RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

M&M&M en Plas scoren in Leiden (27 februari)

Gisteren werd het Noteboomtoernooi afgesloten, waarbij 7 clubgenoten meestreden. Opvallend was de goede scoren van Martin, Maarten en Mike in de B- groep. Martin heeft tot aan het eind kans gehad op de Beker met de grote oren, maar verloor helaas in de laatste ronde zijn pot. Maar met score van 4 uit 6 en een TPR van maar liefst 1878 en een rating prijs mag Martin dik tevreden zijn. Ook de andere twee M’s Maarten en Mike mogen niet klagen. Maarten ging als een echte “Die Hard” zonder bye naar een score van 4 uit 6 en een TPR van 1954!!!. Het kersverse lid Mike wou weer eens wat schaakervaring op doen na 8 jaar schaakloos te zijn geweest. Ook hij kwam op 4 punten en een hele mooie TPR van 1878. Verder was Leo met score van 3 ½ ook wel tevreden. In de A groep deed Rob vd Plas het zeer goed met 4 uit 6 en TPR van 2324. Hij bleef ongeslagen en had weer eens IM Kohlweyer tegen over zich. Paul Tromp ging met 2 ½ punt naar huis en ten slotte het geval Alek. Zijn eerste weekendtoernooi viel zwaar met slechts 1 ½ punt op zak was hij het lulletje van de groep. Gelukkig voor zijn RSR hooligans status wist hij weer eens het middelpunt te zijn in een “klok incident” waarbij zowel scheids als tegenstander moesten ingrijpen: resultaat tijdstraf voor Alek maar wel het enige punt van het toernooi.

 

RSR nipt uit de KNSB-beker (25 februari) Gisteravond moesten de mannen van het KNSB-bekerteam op de bovenverdieping aantreden tegen meesterklasser HWP Sas van Gent . Hoewel de 0-4 nederlaag in strijd lijkt met de kop van dit stukje, had de uitslag toch heel wat anders kunnen uitpakken. Als eerste moest Wim aan bord 3 zijn hoofd buigen tegen Hans Groffen. Net toen Wim met de zwarte stukken een gelijkwaardige stand leek te hebben bereikt, werd hij gefronteerd met de Fritz-achtige zet De4. Deze mokerslag leek Wim nog wel een kwaliteit op te leveren, maar na enige zetten stond Wim juist een kwaliteit achter. Aangezien de stukken van zijn tegenstander ook nog eens gevaarlijk op Wims koning stonden gericht, gecombineerd met een moeilijk af te stoppen vrijpion, restte Wim niets anders dan opgeven. Rob, spelend met wit aan bord 4 tegen Kees Nieuwelink, had zijn tegenstander in de opening een zeer kreupele stelling bezorgd. Nadat Rob min of meer gedwongen was de dames te ruilen en zijn tegenstander inventief verdedigde, begon ook de klok een rol te spelen. Robs tijd was inmiddels behoorlijk geslonken. Met één van zijn twee paarden buitenspel - zijn tegenstander had het loperpaar - ging het in de eerste tijdnood steeds slechter met Robs stelling. Na de tijdcontrole verloor Rob steeds meer materiaal, en dus de partij. Aan bord 2 speelde Dolf met de witte stukken tegen een Belgische jeugdspeler, Thibaut Maenhout, met een KNSB-rating van 1947 die blijkens diens Fide-rating van 2303 nogal achterloopt. Dolfs aanval op de koningsvleugel ging veel langzamer dan de aanval van zijn tegenstander op de damevleugel, alwaar Dolf lang gerokeerd had. Met enkele fraaie zetten wist Dolfs tegenstander de solide lijkende verdediging van Dolf op te blazen en het punt te incasseren. Tenslotte nog bord 1. Daar speelde Joost van Ruitenburg met zwart tegen de Belg Tom Piceu (rating 2347). Joost kon heel lang de stelling redelijk gelijk houden, maar in het eindspel van (Joost) toren en paard tegen toren en loper met ieder een handvol pionnen bleek Joost zijn paard heel wat kreupeler dan de witte loper. Joost moest in dit eindspel dan ook drie pionnen zonder compensatie inleveren, hetgeen uiteraard einde partij betekende.

In de interne competitie was het niet al te druk, met de bekerwedstrijd en een aantal RSR-ers bij het Noteboom-toernooi in Leiden. Nathanaël wist in de Champions League zijn eerste plaats te consolideren door een remise tegen FM Oscar. Verrassend was dat - ondanks lange tijd het beste spel - Gert-Jan ten onder ging tegen Tim Benning. In de MPG wisten Jaco en Arno met zwart te winnen van respectievelijk Paul D en Pim U. Winood-Herman en Paul B-Zoltan eindigden in remise. In Groep 2 stonden de risicoduels Wijnand - Ed en Arnold - Rob vd L op het programma. Beide witspelers wonnen. Philippe deed goede zaken door Kenneth gemakkelijk te verslaan, terwijl Martin-Rob L in remise eindigde. Groep 3 had maar drie partijen. Andy kreeg tegen Joost B eerst een pion kado, maar besloot dit te overtreffen door een stuk weg te geven. Hans, tegen Wikash, en Shekil, tegen Paul H, wisten ook te winnen.

Snelschaak in Dordrecht (20 februari)

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 februari was Dordrecht het middelpunt van snelschakend Nederland. Op de vrijdagavond was er de Halve Snelschaakmarathon (9 ronden, 18 partijen), waar nog acht plaatsen te verdienen waren voor de zaterdag (het Open Nederlands Kampioenschaak Snelschaak, met 17 ronden en 34 partijen). Van RSR deed op de vrijdag Wilfred mee als speler en Arrian als arbiter. Er waren in totaal 28 spelers, verdeeld in vier ratinggroepen. Per ratinggroep stonden twee plaatsen op het spel voor het ONK. Wilfred bleek in de vierde ratinggroep te zitten, samen met - naar achteraf bleek - twee jeugdspelers met een veel te lage rating. Die twee jeugdspelers wisten dus 1 en 2 te worden, maar Wilfred pakte de derde plaats met een ratingwinst van 33,9, dankzij o.a. een 1-1 tegen de Duitse WFM Heike Vogel (rating 2185). Gelukkig voor hem had de nummer 1 al een plaats in het toernooi van zaterdag, zodat Wilfred alsnog op zaterdag mee mocht doen.Naast Wilfred was op zaterdag ook Joost van Rosmalen actief. In het hoofdtoernooi waren de spelers ingedeeld in acht ratinggroepen van 25 spelers. Het toernooi kende een gemiddelde rating van 2019 (!) over 200 deelnemers. Joost zat in de derde groep, o.a. met ex-RSR Djurre den Heeten. Wilfred was weer in de laatste groep terug te vinden. Het Open Kampioenschap zelf werd gewonnen door GM Sergey Tiviakov. Joost wist een ratingwinst van 29,6 te realiseren (6e in zijn groep), Wilfred een plus van 124,5 (ook 6e in zijn groep). Hoogtepunten voor Joost waren 2-0 overwinningen op Groninger Dimitri van Leent (Fide-rating 2302) en de 1e bord-speler van Stukkenjagers, Maurice Peek (Fide-rating 2383). Zelfs een halfje tegen IM Herman Grooten leverde nog een minuscule ratingwinst op. Wilfred wist de eerder genoemde Dimitri van Leent op 1-1 te houden en won bijvoorbeeld van de bekende politicus Jan Nagel (rating 1892) met 2-0.

RSR nipt in halve finale (18 februari)

Zoals zo vaak in het voetbal gold gisterenavond op de bovenverdieping van het Nivonhuis ook dat het team met een speler minder niet bij voorbaat kansloos is. RSR moest aantreden tegen SO-Rotterdam voor de kwartfinale voor de RSB-beker. Een van de spelers, een nieuwe aanwinst uit Zweden, wist de weg naar de speelzaal niet te vinden Zodoende kwamen we al na een uur regelementair op voorsprong. Omdat Alek zeer goed stond en Arrian en Herman beiden ook niet minder, leek het een snelle overwinning te gaan worden. Hoe anders was de werkelijkheid! Alek slaagde er niet in het af te maken (iedereen behalve hijzelf zag g6!), Hermans stelling werd steeds ingewikkelder en Arrian kon weinig anders dan remise accepteren. Toen Hermans tegenstander knap won in de aanval rustte alle druk op Alek. Hoewel hij het lang probeerde, moest hij uiteindelijk in remise berusten. 2-2 en dus snelschaken. Omdat Pauls tegenstander nog steeds niet was gearriveerd en Arrians tegenstander inmiddels ook was vertrokken, moesten alleen Herman en Alek spelen. Hoewel Hermans stelling er wel redelijk uitzag, was het tijdnadeel op beide borden al snel verontrustend. En inderdaad gingen beiden ten onder. Er volgde loting om het bord dat in de echte partijen af zou vallen. Nadat tot groot vermaak van de toeschouwers eerst remisebord 2 geloot werd, viel het lot op bord 1. Hermans verliespartij viel af en dat bezorgde ons de winst! Alle partijen waren hier tevreden mee: de Rotterdammers waren blij dat ze van het 'bekergedoe' af waren en wij staan zowaar in de halve finale! Tegenstander en datum zijn nog onbekend. Vast staat wel dat we wat beter zullen moeten spelen om de finale te bereiken!
Toen rond 12 uur het winnende team onder luid gelach afdaalde bleek alleen de partij uit groep 3 Tairon-Ramin nog bezig. De zwartspeler won. Tairon zou eens bij Edwin de cursus: "hoe win ik in tijdnood" moeten gaan volgen. Hetzelfde geldt voor Bart, die op gelijke wijze verloor van Rob van der Lee. In groep 3 speelde verder Joost een keurige remise tegen Hans en blijft ongedeeld eerste. In groep 2 staat Maarten aan kop: hij won dit maal van Martin. In de Minorpromotiegroep was het gisterenavond ook spektakel. Herbert bezorgde Zoltan zijn eerste verliespunt door in een schittende Siciliaan met 2 stukken achter de zwartspeler volledig klem te zetten: binnenkort in het clubblad na te spelen. In de CL veegde Gert-Jan Philip en won Rob regelrecht van Richard en zette Joost zijn winning-mood uit Moskou voort door Peter te verslaan. In de Coppa gebeurde iets zeer opmerkelijks: volgens geruchten won Pim Uytdewilligen van Kachun. Alleen waren er aan het eind van de avond geen wedstrijdleiders of welke getuigen aanwezig om dit te bevestigen of te ontkennen. Ook beide daders waren hem gesmeerd...

Arnold Rijken enig lichtpuntje team 4 (16 februari)

"Een droevige nederlaag dinsdagavond in Papendrecht waar we met 5-3 het onderspit moesten delven en we de kampioens-aspiraties maar snel moeten vergeten. Na een dik uur spelen werd op de borden 1, 2 en 4 snel de vrede getekend in stellingen die gelijk of zelfs minder stonden. Leo en invaller Wilfred stonden beter en ook bij Kenneth zag het er nog goed uit. Wat er na 22.00 uur gebeurde is 'the day after the night before' nog moeilijk te bevatten, Leo helpt een schitterende stelling in enkele zetten om zeep, Kenneth verliest een dure pion en uiteindelijk de partij en Wilfred gaat te lang nadenken in een lastige stelling en verliest jammerlijk. Blijft over invaller Arnold Rijken die zeer geconcentreerd zijn partij begon en ook het punt mooi binnenhaalde. Misschien dat zijn opponnent wat meehielp maar vooral de slotzet (Kf8) liet zien dat Arnold weer helemaal terug is, klasse Arni. Pim U. tenslotte had het erg zwaar, hoofdschuddend, zwetend en vermoeid ogend paktehij toch nog een verdienstelijk halfje mee. Toeschouwers : erg weinig, speellokaal: was OK en tegenstander: zeer sportief, wat wil je." Groet van teamcaptain Wim (maar voor hoelang nog...)

RSR held Joost hot in het ijskoude Moskou!

IM norm voor Joost? (13 februari)

Clubkampioen Joost bericht uit het ijskoude Rusland: ”Gaat uitstekend in Moskou. Dankzij thermo-onderkleding kan ik het buiten zelfs wel een half uur volhouden. Binnen in de zaal is het goed verhit. Toen ik zelfs in een T-shirt ging zitten, heeft de organisatie de bordopstelling aangepast en een extra zaal in gebruik genomen. Schaken gaat dus erg goed. Jammer dat jullie mijn partijen niet kunnen zien. Vandaag weer ouderwets met koning naar de andere kant van het bord gewandeld waar die uiterst sterk acteerde. Hierdoor mijn 4de 2300+ tegenstander geprakt. Verder een nauwkeurige remise en een nederlaag tegen de koploper. Aan bord 2 (!) overleefde ik de opening, maar toen ik net OK stond liet ik een vorkje toe (diepte 1 zet). Zelfs mensen met een TPR van 2500+ gebeurt dit dus. Ik moet nog 1 of 1,5 uit 3 pakken voor een IM-norm! Het probleem wordt het aantal titelhouders, want naast de 3 IM's waren al mijn tegenstanders te lui om een FM-titel aan te vragen. Als ik niet verlies morgen (wit tegen naar het schijnt jong mannetje), ga ik aan de wedstrijdleiding vragen om hier rekening mee te houden met de indeling.” Om RSR IR IM Joost te volgen klik hier huiver en zie!!! Ongekend! .

 

Nederlaag RSR 6 en simultaan Hans Veraart (13 februari)

RSR 6 leed vrijdag een droevige nederlaag tegen CSV. Met maar liefs 6-2 werd er verloren tegen de jonge honden uit Capelle. De wedstrijd begon chaotisch doordat TL Leo ruzie zocht met wedstrijdleider Sjonnie, die Leo betrapte op een onvolledige en onreglementaire opstelling. Het resultaat was uiteindelijk dat RSR met een man minder speelde en dat Hans zowel extern als intern een partij speelde. Dit histories feit kan weliswaar de RSR geschiedenisboeken in, maar was natuurlijk niet goed voor de teamspirit. Binnen een uur stond RSR dan ook op een 3 -0 achterstand. Uiteindelijk werd het 6-2 doordat Wikash en Joost de eer nog wisten te redden. RSR 6 is nu op de beschamende vierde plek geëindigd ver onder hun kunnen. Het is nu aan het bestuur om te beslissen wat te doen het trainingsduo Leo en Winood.

Wim-Ruud Janssen 0-2 ondanks massale supporterssteun (13 februari)

Secondant Plas bericht: Als RSB-kampioen mocht Wim deelnemen aan de voorronden voor plaatsing voor het NK. In de eerste knock-out ronde over 2 partijen trof hij IM Ruud Janssen, rating 2500-1. Na een avondje openings- en mentale voorbereiding met secondant Plas was Wim er helemaal klaar voor. In Hilversum kreeg hij in de 1e partij met zwart een soort anti-Grünfeld met Da4+ en Db3 tegen zich. Dat dit niet voorbereid was liet Wim niet merken want hij speelde aanvankelijk als Shirov. Middels een dame-offer tegen drie lichte stukken trachtte hij zelfs Shirov te verbeteren! Dit bood zeker praktische kansen maar nog een kwaloffer eroverheen bleek teveel van het goede. De tweede dag begon met een uitvallende trein maar helaas voor Wim kon hij deze tegenslag niet als smoes gebruiken, de wedstrijdleiding was zo coulant de partij een half uur later te starten. Het siciliaans met 2.c3 ging volgens plan. Toch kwam Wim niet lekker uit de opening. Zijn d2-d3 i.p.v. d2-d4 ("ik dacht ik probeer het eens") leverde niet alleen strenge blikken van de secondant maar ook pionverlies op. Voor supporters en vaderland trok Wim ten aanval. Hij compliceerde de stelling zodanig dat het zelfs een kwal opleverde. Echter onder druk van de klok werd deze weer ingeleverd, waarna Janssen professioneel afruilde naar een voor hem gewonnen eindspel. 0-2 maar 1 prijs kon Wim niet ontnomen worden, namelijk die van (verreweg) de meest omvangrijke supportersschare. Naast Plas hadden Arnold, Rob vd Lee, Tromp, Spaan, Jaco en Herbert de moeite genomen Wim mentaal te ondersteunen, waarvoor hulde! Op basis van de statistieken verwacht Wim in 2016 weer deel te nemen aan de voorronden.

13 maal intern (11 februari)

Gisteren was de bordbezetting in het Nivon-huis relatief laag. Diverse RSR-ers waren elders actief of zich aan het voorbereiden: Moskou, Hilversum of Dordrecht! Bovendien speelde het 6de team thuis, wat dit maal betekende dat 3 wedstrijdleiders niet genoeg waren om alles in goede banen te leiden. Wat rest zijn slechts 13 interne partijen. In groep 3 mocht Leon kennismaken met het nieuwe clublid Mike Meerts en kon een nul noteren: welkom Mike. In de 'Voorheen-Leo-van-Dongen-Groep' verloor Leo zelf voor de derde maal op rij: dit keer van Rob Linssen. Terence won knap van Martin en Philippe plette Arnold. Kenneth en Rob van de Lee deelden de punt. In de MinorPromotieGoep werden geen punten gedeeld. Paul Batenburg verloor van Herbert in de Draak, door in de opening een pion te verliezen. Zoltan werd in opening volledig overspeeld door Herman, maar wist te ontsnappen en zelfs te winnen. Paul Tromp en Arno wonnen vrij eenvoudig en Alek kon profiteren van Edwins fouten in zijn gebruikelijke tijdnood. Opmerkelijk in de Champions League was de overwinning van Tim op Dolf: bijna 300 ratingpunten verschil!

RSR 3 op weg naar de titel door Nieuwerkerk te verslaan (8 februari)

RSR 3 ligt nog altijd prima op titelkoers! Nieuwerkerk 1 werd na een zeer spannende wedstrijd verslagen. De score werd geopend met een remise van John (7), die met creatief spel wat voordeel bereikt had, maar dit niet wist uit te bouwen en toen wijselijk remise aanbood. Alek (5) bracht ons in een ongelofelijke partij op voorsprong. Na de opening stond hij een pion voorbij goede stelling, maar in het vervolg werd hij volkomen zoekgespeeld door zijn creatieve tegenstander. Toen hij het halve bord achter stond, miste zijn tegenstander echter mat, waardoor Alek alsnog kon scoren. De score werd weer in evenwicht gebracht doordat Herman (2) er net niet in slaagde een doorslaande aanval op te bouwen. Zijn tegenstander nam het daarna goed over en won te veel materiaal. Invaller Arrian (8) had solide gespeeld en iets beter staand eindspel bereikt. Zijn tegenstander kon het echter precies houden, waarna er niets ander op zat dan de remise te accepteren. Maarten (6) bewees zijn waarde voor het team door ons weer op voorsprong te brengen na een ijzersterk gespeelde aanvalspartij. Paul (4) presteerde het een verschrikkelijk slecht staand eindspel schijnbaar zonder veel problemen remise te houden. Kopman Richard bewees dat hij een van de beste spelers van de club is door in een geweldige partij zijn sterke tegenstander te verslaan en zo het beslissende punt binnen te brengen. Edwin (3) had erg veel tijd nodig om zijn taaie tegenstander een kwaliteit afhandig te maken. Helaas verloor hij in vreselijke tijdnood de controle over de stelling volledig, waarvan zijn tegenstander knap gebruik wist te maken. Zo eindigde de wedstrijd in een 4½-3½ overwinning. Onze volgende wedstrijd is de alles beslissende topper tegen medekoploper Chess 1 en wordt gespeeld op 6 maart in Vlaardingen. Uiteraard rekenen we dan op veel supporters!

RSR en DSC delen punten op nuchtere maag (5 februari)

TL J. KKKoster bericht: "Ik had niet goed ontbeten", was de verklaring voor het verlies van DSC's bord 8 speler Van der Lijn. Deze zgn Pletsmoes™ (voor de niet geoefende lezer: alle redenen die je kunt bedenken voor een verliespartij, behalve de reden dat je tegenstander wellicht beter is) lag overigens in het verlengde van de overige gemanifesteerde overschrijding van ongeschreven regels. Zo ging deze speler uitgebreid de krant lezen tijdens de partij, ging op zijn gemak boodschappen doen bij de naburige Zaanse grootgrutter teneinde dit te doen resulteren in het met veel herrie gepaard gaande klaarmaken van de lunch. Van der Lijn was later zelfs nog verontwaardigd dat de arbiter hem NB in zíjn bedenktijd op deze onrechtmatigheden wees. Tot zover Rob van der Plas' winstpartij die tot de 1-0 leidde. De in vorm zijnde Joost van Ruitenburg liet op bord 2 bijna op routinematige wijze de 2-0 binnenhalen. Op dat moment leek er gelet op de standen op de andere borden geen vuiltje aan de lucht. Oscar van Veen speelde op bord 1 een ware spektakelpartij tegen DSC's sterkste speler Marten Wortel, uiteindelijk eindigend in een remise. De titel Schlemiel van de Maand kan gegeven worden aan Paul Batenburg. die met recht kon zeggen "ja maar ik stond gewonnen" , maar zich echter mat liet schwindelen. Denken aan de Copacabana doe je maar na de partij Paul! Ook de clubkampioen van seizoen 2005-2006, Joost van Rosmalen, liet zijn tegenstander vaker het hoofd schudden dan Joost zelf aan bewegingen per minuut produceert en haalde gedecideerd een punt binnen voor RSR. Herbert van Buitenens tegenstander verdient overigens naast zijn goede spel ook een vermelding na zijn vraag "vind je het erg als ik een boterham eet?" Tja, zo kan het dus ook! Het gebrek aan schaakritme deed Kachun Lui wellicht de das om en leidde mede tot het onnodige puntenverlies. Een plus-, een vecht- en een remise-remise van Pieter van Ginkel, Wim Koster en Dolf Meijer completeerden de 5-5. Dit houdt in dat de strijd onderin nog geheel open is met in elk geval nog 3 vierpuntenwedstrijden voor de boeg. Karakteristiek: RSR-DSC 5-5 (Rob 1-0, Joost van Ru 2-0, Herbert 2-1, Oscar 2½-1½, Dolf 3-2, Paul 3-3, Joost van Ro 4-3, Pieter 4½-3½, Kachun 4½-4½ Wim 5-5) Bijzonderheden: de terreinknecht van het Nivon kwam aanvankelijk niet opdagen, zodat de wedstrijd een kwartier later begon. Voorts vertrok Joost van Ru voor het einde van de wedstrijd. Toeschouwers: 20.

 

RSR 2 wint vrij eenvoudig. (5 februari)

RSR 2 heeft zich prima hersteld van het verlies dat we de vorige wedstrijd tegen ASC leden. In eigen huis werd het sterke Oud-Zuylen met 5,5-2,5 verslagen. Hoewel aan veel borden hard gestreden is, zijn we eigenlijk nooit echt in de problemen geweest. De score werd geopend door kopman Spaan, die de offers van zijn tegenstander zonder veel moeite pareerde. Peter, die ondanks ziekte gewoon speelde, zette een solide zwartremise neer aan het derde bord. Philip (5) is bezig aan een sterk seizoen. Hij kwam deze partij zonder problemen uit de opening en speelde zich in een prima partij na een fout van de tegenstander naar winst. Philippe (7) is extern beter op dreef dan intern. Hij leek onder druk te komen na een stukoffer van zijn tegenstander, maar verdedigde keurig en kon na enige tijd het punt incasseren. Victor (4) speelde een creatieve partij, waarin beide spelers zeer veel tijd gebruikten. Na allerlei verwikkelingen kwam een toreneindspel op het bord, waarin beide spelers beide spelers tijdens het snelschaken een ongelofelijk aantal zetten wisten te produceren. Uiteindelijk haalden ze de tijdcontrole en werd de vrede getekend. 4-1 voor ons dus en omdat Tim onmogelijk nog kon verliezen was de matchwinst al na 4 uur spelen zo goed als binnen.Tim (8) heeft na een aarzelende start zijn draai gevonden. Hij slaagde er deze wedstrijd in een lastig toreneindspel met pluspion knap in winst om te zetten. Arno (6) faalde, niet voor het eerst dit seizoen, jammerlijk in de afwerking. Hij had een prima stelling opgebouwd, maar slaagde er niet in deze in winst om te zetten. Zijn tegenstander counterde knap, ontweek een patwending en won het eindspel eenvoudig. Gert-Jan (2) speelde een erg ingewikkelde partij, waarin zijn tegenstander zich al spoedig in zware tijdnood bevond en Gert-Jan enig initiatief had. Het overzien van een paardvork op dame en toren veranderde het spelverloop radicaal: uren van keepen resteerden. Gelukkig werd het uiteindelijk na meer dan 6 uur en een kwartier spelen nog remise, waarmee de 5,5-2,5 eindstand bereikt werd. Helaas maakte koploper ASC deze ronde geen fout, waardoor een eervolle tweede plaats het hoogst bereikbare zal zijn. Door onze correspondent G.J

 

RSR5 rolt de IJssel3 moeiteloos op (4 februari)

TL Philippe bericht: Het begon op bord 8: Leon (wit) opende met b4 en beter dan het ging kon zelfs een orang-oetan zich niet wensen. Gratis Lb2xe5....zwart pion g7-g6?? en Lxh8 kassa. De partij werd nog gerekt, maar zwart bleef kansloos. Leon bleef ijzersterk spelen, 1-0. Op bord 5 kreeg Wouter Scheffer met zwart een klassieke witte Pg5 aanval over zich heen die hij ten koste van 2 pionnen wist af te slaan. Maar daarna speelde hij sluw, en voordat wit het in de gaten had dreigde met Dg6 en Lh3 mat...wit bood slecht tegenspel en Wouter maakte het met genoemde 2 stukken in samenwerking met Te8 elegant af: onhoudbaar mat, 2-0. Op bord 1 ontwikkelt Wilfred Jansz zich ook tot een topscorer. Met zwart speelde hij een soort Koningsindiër en wit een soort anti-Benoni....anyhow: zwart vrat met het loperpaar witte damevleugelpionnen en maakte het goed af, 3-0 (en 4 uit 5 voor Wilfred!). Terence op 3 had het moeilijker: zijn tegenstander wit speelde een soort morra-siciliaans (1. f4, later d4, cxd4, c3, dxc3) en stond zonder compensatie een pion achter. Maar helaas ging onze Terence positioneel de mist in: als je met zwart door een Siciliaanse d7 en e6 opstelling al zwakker staat op de zwakke velden, moet je alleen als het heel sterke kansen biedt Lb4 spelen....niet zoals nu. En met 9....g6??? (vraagtekens voor de enorme positionele verzwakking van de zwarte velden) vraag je om problemen. 10 tot 15 zetten later ging zwart exact via deze op zetten 8 en 9 geschapen zwarte gaten mat....3-1. Arnold speelde een creatieve partij! Hij leek met zwart subtiel een pion te winnen, maar in de tactische verwikkeling greep hij verkeerd en stond hij met zwart achter: dame (en pionnen) tegen 2 torens en paard (en pionnen). Maar: Arnold kan heel creatief zijn en 'lastig' met weinig stukken, de jonge witspeler werd zenuwchtig in tijdnood en door het dreigende matnet kon wit niet anders dan remise toestaan door zetherhaling. 3½-1½. Op bord 4 speelden Andy (wit) en zijn tegenstander een draak op redelijk hoog niveau....in een stelling met wederzijdse kansen (nou vooruit, iets meer kansen voor Andy) gaf Andy remise voor het team: 4-2. Want op zijn vaste bord 2 stond Rob van der Lee na een 4-pionnen Koningsindiër de hele tijd beter, tegenstander zwart elke keer op een ander been zettend zodat zwart nooit enige coördinatie van zijn stukken bereikte en sluwe Rob netjes won: 5-2. Rob heeft nu 5 uit 5 en een TPR van tegen 2050...hij is hard op weg naar zijn eerste RM (Rsb-Meester) - resultaat! Op bord 6 speelde Martin Jasper Focks zoals wij van hem gewend zijn: één derde van zijn spel bestaat uit damezetten en de meeste ervan zijn nodeloos (sic! Hopelijk komt de zoveelste herhaling van deze schaakles nu wel aan). Na 12 zetten had hij met wit 4 damezetten gedaan, na 21 zetten 6, ja, die Martin haalt de 30-35% damezetten wel. Na deze bestraffende woorden ook het compliment dat hij niets fataals deed, slechts een pion achter. Zijn aanval met Th3 had geen basis (geen zwarte zwakte of stukkentekort), iedereen was voor 23 uur klaar en ruimde op. De tegenstander van Martin was zo sportief om niet iedereen te laten wachten op een langdurige winstpoging van zwart en gaf remise: 5½-2½. Op bordpunten staat RSR 5 nr. 1, MAAR: op matchpunten (en dat telt) 'slechts' nr. 3 en de laatste twee wedstrijden zijn tegen nrs 1 en 2! Dus: alles in eigen hand maar dan moet alweer gewonnen worden!'

Wim Koster nu tegen Ruud Jansen voor het NK.

Sjonnie van der Wiel bang? (2 februari)

Gisteren viel er weer een brief op de mat van Huize Koster met dit keer een wijziging in de indeling voor het NK 2006. Wim mag nu tegen Ruud Jansen ipv van tegen van der Wiel. Dit scheelt maar liefs 6 ratingpunten. Nu maar hopen dat Wim hierdoor Ruud niet gaat onderschatten. Het hoe en waarom Wim niet meer tegen van der Wiel is ingedeeld blijft een raadsel. Maar datum en plek blijven hetzelfde ondanks de vrees voor RSR hooligans. Dus komp alle op zaterdag 11 en zondag 12 februari in Hilversum! Voor de supporters is het dit keer lekker dichtbij, dus reserveer alvast vrijdag een plek in de auto of koop een treinkaartje!!!!

 

Bart nu echt beroemd in Haarlem. (2 februari)

Bart Gijswijt superinvaller van RSR was in Wijk aan Zee lekker bezig in het Corus Chess Tournament 2006. Bart was zelfs dichtbij promotie naar groep 1 van de tienkampen. Na twee goede winstpartijen in ronde 7 en 8 deelde hij de leiding met Michiel Blok, zijn tegenstander in de laatste ronde. Met grof geweld maakte Blok op de laatste zondag aan alle illusies een einde, maar met een score van 6 uit 9 en een TPR van 2209 mag Bart zeer tevreden zijn. En ieder nadeel heb zijn voordeel: omdat Bart in Haarlem woonachtig is, haalde hij zelfs de sportpagina van het Haarlems Dagblad als 'meest succesvolle regionale schaker' in Wijk aan Zee. Bron: www.sv-erasmus.nl