dan over de wedstrijd zelf: door de nieuwe tunnel of niet, auto of trein, hoe op tijd in Sas van Gent te komen? Uiteindelijk bleek de reis het minst lastige deel van de dag. Sommigen voorspelden een kleine nederlaag of een gelijkspel, maar gezien het enorme krachtsverschil (lees:rating) was dat eigenlijk nergens op gebaseerd, en dat bleek. HWP, met een grootmeester en enkele meesters in de gelederen, wandelde over ons heen en met de 8½-1½ nederlaag kwamen we nog goed weg. Invaller Victor presteerde nog het beste, hij kreeg als enige(!) winstkansen tegen de op papier zwakste tegenstander (nog altijd 2175) maar accepteerde in tijdnood remise. Ook Kachun en Wim scoorden een halfje, waar een nederlaag meer voor de hand lag. De rest verloor vrij kansloos. Gelukkig waren de andere uitslagen vrij gunstig voor ons zodat we met nog twee ronden te gaan nog altijd zevende staan.
Leo is los (16 maart)
In de tiende speelronde van de interne won Leo voor de tweede achtereenvolgende keer. Vlak na de opening kon Pim het al opgeven. Ook Pieter scoorde zijn tweede punt, tegen Herman. De enige partij in de CL tussen Wim en Oscar eindigde na een boeiend gevecht in remise. In groep 2 wonnen de favorieten Jaco en Joop! eenvoudig. 
Het derde toont veerkracht (16 maart)
Net als team twee en vier strijdt ook het derde voor promotie. Vrijdag werd de lastige wedstrijd tegen concurrent HZP 2 gespeeld. Na blunders van Rob (vork dus stuk kwijt) en Jurriaan (gaf op in onduidelijke stelling) stond het plotseling 1-3. Keurige overwinningen van Paul Tromp en Arrian trokken de stand echter weer gelijk, en na de onvermijdelijke remise van de voorzitter stond het 3½-3½ en moest John een gelijke-lopereindspel proberen te winnen. Dat deed hij op zijn bekende, voor zijn omgeving zenuwslopende wijze: met nog twee minuten op de klok haalde hij rustig noterend en nog een sigaartje opstekend het beslissende punt binnen. Op 31 maart, uit tegen Steinitz 2, heeft het derde nu aan een punt genoeg voor het kampioenschap!
Spaan laat steek vallen (16 maart)
In de tweede ronde van het Vastned Open is van RSR alleen Rob nog mede-koploper, samen met o.a. Rick Lahaye, Pietrov en Sturm. Spaan en Paul Dekker lieten hun eerste halfje liggen, Paul Tromp verloor. Andy verloor ook zijn tweede partij en Leo pakte zijn eerste punt. Er worden in totaal 10 ronden gespeeld.
De hel van Zwolle (10 maart)
Alleen de echte liefhebber doet het: een weekend opofferen om helemaal naar Zwolle te reizen voor een weekendtoernooi, 1½ uit 5, TPR 1713, zo'n 50 ratingpunten kwijt. Victor was, in ieder geval tot afgelopen weekend, die liefhebber... Klik hier voor de complete eindstand van het Windesheim weekendtoernooi
Tweede team in kampioensvorm (8 maart)
In de strijd om het kampioenschap van de promotieklasse heeft het tweede thuis tegen Groenoord een belangrijke slag geslagen. Door de 7-1 winst werden niet alleen twee matchpunten toegevoegd aan het totaal, er werd ook aan het misschien belangrijke doelsaldo gewerkt. Jaco en Pim speelden remise, de rest won. Het team heeft nu aan drie punten uit de laatste twee wedstrijden genoeg voor de titel, bij twee punten komt het waarschijnlijk op de bordpunten aan. 
Verrassingen in groep twee (8 maart)
In groep 2 dreigt de dans om de vier promotieplaatsen een spannende aangelegenheid te worden: Arnold en Rob van der Lee mengden zich vrijdagavond nadrukkelijk in deze strijd door te winnen van respectievelijk Leon en Paul Tromp. In de minor pakte Leo zijn eerste punt ten koste van de nog droogstaande Arrian. De jongste "aanwinst" Pieter kent een dramatisch seizoen; nadat hij kansloos was in de strijd om plaatsing voor de CL, leed hij in de minor alweer zijn derde nederlaag, ditmaal tegen Sjonnie. In de CL heeft Dolf zijn traditionele voorjaarsdip en verloor van de nieuwe koploper Djurre. Alle uitslagen van de negende speelronde: CL: Djurre-Dolf 1-0, Wim-Kachun 1-0, Oscar-Reinier 1-0  MPG: John-Pieter 1-0, Rob-Jurriaan 1-0, Paul Dekker-Aernout ½-½, Leo-Arrian 1-0  Groep 2: Andy-Maarten 0-1, Arnold-Leon 1-0, Rob vd Lee-Paul Tromp 1-0, Harry-Phillippe 0-1.
Het vierde mist promotiekans (8 maart)
In Waddinxveen heeft het vierde afgelopen donderdag met 5-3 verloren van WSV. Bij de tegenstander speelde oud-lid Marco de Bruijn remise aan bord 8 tegen Kenneth. Volgens de teamleider verloren Leo en Andy vanuit gewonnen positie, wat het keerpunt in de wedstrijd betekende. Omdat er twee teams promoveren is er nog niets verloren, maar winst in de laatste wedstrijd is noodzakelijk en dan hangt het waarschijnlijk van de bordpunten af of RSR4 voor het eerst in de geschiedenis in de 2e klasse mag gaan spelen.
Team vier naar de 2e klasse? (4 maart)
Donderdag speelt het vierde in Waddinxveen de topper tegen medekoploper WSV. Bij winst is promotie naar de 2e klasse RSB gegarandeerd, omdat er twee teams uit de poule promoveren. Dit zou een ongekende prestatie zijn, want nog niet zo lang geleden was die klasse bv. het domein van ons tweede! (later meer)
Grootmeester Spaan schittert in Noteboomtoernooi (3 maart)
De 63e aflevering van het jaarlijkse Noteboom-weekendtoernooi in Leiden is voor de meesten van de maar liefst acht deelnemende RSR-ers een groot succes geworden. In het zeer sterk bezette veld (2 GM's, 6 IM's) presteerde Spaan fabelachtig door ongeslagen gedeeld tweede te worden, voor o.a. GM Nijboer en diverse meesters! Het meest opvallend was zijn partij tegen IM Aagaard (2355), waarbij Spaan om 9.10 uur de speelzaal betrad om deze om 9.45 uur weer te verlaten met een vol punt op zak! Spaan scoorde een grootmeesterlijke TPR van maar liefst 2554(!!!) en won hiermee 240 euro. Ook Paul Tromp won geld (40 euro) door in de B-groep een ratingprijs te pakken. Paul was niet op de prijsuitreiking aanwezig maar zijn welverdiende geld was bij zijn clubgenoten in vertrouwde handen... Ook Plas, die als enige RSR-speler geen bye had genomen op de zaterdagochtend, presteerde uitstekend: in de laatste ronde miste hij de kans om naast Spaan te eindigen door een toreneindspel net niet te winnen. Crescendo ging het ook voor Reinier en Aernout, die het uitbundige nachtleven (7 uur slaap in 2 nachten) beduidend beter wisten te verdragen dan Oscar en Djurre. Voor Leo begon het toernooi pas op zondag, toen hij (zijn enige) twee punten scoorde. De scores met tussen haakjes de TPR: A-groep: Spaan 5-6 (incl. bye, 2554), Plas 4½ (2393), Reinier 3½ (incl. bye, 2235), Oscar 2½ (incl. bye, 1944), Djurre 2 (incl. bye, 1828)  B-Groep: Paul Tromp 4½ (incl. bye, 1965), Aernout 4 (incl. bye, 1928), Leo 2½ (incl bye, 1578). Klik hier voor de complete eindstand van de A-groep en hier voor de B-groep.
Wim brengt spanning terug in CL (3 maart)
In de CL leek Dolf met 5 uit 6 stiekem weg te sluipen bij de rest, maar de clubkampioen stak daar hoogstpersoonlijk een stokje voor en bezorgde hem in de langste partij van de avond zijn eerste nederlaag. In de minor kwam Utrechter Edwin helemaal naar Rotterdam om van stadsgenoot Herbert te verliezen. In groep 2 blijven de favorieten scoren zodat de ultieme confrontatie Joop!-Jaco steeds dichterbij komt... Alle uitslagen van de achtste speelronde: CL: Philip-Kachun ½-½, Bart-Peter ½-½, Dolf-Wim 0-1  MPG: Arrian-Paul Dekker 0-1, Edwin-Herbert 0-1, Herman-Pim 0-1  Groep 2: Johan-Andy 0-1, Leendert-Rianne 1-0, Philippe-Rob vd Lee 0-1, Ed-Winood 0-1, Wouter-Joop! 0-1, Harry-Arnold ½-½, Leon-Jaco ½-½, Hélène-Hans 1-0. Omdat Hans binnen een half uur zijn dame kwijt was speelde de winnende dame nog een saldopartij: Hélène-John Brouwer 0-1.
Nieuwsarchief: mei 2002 juni 2002 juli 2002 augustus 2002 september 2002 oktober 2002 november 2002 december 2002 januari 2003 februari 2003