RSR IVOREN TOREN nieuwsarchief  
Wim's koning in veiligheid (29 februari)
De laatste weken had Wim het makkelijk, World dwong hem om zijn koning op de andere vleugel in relatieve veiligheid te brengen. Nu wordt het voor beide partijen zaak om een plan te verzinnen. De algemene teneur is dat zwart beter staat, maar hoe nu verder? Stem!
Plas nieuwe koploper (28 februari)
Dolf kwam niet in actie voor de interne, daardoor kon Plas de koppositie overnemen. Peter trapte in hetzelfde openingsvalletje als FM Oscar in het begin van het seizoen. Gevolg: 1-0 binnen het kwartier. FM Oscar is sinds zijn behaalde titel totaal de weg kwijt; hij leed zijn tweede achtereenvolgende nederlaag, nu tegen Djurre. In de minor deed topfavoriet Arno het rustig aan tegen Herman, na twee uur spelen waren er 10 zetten gedaan. Daarna ging het snel, en kon Arno alweer zijn derde volle punt bijschrijven. De risicowedstrijd tussen Paul Tromp en Aernout werd mooi gewonnen door de in vorm zijnde man met pet. In groep 2 won Philippe de kraker tegen voorzitter Paul. De klassieker Wijnand-Rob vd Lee werd in de langste partij van de avond gewonnen door de ex-voorzitter.
Worldleiders niet overtuigend (23 februari)
Samen worden ze het meestal wel eens, de Worldleiders FM Oscar en Keet. De buitenwereld kunnen ze echter de laatste zetten niet van hun plannen overtuigen. Voor de tweede achtereenvolgende zet werd er veel op Td8 gestemd, en deze keer was het de laatste moment-stem van FM Oscar die de balans liet doorslaan naar 24...La3+. Wim heeft geen last van tegenstrijdige opvattingen en speelt wederom de enige: 25.Kd2. Wordt het gebrek aan eensgezinsheid bij World Wim's redding? Stem!
RSR wel sterk, maar geen prijs in Noteboom (23 februari)
Zoals gewoonlijk was RSR weer massaal vertegenwoordigd in het jaarlijkse Daniel Noteboom-weekendtoernooi in Leiden. Paul Tromp had in de B-groep de beste kans op een geldprijs, maar een nederlaag in de vijfde ronde maakte een eind aan deze aspiraties. Hij bleef steken op 4½-6, met wel een mooie TPR van 2037. Leo ging iets minder voortvarend, met slechts 2 uit 6 en een bijbehorende TPR van slechts 1371 moet dit wel zijn slechtste toernooi ooit geweest zijn. In de A-groep werd over het algemeen goed gepresteert. Plas eindigde op 3½ uit 6, met een hoge TPR van 2311, vooral wegens winst op IM van Haastert in de eerste ronde en verlies tegen GM Nijboer in de tweede. Aernout debuteerde uitstekend in de A met eveneens en een prachtige TPR van 2255. Pieter scoorde 3 punten, TPR 2228, ook hij kreeg een GM (Mitkov) en zelfs 2 meesters (Hommeles en van Delft) voor zijn kiezen. FM Oscar zwoer na zijn 2½-6, TPR 2070, dat dit zijn laatste weekendtoernooi ooit was. Philip tenslotte scoorde met 2-6 en TPR 1911 ongeveer naar verwachting. Het toernooi werd zeer verrassend gewonnen door de Spijkenisser kopman Rick Lahaye, die met 5½-6 (TPR 2764!!!) een heel peloton titelhouders het nakijken gaf. Wellicht is hij de volgende aankoop van RSR?!? Klik hier voor de volledige eindstand in de A-groep en hier voor die van de B-groep.
Fabelachtig vijfde (23 februari)
Het kersverse vijfde team heeft al in zijn eerste levensjaar te maken met ernstige groeistuipen. Vrijdag werd de derde overwinning in zijn nog zo jonge leven geboekt: 4½-3½, uit tegen EBSV 3. Andy, Ralph en 1 van de Rampersad-brothers verloren, Leon speelde remise, Terence, Wouter, Wijnand wonnen en het beslissende punt werd gemaakt door Lucas. Het kampioenschap is al voor Sliedrecht, maar in de laatste wedstrijd kan het vijfde in de onderlinge laten zien dat dit op een misverstand berust!
De druk van het meesterschap (23 februari)
Rustig avondje in de interne; wegens het vijfde en het Noteboomtoernooi was het rustig in de zaal. FM Oscar merkte dat iedereen graag een meesterscalp wil scoren; Joost was de eerste die dat lukte. Djurre won van Peter in een "dubbelteller", zodat hij ook meteen de kwartfinales van de Coppa bereikte. In de minor lijkt Arno aan een nieuwe zegereeks begonnen, dit keer moest Sjonnie eraan geloven. In groep 2 zijn Paul Dekker en Rob vd Lee aan hun zoveelste jeugd begonnen, zij wonnen van resp. Jurriaan en Arnold.
Oscar nu al legendarisch (17 februari)
In een speciale persverklaring die de hele wereld overging meldde de FIDE dat Oscar met onmiddellijke ingang is benoemd tot FIDE MEESTER. Dit betekent dat Oscar de eerste FM ooit van RSR is en blijft, waarmee hij bij deze al een legendarische status heeft bereikt. In een eerste reactie liet de kersverse meester weten dat het winnen van de Champions League de logisch eerstvolgende stap in zijn schaakcarriére zal zijn. Verder beloofde hij de eerste clubavond waar hij aanwezig is iedereen van RSR, waar hij deze mijlpaal immers mede aan te danken heeft, op gebak te trakteren.
Onenigheid bij World (15 februari)
Met de kleinste meerderheid van stemmen werd de zet 23...Txa4 gekozen boven het alternatief 23...Td8. Een goede keuze volgens Worldleider Keet, want na 23...Td8 24.Td4! zou de klus volgens hem aanzienlijk moeilijker zijn geworden. Of het na Wim's gedwongen 24.Db1 een kwestie van techniek is? Stem!
Rigoureuze ingreep Sjonnie zonder succes (14 februari)
Voor de KNSB-bekerwedstrijd tegen het sterke DSC, waar enkele weken geleden nog kansloos met 4-6 van werd verloren, had coach Sjonnie weer eens een tactisch meesterplan uit zijn hoed getoverd. De galerij der clubkampioenen, o.a. Spaan, Plas en Wim, werd meedogenloos gepasseerd ten faveure van de aanstormende jeugd Djurre, Joost en Oscar. Alleen Dolf had zijn basisplaats in het bekerteam behouden. Na de nederlaag van Oscar en de remises van Djurre en Joost speelde uitgerekend de meest ervaren speler van het team de hoofdrol in de zinderende ontknoping. In vliegende tijdnood gaf hij een stuk weg in een kansrijke koningsaanval: 1-3. De teamcaptain zal dit ongetwijfeld uitleggen als het bewijs dat ook de laatste ervaren speler vervangen zal moeten worden door een jongere generatie. De oude garde zal echter eerder het adagium aanhangen van die andere bondscoach: gooi geen oude schoenen weg voor je nieuwe hebt.
Volle bak in groep 2 (14 februari)
Maar liefst 9 partijen werden er vrijdagavond gespeeld in groep 2, en de absolute sensatie was natuurlijk de overwinning van ex-voorzitter Hans op penningmeester Pim. Jurriaan en voorzitter Paul gaan na twee ronden zonder puntverlies aan kop. In de Minor won Arno de topper tegen Victor. Team-4 speler Maarten scoorde een halfje tegen team-2 speler Philip. In de Champions League was Wim binnen een half uurtje klaar met Kachun. De naar eigen zeggen toekomstig internationaal meester zag in een vierpaardenspel binnen tien zetten Lxf2+ over het hoofd en kon gelijk opgeven. Plas nam de derde plaats over van Herbert door hem in een rechtstreeks duel te kloppen. Tenslotte werden er weer twee kwartfinalisten voor de Coppa de Torre bekend: Jaco won van Wouter en Pieter werd verrassend onder de voet gelopen door Paul Tromp.
Nog niet alles is verloren voor het derde! (10 februari)
Gelegenheids-medeteamleider Sjonnie bericht: "In de uitwedstrijd tegen SWR 1 boekte het derde team een belangrijke en overtuigende overwinning (2-6) die de kansen op handhaving in de 1e klasse RSB in leven houdt. Een kwestie van de juiste spelers op de juiste borden zetten zoals ook al tegen HZP Schiedam bleek. Herman en Sjonnie als 'gelegenheidsteamleiders' besloten de 'tactische' opstelling uit deze wedstrijd te herhalen en met succes.Voortvarend ging het derde van start met een overwinning van Winood (bord 3) in 14 zetten en 14 minuten en ook Herman (4) stond binnen een kwartier reeds een volle toren voor, alleen zijn tegenstander kende het woord opgeven niet zodat de partij nog 1½ uur duurde.(0-2) Sjonnie (1) walste zijn tegenstander langzaam maar zeker van het bord en Arriann (7) verzilverde zijn betere stelling met een promotiecombinatie. (0-4 na 2½ uur spelen) Vervolgens haalde Jaco (6) de 2 matchpunten binnen door in betere stelling maar wel in hevige tijdnood remise door zetherhaling af te dwingen (½-4½). Pim (2) speelde zijn tegenstander, ondanks diens taai uitziende verzet naar een in feite kansloze nederlaag (½-5½), en Alek speelde remise in een partij waarin het evenwicht nooit echt verbroken werd (1-6). Paul Dekker tenslotte zorgde voor het enige nulpuntje door eerst zijn voordeel in het middenspel te laten glippen en zich vervolgens in het toreneindspel kansloos van het bord te laten drukken (2-6). Door dit resultaat is SWR 1 nu laatste met 0 punten en zeker gedegradeerd, maar ons derde is ondanks 4 matchpunten uit 5 wedstrijden door het slechte bordpuntentotaal nog steeds nadrukkelijk kandidaat voor de 2e degradatieplaats. De volgende 2 wedstrijden zijn tegen de 2 andere kandidaten die ook nog niet van degradatiezorgen af zijn en dus cruciaal!"
Djurre verslaat Nigel Short (8 februari)
Vorig jaar presteerde Djurre al bovenmaats in het belachelijk sterk bezette Open snelschaakkampioenschap van Nederland, dit jaar liet hij zien dat dit geen toevallige prestatie was. Met 21 uit 34 eindigde hij op gelijke hoogte met grootheden als Vaganian, Glek en Ulf Andersson. Hij speelde 1-1 tegen de grootmeesters Barsov, vd Doel en de Vreugd. Van wereldtopper Nigel Short (rating 2702!) won hij zelfs met 2-0, maar dat kwam omdat Short dacht dat het pauze was. Na afloop van het toernooi gaf Djurre Nigel de kans op revanche, deze accepteerde... en verloor! Short's reactie was short: "So it would have been 2-0 anyway!" Dit toernooi zal Djurre's spreekwoordelijke bescheidenheid dus geen goed gedaan hebben. In zijn schaduw presteerde ook Joost met 19 uit 34 naar behoren.  Klik hier voor de volledige eindstand, hier voor Djurre's persoonlijke resultaten en hier voor die van Joost.
World ruikt bloed (8 februari)
Opvallend; naarmate Wim's stelling dubieuzer wordt, neemt het aantal World-stemmers toe. Velen willen blijkbaar een steentje bijdragen aan de ondergang van de clubkampioen. Na het logische 22...Ta5 23.Le3 ligt er een pion voor het oprapen. Pakken we die mee of is er een betere? Stem!
Iedereen heeft er zin in (7 februari)
De tweede cyclus is begonnen, en wat opviel is dat er op alle borden werd gestreden tot het gaatje. De langste adem hadden twee Coppa-favorieten: Kachun en Oscar remiseerden na een lange strijd. In het beslissende snelschaakpotje had Kachun de beste kansen, tot hij zijn koning pardoes schaak zette. Twee zetten later besloot Oscar dit presentje toch maar aan te nemen. In de Champions League nam Dolf de koppositie over door Paul Batenburg in een scherpe Siciliaan te kloppen. Herbert bewijst dat ratings niet alles zeggen; de laagste ratinghouder van de CL staat derde na zijn winst op Peter. Arno ondervond dat de Minorgroep een stapje hoger is dan groep 2; tegen Paul Tromp kwam hij niet verder dan remise. De partij van de avond in groep 2 was voor Leo, die middels een schitterend dame-offer wraak nam op zijn nederlaag in de eerste cyclus tegen jeugdtalent Lucas.
Start 2e cyclus: Dolf en Joop? favoriet (5 februari)
Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Vrijdag begint de 2e cyclus, waar de meesten met een schone lei aan kunnen beginnen. Niet de Champions Leaguers, want die nemen hun 11 resultaten uit de eerste cyclus mee. Op rating is Dolf (2237) de grote favoriet voor het clubkampioenschap, al ligt hij momenteel een halfje achter op koploper Oscar (9½-11). Het gemiddelde van de 12 CL-deelnemers mag er met 2163 trouwens best zijn, welke interne competitie is zo sterk? Ook de Minorpromotiegroep is trouwens geen kattepis, met 1879 als gemiddelde. Grote favoriet is niemand minder dan Joop?, die als enige een rating heeft die met een 2 begint. In groep 2 (gemiddeld ook nog een behoorlijke 1705) zou een spelende Reinier met 2001 natuurlijk zwaar favoriet zijn. Gezien de ontwikkelingen van het afgelopen half jaar moet echter meer gekeken worden naar het trio Paul Dekker - Alek - Jaco, die elkaar qua theoretische kracht nauwelijks ontlopen. De groepsindelingen, lotingsnummers enzovoorts zijn te vinden via de link Interne competitie, de eerste cyclus is historie en staat dus vanaf nu in het Archief.
Eenvoudige zege in Gouda met 7 man (4 februari)
De assistent coach van Joop? bericht: 
Een klinkende overwinning tegen Messemaker 4 met 2½ - 5½ leverde het 4e team opnieuw 2 matchpunten op.
Een supersnelle veegpartij van Leo zorgde na een uurtje spelen voor een 1-1 stand want Jurriaan was helaas niet op komen dagen en 6 mogelijke invallers voor hem gaven geen thuis.
Paul Tromp wist al in een vroeg stadium voordeel te halen en de winst te pakken maar de bekende stuurlui hadden hem al enkele kansen zien missen.  Arnold speelt veel te snel en dat weet ie zelf al een tijdje, helaas brak hem dat op in wel een spannende partij. Omdat een plan voor Arnold ontbrak om het zijn tegenstander echt moelijk te maken, werd plotseling een ver opgerukt d-pionnetje hem fataal. (2-2)  Invaller Andy en Maarten speelden uitstekende partijen en wonnen verdiend terwijl Harrie de winnende zet met zijn potloodje noteerde, weer doorschrapte, nog eens nadacht en dan toch voor de remiseweg koos, weg hele punt!
Robbie van der Lee, ook een kwartier te laat vanwege het snookerspel op BBC, speelde een mooi paard-eindspel uit. Toen iedereen (alleen ik ?) dacht aan een blunder van Rob, toverde ie een briljant pionzetje te voorschijn en won afgetekend.  (2½ - 5½)
 
10 uit 5, wat een weelde enne Joop? werd er zelfs een beetje stil van.
Joop? 2000+! (3 februari)
De nieuwste ratinglijst kent slechts verandering voor enkele RSR-ers. Het Watertoren-toernooi van vorig jaar is (eindelijk) verwerkt, hetgeen Spaan brengt op 2152 (+ 25), Joop? op 2008 (+22), Jurriaan op 1719 (- 30) en Harry op 1629 (+ 19). Ook het Corus-toernooi van afgelopen maand is al verwerkt. De weekendvierkampen kostte Claudia 10 ratingpunten (nu 1705). In de tienkampen sprokkelde Djurre 30 punten bij elkaar (nu 2091), terwijl Bart Gijswijt (2123) en Wijnand (1671) respectievelijk 1 en 11 punten verloren. (info: Arrjan)
Wim heeft niet veel keus (2 februari)
Wim, nog altijd de trotse koploper van de , gaat in zijn titanenstrijd tegen World iets minder voortvarend. Al een tijdje speelt hij vrijwel steeds de min of meer gedwongen voortzetting, en deze keer is dat niet anders. Is er na 21...Ld6 22.a4 al een afmaker voorhanden? Stem!
Eerste dieper in de problemen: RSR1-DSC 4-6 (1 februari)
Het lijkt een net-niet seizoen te worden voor het eerste: behalve de overwinning tegen Oegstgeest werden alle wedstrijden met klein verschil verloren. De sterkte van het team, aan alle borden een ongeveer gelijke kracht, lijkt ook de zwakte te zijn. De hoge borden verliezen te vaak (nul punten op de eerste drie borden: Dolf, Wim en Rob), en de lage borden winnen te weinig: twee remises, Oscar en Bart, en twee nederlagen, Pieter en Kachun, op de laatste vier borden. Alleen de middelste borden viel niets te verwijten: Joost, Djurre en Peter wonnen. RSR heeft nog slechts twee matchpunten. Het enige positieve is het relatief grote aantal bordpunten, die in de strijd om degradatie nog beslissend kunnen worden.
Seizoen voor tweede voorbij: RSR2-Spaarne 2-6 (1 februari)
Het tweede speelde een dramatische wedstrijd tegen het Haarlemse Spaarne; volledig weggespeeld mocht RSR nog blij zijn met twee bordpunten. De laatste kans op promotie lijkt nu wel verkeken, de tot nu toe behaalde 6 punten moeten gelukkig wel voldoende zijn voor handhaving. De equipe van Arnold kan de resterende vier wedstrijden vrijblijvend uitspelen en zich nu al gaan richten op komend seizoen.