RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Philip komt een halfje te kort (29 februari)
Maandag 27 februari 2012 werd in Dordrecht, al weer voor de 12e keer, het Den Witten Haen-toernooi gehouden. Wist hij dit toernooi twee jaar geleden nog te winnen, deze keer kwam Philip hiervoor net een half punt te kort en eindigde hij met een score van 4½ uit 7 (TPR 2079) samen met de favoriet op rating (2162), Sliedrecht-kopman Peter van den Bergh, net achter de drie gedeelde winnaars Robert van Rekom, Maurice Manoch en Joop de Jong. (Philip)

RSR KNSB-bekerteam wederom in poulefinale (26 februari)
Ons KNSB bekerteam mocht het op zaterdagmiddag 25 februari 2012 opnemen tegen De Combinatie in Asten, wat ruim anderhalf uur reizen met de auto is. We hadden op de heenweg ook wat vertraging opgelopen. Ondanks dat Joost Ros speciaal bij zijn huis werd opgehaald, bleek hij nog niet gelijk gebruiksklaar te zijn. Toch kwamen een kwartier voor tijd aan op de opgegeven locatie (Kerkstraat 12). De tegenstander was echter nergens te bekennen en het gebouw was verder ook op slot. Totdat om 13:00 een man op ons afstapte en meedeelde dat de speelzaal twee gebouwen verder was (Kerkstraat 8). Vreemde gang van zaken, het moet iemand toch wel een keer opgevallen zijn dat het opgegeven adres op hun site en in de competitiegids onjuist is?!

Omdat onze tegenstander in de 3e klasse van de KNSB uitkomt hadden we vooraf een makkelijke wedstrijd voorgesteld, maar dit liep toch geheel anders. ... lees verder (TL Michael)

KNSB-bekerteam door naar finale regiopoule D (25 februari)
Op zaterdag 25 februari heeft ons KNSB-bekerteam middels een 1½-2½ uitoverwinning tegen De Combinatie uit Asten de finale van regiopoule D bereikt. Er waren op de eerste twee borden overwinningen voor Joost van Ruitenburg en Oscar, terwijl Spaan remise speelde aan bord 3. Joost van Rosmalen (bord 4) verloor. Het ging in ieder geval niet bepaald van een leien dakje, en de uitslag had net zo goed andersom kunnen zijn. Als het goed is, zal dit binnenkort te lezen zijn in het verslag van TL Michael. (Arrian)

Uitstekend resultaat Martin Glimmerveen in Leiden (21 februari)
Tijdens het 72e Daniel Noteboom-toernooi, dat afgelopen weekend in Leiden gehouden werd, heeft Martin Glimmerveen het uitstekend gedaan. Met een score van 3½ uit 6 en een TPR van 2260 eindigde hij uiteindelijk als 20e. Zelfs tegen gm Guliyev stond hij gewonnen, maar verloor in de complicaties. Philip speelde helemaal niet slecht, maar wist uiteindelijk slechts 2 uit 6 bij elkaar te sprokkelen. Stijn had zijn toernooi niet en eindigde met 1 uit 6. IM Li Riemersma trok zich na een teleurstellende 2 uit 4 terug uit het toernooi en eindigde dus ook op 2 uit 6. Uiteindelijke winnaar op weerstandspunten werd gm Van den Doel, voor de titelloze Pijpers, bovengenoemde Guliyev en im De Jong. (Philip)

RSR 3 verdwaald in Zwijndrecht en gered door RSR 4 (19 februari)
Het derde team heeft met een overwinning op Zwijndrecht lijfsbehoud in de eerste klasse veiliggesteld. De wedstrijd begon helaas wat later omdat een viertal RSR treinreizigers totaal verdwaald waren in de rimboe die Zwijndrecht heet. Met behulp van een lokal werd de achterbank met kinderzitjes of kind? vol geschoven en na wat wringen en stapelen konden zelfs de autodeuren dicht. Eenmaal aangekomen moest alleen de ademhaling weer op gang komen en niet veel later kon de strijd beginnen. Supersub Paul Dekker opende al snel de score en niet veel later kwam Bob remise overeen in een ingewikkelde stelling. Ook Alek wist een vol punt te scoren in een slim gespeeld eindspel (2½ - ½ ). Hierna was het lang wachten maar Wil wist met saai maar zeer degelijk spel de 3½ - ½ te scoren. De verlossende 4½ hing in de lucht...teamcaptain Leo keek vooral hoopvol naar de stellingen van Floris en Herman. Verder was er een evenwichtige partij bij Andreas en ja Joop! helaas .... deze vocht vooral tegen zichzelf...met als resultaat een nul. Topdog Herman wist ondanks tijdnood de genade klap uit te delen in het eindspel en daarmee de heilige 4½ binnen te halen. Ondertussen wist Andreas door te drukken op de damesvleugel en als een stoutmoedige Ἄρεως te winnen. Floris tenslotte stond een lange tijd veel beter, maar ja tijdnood en hocus pocus schaak van de tegenstander bracht een zure remise. Daarmee een 6-2 overwinning en kunnen we weer naar boven kijken. Dank aan de drie invallers die maar liefs liefs 2½ punten wisten te scoren, gastvrij Zwijndrecht met vooroorlogse consumptie-prijzen en natuurlijk super support Dik die de verdwaalde schapen weer veilig thuis wist te brengen.

RSR 1 stunt tegen Caissa 1 (13 februari)
Na de geweldige overwinning zaterdag 11 februari tegen Caissa heeft RSR zich praktisch verzekerd van nog een jaartje in de eerste klasse.

Stijn had al na precies een uur "spelen" ons eerste bordpunt al binnengesleept. Hij had geen seconde bedenktijd nodig gehad omdat FM Marc Overeem niet was komen opdagen, dus 1-0.

Bij de partij van invaller Leo Kranenburg hadden beide heren besloten een vleugel niet te ontwikkelen. Leo liet al zijn stukken op de damevleugel staan terwijl de tegenstander hetzelfde deed op de koningsvleugel. Het centrum was inmiddels wel helemaal geopend. Omdat Leo zijn g- en h- pion twee stappen naar voren had gespeeld kon Leo praktisch nog steeds niet rokeren, terwijl de tegenstander wel lang ging. Maar intussen had Leo wel de toren op h1 geplukt met zijn dame, al moest de dame daarna weer ingeleverd worden tegen de andere toren. Materialistisch stond het dus ongeveer gelijk, de koning van Leo werd echter uiteindelijk in het kamp van de tegenstander mat gezet. Deze krankzinnige partij is na te spelen op de site van Caissa. Het werd dus 1-1. ... lees verder (TL Michael)

RSR Ivoren toren 4 pijnlijk onderuit tegen Krimpen 3 (13 februari)
De kachels in het bovenzaaltje van het Nivon waren flink opgestookt om op vrijdag 10 december met team 4 onze tegenstanders van Krimpen 3 een warm onthaal te geven. Na een rustig begin brak de strijd los.

Andreas stoomde op met zijn a-pion (a5-a4-a3), maar dit pakte niet zo goed uit. Hij kreeg het moeilijk en moest snel al zijn stukken ontwikkelen om niet direct ten onder te gaan.

Bob kwam opgefrist binnen (had enige tijd van de kou genoten toen hij moest wachten op de trein), en na een zet of zes had hij zijn aanvankelijke tijdsachterstand al weer ingelopen.

Mark kreeg alle ruimte van zijn tegenstander, maar moest wel oppassen. Aanvankelijk ontweek hij alle gevaren en hield een klein voordeel. ... lees verder (Dolf)

Sensationele winst team 1, nederlagen teams 2 en 4 (11 februari)
Op vrijdag 10 februari leed team 4 een onnodige 3½-4½ nederlaag tegen mededegradatiekandidaat Krimpen a/d IJssel 3. Zaterdag 11 februari boekte team 1 een sensationele 5½-4½ overwinning tegen het Amsterdamse Caļssa 1. GM's vd Sterren en Ree werden door respectievelijk Oscar en Jos op remise gehouden (en bij Oscar was het eigenlijk andersom: vd Sterren hield Oscar op remise), terwijl Joost Ruit het finale halfje binnenhengelde vanuit verloren stelling. Team 2 kwam ondanks een fors ELO-overwicht tegen Caļssa 5 nooit in de wedstrijd en moest een 3½-4½ nederlaag slikken. Verslagen zullen ongetwijfeld volgen. (Arrian)

Open doekje valt (slot) (5 februari)
Afgelopen vrijdag, terwijl de treinen uitvielen en de temperatuur tot Siberische waarden daalde, hoefde in het Nivon de kachel niet aan. De drie ontmoetingen die nog op de agenda stonden voor de eerste cyclus waren hartverwarmend genoeg.

Jos kon met wit zijn doelsaldo nog opvoeren en dat heeft Philip geweten. Philip "vergat" te rocheren en zijn koning kreeg [te] veel bezoek van Dame op h5, Loper op g5 en Toren op e6. Zijn majesteit overleefde het wonderbaarlijk genoeg en zwart won zelfs een kwaliteit, maar wel ten koste van handen vol pionnen. Philip spartelde nog lang maar het mocht allemaal niet baten en Jos heeft alles in eigen hand in de CL.

Bob had een simpele opdracht: met zwart winnen van Dik. ... lees verder (Leo de Jager)

Philip succesvol in Den Haag (5 februari)
Op zaterdag 4 februari 2012 werd het jaarlijkse Open Rapidkampioenschap van HSV (= Haagse Schaakvereniging) georganiseerd. Hoewel dit een toernooi is met prijzen in natura, kwamen er (ondanks de slechte weersomstandigheden) toch maar liefst een stuk of 50 mensen op af waarvan vijf met een rating van 2000+. Wist ik dit toernooi in 2005 en 2010 nog te winnen, deze keer moest ik me met een derde plaats (5½ uit 7, TPR 2127) in de eindrangschikking tevreden stellen. Het toernooi werd gedeeld gewonnen door William van Zanten (KNSB-rating 2097) en Tjomme Klop (KNSB-rating 2006). Ook Stijn nam deel en eindigde met een score van 4½ uit 7. (Philip)

KNSB-bekerteam moet naar Asten (4 februari)
In de achtste finale van de KNSB-beker heeft het KNSB-bekerteam een uitwedstrijd bij De Combinatie uit Asten (dat ligt tussen Eindhoven en Venlo) geloot. Hiermee wordt overigens wel het Meesterklasse-team van de Stukkenjagers ontlopen. (Arrian)

Wijk aan Zee met Arnold en Wijnand - deel 2 (3 februari)
In de afsluitende alinea van het eerste verslag waarschuwde ik reeds voor overspannen verwachtingen over de afloop van wat na 6 ronden nog een glorieus toernooi voor de ouwe Dob leek te worden. De 4 punten uit 6 waren dan ook bovengemiddeld, 3 of zelfs 2½ punt hadden geen wenkbrauwen doen fronsen. Nu het toernooi voor mij echter eindigde met 4 uit 9 voelt u wel dat ik veel heb uit te leggen. Ik heb dan ook liever dat Arnold en Spaan op de museumtour u deze eerste alinea overslaat om over te gaan tot de jubelende zinsneden over het succesvol opereren van Arnold, die langzamerhand met recht een echte grote genoemd mag worden. Voor degenen die toch nog dit gedeelte willen uitlezen: ik heb voldoende gewaarschuwd, u verprutst uw tijd. Nee en nogmaals nee, ik ga hier niet de schuld geven aan de prakjes die ik dagelijks door Arnold kreeg voorgezet in het natuurvriendenhuis, ofschoon de valse schijn wel wordt gewekt doordat mijn slechte resultaten mooi samenvielen met het verteren van die avondlijke eenpans-exercities. Ook ga ik niet met de beschuldigende vinger wijzen naar de fysieke inspanningen door Arnold aan mij opgelegd vanwege het na de 6e ronde plaatsvindende, door hem zo begeerde bezoek aan het Tropenmuseum in Amsterdam dat bovenal afgesloten werd met maaltijd in een dubieus Chinees restaurant. Ook Spaan was hier trouwens bij, en je kunt je afvragen of het toeval mag heten dat hij de afgelopen vrijdag er vanaf heeft gezien een partij te spelen. ... lees verder (Wijnand)