RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

RSR Overleeft kwartfinale RSB-beker niet (28 februari)
Vrijdag mocht RSR in de kwartfinale van de RSB-beker het opnemen tegen het sterke CHESS. In de zolderkamer van het Nivon werd het uitspelende team ontvangen door Winood, Wil, Herman, mijzelf (Alek) en wedstrijdleider Arrian. In ons bekerteam zitten dus 3 spelers waarvan het onmogelijk is te voorspellen hoe de partij zal verlopen en het kon dus alle kanten op gaan. Zo staat Herman bekend om zijn grillige stijl, waarmee hij soms de grootste schakers kan omleggen, maar ook lullig kan verliezen van iedere beginneling. De diepe dalen en grote hoogten van Wil zijn ver buiten onze club bekend en zelf voel ik mij altijd weer prettig als ik g2-g4 kan spelen, ook als het niet goed is. De enige stabiele factor in dit bekerteam is dus Winood op bord 1! Na een uur spelen zag het ernaar uit dat op zijn bord het enige voordeel te bespeuren viel; niet dat het genoeg was voor winst, maar Winood had wel al een remise-aanbod gedaan aan hun topspeler Ron Burgerhout. Terecht werd het afgeslagen, maar nadat het slechter ging op de andere borden, deed Ron zelf een remise-aanbod. Dit keer sloeg Winood het af: hij had inmiddels de situatie op de andere borden ook gezien. Herman stond al snel kwaliteit achter, Wil had een heel stuk weggeschonken en ik had een scherpe dreiging op het bord staan, maar overzag dat ikzelf nog veel meer bedreigd werd door Erik Smeekes. De kansen op de drie laagste borden keerden niet; hoewel het er heel even naar uitzag dat Herman zijn tegenstander nog kon trucen, en dus stonden we 3-0 achter. Winood had inmiddels Ron in een volledige wurggreep. Hij liet echter de winst glippen door Rons dame binnen te laten: eeuwig schaak was een feit. In plaatst van de dame toe te laten had Winood met wit spelend zijn toren van g8, naar h8, h1 en b1 moeten spelen. Op zijn gemak had hij het daarna deze curieuze stelling kunnen uittikken. In de analyse zagen we geen weerlegging. Winood zal in het volgende clubblad de partij uitgebreid becommentariëren. De einduitslag was dus 3½-½ voor CHESS en RSR is weer een illussie armer.

Philip wint (23 februari)
Bijna was prestatie die Philip Westerduin in Waddinxveen heeft geleverd aan de redactie voorbijgegaan. Gelukkig maakte de RSB-site er melding van. Philip won namelijk de 56ste editie van het WSV Drie Rondentoernooi en liet daarmee 3 leden van Messemaker achter zich. Ook Angelo deed mee in dit toernooi en won de tweede prijs in groep 17. Zie voor het uitgebreide verslag inclusief filmisch interview met Philip de site van Ab Scheel.

Nieuwe leden (22 februari)
Het was vrijdag weer gezellig druk op het Nivon. Vooral in de open groep ging het er wild aan toe en ook dit keer weer een paar nieuwe gezichten. Volgend jaar een team erbij? Terug op het oude nest is Lola den Dunnen die dit jaar de D groep won op het PJK. Lola kreeg het gelijk zwaar te verduren door tegen niemand minder dan de Hans Veraart te moeten spelen. Het werd een mooie pot die Hans pas kon winnen in het eindspel na een uitglijer van Lola. Brian van Kanten van CSV moest gelijk aan de bak tegen Leon. Ook hier volop strijd maar uiteindelijk werd de vrede getekend. De spektakelprijs ging dit keer naar Menno en Mischa. De stukken vlogen over het bord waarbij de heren na de opening in een stelling terecht kwamen van dame tegen 3 lichten stukken. Beide spelers konden op verschillende momenten in de partij makkelijk winnen, maar deden het niet. Het punt ging uiteindelijk naar Menno doordat Mischa in het verre eindspel (nog 1 pion op het bord) een foutje maakte. Wijnand had het heel erg moeilijk tegen de man in vorm Angelo, maar wist toch het punt binnen te halen. De riscowedstrijd Lee & Leo werd remise maar daar mag Leo zijn handjes mee dichtknijpen. Ook Bart had het nodige geluk en won van nieuwkomer Shakur. Die daarna gelijk aan Dolf om schaakbijstand vroeg. Verder is Arend helemaal los. Dit keer was Paul Dekker het slachtoffer. Arend is nog steeds ongeslagen en staat strak aan kop om dit keer toch echt te promoveren naar groep 2.

Eerste punt team 3 bezegelt degradatie (20 februari)
Tegen Shah Mata begon gisterenavond het derde goed toen Herman (7) eerst een stuk en daarna een kwal kado kreeg 1-0. Even later konden echter invallers Floris (5) en Mark (4) het niet bolwerken 1-2. Wil (2) speelde een sterke partij: zie fragment van de week 2-2. Op dat moment stonden we op 3 van de 4 overgebleven borden gewonnen, maar toen een dame (tegen toren+stuk) voorsprong niet genoeg bleek voor Pim (6) om zelfs maar remise te maken, was duidelijk dat het derde niet in de promotieklasse thuis hoort 2-3. Even leek het nog goed te komen omdat Alek een complexe stelling afwikkelde naar een gelijk, vervolgens verloren, maar uiteindelijk gewonnen eindspel 3-3. Dik (8) vroeg een keer of 5 of hij remise aan mocht bieden en vertrouwde het bevestigende antwoord niet. Dat hij iets minder stond in zijn eindspel leek daar weinig invloed op te hebben. Hoe meer Dik met de stand bezig was, hoe minder de teamleider vertrouwde op een goede afloop, maar uiteindelijk kwam er toch een zetherhaling 3,5-3,5. Winood (1) tot slot stond een kwaliteit voor. In het middenspel offerde hij een pion om wat lijnen te openen, maar daarna miste hij de winst die Floris wel had gezien. Het eindspel was nog steeds gewonnen, maar nog twee eenvoudige winsten later werd er nog maar een pion geofferd. Toen de bedenktijd zo'n beetje op was en een derde pion verloren ging, bood zijn tegenstander remise aan in een inmiddels waarschijnlijk gewonnen stelling en was degradatie een feit 4-4. Als een dame voorsprong en een kwaliteit voorsprong, beide zonder compensatie, slechts een half punt opleveren, wordt het in de eerste klasse ook nog zwaar. (Paul T.)

RSR HSL is nog steeds top, maar Krimpen wacht (19 februari)
Het RSR viertal is begonnen aan de laatste loodjes en dit keer moesten onze mannen tegen de Penning. Een warm welkom, drankje, schakende vrouwen en heus gebak! Waar kom je dat nog tegen! We bedoelen maar en ja het was een duidelijk voorteken dat het geen saaie avond zou worden. Dit bleek al vrij snel. Arnold Rijken schakend aan bord 1 wist al na 20 minuten de koning van zijn tegenstander op te jagen van f7 naar e4 en van e4 naar d7 en dat allemaal met een mooi offer. Kortom na half uur waren de teamcaptains Dik & Leo al 1 punt rijker. Het volgende punt kwam op naam van Angelo. Een partij uit het boekje: zeer mooi opgezet en vooral mooi afgemaakt. Kortom een partij om in te lijsten en vooral om na te spelen, zie fragment van de week. Helaas ging het daarna minder. Mischa moest tegen een heuse 1700- speler, begon sterk en wist langzaam maar zeker het spel naar zich toe te trekken; maar ja... een black out …..kortsluiting….. exit paard en dus de partij. Nu lag alle druk bij Wiskash die in een gedrongen stelling remise moest maken. Ook hier ging het fout. In de tijdnoodfase verloor Wiskash een belangrijke pion en kon het helaas niet meer houden. Eindstand 2-2 en nog steeds staat de RSR HSL strak aan kop. Volgende ronde krijgen we Krimpen en zoals de meeste wel weten is Krimpen dit jaar op alle fronten goed bezig, zowel in de rechtzaal als op het schaakbord. Kortom,willen we kampioen worden dan mag er niet worden verloren!!

70e Noteboom Toernooi Leiden (15 februari)
Het toernooi werd niet gewonnen door de GMs Ikonnikov of Viesturs, maar door IM Bitalzadeh. Terecht, want Ali liet het mooiste spel zien. Hij pakte niet alleen de ongedeelde eerste prijs (5½ uit 6, goed voor 1400 euro’s) maar sleepte ook de schoonheidsprijs in de wacht. Door de forse geldprijzen wordt er op het scherpst van de snede gespeeld in Leiden. Dit ondervond ook Leo Kranenburg in de A-groep. Maar met 3 uit 6 (enige verlies was tegen IM Chiel van Oosterom) kan hij toch tevreden terugkijken op dit toernooi, wat dit jaar voor het eerst op een nieuwe locatie werd gespeeld. Toernooi-tijger Wil was vanzelfsprekend ook present. Toen ik hem op de laatste dag vroeg: “En, hoe gaat het?”, was zijn antwoord “Ik heb liever niet dat je dat vraagt”. Met Wils pieken en dalen weten we dan genoeg. Toch wist ook hij zijn score nog op een keurige 50% te middelen. Vlak na het begin van de zesde ronde kwam Wil in de B-zaal afscheid nemen. Een snelle remise? Wil? Nee, de tegenstander had geheel op eigen initiatief een stuk weggegeven. Mijn laatste partij daar, waarmee ik de score op 3½ uit 6 bracht, duurde heel veel langer, maar verliep niet minder prettig. Na afloop ontving ik felicitaties van toekijkers. De witte koningswandel van g2 naar a8 was dan ook wel bijzonder. In ieder geval deed het mij veel plezier om een jeugdspelertje mat te kunnen zetten. (Dik)

Dik van der Pluijm (1869) - Tjark Vos (1879)
Noteboom Leiden (6), 14.02.2010
44... Pe1+ 45.Kg3 Tb3+ 46.f3 c3 47.Lf8 Tb2 48.Lg7 Tg2+ 49.Kf4 g5+ 50.Ke3 d4+ 51.Kxd4 Td2+ 52.Kc5 Pd3+ 53.Kb6 Tb2+ 54.Ka7 Tb7+ 55.Ka8 1–0

Tweede cyclus barst los (13 februari)
Vorige week vrijdag werden er al wat partijtjes gespeeld maar gisteren begon voor de meesten pas echt de tweede cylcus. Opvallend was het grote aantal deelnemers en nieuwe deelnemers in groep 3. Alle nieuwkomers hartelijk welkom en maak er wat moois van! Er waren een aantal kortsluitingen in deze groep: zo liet Martin zich matten door Peter-Alexander. Martin zag 1 matdreiging en pareerde deze; er waren echter 2 matdreigingen. Leo van Dongen had ook weinig moeite met herintreder Menno. Het commentaar van Leo zegt voldoende over de verhoudingen in deze groep: "Menno heeft 5 jaar niet gespeeld, maar ik was natuurlijk briljant!" Ook Arend, Carel en Paul Dekker wisten te winnen, zodat alleen de zwartspelers winstpunten haalden. In groep 2 was dat net omgekeerd: hier geen enkele remise en alle witspelers haalden de volle winst. Nu speelden toevallig de meeste favorieten met wit: Tim, Leo K., nieuweling Leo de Jager en ikzelf. Vooral het spel van Maarten, de tegenstander van Leo, was droevig om te zien. Ik wens er geen woorden meer aan vuil te maken. Alleen Pim als outsider won zoals we dat van hem gewend zijn (met het nodige geluk :) van Wouter. De MPG liet langdurige strijd zien. Paul Batenburg had het zwaar tegen de gepromoveerde Mark, stond zelfs minder, maar in tijdnood verspeelde Mark alles. Peter en Arno hielden het tot na 12-en vol. Peter stond de hele partij minder, maar door knap eindspelkeepen wist hij remise veilig te stellen. In de Champions League haalden de 2 koplopers belangrijke punten binnen. Joram won, ondanks vliegende tijdnood van Spaan; Joost Ruit wist in de barruimte lachend Dolf te overspelen. Bij Joost Ros en Jan-Pieter was het evenwicht nooit uit de partij: dus een puntendeling; Richard wilde geen remise in een dichtgemetselde stelling tegen Rob. Hij brak de boel open en verloor.

Team 4 afgebrand (9 februari)
Op een ijskoude maandagavond 8 februari toog team 4 met maar liefst drie invallers naar jeneverstad Schiedam om daar het plaatselijke eerste team van HZP Schiedam te bestrijden. De tegenstander zorgde voor hoge temperaturen; de verwarming stond wel erg hoog. Al na een uur spelen viel de eerste uitslag te noteren. Arrian (bord 2, zwart) kreeg de Blumenfeld-aanval in het Schots voorgeschoteld, iets wat hij nog nooit op het bord had gehad. Blijkbaar volgde hij keurig de hoofdvariant, dankzij de investering van veel tijd. Een probleem aan die hoofdvariant is dat er een gemeen trucje in zit, dat hem een stuk kostte. Achteraf bleek exact de partij Russell A. James (2226) - John Robinson (2029) uit het Paignton Chess Congress van vorig jaar te zijn nagespeeld; ook betere schakers trapten erin (in de online Chess Database van ChessBase vond ik bijvoorbeeld nog als slachtoffers Sayantan Das (2204) en Andrej Kovac (2126)). Maar leuk is anders, zo'n snelle nederlaag. Ruim een uur later vielen er weer twee uitslagen in ons nadeel uit. Op bord 8 speelde invaller Carel een uitstekende partij, echter "mat komt vóór materiaalwinst", en dat mat werd niet door Carel uitgevoerd. Een andere invaller, John Spierings, mocht de topspeler van HZP Schiedam, Daniël van Loenen, bestrijden. Dat ging hem aardig af. Een bijna winnende aanval bleef helaas steken in "bijna", waarna er wat stukken in zijn nadeel van het bord gingen. Derhalve een 3-0 achterstand. Op dat moment was het eerder de vraag hoe groot de nederlaag zou worden dan hoe het team de wedstrijd nog zou kunnen winnen. Daniëlle (bord 7) stond al snel een stuk voor, uiteindelijk ten koste van twee pionnen. Toen de tegenstander afruil van alle zware stukken toeliet en Daniëlle een pionneneindspel met aan haar kant nog een paard inging, bleek de winst niet meer moeilijk. De derde invaller (Arend, bord 6) moest middels een loperoffer tegen twee pionnen zijn tegenstander van zich afhouden. Gelukkig had hij compensatie, en toen de tegenstander werd gedwongen dezelfde ruil toe te passen, werd de vrede snel getekend. Bij Leo van Dongen aan bord 4 was het in de opening niet helemaal goed gegaan. Hij zette nog wel een sterke aanval op, maar zijn opponent bleef secuur verdedigen. In Leo's tijdnood miste de tegenstander nog een gemakkelijke winst, maar Leo kon geen eeuwig schaak houden en moest uiteindelijk capituleren toen zijn tijd op was. Aan bord 3 speelde Rob van der Lee een uitstekende partij; hij wikkelde af naar een gewonnen pionneneindspel, dat hij helaas niet helemaal goed behandelde en in remise liet verzanden, ook al was de slotstelling nog altijd gewonnen voor hem, zoals toeschouwer John van Baarle demonstreerde. Als laatste was bord 5-speler Jeroen Landman nog bezig. Aan het eind van de eerste tijdnood probeerde hij te forceren, maar dat kostte twee pionnen. Hij wist de strijd nog lang te rekken, maar uiteindelijk moest ook hij de vlag strijken. Als de lezers goed hebben geteld, was er dus een 6-2 nederlaag voor team 4. In de laatste twee wedstrijden moet er gepresteerd worden. Dan wordt namelijk tegen de twee andere degradatiekandidaten gespeeld. Handhaving is nog mogelijk! (Arrian)

   HZP Schiedam 1      1860 - RSR Ivoren Toren 4  1770  6 - 2
1. Daniël van Loenen   2049 - John Spierings      1809  1 - 0
2. Aad Juijn           1867 - Arrian Rutten       1696  1 - 0
3. Davey Hoogstad      1915 - Rob van der Lee     1793  ½ - ½
4. David van der Mast  1846 - Leo van Dongen      1795  1 - 0
5. Jan Zoorob          1904 - Jeroen Landman      1697  1 - 0
6. Frans Groeneweg     1847 - Arend Bongers       1768  ½ - ½
7. Andries Schukking   1691 - Daniëlle Talmon     1710  0 - 1
8. Theo van Zessen     1758 - Carel van der Poel  1894  1 - 0

Poule des Doods (8 februari)
Team 2 is beland in een zogenaamde "Poule des Doods" , De teams zijn even sterk en iedereen pakt punten van elkaar af. Zo kan het gebeuren dat met nog 3 ronden te gaan de nummer 2 zeven punten heeft en de nummer 9 vijf punten. Maar goed, we staan voorlopig zesde met 5 punten en ik ben tevreden over de vechtlust van het team. De wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen ASV ging over veel borden moeizaam. De beslissingen kwamen pas na 3 uur schaken. Paul Tromp liet te lang zijn loper op c8 staan en werd uitgecombineerd. Tim Benning verloor in het eindspel een pion maar door de ongelijke lopers werd het remise. Invaller Victor ramde zijn oudere tegenstander in betere stelling door zijn vlag en Leo Kranenburg fopte in een remisestelling met damewinst. Arno Beljaars won in tijdnood een stuk en zette zijn tegenstander pardoes mat. We kregen aldus een ongekende voorsprong van 3½ punt. Peter Torczynski kwam echter in een hopeloos eindspel terecht na een bizarre offerpartij en kon opgeven. Tot mijn verbazing bood de tegenstander van Paul Batenburg remise aan terwijl het bij Michael Fung nog alle kanten op kon. Op mijn advies accepteerde Paul de remise omdat ik vond dat Michael goede aanvalskansen had met de stand van 4-3 voor ons. Tot mijn teleurstelling zag Michael na 4.15 uur schaken de juiste volgorde van de combinatie niet en verloor door een verre vrijpion. Het is spijtig dat we niet gewonnen hebben maar we hebben nog 3 kansen om de punten te pakken en waarschijnlijk hebben alle clubs 8 punten nodig om niet te degraderen !! (Arnold)

Team 5 loopt ook het 3.5 virus op (7 februari)
Numerologen hadden het al voorspeld: toen team 3 vanwege de vele kleinste nederlagen werd omgedoopt tot team 3½, was ook team 5 verdoemd. Donderdag, in Waddinxveen, liep team 5 tegen de tweede achtereenvolgende 3.5 - 4.5 nederlaag op. De uitslagen op de ongeluksborden 3 en 5 laten zich raden. Mischa had beter in zijn bed kunnen blijven liggen, maar daarover later meer. Toch verlieten na het starten van de klokken de uitgehongerde teamleiders met een gerust gevoel de speelzaal op weg naar een Pizzeria. Zij hadden voor deze wedstrijd namelijk twee ervaren topdogs ingehuurd. En die deden hun werk naar behoren. Aan bord 1 speelde Paul Dekker een demonstratiepartij, waarbij hij eerst liet zien hoe men met het loperpaar dient om te gaan en vervolgens hoe een dubbeltoren eindspel uitgetikt moet worden. De TLs die met hun verleidelijk geurende pizza ongewoon veel aandacht kregen van plaatselijke 50+ schoonheden, zagen het tevreden aan. Naast Paul speelde John Spierings een spannende pot met tegenovergestelde rokades. In het heetst van de strijd kreeg ook de digitale schaakklok het te kwaad. John bleef echter koel en maakte het fantastisch af. Maar het ongeluk trof team 5 op de lagere borden. Martin (bord 8) had een verschrikkelijke off-day en moest al snel opgeven. Terence (6) leek wel een slachtoffer van Voodoo-kunsten en durfde niet verder te spelen. Opgelucht mocht hij van de TLs remise overeenkomen. Invaller Arnold, met felrood teneu en dito aura, vocht aan bord 5 voor wat hij waard was, maar moest een foutje in eindspel erg duur bekopen. Omdat Floris de Joost-doder het niet redde op bord 3 moest vervolgens Carel een bord lager met zwart gaan forceren in een remise-stelling. Zijn moed werd beloond want de tegenstander ging weifelachtig spelen. En dat moet je tegen een getergde Carel nou net niet doen. Carel bracht de stand op 3.5 - 3.5 en toen was alleen invaller Mischa nog bezig. Mischa (7) had met zijn bekende opportunistische spel een leuke koningsaanval opgezet welke en passant een pionnetje had opgeleverd. Maar toen wilde hij het te mooi doen. Het paardoffer was niet goed en voor de rest van de lange partij was Mischa gedoemd tot het verdedigen van een eindspel met een achterstand van twee pionnen voor een stuk. Vergeefs, want WSV kaapte tenslotte het laatste bordpunt (en de laatste Pizza-punt) weg voor de neus van de teleurgestelde coaches. (Leo, Winood & Dik)

Gereken, beslissingen en de 2e cyclus (6 februari)
Afgelopen week heeft Arrian - wie anders - alle scenario's uitgerekend in verband met nog te spelen partijen in CL-A, CL-B en groep 2. Het werd er niet gemakkelijker op doordat niet alleen Cor had aangegeven niet te spelen in de 2e cyclus, maar ook Edwin en Winood. Dit betekende dat - na toepassing van de formele promotie en degradatie - er een extra promotie naar de CL benodigd zou zijn en dat er in de MPG twee of drie plaatsen nog opgevuld moesten gaan worden middels het principe 1e extra promotie, dan 1e minder degradatie en eventueel een 2e extra promotie. Omdat Paul Tromp donderdag 4 februari had verloren van Joost van Ruitenburg, was hij uitgeschakeld voor de beste nummer 7 in de parallelgroepen CL-A en CL-B. Winood en Peter waren van zins om remise af te spreken ten aanzien van hun nog te spelen onderlinge partij, hetgeen betekende dat Stefan en Philip exact gelijk op punten en SB zouden eindigen, met uiteraard een remise als onderling resultaat. Om te bepalen wie er naar de CL mocht, is er daarom vrijdag 5 februari een heuse beslissingspartij volgens de Coppa-regels gespeeld. Philip lootte zwart, kwam naar eigen zeggen wel iets beter te staan, sloeg een remise-aanbod af, maar moest even later toch in remise berusten. Hierdoor hing de plaats in de CL af van een snelschaakpartij met verwisselde kleuren. Naarmate de snelschaakpartij vorderde, kreeg Stefan de overhand, snoepte diverse pionnen mee en won hij op vlag én op stelling. Zodoende plaatste Stefan zich als twaalfde speler voor de CL, waar later in de 2e cyclus het ultieme risicoduel Ammerlaan - Ammerlaan gespeeld zal gaan worden (en nu maar hopen dat de gebroeders er ook echt wat van gaan maken ...). De andere belangrijke partij ging tussen Edwin en Paul Tromp. Deze zou gaan beslissen over de laatste plaatsen in de MPG. Op voorhand was duidelijk dat ongeacht de uitslag Paul Tromp zich had geplaatst voor de MPG en Michael hetzij via de reguliere weg hetzij via "beste degradant" zich tevens voor de MPG had gekwalificeerd. Opvallend in de partij was dat tijdnoodjunkie Edwin rond de klok van elf nog ruim 11 minuten op de klok had. Dit was dan ook de voorbode voor het feit dat hij de partij van Paul won. Hiermee werd duidelijk - tezamen met de regelmentaire nul van Jeroen Hollebrands tegen Leo van Dongen in groep 2 - dat er drie open plaatsen in de MPG zouden zijn, en dat deze bestemd zijn voor Dik (1e extra promotie), Michael (1e minder degradatie) en Jeroen Hollebrands (2e extra promotie). Aanstaande maandag valt de laatste beslissing, want dan wordt - tijdens de wedstrijd van team 4 - de groep 2-partij tussen Dik en Pim afgewerkt. Als Pim niet verliest, blijft hij in groep 2 en degradeert Leo van Dongen, anders degradeert Pim en plaatst Leo zich voor groep 2 (mede dankzij twee reglementaire punten!). In CL-A was er overigens nog een partij uit de 1e cyclus, tussen Joost Ros en Richard. Eerstgenoemde won.

Vrijdag werd er ook gestart met de tweede cyclus. Het was nog vrij stil, omdat de KNSB-teams zaterdag naar Wageningen en Arnhem moeten. In de Champions League het duel tussen Jan-Pieter en Joram. Jan-Pieter kwam goed te staan, Joram wurmde zich echter eruit en won uiteindelijk aan het eind van de tweede tijdsperiode (waarbij Jan-Pieter wel een erg misplaatste remiseclaim deed - zonder de klok stil te zetten). In de MinorPromotieGroep was er ook één partij, tussen Mark en Wil. In Marks tijdnood wist Wil een zodanige aanval op te zetten dat hij Marks dame won. Groep 2 kende drie partijen. Maarten wist Herman mat te zetten, Floris zag tijdens de partij steeds minder en gaf wat te vroeg op tegen Jeroen Landman na vermeend stukverlies, en het nieuwe (dubbel)lid Leo de Jager zette Wouter snel opzij. In groep 3 konden er twee nieuwe leden bewonderd worden. Hans Hollander (dubbellid) speelde remise tegen Paul Dekker, terwijl Marius Middendorp wist te winnen van Angelo. Winifred was al na 15 zetten klaar tegen Rob van der Lee, met haar eerste punt in de nieuwe cyclus op zak. Arend reageerde zijn frustaties vanwege een net-misgelopen promotie naar groep 2 af op Wijnand en won ook. Het gaat in ieder geval een hele interessante cyclus worden in groep 3, tenminste wanneer spelers als Daniëlle, Carel en Arrian eens wat meer gaan spelen. In ieder geval zijn er genoeg kanshebbers voor promotie naar groep 2. Er werd ook nog een Coppa-partij gespeeld, tussen Ed en Jos. Laatstgenoemde liet zien zijn rating waard te zijn en won gedecideerd. (Arrian).

Tweede cyclus (4 februari)
Komende vrijdag begint de tweede cyclus. Een aantal partijen uit de eerste cyclus wordt vrijdag nog verspeeld; de rest kan aan de slag: nieuwe kansen dus! Welkom de nieuwe spelers die zich juist op tijd hebben aangemeld om mee te doen aan onze competitie. De groepsleiding voor de tweede cyclus is als volgt: CL-finale: Arrian Rutten MPG : Rob van der Plas groep 2 : Arno Beljaars (voor 5-2 afmeldingen naar Wim Koster) groep 3 : Arnold Rijken.

Slotverslag Corus (2 februari)
Het zit er weer op! De tweeënzeventigste editie van het toernooi der toernooien dat waarschijnlijk de komende jaren Tata Chess Tournament gaat heten. Carlsen werd zoals verwacht de winnaar maar ook de mindere goden in de tienkampen kunnen terugkijken op een geslaagd toernooi. Zo is Paul T. ondanks ongelukjes met 6,5 uit 9 de ongeslagen kampioen van 3C geworden en mag hij het volgend jaar een niveau hoger proberen. Ook Wijnand is ongeslagen gebleven die met 5½ punten de gedeelde tweede plek in 6F opeiste. Als hij iets meer risico gaat nemen en meedogenlozer wordt promoveert hij volgend jaar zeker. Een eervolle vermelding verdient oud-lid Bart Gijswijt die met 7 punten in 1A tweede is geworden en dus net niet promoveert naar de Grootmeestergroep C. Helaas kwam hij niet verder dan remise tegen de latere winnaar in een stelling die hij naar eigen zeggen tegen een 1800-speler zeker had gewonnen. Daniëlle lag op overwinningskoers in 6B maar met twee nederlagen in de laatste drie ronden is zij uiteindelijk gedeeld derde geworden met 5 punten. Misschien duurde het toernooi iets te lang voor haar. Daarentegen kwam Maarten in 4C juist in de laatste ronden sterk terug met twee overwinningen en is ook met 5 punten gedeeld derde geworden. Hij kan dus niet alleen met de blauwe (catan)stukken winnen. Ook Oscar haalde een +1 score met 5 punten maar eindigde daarmee gedeelde vierde in 2E. Hij speelde iets te veel op de automatische piloot en wist veelbelovende stellingen niet te verzilveren. Al met al zijn alle RSR'ers in hun groep in de prijsjes gevallen. (Oscar)

Groep 3 beslist (1 februari)
Het zit er weer op voor groep 3 na een lange strijd zijn de vier namen bekend. Ed wist zich vrijdag te plaatsen door Arrian te verslaan en cup killer John Spierings ging voor het volle punt tegen Paul |Dekker en dus promotie en de eerste plek. Verder waren Wouter en Floris al zeker van promotie naar groep 2. Wie het net niet haalde was Arend en dat allemaal op een paar weerstandspunten ....... zuur. Verder viel het degelijke spel van Arnold op, het instorten van Leon, aanvallende Paul Dekker, de ongeslagen Carel (4 uit 4) en Arrian die zichzelf wegcijferde bij onevenaantallen en ja daardoor te weinig gespeeld en dus net geen promotie. Het was leuke en spannende eerste cyclus en grappig om te zien dat er vrijdag al weer wat nieuwe leden waren. De heren kunnen volgende week dus echt aan de slag!

Coppa: de grote namen vallen als bosjes (1 februari)
Met nog maar 16 man te gaan is de derde ronde van de Coppa alweer begonnen. Opvallend is dat er al heel wat grote namen zijn gevallen. Zo zijn de oudkampioenen Plas, Spaan en Joost Ruitenburg al uitgeschakeld. Als we nu kijken naar de overgebleven cupfighters dan zijn er maar liefs 7 man uit groep 2 en 3, een record! Ook vrijdag bleek maar eens dat de gevestigde orde het moeilijk heeft. Dit keer was Joost Rosmalen het slachtoffer van de dadendrang van Floris Zoutman. Dit moois is allemaal na te spelen in het Fragment van de week. Verder zijn we zeer benieuwd hoe o.a Ed, Dik en John het er vanaf gaan brengen. We hopen op mooie verrassingen en spektakel, klik voor de indeling hier.

Bijltjesdag ……. (1 februari)
Met nu nog maar een week te gaan is de ontknoping in de CL voor de meeste toppers al zeker en is plaatsing in het Walhallah van RSR zeker gesteld. De strijd wordt vooral onderin gestreden. Zo moest Alek vrijdag winnen van Richard om degradatie te ontlopen, helaas deed Alek al snel wat pionnen in de aanbieding en dat zonder compensatie. Kortom degradatie voor Alek en Richard door naar de Champions' League. Winood versloeg in een rechtstreeks degradatieduel Tim en mag op de valreep naar de MPG. Ook voor Jan Pieter was er een belangrijke overwinning tegen Keetbaas en dat allemaal voor plek in CL. Verder speelde Peter en Philip remise, Joram won van Plas en gaat nu met een scoren van liefs 9 ½ punt naar de CL. Ook Joost Ruit deed goede zaken en won knap van Harm. Het lijkt er nu op dat alle plaatsen in de CL verdeeld zijn en dat beloofd spannend te worden. Met een gemiddelde rating van 2200 gaat dat knallen worden voor de beker met de grote oren! Ook in groep 2 is het nog spannend Leo vocht tegen degradatie. Maar al snel bleek Dik te sterk en na wat “schijnbewegingen’’ kon er opgegeven worden. Het Tsjechisch trainingkampje bleek niet geholpen te hebbe. Vreemd genoeg bleek dat ook voor de andere heren te gelden: allemaal nullen………. Vrijdag weten we alles van de rangen en standen !