RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

RSR doorgeefschaak-kampioenschap (27 februari)

Het gaat lekker met de aanmeldingen voor het RSR doorgeefschaak-kampioenschap. Er zijn nu 12 teams aangemeld. Favorieten zijn er niet echt maar van de koppels Pieter/ Paul, Djurre/Paul T. en FM Oscar/Wim wordt veel verwacht. Verder zijn o.a ingeschreven: het komisch duo Winood/Barney B. , het filosofen team Alek/Spaan en de schrik van RSR “de oldtimers” Ed/Dob. Nieuwsgierig geworden klik dan hier voor de deelnemerslijst. Voor de twijfelaars, kijk nog even in je agenda want op Chill Dinsdag 6 Maart om 8 uur gaat het gebeuren. En aanmelden kan nog steeds via de mail, club of de tam tam. Geen partner? Geen nood. Dating bureau RSR vindt een serieuze partner. Dus schrijf je snel in nu het nog kan! De voorlopige deelnemerslijst

Jeugd rukt op in groep 3 (25 februari)

Zoals elke vrijdag gaat de meeste publieke aandacht naar de cracks in de Champions League, zoals naar een Joost van Rosmalen die tegen Oscar rond 12 uur nog vecht voor een utopisch halfje of naar Henk Schouten die als nieuwkomer zich serieus in de strijd om het kampioenschap heeft gemengd: hij won van Rob. Afgelopen vrijdag waren de ontwikkelen in groep 3 minstens even interessant. Met de komst van Menno en Robin was groep 3 al versterkt, maar vrijdag voegde zich weer twee nieuwkomers in deze groep. Ten eerste Angelo Ayala die van Tim van Duin won en ten tweede Michael Fung: in wat vluggertjes vooraf wist hij Alek al behoorlijk bang te maken, in de competitie hield hij met gemak Ramin op remise. Welkom op onze club! Met 6 partijen op een avond is groep 3 een goed gevulde groep geworden: oudgedienden als Hans, Leon en Rob van der Lee zullen de grootste moeite krijgen zich te plaatsen bij de boevenste 4: de jeugd rukt op! Verder leidt Wil met 3 uit 3 in de Minor Promotie Groep (hij won afgemeten van Pim) en staat Alek met dezelfde score bovenaan in groep 2. (hij matte Winood in een schijn-Benoni)

'Maurits van der Linde naar RSR' (25 februari)

Verschillende bronnen melden dat Maurits van der Linde zich zal gaan zetelen in Rotterdam-Noord. Dat met die verhuizing de komst naar RSR gerealiseerd lijkt te worden zou als een appeltje-eitje kunnen worden bestempeld. Immers enkele jaren geleden al zei Maurits 'RSR een mooie club te vinden om voor te spelen'. Zover is het echter nog niet, want Maurits wilde desgevraagd niet op die speculaties ingaan. (later meer)

Dure nederlaag voor RSR 3 (21 februari)

Op vrijdag 16 februari 2007 heeft ons derde team een kans gemist tegen Overschie 2 om op 1 punt van de koplopers in de Promotieklasse te komen. Op de rommelzolder van Overschie, waar de tijd lijkt stil te staan - ondergetekende meende zelfs dat sommige rommeltjes daar pakweg 15 jaar geleden ook al lagen - , een effect dat nog versterkt wordt door het feit dat Overschie 2 al jaren uit nagenoeg dezelfde spelers bestaat, keken we gelijk al tegen een achterstand aan doordat Winood niet kwam opdagen. Heel erg vreemd was dat niet en eigenlijk was het nog een wonder dat de overige 7 spelers er wèl waren, want teamleider Pim had op zijn optrommelbriefjes als speeldatum abusievelijk 26 februari vermeld. Gelukkig ontving ik het briefje zelf niet, alleen het feit dat ik niet ingedeeld bleek voor de minor, bracht me op een idee. Vastpunt Richard bleek nog verlamd door zijn angstinjectie, want in een carokann durfde hij pion e5 niet te offeren en kwam passief te staan; even later zag hij stukverlies niet aankomen. Chillmaster Aernout deed het beter en dreef zijn tegenstander in de hoek, maar in de tijdnoodfase vergooide hij alles ‘omdat hij niets meer zag’. Wil offerde een pion in de opening en kreeg er een veelbelovende drukstelling voor terug; hij probeerde van alles, maar de dames waren er al af en het bleef binnen de remisemarge. Keet zorgde voor het enige punt die avond; hij belandde in een carokannstelling waarin hij precies wist wat hij moest doen om niet te verliezen en toen alles onder controle was, ging het verder als vanzelf. Ook Paul kreeg een gewonnen pionneneindspel, maar miste het beslissende tempozetje - remise dus. Maarten had het van begin af aan erg moeilijk en Bart tenslotte zag een koningsindische aanval met wit verstoord worden door f5; tot overmaat van ramp liepen even later 2 zwarte centrumpionnetjes naar de overkant. Een nederlaag met 6-2 dus, die voor de helft op het conto van teamleider Pim kan worden geschreven. In plaats van 1 punt van de koplopers staan we nu op 1 punt van een degradatieplaats. Van de laatste twee wedstrijden zullen we minstens 1 moeten winnen om die degradatie nog te ontlopen.

Volop drama in het Noteboomtoernooi (18 februari)

Het Noteboomtoernooi zit er weer op. Het was weer eens een toernooi volop drama, tijdnood, grootmeesterlijke bokken en natuurlijk op het eind de opluchten dat het voorbij is en het “ik wil nooit meer een weekendtoernooi” gevoel. RSR was met maar liefs 9 man (en 1 vrouw) aanwezig, plus het eeuwige talent en toekomstig lid Stefan Ammerlaan nr 3. In de A-groep waren zowel diesel Philip Westerduin als Chill Master Aernout lekker op dreef en mogen dan ook tevreden zijn met de 3½ uit 6. Ook Wil Sparreboom met o.a een leuke pot tegen IM Delft en Paul Tromp hadden een aardig toernooi. Iets minder tevreden was Spaan met de 50% scoren, de citaten waren dan ook duidelijk “ik zie niks” en “slecht” . In de B-groep was Stefan Ammerlaan na drie jaar afwezigheid weer eens actief op de schaakvelden en mag met een derde plek zeker te tevreden zijn. Ook het liefdesduo Hotman&Linda waren lekker bezig, tijdnoodspektakel en grootmeesterlijke offers …. kortom voer voor de Schakelaar. In de achterhoede bij de ballenbak waren Maarten, Martin en Leo aan het knokken tegen jongens en meisjes van laten we zeggen drie turf hoog ….en ja dat viel niet altijd mee voor de heren. Voor alle uitslagen en standen: klik hier

RSR Voetbalreizen dit keer naar Antwerpen (11 februari)

Op zaterdag 24 februari zal een aantal liefhebbers van de internationale schaak- en voetbalcultuur afdalen naar Antwerpen. Het programma ziet er als volgt uit: vertrek om 10:25 uur vanaf Rotterdam Centraal, perron 4. Aankomst in Antwerpen-Centraal om 11:33 uur. Daarna wordt de binnenstad verkend teneinde ergens een pint e.d. te nuttigen.Onderwijl worden op 't Kiel de toegangskaarten gekocht voor de avondwedstrijd FC Antwerp-KV Oostende (20:00 uur). Rond middernacht worden we weer in Rotterdam verwacht, overigens ook Gouda is na de wedstrijd nog te halen, zo leerde de NS-reisplanner. Trek ten behoeve van de stadswandeling een paar stevige schoenen aan en neem voor de zekerheid een paspoort mee. Draag niet te veel spullen bij je die voor oponthoud in of bij het stadion zorgen. Inmiddels hebben zich een achttal cultuurliefhebbers gemeld voor de reis, andere liefhebbers van schaken en voetbal kunnen zich bij Jaco Koster melden.

RSR 4 politiek Geïnspireerd (11 februari)

Toekomstig leider van Schaakbaar RSR en premier in 2011 A. v. Es doet verslag "Geraakt door de woorden van één van de smaakmakers van RSR, onze beste Leo, Vragende wie het verslag ging schrijven van deze wedstrijd, waarop iedereen het traditioneel altijd te druk heeft, Heb ik de eer en het genoegen u te melden dat het team, met de laagste gemiddelde leeftijd, ons RSR 4, donderdag avond onder leiding van uwer Spaan met 5-3 gewonnen heeft. Om als RSR fractie vertouwen uit de te spreken over de nieuwe kabinetsplannen, voegde onze eerste zes borden de daad bij het woord en werden de punten gedeeld op de eerste zes borden. Dat de scherpe kantjes er bij de jonge liberalen/communisten nog niet vanaf zijn, lieten de jonge helden op bord 7 en 8 zien, want daar werd de vijand verslagen. Gevolg dat, volgens goed Nederlands gebruik, iedereen op de fiets stapte om zeer nuchter bij de overwinning zu Hause te gaan. Voor de statistieken: onze verse bord 1 speler Pim, altijd in voor een goed gevecht, hield het bij remise. Hoewel er niemand is die de regeltjes beter kent moest onze Arrian naast het teken van de wedstrijdformulieren ook voor de overgave tekenen, gehuld in kleuren van zijn club was onze Jaco geen partij voor zijn tegenstander en trok hij de score gelijk. Onze beste Lee en Kenneth leven graag evenwichtig en waren dus blij dat het schaken een remise functie kent, onder het motto: als het kan moet je het gewoon doen?, werd de vrede getekend, dat het leven vol met uitdaging zit bewezen de jonge helden Robby en Joost en er werd getoond aan het team hoe je een partijtje wint. En uw beste schrijver, Adriaan, bewees zich een waardig fractie lid door een mooie Havana op het bord te vormen.
U een heel fijn weekend gunnende, besluit hierbij,
Met Ivoren groet,
RSR 4."

Tweede cyclus gaat los (10 februari)

Na 2½ ronden in de 2de cyclus is het duidelijk dat het in de CL spannend zal gaan worden. De verschillen zijn zeer gering: nummer 1 en nummer 11 schelen maar 2 punten. Henk Schouten deed gisteren goede zaken door van Wim te winnen. Joost van Rosmalen versloeg Philip, die in deze groep de kop van Jut lijkt te worden. De overige CL-spelers speelden remise. De Minor-Promotie Groep is met een gemiddelde rating van 1921 van het niveau promotieklasse, dus niet bepaald zwak! De traditionele winnaar van deze groep, Arno heeft dit jaar meer concurrentie: gisteren versloeg Wil hem in het verre eindspel. Peter Torczynski, op papier de favoriet, won vrij eenvoudig van Pim en team 1 speler Tim verpletterde Paul Tromp. Paul Batenburg heeft 300 ratingpunten meer dan Linda, maar had toch een hele avond nodig om het punt binnen te halen. Jaco versloeg de derde Paul in deze groep en weerlegde daarmee de geruchten dat het louter spelen op remise het hoogst haalbare voor hem is in deze groep. In groep 2 had Winood weinig moeite met Martin en werd Leo opgerold door Bart. Alek won (weer eens voor de verandering) met een beetje geluk van Wouter: zie het fragment van deze week. Groep 3 is vooral een jongerengroep en dus ambitieus! zowel Joost, Adriaan als Rob Linssen willen graag terug naar groep 2, maar alleen Adriaan wist een heel punt te scoren: tegen Shekil.

Tactiek bracht de overwinning voor RSR 5 (7 februari)

Rond de klok van acht vingen we, helaas zonder onze captain maar wel met de tactische opstelling à la Maarten, onze partijen aan tegen het altijd lastige 3 Torens. Al heel snel had Jurriaan een remise te pakken in een toreneindspel, waarna Shekil aan bord 3 een knappe remise scoorde: 1-1. Helaas ging het wat minder goed met Hans, die uiteindelijk een nul kreeg voorgeschoteld. Gelukkig wist Martin een pion, en de partij, te winnen: 2-2. Wikash aan bord 1 speelde een moord partij, als een echte pitbull had hij zijn tegenstander klem, na tien zetten zijn rokade en na 30 zetten zijn hachje. Wikash is dan ook The Man van team 5 met een 100% score en een TPR van 2000! Wouter volgenden al snel dit voorbeeld wat de stand op 4-2 bracht. Daarna bleven er nog 2 partijen over, die van John bord 4 en Leo bord 5. Beiden maakten er, na druk overleg met hun tegenstanders en 3 captains remise van, wat de eindstand op een mooie 5-3 bracht.

Geen Chill in Februari…..maar doorgeef kampioenschap in Maart (6 februari)

Inderdaad geen Dinsdagavond Chill deze maand. Nou niet gelijk gaan huilen want op Dinsdag 6 Maart gaat het heuse RSR (Rotterdams?) doorgeefschaak-kampioenschap gehouden worden. Dit onder deskundige leiding van onze Nationale Arbiter Arrian Rutten en Chill chef Leo. Dus iedereen kan alvast op zoek naar een schaakpartner er zijn geen beperkingen, mocht je toevallig Kasparov tegen het lijf lopen, gewoon vragen ! Aanmelden kan wie de mail, club of de tam tam en elk team is welkom. Geen partner? Geen nood. Dating bureau RSR vindt een serieuze partner, 100% garantie! Dus schrijf je snel in…op is op!!

RSR 1 maakt het zich onnodig moeilijk (4 februari)

Afgelopen zaterdag stond de wedstrijd RSR-Paul Keres op het programma, al weer de 4e aflevering binnen 5 jaar. Na anderhalf à twee uur leek met enige zekerheid een 5½-4½ dan wel 5-5 in het verschiet te liggen. Om die reden konden al snel enkele remises gevraagd en gegeven worden (Rob, Wim, Philip, Tim). Wordt er wel eens lacherig gedaan over het bondsniveau waar een "5-3 tussenstand" zo maar in 1-7 kan eindigen, ook in de JupilerLeague van het schaken kunnen remise- en winststellingen 'zo maar' in het voordeel van de in dit geval 200punten-minder geschaalde tegenstanders vallen. Nadat Pieter zich pardoes mat had laten zetten in een te winnen stelling (een graadje minder dan een gewonnen stelling) en Oscar van ellende aan 2 uur bedenktijd niet genoeg had was het opeens over met RSR. Meer dan heldere lichtpunten waren er in de persoon van Herbert en Joost van Ruitenburg (zie later ook 'fragment van de week'). Joost-back-to-earth-van Rosmalen peinsde zich een ongeluk, maar kon het evenals de als een leeuw vechtende Dolf helaas niet bolwerken. Toen later het nieuws doordrong dat ook D4 en WSC beide een overwinning behaald hadden, kon geconcludeerd worden dat het eerste niet echt een prettige schaakzaterdag beleefde. De teamleider mocht overigens de gifbeker helemaal leegdrinken toen rond 21.16 Koevermans de winnende goal maakte. Leuk zo'n schaakzaterdag! Positief om te vermelden was dit keer het aantal RSR-ers dat de moeite nam om de teams een hart onder de riem te steken. Snel vergeten deze ellende derhalve, want begin maart staat Sas-van-Gent weer voor de deur. Uitslagen:
Joost van Rosmalen - Dirk Floor 0-1
Joost van Ruitenburg - Mark Smits 1-0
Pieter van Ginkel - Gert-Jan de Pender 0-1
Dolf Meijer - Xander Wemmers 0-1
Rob v/d Plas - Wim v/d Fliert ½-½
Wim Koster - Bert Both ½-½
Oscar van Veen - Jan-Bart Abcouwer 0-1
Herbert van Buitenen - Jan Jaap Janse 1-0
Philip Westerduin - Maartje de Jonge ½-½
Tim Benning - Erik Oosterom ½-½

Gelijkspel tegen Utrecht 3 (4 februari)

Voor het tweede stond er zaterdag veel op het spel. Bijna elk team in de 3de klasse G heeft nog uitzicht op het kampioenschap. Utrecht 3 stond bij aanvang aan kop met 1 matchpunt meer dan ons tweede. Winnen was dus ons keiharde doel, in de praktijk pakte dit anders uit. Toen Paul Tromp en Alek na twee uur remise bereikten en Arno het eerste volle punt binnenhaalde leek winst een logisch vervolg. Paul Batenburg en Spaan hadden immers kansrijke stellingen. Beiden wisten ook te winnen: de stand was 4-1 en hier bleef het bij. Victor had een zeer ingewikkelde stelling opgezet: hij leek beter uit de opening te komen, maar raakte zelf het spoor bijster. Henk verloor een pion en probeerde nog lang het verloren eindspel te keepen, wat niet lukte. En Kachun tenslotte liet zich in met een ongelijke stukkenverdeling, waarvan het publiek lange tijd afvroeg welke plan hier achter zat. Er bleek geen plan te bestaan en Kachun verloor. Eindstand 4-4