RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

Rustiek avondje (22 februari)
Vrijdag was het wegens ziekten een schaakverplichtingen elders een betrekkelijk rustige schaakavond. Van Rosmalen wist deze rustieke sfeer al vroeg op de avond te verstoren door een kop hete koffie over zijn bord, de tafel, de vloer en waar al niet te gooien: wellicht kwam het door de zenuwen, hij speelde tegen Harmen en stond met twee pionnetjes meer toch met zijn rug tegen de muur. Maar in een remise-eindspel leek een Rosmaliaanse ontknoping met beider vlaggen op vallen niet ver weg. Gelukkig werd tot remise besloten. Spaan en Peter kwamen tot hetzelfde resultaat. De derde partij uit de Champions League leverde wel een beslissing op. Oscar en Tim speelden een koningsgambiet waarbij de dames snel van het bord gingen. Tim hield met materieel evenwicht lang stand, maar moest rond 12 uur toch opgeven. In de Minorpromotiegroep won Michael verrassend van Leo Kranenburg en heeft hiermee zijn plek in deze groep wel bewezen. De stelling was volkomen in evenwicht, totdat Leo in tijdnood een stuk weggaf. Ook nieuweling Pieter Sturm had remise in handen. Hij forceerde echter tegen Pim door een stuk te offeren en verloor. In groep 2 was de leukste partij die tussen Leo van Dongen en Maarten, zie ook het fragment van de week. Leo had op zet 14 de keuze uit 3 goeie zetten; hij speelde echter nummer 4 en kwam in een chaos terecht die verkeerd voor hem uitpakte. Duidelijk werd na de urenlange analyse dat er te veel mogelijkheden waren om allemaal te kunnen overzien achter het bord. In deze analyse leek Maarten al veel eerder te kunnen winnen; totdat na een half uur bleek dat de toren toch al op c1 stond i.p.v. a1.. In de groep 3 kwam de enige overwinning op naam van Dik. Hij versloeg Ed. Op de vraag wat er door hem heen ging, nu hij eindelijk weer een partij won in de interne, was zijn antwoord:"duizend maagden"! Tot slot nog een anekdote hoe spelers van hoger niveau (!) naar het spel in groep 3 aankijken. De barpartij tussen Robin en Mischa werd aandachtig gevolgd; Winood loopt langs: "zeg, als je wat van een partij wil leren, dan ga je toch niet bij die twee kijken..."

Een Kampioene erbij! (16 februari)
Jawel RSR is weer een kampioene rijker. In Capelle werd het PJK voor de jeugd gespeeld. In de E-groep van de dames werd onze Lola den Dunnen kampioen met een monster score van 7 uit 7! In de finale moest ze winnen van de enig overgebleven concurrente Lisa Noordegraaf van SV Barendrecht. Ook deze partij wist Lola te winnen en daarmee een 100% score en een plek op het NK. We zijn dan ook heel erg benieuwd hoe Lola het daar gaat doen.

Vierde boekt professionele overwinning  (15 februari)
Vrijdag de 13e heeft het vierde zich van zijn professionele kant laten zien. Geen moment is de 5½ -2½ overwinning in gevaar gekomen. Na een doldwaze autotocht met 4 (!) auto's over een provinciale weg, met aan 1 kant van de weg oversizede huizen van lokale rommelaars en aannemers, en aan de andere kant direct naast de weg (zonder vangrail of berm) een vaart, bereikte het vierde dorpshuis Op Moer te Moerkapelle. Na de lokale wedstrijdleider (tevens voorzitter, tevens grootleverancier van leden aan zijn club: vrouw en zoon bevolken ook het bestuur, lokale maffia of passie voor de sport?) het startschot had gegeven, toog teamleider Pim naar de bar. Na een uur nam hij poolshoogte en zag dat iedereen comfortabel stond. Elke winstuitslag hoorde nog tot de mogelijkheden. Winood scoorde de 1-0 met een nauwkeurige winstpartij waarbij de tegenstander niets had in te brengen. Maarten doorbrak zijn vormcrisis met zijn eerste teamoverwinning dit seizoen, Rob Linssen en Arrian pakten een halfje na alle winst- (en verlies)kansen uit hun spel gehaald waren. Ondertussen bouwde Sander op bord 1 solide verder aan een gewonnen stelling. Sander solliciteert met zijn spel naar het derde volgend jaar, iets wat ook Michael ambieert. Hij probeerde vol voor de winst te gaan, kreeg een plus-eindspel op het bord dat zeker niet eenvoudig te winnen was, nam risico en verloor alsnog. Jammer, niettemin een pluim voor het op de winst spelen. Betonschaker Robbie Lee op 8 zit daar dit seizoen om massa's punten te scoren. Of de tegenstander nu wel of niet meewerkt, de uitkomst is prettig voorspelbaar. Tenslotte probeerde Leo op 7 zijn topscoorderspositie in de 2e klasse te handhaven, probeerde van alles, maar remise was achteraf de meest logische uitslag. Lang onrustig bleef het niet in het tuinders- en aannemersdorp, behalve in de hoofden van Schakend Moerkapelle, die ongetwijfeld dolgedraaid in hun bed naar het plafond hebben liggen staren, maar wel in de wetenschap dat zij nog het beste seizoensresultaat tegen dit ontketende vierde team van RSR hebben neergezet.

Kortsluitingen  (14 februari)
Misschien zaten sommige spelers al met hun hoofd bij mogelijke Valentijnsverassingen of was het niveauverschil hier en daar te groot? Wat het ook was: rond half 10 waren er al 3 beslissingen gevallen. Zoals Stefan opmerkte: "37 zetten gespeeld en 3 punten binnen." Hijzelf won van Leo Kranenburg die in de opening een stuk weggaf en meteen opgaf. Wil vervolgens, de gedoodverfde groep 3 kampioen won even later van Ed. De derde kortsluiting vond plaats bij het Coppaduel tussen Paul Tromp en Jeroen Landman. Jeroen gaf een stuk weg, in een stelling waarin Paul het al voor het zeggen had. Een tweede Coppaduel werd gespeld tussen Peter en Jeroen Hollebrands. Hoewel Peter toegaf niet optimaal gespeeld te hebben won hij toch vrij makkelijk. In de Champions League versloeg Dolf Paul Batenburg en staat nu gelijk aan kop met Joost van Ruitenburg, die tegen Wim remiseerde. Het tweede volle punt in deze groep was voor Cor van Dongen, die de smaak te pakken heeft: hij plette Joost van Rosmalen, die na afloop ter verdediging nog mompelde dat hij een eindspel had kunnen bereiken dat tegen deze verslaggever wellicht nog remise was te houden. Joost, we hebben weleens betere smoezen gehoord! In groep 2 deden de sterken wat van hen verwacht wordt: Arno won van Wouter en Edwin, weliswaar in tijdnood, wist Jaco uiteindelijk rond 12 uur te verslaan. Rond dezelfde tijd had Rick het punt binnengehaald bij Robin. Tot slot: dat de nieuwe (dubbele) notatiebiljetten werken is vorige week al bewezen met 3 spontaan aangeleverde fragmenten. Ook gisteren hoefde er niet bij de winnaars gezeurd te worden. Herman bracht geheel vrijwillig een fragment in van zijn winstpartij tegen Vincent. Niet voor niets; hij bekende dat dit de eerste overwinning in maanden was waar hij een beetje trots op kon zijn
.

Team 1 verlies nipt  (11 februari)
Afgelopen zaterdag stond de topper tegen HWP Sas van Gent op het programma, een heus topduel omdat het ging om de 1e plaats in de poule. Na het gebruikelijke aftasten aan het begin van de wedstrijd, zag het er op een aantal borden wel gezond uit voor ons. Rob en Wim stonden plezierig, Joost Ruit had een spannende partij en verder had Dolf het initiatief. Joost Ros en Richard zouden het moeilijk krijgen, de rest van de partijen heb ik niet goed kunnen bekijken. De meeste partijen worden beslist in het 4e speeluur, zo ook dit keer. Rob en Wim wonnen hun partijen, Oscar speelde remise en Joost Ruit verloor verrassend, hoewel, zijn tegenstander had tot nu toe 4 uit 4 gescoord en kon er dus ook wel wat van. Richard echter won zijn partij in een knotsgek slot (zie fragment). Nadat de kruitdampen waren opgetrokken zag het er echter somber uit voor de RSR-boys. Joost Ros ging verliezen en ook Dolf moest de koning omleggen. Helaas misten we Herbert dit keer maar zijn vervanger Milton deed zijn uiterste best om Helmut Cardon partij te bieden Uiteindelijk resulteerde dit echter wel in een nul voor Milton. Omdat Kachun niet kon winnen van Goormachtig en Spaan geremiseerd had was een kleine nederlaag onvermijdelijk. Tsja uithuilen en opnieuw beginnen is dan het motto, volgende keer naar 020, dan daar maar de punten ophalen! (Wim)

Nieuwe cyclus nieuwe kansen! (10 februari)
De nieuwe cyclus is vrij rustig van start gegaan. De verklaring is simpel Coppa wedstrijden, team 5, wat afmeldingen vanwege KNSB verplichtingen en inhaalwedstrijden voor de “oude” groep 2. Hiervan waren er nog twee belangrijk: het degradatieduel tussen Arrian en Maarten waarbij Arrian moest winnen, maar zomaar een pion weggaf .... remise. En een gevecht om een plek in de Minor tussen Jaco en Vincent. Jaco man in vorm moest dit keer toch het onderspit delven. Tijdnood en een slechtere stelling tegen Vincent was te veel en dus een nul. In de nieuwe cyclus van Groep 3 deed Rick goede zaken door favoriet Leon te verslaan en ging Ed vrij makkelijk door de stelling van Goedhart. In Groep 2 maakte Wijnand een foutje tegen Paul Tromp en tja dat is tegen een kaliber als Tromp dodelijk. Jeroen Landman speelde tegen Edwin een zeer goede partij. Edwin in zware tijdnood en een mindere stelling, kortom velen hadden het punt al geteld….. en ja de vlag viel ……voor Jeroen……. zuur. Verder was er nog een korte partij tussen Leo&Lee. Waarbij Lee snoepte van een giftig piontje en niet veel later de handdoek in de ring kon gooien. In de minor zat Pim te klagen dat Stefan wel heel snel uit de theorie ging. Het resultaat was een rommelige stelling waarbij Stefan duidelijk de betere was. De rest van de groep besloot nadat Remise King Sjonnie Ruitenberg eindelijk op velen verzoek weer eens op club verscheen tot remise. Repect voor King! Anders ging het er aan toe in de Champions League. Hier deed voorzitter Joost goede zaken voor het clubkampioenschap door Harm te verslaan en ging Tim een spannend duel aan tegen Cor van Dongen. Met heel veel brandhout op het bord werd de strijd uiteindelijk gewonnen door Cor. We zijn dan ook benieuwd naar het duel Joost tegen Cor. Tot slot natuurlijk een warm welkom voor Cor van Dongen en Pieter Storm. De heren krikken de gemiddelde RSR rating weer eens lekker op.

Team 2 wint thuis eindelijk eens (7 februari)
Zaterdag 7 februari moest team 2 thuis aantreden tegen NSI De Eenhoorn 2 uit Hoorn. Vooraf waren de tekenen niet al te gunstig. Het team komt thuis moeizaam tot scoren, met als gevolg tot nu toe twee thuisnederlagen dit seizoen. Er werd aangetreden met één invaller, supersub Victor, ter vervanging van Peter. De eerste die klaar was, was Philip aan bord 5. Na aardig wat afruil stond er een gelijke stelling op het bord, dus remise (½-½). Victor, aan bord 4, volgde niet veel later, ook met een remise in een stelling met alleen de zware stukken + evenveel pionnen aan beide zijden (1-1). Ondertussen leek het team op een kleine overwinning af te stevenen.
Zowel Harmen (bord 1) als Paul Batenburg (bord 2) stonden zeer goed. Daarom werd een remise-aanbod aan bord 6 door Arno geaccepteerd (1½-1½). Vervolgens wist Paul Batenburg inderdaad te winnen door zijn hoofd koel te houden; zijn aanval sloeg gewoon beter door dan die van zijn tegenstander (2½-1½). Ondertussen was Harmen vergeten snel te winnen, gaf zelfs een stuk voorsprong weer weg, maar behield voldoende initiatief om zijn tegenstander het zo moeilijk te maken (de tegenstander zat ook al enige tijd in hevige tijdnood), dat hij alsnog won (3½-1½). In het fragmentenarchief is te zien hoe. Sjoerd, spelend met zwart aan bord 7, had het liefste een negende rij gehad om zijn stukken nog op kwijt te kunnen. Eerst moest een kwaliteit ingeleverd worden, vervolgens werd dat een volle loper. Het eindspel met één loper + 5 pionnen tegen twee lopers + 3 pionnen bleek onhoudbaar (3½-2½). Op de overige twee borden leek echter niet meer verloren te kunnen worden. Tim (bord 3) wist rond de eerste tijdcontrole een kwaliteit én een paar pionnen buit te maken, waarna het eindspel snel uitgetikt werd (4½-2½). Tim dus de matchwinner. Als laatste was Paul Tromp aan bord 8 nog aan het zwoegen tegen een jeugdige tegenstander. In de loop van het middenspel kwam hij een kwaliteit voor. Zijn tegenstander had echter nog het loperpaar. Paul speelde het vervolg echter heel secuur, en tegen de klok van zeven uur werd het volle punt binnengehaald. Derhalve een 5½-2½ overwinning, en er kan weer omhoog gekeken worden.
.

Vijfde team verliest van ‘t Springend Peert (7 februari)
Eerst maar het goede nieuws: Kenneth (8) en (D)ik (2) schoven hun tegenstander gedecideerd van het bord. Robin (5) was met zwart geen moment in gevaar en liet een remise noteren. De mooiste prestatie leverde Peter Alexander aan het eerste bord. Zijn tegenstander had maar liefst 500 elo-punten meer, maar daar was tijdens de partij niets van te merken. In de slotstelling had onze Benjamin zelfs een pion extra. Maar in een eindspel van D + T tegen D + T is het niet eenvoudig om dit in winst om te zetten. Toch een fraaie remise voor Peter Alexander. RSR-leden zijn uiterst bedreven in het rekenen, dus zullen nu drie bordpunten hebben geteld. Inderdaad, maar daarmee was de koek op. Martin (7) combineerde verkeerd en kon meteen opgeven. Volkomen onverwacht blunderde Carel (4) in betere stelling en de tegenstander van Wouter (3) bleek net iets beter op de hoogte te zijn van de theorie van een mes-scherpe Weense variant. Bij een 3–4 achterstand kwam alle druk op de schouders van Adriaan (6) te liggen. Hij zag zijn openingsvoordeel langzaam vervliegen en probeerde in een minder staand eindspel de zaak te forceren. Beschermheren Joost Ruit en Paul Baat moesten met lede ogen aanzien dat Adriaan door de hoeven van het achtste springende peert vertrappeld werd. Met de wedstrijden RSR Ivoren Toren 5 – Unilever 1 en Unilever 1 – ’t Springend Peert 1 nog op het programma, stevent Klasse 3A nu af op een spannende ontknoping.

RSR Voetbalreizen ™ naar Londen: nog één plaats over (2 februari)
In het weekend van 21 en 22 februari reizen diverse RSR’ers van verschillend voetbalpluimage af naar Londen. In de lijn van eerdere bezochte historische wedstrijden valt dit keer de beurt aan QPR-Ipswich. Willem II, Feyenoord, PSV, Ajax en Sparta zijn in schaakvoetbaltechnische zin vertegenwoordigd in de persoon van resp. Wim, Rob, Jaco, Richard en Maarten/Victor. Een andere zeldzame 020-liefhebber -Arnold- moet wegens een aandoening die veel weg heeft van een hernia helaas verstek laten gaan, zodat één inmiddels gereserveerde plaats vrij is gekomen. De treinreis Rotterdam-Londen kost € 119,--, vertrek rond zaterdag 06:00 uur, terugkomst daags erna rond 22:00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich via de geëigende kanalen melden bij Jaco.
RSR Voetbalreizen ™ verzorgde eerder o.a. bezoeken aan Southend United-Torquay, FC Antwerp-Oostende en Schalke’04-Hannover’96. Zie voor een uitgebreid overzicht, statistieken,fanreizen e.d. www.rsrvoetbalreizen.org

Schaken is boksen (2 februari)
Techniek, uithoudingsvermogen, concentratie en hard kunnen toeslaan, allemaal zaken die de bokser in voldoende mate moet hebben. Schakers ook, zo bleek afgelopen vrijdag weer eens. De Coppa is keihard. Arrian stond wisselend tegen Tim: hij kon ergens winnen, Tim kon weer winnen, etc. etc. Dan volgt na de bereikte remise een verlenging. Hier heeft de ware bokser op gewacht: al na 8 zetten heeft Arrian de dame ingeleverd en het is knock-out. Kickbokser Kachun had weinig moeite met Mark Beijen. In groep 3 pakt Mark zijn punten wel, maar tegen dit halfzwaargewicht kon hij niet op: een paar linkse hoeken, goed verdedigen en de witspeler is door naar de volgende ronde. Philip haalde de volgende ronde niet: tegen Richard ging hij onderuit. Het gevecht tussen de Joosten werd beslist op uithoudingsvermogen: toeschouwers zagen een slepend gevecht, waar de voorzitter tegen 12 uur het punt binnenhaalde. Ik (Alek) had ondertussen ook gedaan waar iedere schaker voor komt op vrijdagavond: winnen! Tegen het nieuwe lid Pieter Sturm in de MinorPromotieGroep kwam ik slecht uit de opening, maar na een paar ronden kon ik toch hier en daar een klap uitdelen en besliste ik de partij. In de CL-finalegroep zaten twee semi-veteranen voor de 66ste keer tegenover elkaar. Het werd remise tussen Spaan & Plas, waarbij de onderling score 33½-32½ voor Spaan is. In groep 2 is de eerste cyclus nog niet beeindigd. Door de overwinning van straatvechter Maarten op Wil was Leo, die zelf remiseerde tegen Vincent zeker van handhaving en heeft Maarten hiervoor uitvoerig geknuffeld. Wie naast Herman en Michael mag toetreden tot de Minorpromotie wordt hopelijk komende vrijdag beslist. Jaco en Winood staan er het beste voor, maar ook Sander en Vincent maken nog kans; het ligt dicht bij elkaar dus vergt het veel rekenwerk,ontknopping volgt vrijdag.