RSR IVOREN TOREN  
Eerste team nog altijd niet veilig: RSR 1-Voerendaal 4-6 (27 februari)
In de zeer spannende klasse 1B heeft RSR nog een puntje nodig om ook volgend seizoen verzekerd te zijn van de eerste klasse. Dat punt kwam er zaterdag niet tegen Voerendaal. Het hele seizoen al komen we vooral op de hoge borden wat tekort. Dit bleek nu ook weer; binnen korte tijd stond het op de eerste drie borden 0-3 door nederlagen van FM Oscar (1), Pieter (2) en Kachun (3). Toch vocht RSR zich uitstekend terug in de wedstrijd. Na plusremises van Herbert (8), Victor (7) en Plas (10) volgde het eerste volle punt, door Dolf (4). Joost (6) moest ondanks een kwal tegen pion in remise berusten maar Wim (5) won het ongelofelijk moeilijke dame- plus paardeindspel omdat zijn tegenstander het in hevige tijdnood niet meer zag. Zodoende was de achterstand teruggebracht tot 4-5 en richtte alle hoop zich op Paul Batenburg (9). In mindere stelling kon hij echter alleen op tijd en trucs spelen, al is je eigen koning schaak laten staan daar niet zo'n goed voorbeeld van. Even voor half acht stortte zijn stelling en de laatste hoop definitief in: 4-6. We staan nu weliswaar vijfde op bordpunten, maar mochten we de komende twee wedstrijden verliezen tegen de teams net onder ons, LSG wint van Spijkenisse en BSG pakt nog 1 of 2 punten dan is degradatie een feit. Kortom: dat ene puntje moet er echt nog komen! 
Weer een net-niet nederlaag voor team 2: RSR 2-De Pion 3-5 (27 februari)
Invaller-teamleider Paul Tromp doet verslag: "Het begon uitstekend: iedereen (dus inclusief Joop! en Aernout) was op tijd. Een kwartier later was het optimisme al weer vergeten toen Reinier een kansloos stukoffer bracht. Na ongeveer 2 uur spelen stond Reinier nog steeds een stuk achter, had Aernout een gewonnen stelling, vond ik Gert-Jan niet best staan en had Joop! ter compensatie voor een geofferde pion één loper in de aanval. Bart (invaller voor Bart) stond naar eigen zeggen erg goed terwijl naast hem Philip en Peter niet best uit de opening waren gekomen. Toen Spaan (bord 1) even later naar beneden kwam lopen om te vertellen dat hij een remiseaanbod had in een gelijke stelling, zei ik hem dus dat hij door moest spelen. De reactie van Spaan was dat hij daar geen zin in had. GEEN ZIN! Na een nieuw verzoek om door te spelen keek hij nog 5 minuten boos naar zijn stelling voor hij remise aannam. Arnold moet zijn team maar eens opvoeden voor hij ze nog een keer uitleent. Daarna kon het natuurlijk bijna niet meer goed komen: Aernout (6) won nog wel snel, maar de truukjes van Reinier (5) raakten even later op, een 0 dus. Bart (4) dwong zijn tegenstander tot een kwaliteitsoffer dat nog best gevaarlijk bleek en na (weer volgens eigen zeggen) een paar blunders op rij verloor hij. Joop! (8) offerde nog twee pionnen waarna zijn tegenstander een aanval kreeg. Hij wist daarna nog wel af te wikkelen naar een toreneindspel met twee pionnen minder, maar liet toen de torens afruilen en gaf dus maar snel op. Gert-Jan (7) bleef de hele middag volhouden dat hij goed stond en een goede partij aan het spelen was, terwijl de omstanders zich steeds meer zorgen gingen maken. Toen zijn tegenstander in tijdnood een stuk weggaf, kreeg hij in ieder geval over de uitslag gelijk. Met 2½ - 3½ achter had Peter (2) wat aanvalskansen in ruil voor een gevaarlijke vrijpion, toen de aanval niet doorsloeg was het meteen afgelopen. Philip (3) kon alleen proberen een minder eindspel te bereiken en dat dan remise te houden. Het geplande eindspel kwam er net voor de tijdcontrole en de remise was er seconden nadat Peter had opgegeven: eindstand 3-5, met tot 3 maal toe de verontschuldigingen van Bart voor het verlies."
Eerste contouren van de interne tekenen zich af (27 februari)
De topper van de week in de Champions League was Plas-Dolf. In een remise-achtig eindspel gaf Dolf in tijdnood pardoes een volle toren weg: 1-0. In de top raakte Wim een halfje verder achterop tegen Herbert, Joost blijft volgen na winst op Richard. In de MPG is Arno het beste uit de startblokken geschoten: hij staat met 2 uit 2 aan kop na winst op Philip. Favoriet Peter speelde zijn tweede achtereenvolgende remise, tegen Philippe. In Groep 2 dreigt Leo na een rare nederlaag tegen Kenneth te degraderen naar Groep 3. Ed lijkt aan zijn derde jeugd begonnen; hij versloeg jeugdtalent Rob Linssen en staat nog op 100%, net als Alek die Lee verpletterde.
Strijd om Paul Dekker-schaal remise: wat nu? (23 februari)
Na een kort, maar zeer hevig gevecht is de partij om de RSR Supercup, tussen clubkampioen FM Oscar en bekerwinnaar Wim, in remise geëindigd. FM Oscar bood aan en Wim accepteerde na lang denken. De Paul Dekker schaal kan dus nog niet uitgereikt worden; de reglementen bieden geen uitkomst. Hoe moet de verlenging worden gespeeld? Een extra bestuursvergadering en/of buitengewone ledenvergadering lijken in aantocht... 
Coppa de Torre gevorderd tot kwartfinales (22 februari)
Na een nietsontziende strijd zijn in de Coppa de Torre nog acht gladiatoren over. Coppa-capo Leo liet afgelopen vrijdag zijn nieuwe lieftallige assistent Arjan de Barman de loting verrichten, met het volgende schokkende resultaat: Spaan-Richard, Herman-GertJan, Joost-Victor, Dolf-Plas. De geplande datum is 18 maart, wie dan verhinderd is wordt verzocht in overleg met zijn tegenstander een andere datum te zoeken. Vergeet niet je groepsleider in te lichten wanneer je voor de Coppa speelt! 
Plas speelt 6 partijen in Webchess-toernooi (21 februari)
De internationale correspondentieschaakbond, ICCF, is na de briefkaart en email een nieuwe manier van correspondentieschaak gestart: op een webserver worden de zetten door de spelers rechtstreeks op een diagram uitgevoerd, waarna automatisch een mailtje naar de betreffende tegenstander gestuurd wordt. De spelers loggen in met naam en password zodat men elkaars partijen niet kan zien. Plas, al sinds jaar en dag corschaker, probeert het uit en doet niet geheimzinnig over de 6 partijen: klik op het iccf-logo in de rechterkolom om de partijen te volgen. Alleen de groepswinnaar gaat door naar de volgende ronde!
Tweede cyclus nu echt begonnen (19 februari)
In de diverse groepen is de strijd in de tweede cyclus vrijdag losgebarsten. De eindstanden van de eerste cyclus zijn daarom bij deze verwezen naar de RSR archieven, de uitslagen en standen van de huidige cyclus zijn vanaf heden te vinden onder de link interne competitie. De CL is dermate sterk bezet dat er iedere week wel een topper op het programma staat. Ditmaal was dat Wim-Joost, eerstgenoemde won een pion en dan weten we het wel: 1-0. Paul Batenburg, winnaar van de 1e cyclus in 1B, is dramatisch gestart. Na de nederlaag tegen Wim volgde weer een nul, tegen Herbert. In de Minor was de partij die de meeste aandacht trok die tussen Pim en Pim. In het eindspel had Pim drie verbonden vrijpionnen, Pim had alleen een toren. De pionnen wonnen het uiteindelijk. In Groep 2 probeerde ditmaal Wijnand nieuweling Joost van Rosmalen af te stoppen, tevergeefs. Herman, vorige week nog glorieus in de Coppa, verloor verrassend van Lee. In de laatste twee 2e ronde partijen voor de Coppa geen verrassingen ditmaal; de RSR-dino's Spaan en Plas wonnen van respectievelijk Philippe en Arnold.
Sterrenteam gaat vol voor promotie (19 februari)
Teamouder Leo doet verslag van de blitzkrieg van het vijfde: "Het vijfde team heeft een rapid-overwinning op zak. Met 4½-3½ werd het tweede team van IJsselmonde verslagen. Het stond al binnen een uur  3-0 met overwinningen van Martin (debuut), Kenneth en Mathijs. Daarna kwam er een remise van Rob Linssen in een zeer ingewikkelde stelling en hadden Ibo en Thomas het ondertussen erg moeilijk. Beide moesten uiteindelijk dan ook de strijdbijl begraven 3½-2½. Gelukkig stond Terence gewonnen en bracht dan ook de verlossende 4½-2½ . Op bord 7 probeerde Joost Broersen nog een wilde poging om er een gelijkspel uit te slepen, helaas was de stelling niet meer te houden. Binnen de  2 uur, een RSR record, was de 4½- 3½ overwinning een feit. Het sterrenteam heeft nu 8 punten en doet nog volop mee in de strijd om promotie."
Bekerteam uitgeschakeld na strafschoppen (15 februari)
In de 2e ronde van de KNSB-beker moest RSR op maandagavond tegen een tweedeklasser met de illustere naam Fischer Z, gevestigd in 020. De wedstrijd verliep bepaald niet naar wens. FM Oscar (bord 3) werd vanuit de opening overspeeld, de rest begon aan het middenspel met een pion achterstand. Oz stond zo goed als mat maar zijn tegenstander liet hem glippen: ½-½. Pieter's (1) tegenstander wist wel raad met zijn pluspion en verzilverde deze eenvoudig: ½-1½. Plas (4) viel in voor Kachun die als enige had verloren in de 1e ronde en "dus" door kapitein Jaco eruit was gegooid. Plas had als enige compensatie voor de pion, en ging er in de tijdnoodfase dwars doorheen: 1½-1½. Joost (2) bood met een pion minder remise aan, zijn tegenstander zag geen winst dus 2-2 en snelschaken. FM Oscar is zijn vorm totaal kwijt, ditmaal blunderde hij een stuk weg: 0-1. Plas liep nog makkelijker over zijn tegenstander heen: 1-1. Pieter vergooide een glad gewonnen eindspel, hield het nog wel remise maar Joost kon nooit winnen in een dame-eindspel met alweer een pion achter. Hij ging voor zijn enige kans de vlag, dat lukte ook nog maar hij had alleen een koning over, remise dus en weer 2-2. Dan valt het laatste bord af, dus uitgeschakeld na tweemaal 2-2! Tijdens de lange, late terugreis waren de redenen snel gevonden: hoofdpijn en koud scoorden het hoogst. En zo is RSR weer een bekerthriller rijker en een illusie armer.
Kenneth eindigt op 3e plaats bij PJK (14 februari)
Het PJK zit erop, Wim analyseert: "Een prima prestatie van Kenneth die afgelopen zaterdag slechts 1 partij hoefde te spelen op de afsluitende dag van het persoonlijk kampioenschap (jeugd tot 20 jaar). De middagpartij verviel voor hem omdat zijn tegenstander ziek af moest haken. Met uiteindelijk 4 punten uit 6 partijen zal ie tevreden zijn geweest. Als Kenneth zijn goede spel van de laatste weken door kan zetten en ook wekelijks op de club verschijnt kan RSR nog veel plezier aan hem beleven. Vooral het doorrekenen in stellingen is verbeterd en met zijn aanvallende stijl kan hij het iedere speler lastig maken.  Ook de invalbeurt van afgelopen vrijdag met het 4e team geeft zeker hoop. Als een van de weinige spelers wist hij remise te maken in een zeer aantrekkelijke partij, iets voor het clubblad Kenneth of heb je iets beters? tot zover het PJK met dank aan Mary, Spaan en Gert Jan voor begeleiding en analyse + de trouwe supporters (o.a. Peter)."
Deadline 15 maart voor themanummer (13 februari)
De redactie van de Schakelaar is ontwaakt uit zijn winterslaap: 
"Beste Roddelaars, Broddelaars en Robbenaars: het is weer eens zo ver. U kunt gaan schrijven voor ons Schakelaar thema-nummer: onvoorwaardelijke liefde. De uiterste deadline is democratisch vastgesteld op vrijdag 15 maart. Mogelijke en onmogelijk onderwerpen: liefdevolle weerlegging van Fritz door Philippe Blankert, onvolgroeide Corusliefde tot Magnus door GJ, Markus en Bart Heetman starten een nieuwe rubriek de Smachtlijn..., Winood legt met tedere hand Leontien geestelijke en lichamelijk bloot, Herman verzorgt ons aller voor-, achter- en insteekspel, Ossie & the Gang (bang) op vrouwenjacht in Oost-Europa, Rob Plas verkent de toppen van het RSR degradatie- en promotiegenot en Knots van het Gas pakt iedereen. Kortom: schrijf en blijf."
Lachen in Utrecht, huilen in Polen (12 februari)
De ontknopingen in groep 1a waren typerend voor de eerste cyclus: pas na twaalven vielen op de rekentafel de beslissingen. Vlak daarvoor had Peter ondanks verwoede pogingen in remise moeten berusten tegen de laatste weken zeer op dreef zijnde voorzitter (behalve dan voor de bond :-), wegens het eindspel Loper en verkeerde randpion. FM Oscar had Edwin verslagen en Richard won in een zeer spannende strijd van Alek in een Toren tegen Loper eindspel. Omdat Paul door zijn remise gehandhaafd was en FM Oscar op vakantie gaat konden ze zonder gewetensbezwaren de laatste partij in 1a zonder spelen remise geven. Herbert is nu nipt op SB Peter voorgebleven en verkrijgt aldus het laatste CL-ticket, Peter moet naar de MPG. Alek moest winnen en is nu dus gedegradeerd, samen met Victor, die het ook al op SB, niet redde tegen Edwin, die naar de MPG gaat. Victor zag de bui blijkbaar al hangen want had al voor de komende cyclus een sabbatical aangekondigd. Ondertussen was de Champions League al van start gegaan met een zwaarbevochten remise tussen Plas en Aernout, en gelijk een topwedstrijd tussen Wim en Paul Batenburg (1-0). In groep 2 lijkt de nieuwe ster Joost van Rosmalen nu al de te kloppen man na zijn simpele overwinning op Paul Tromp. In de Coppa stuntte de Herminator door Kachun te termineren. Een nog grotere stunt hing in de lucht; Gert-Jan wist tegen Mathijs totaal verloren stellingen in zowel de reguliere partij (½-½) als ook in de verlenging te redden, en is zwetend door naar de kwartfinale.
Vierde op weg naar historisch dieptepunt (12 februari)
De vijfde wedstrijd van het vierde team, tegen het ratinggeweld van Charlois 2, leverde alweer de tweede 1-7 nederlaag van het seizoen op. Uitgerekend de twee invallers Terence (voor Jurriaan, was gewoon op de club maar "vergeten") en Kenneth (voor Maarten, ook gewoon op de club aanwezig!) haalden de enige twee halfjes. Een knappe prestatie van de twee want beiden tegen 1900-tegenstanders. De namen van de overige spelers worden op verzoek van de betrokkenen en teamlijder Spaan hier niet prijsgegeven. Het vierde heeft na 5 wedstrijden nog slechts 8 bordpunten, ik heb het niet nagezocht in de archieven maar dit zou wel eens het slechtste seizoen ooit van een RSR-bondsteam kunnen gaan worden. Dus wie weet sluit het vierde dit seizoen naast de onvermijdelijke degradatie ook met een clubrecord af...
RSR in Noteboom (7 februari)
In het jaarlijkse Noteboom-weekendtoernooi te Leiden was RSR met 5 man in de A-groep en 2 in de B-groep vertegenwoordigd. Martin wilde wat ervaring opdoen en dat viel hem zwaar: 1½ uit 6 na een 1½-3 start. Leo was zeer gemotiveerd om 6 ratingpunten te overbruggen naar de magische 1700-grens, maar ondanks de 3 uit 5 score met 2 overwinningen op de slotdag, bleef zijn TPR toch weer net onder zijn rating steken. In de A was Pieter zondag als eerste thuis. Na een uitstekende 2½ uit 4 start met alleen verlies tegen de knotsgekke GM Epishin volgde zondag de ineenstorting: 2x nul. Menigeen vroeg Paul Tromp of hij niet in de verkeerde zaal zat, Paul antwoordde met 2½ uit 5 met dank aan Super Sunday waarop hij twee keer won. Kachun wilde er na de eerste nederlaag op vrijdag alweer mee kappen, herpakte zich echter en presteerde met 3 uit 6 naar zijn rating ondanks een verblijf van 3½ uur in de file op zaterdagnacht. Dolf speelde na lange tijd weer eens een toernooi, deed het met 3 uit 5 niet slecht maar kreeg geen enkele echt sterke tegenstander. Dat gold wel voor Plas, die na een 3 uit 4 start won van een klein Oekraïns IM-meisje in een aanraken-is-zetten incident in vliegende tijdnood in een overigens totaal verloren stelling. In de laatste ronde volgde tegen weer een IM een kansloze nederlaag: 4 uit 6. Klik hier voor de eindstand in de A-groep en hier voor de B-groep.
Dubbele sensatie in de Coppa de Torre (7 februari)
Het was een krankzinnig bekeravondje in het Nivon. Twee van de topfavorieten, namelijk bekerhouder Wim en clubkampioen FM Oscar, kwamen tegen respectievelijk Richard en Victor niet verder dan remise. In de noodzakelijke verlenging in de vorm van snelschaken gebeurde het ongelofelijke: beide topdogs verloren en we krijgen in ieder geval een nieuwe Coppa-kampioen. In 1A werden alle beslissingen een week uitgesteld. In 1B viel de laatste beslissing: Gert-Jan moest winnen van Dolf maar verloor en kan zich opmaken voor de MPG. Spaan zal het met genoegen hebben aangezien want ondanks zijn nederlaag tegen Joost bemachtigde hij het felbegeerde laatste ticket voor de CL. Philip pakte maar vast de leiding in een nog maar halfbezette MPG door van Maarten te winnen. Op de eerste speelavond in groep 2 maakte een nieuw lid zijn debuut; Joost van Rosmalen heette iedereen van harte welkom middels een overwinning op Terence.
Derde team uitgedroomd: RSR 3-Dordrecht 2  3½-4½ (7 februari)
Teamlijder Paul Batenburg schrijft het van zich af: "Alle kampioensaspiraties van het derde zijn vanavond de grond ingeboord. Dankzij goede potten van Alek (5 uit 5!) en invaller Edwin, een remise van Pim, een nul van Paul Tromp en nog een goede pot van Herman kwamen we op een voorsprong van 3½-1½. Sjonnie stond slecht en verloor uiteindelijk ook. Maar Paul Dekker en Winood stonden allebei heel goed tot zelfs gewonnen. Winood wikkelde af naar een pionneneindspel waarin hij in tempodwang kwam en opeens verloor. En met alle druk op Paul maakte hij een blunder zoals je die eens in de drie jaar maakt en verloor zijn dame. Eindstand 3½-4½ voor Dordrecht 2."
Superpartij om Paul Dekker-schaal (1 februari)
Wie de Supercup-partij, in de volksmond strijd om de Paul Dekker-schaal genaamd, niet op de voet volgt, mist werkelijk iets. Deze titanenstrijd tussen clubkampioen FM Oscar en Coppa-houder Wim is namelijk uitgegroeid tot een waar spektakelstuk. FM Oscar heeft maar liefst 2 stukken geofferd, en menigeen dacht dat Wim hierdoor op simpele wijze een trofee aan zijn prijzenkast zou toevoegen. FM Oscar is echter niet voor niets de champ en heeft verder gekeken: kijk maar eens wat voor wat voor problemen hij Wim weet te stellen in de stelling rechts! Wim's verdedigingscapaciteiten kennende is de strijd, die nu precies 25 zetten duurt, nog lang niet beslecht. Blijft u vooral kijken, er kan nog van alles gebeuren!