RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
Pieter en Arrian staan tweede (28 februari)
In de tweede ronde van het Hillegersberg Open Kampioenschap speelde Pieter remise tegen Pietrov en won Arrian van ene Steenbergen. Hierdoor staan ze gebroederlijk op de tweede plaats achter koploper Sturm (3 uit 3). Voorspelbaar: in de derde ronde mogen ze het tegen elkaar opnemen. Klik hier voor de uitslagen en stand van het H'berg OK.
RSR overspoelt toernooien (27 februari)
Het Vastned Rotterdam Open is begonnen en natuurlijk is RSR in ruime mate van de partij. Rob en Spaan zijn bij de eerste 10 geplaatst en wonnen dan ook hun eerste partij. Ook de beide Paulen wonnen, de oudste van de twee versloeg Andy in de eerste RSR-derby, waarvan er waarschijnlijk nog wel een paar zullen volgen. Leo verloor van "name-from-the-past" Rob Brunia, van wie hij na afloop nog een gratis lezing als toegift kreeg "drie redenen waarom remise aanbieden tegen mij onsportief is". Klinkt ook niet erg sportief tegenover iemand die net verloren heeft... Komend weekend wordt het RSR-gehalte nog hoger tijdens het Noteboom-toernooi, waar maar liefst acht RSR-leden aan deelnemen (zie agenda)! Vrijdagavond lekker rustig in het Nivon...
Degradatiezone nadert voor het eerste (23 februari)
In een rommelige wedstrijd heeft RSR vrij kansloos verloren van BSG: 6-4. Uiteindelijk wist alleen Bart te winnen. Reinier liet zijn team in de steek en heeft het laatste restje krediet verbruikt bij spelers en coach. De uit zijn middagdutje wakker gebelde Victor begon met drie kwartier achterstand op de klok en scoorde nog wel een verdienstelijke remise. Het was niet het enige onprofessionele incident van de middag. Coach John trakteerde voor de wedstrijd op gebak wegens de ongeslagen reeks van 36 wedstrijden (het lijkt inmiddels heel lang geleden), maar zo vlak voor een belangrijke wedstrijd staat natuurlijk niemands hoofd daarnaar. De (nieuwe borden) stonden weer eens afwijkend opgesteld en bleken veel te groot of de tafeltjes te klein. Door slap optreden van de wedstrijdleider begon de wedstrijd bijna een kwartier te laat. Dat Herbert op zet 38 in remisestelling volledig in dromenland door zijn vlag ging paste dan ook moeiteloos in deze verloren middag. Met wedstrijden tegen de toppers Sas van Gent en Eindhoven voor de boeg zal het waarschijnlijk aankomen op de laatste wedstrijd tegen Paul Keres, die door winst op het nu natuurlijk weer niet versterkte ZZICT ons tot op twee punten genaderd is. Het scoreverloop met tussen haakjes het bordnummer: Kachun 0-1 (4), Djurre ½-1½ (8), Oscar 1-2 (3), Herbert 1-3 (9), Rob 1-4 (1), Dolf 1½-4½ (2), Victor 2-5 (10), Spaan 2½-5½ (7), Wim 3-6 (5), Bart 4-6 (6).
Geen verrassingen in de interne (23 februari)
Veel afzeggingen in verband met bondswedstrijden; wie wel speelden lieten geen schokkende uitslagen noteren. In de MPG blunderde Pieter zich naar verlies tegen Rob in een toreneindspel met een pion meer. Edwin moest weer eens heel veel zetten doen in heel weinig seconden, maar het was uiteindelijk Arrian die door de vlag ging. Alle uitslagen van de zevende speelronde: CL: Bart-Dolf ½-½, Kachun-Oscar 1-0  MPG: Pieter-Rob 0-1, Spaan-Leo 1-0, John-Paul Dekker ½-½, Edwin-Arrian 1-0  Groep 2: Arnold-Hélène 1-0, Wouter-Ed 1-0, Hans-Leendert 1-0, Rob vd Lee-Leon 0-1.
Team twee zet zegereeks voort (23 februari)
Het verplichte nummer tegen het door RSR ontmantelde Capelle werd zonder kleerscheuren afgewerkt: 6½-1½. Niemand verloor, en dat de scherpte aanwezig is bewees bovenmeester Herman die ondanks de hoge uitslag bozo Joop! nog even onderwees over zijn gemiste (spectaculaire) winst. Meer hierover in de Schakelaar. Degraderen kan niet meer, en over promotie wordt in de laatste drie ronden beslist als we de nummers 3, 4 en 5 ontmoeten. 
Schakelaar: top-12 van Nederland (20 februari)
Een paar maanden geleden riep de KNSB  verenigingen op om hun clubblad op te sturen. In hun oneindige arrogantie zouden zij wel even bepalen wat het beste clubblad van Nederland is. "Die prijs pakken we even mee" dachten Leo en Herman samen met zo'n 50 andere redacties. Aan de niet bekend gemaakte criteria van de eerste schifting werd nog wel voldaan, wat een finaleplaats samen met 11 andere bladen opleverde. Daarna ging het fout. "Let op spelfouten" en "Teveel variatie geeft onrust", tsja mogen Joop! en Rianne dan niet meer publiceren of zo? Discriminatie! Maar ach, in één zucht genoemd worden met Sliedrecht en Spijkenisse is nooit het streven van onze enige echte Schakelaar geweest. Eén of ander vaag vlugschrift uit Delft zou het 'beste' zijn wat Nederland aan schaakclubbladen te bieden heeft. Wij laten ons hier niet door van de wijs brengen. Niets kan tippen aan de redactioneel van Keet, de tirades van Joop!, de kalligrafie van Paul Dekker enzovoorts enzovoorts! Wai sain de leukste! Kortom blijf kopij inleveren, volgende week vrijdag dodenlijn!
Djurre snelschaakt meesterlijk, Arrian minder (16 februari)
In Dordrecht werd zaterdag het jaarlijkse Open Nederlands Kampioenschap Snelschaken gehouden. 34 partijen maar liefst, en busladingen met grootmeesters deden mee want het prijzengeld was maar liefst 6500 euro. Djurre vertegenwoordigde RSR uitstekend; tegen vrijwel alleen maar zeer sterke tegenstanders scoorde hij 19-34. Hiermee haalde hij een TPR van maar liefst 2369! Zo speelde hij o.a. remise tegen GM Ulf Andersson en won hij met 2-0 van Tim Krabbé. Klik hier voor een overzicht van zijn resultaten. Arrian scoorde beduidend onder zijn rating; tegen ongeveer 1700 haalde hij 13½-34, wat neerkwam op een TPR van 1556. Klik hier voor zijn resultaten. Winnaars van het grote geld werden Sokolov, Timman en Seirawan met 25-34. Klik hier voor de complete eindstand.
Clubkampioen en voorganger ontmoeten elkaar in kwartfinales (15 februari)
Vrijdag werden de laatste twee partijen uit de tweede ronde van de Coppa de Torre afgewerkt. Geen verrassingen dit keer; Wim versloeg Paul Dekker en Djurre won van Andy. Geestelijk Coppa-vader Leo verrichtte na afloop samen met zijn lieftallige assistent Joop! de loting voor de kwartfinales. Als absolute topper rolde de ontmoeting tussen de regerend clubkampioen en diens voorganger uit de koker: Wim-Bart. De overige drie kwartfinales zijn Spaan-Maarten, Jaco-Kachun en Pieter-Djurre. Om de kleur wordt voor aanvang van de partijen geloot. De kwartfinales zijn gepland op vrijdag 21 maart.
Ouderwets vechtschaak-avondje (15 februari)
Eindelijk weer eens geen bondswedstrijden afgelopen vrijdag, dus iedereen ging er weer eens volop tegenaan in de interne. Bijna iedereen, want de topfavorieten in de mineurgroep Plas en Spaan hielden het na 10 zetten al voor gezien zodat de klassieker binnen een uurtje geklaard was. In de CL wisselde Dolf weer eens stuivertje met Djurre door Philip te verslaan. De langste partij van de avond was de topper in groep 2 tussen Jaco en Arnold. Eerstgenoemde ging langs de rand van de afgrond maar kon nog net op tijd afwikkelen naar een gewonnen lopereindspel. De partij van de avond kwam echter op naam van Jurriaan, die op briljante wijze Keet van Schakelaar-materiaal voorzag. Alle uitslagen van de zesde speelronde: CL: Philip-Dolf 0-1, Peter-Reinier 1-0  MPG: Plas-Spaan ½-½, Herbert-John 1-0, Aernout-Pim 1-0, Jurriaan-Herman 1-0  Groep 2: Jaco-Arnold 1-0, Wijnand-Philippe 1-0, Rob vd Lee-Yuri 1-0, Paul Tromp-Hans 1-0, Joop!-Ed 1-0, Leendert-Harry 0-1, Hélène-Wouter ½-½.
Vrijdag loting kwartfinales Coppa (11 februari)
De partijen Paul Dekker-Wim en Djurre-Andy moeten nog gespeeld worden, maar toch is vrijdag al de loting voor de kwartfinales van de Coppa de Torre. Behalve de winnaars van de genoemde twee duels hebben Bart, Spaan, Kachun, Jaco, Pieter en Maarten zich geplaatst. Wie weet volgt er wel net zo'n sensatie als in de tweede ronde, toen topdog Reinier klop kreeg van underdog Jaco, zie het diagram rechts.
Kachun verliest play-off (9 februari)
Er moest een driekamp gespeeld worden om te bepalen wie SGS-jeugdkampioen zou worden. Kachun was zwaar favoriet tegen zijn eigen vriendin Claudia en, zoals hij zelf zegt, een 1700-speler. Het resultaat tegen zijn vriendin was voorspelbaar, maar in de allesbeslissende partij ging het mis. Een verslag kon er wegens een zware depressie niet meer af, dromen van het NK hoeft niet meer en samen met Djurre kan hij zich weer volledig richten op de Champions League en de KNSB-competitie, waar misplaatste onderschatting van "1700-spelers" niet op de loer ligt.
Djurre toch nog tweede (9 februari)
Meer zat er niet in na Djurre's 2½ uit 4 met nog twee ronden te gaan: na twee overwinningen op de slotdag eindigde hij op de meest frustrerende plaats, achter de ongenaakbare Rick Lahaye (6 uit 6). Klik hier voor de complete eindstand van de PJK A-groep.
Team drie wint zinderende topper (8 februari)
Het was erop of eronder in de vijfde ronde in 2C, want RSR 3 en Dordrecht 3 die beiden viermaal hadden gewonnen, ontmoetten elkaar in het Nivon. Het leek een simpele overwinning te worden voor de thuisploeg, maar na de vlotte 4-1 voorsprong haperde de machine. Rob v.d.Lee verloor een kansrijke stelling en Edwin, die aan bord 1 John verving, ging in zijn gebruikelijke tijdnood onderuit. Paul Tromp verloor een moeilijk staand lopereindspel in de uitvluggerfase en dat bracht de stand op 4-3. Arrian stond een pion achter maar doordat zijn tegenstander eeuwig schaak moest verhinderen ging deze pluspion weer verloren, waarna Arrian netjes d.m.v. zetherhaling remise afdwong. Een zeer belangrijke overwinning dus maar nog niet beslissend, want in de laatste twee ronden moet RSR het opnemen tegen de nummers 3 en 4. De individuele uitslagen op bordvolgorde: Edwin 0, Aernout 1, Arrian ½, Paul Dekker 1, Paul Tromp 0, Jurriaan 1, Rob v.d.Lee 0, Arnold 1.
Kampioen loopt tegen eerste nul op (8 februari)
Het leek wel of de meesten wisten dat we weer verbannen waren naar de tweede verdieping, zo weinig partijen stonden er op het programma. Oscar scoorde zijn eerste overwinning, en meteen maar tegen regerend kampioen Wim voor wie dit zijn eerste nul betekende. In groep 2 werd de topper Leon-Philippe gewonnen door de witspeler. Alle uitslagen van de vijfde speelronde: CL: Oscar-Wim 1-0, Bart-Philip ½-½  MPG: Rob-Pim 1-0, Herman-Leo 1-0  Groep 2: Leon-Philippe 1-0, Johan-Hans 0-1, Winood-Maarten 1-0, Wouter-Wijnand 1-0, Rianne-Hélène 0-1, Ed-Harry ½-½, Mary-Leendert 0-1.
Team 4 zet stijgende lijn voort (6 februari)

De bord 4-speler doet verslag: "Het vierde team heeft de stijgende lijn weer voortgezet, de vierde wedstrijd werd gewonnen en wel van het altijd gevreesde Shah Mata. De wedstrijd begon goed, onze nieuwe aankoop Philippe Blankert aan bord 1 kwam erg goed uit de start blokken, dit gold ook voor Andy (bord 2), Maarten (bord 3) en Wouter (bord 6). En inderdaad anderhalf uur later stonden we dan ook op een vette 0-4 voorsprong, de heren Maarten (tegenstander speelde voor Sinterklaas), Kenneth (dankzij een paar schaakengeltjes), Andy (eindspel) en Wouter (killers aanval) wonnen. Maar zoals altijd met team 4, als je denkt dat zit wel goed…………zucht. De wedstrijd werd dus nog onnodig spannend doordat Phillippe zijn stelling van zeer goed tot uiteindelijk zeer slecht wist om te toveren, Leo (verbannen naar bord 4 wegens zeer slechte resultaten) zat nog steeds te worstelen met zijn vormcrisis ondanks de 3 pionnen voorsprong, Hélène (bord 6) lastige stelling met een pion minder en Jouke (bord 7) gaf helaas in de tijdnood fase een stuk weg en de partij 1- 4. Voor teamlijder Arnold waren dan ook de rondjes ijsberen aangebroken, gelukkig kon hij hoofdschuddend zijn zorgen delen met team 4 supporter Spaan. Uiteindelijk kon Leo met nog steeds 3 pionnen voorsprong door zetten herhaling remise claimen, door deze lage en laffe daad werd het 1 ½ - 4 ½. Hélène hield uiteindelijk ook remise en Philippe verloor zijn partij ondanks zijn vechtlust  3-5. Onze volgende tegenstander wordt mede koploper Waddinxveen  (de sterkste uit de poule), dit zal dan ook een hele zware dobber worden."

Vrijdag topper in 2C (5 februari)
Aanstaande vrijdag, een week eerder dan gepland, wordt in het Nivon de topper in klasse 2C gespeeld. Het derde van RSR neemt het op tegen het derde van Dordrecht, met als inzet de koppositie in de poule. Beide teams hebben tot nu toe alle wedstrijden gewonnen! (later meer)
Pieter is de baas in Hillegersberg (4 februari)
Vorig jaar won Pieter het Open Hillegersbergs Kampioenschap, dit jaar is hij op weg naar prolongatie van zijn titel. Twee uit twee heeft hij inmiddels, nog vijf te gaan. Arrian staat gedeeld vierde met slechts een half verliespunt.
28 februari dodenlijn Schakelaar (3 februari)
Beste mensen, het is weer eens zo ver............................ De redactie heeft er ook dit jaar weer zin an en staat dan ook te popelen om een schakelaar  in elkaar te flansen. Wat voor stukjes hoopt de redactie o.a te krijgen? Hete Spaanse avonturen van het trio Wim, Rob en Leo, schaakklonen, Dolf dolt, Wijk aan Zee van het duo Bart Bos en Wijnand Dobt,  veel bloot van Winood, vaderlijke schaak zorgen van Pim, fenomeen Sjonnie, rechtszaken, comeback Berg, snelschaak kraker Djurre, team en groep lijders, Arnold zegt, debuut Andy! , vote for Oscar, successen van team 1 t/m 4, jeugdkampioenen Djurre, Kachun en nog veeeeeeeeeeeeeeeeeeel meer!! de dodenlijn is op 28 februari  dus spoed Uw alle !!! GaGroeten de redactie, Leo en Herman
Team 1 kansloos tegen versterkt ZZICT (2 februari)
Het tweede van ZZICT Breda, dat zijn thuiswedstrijden afwerkt in een gezellig café in het naburige gehucht Dorst, stond nog op 0 punten en degradatie dreigde dus. Een gesponsorde ploeg haalt dan gewoon even wat versterking, zo gaat dat in de 1e klasse. RSR werd hiervan de dupe want zij traden aan in de tot nu toe sterkste opstelling. Geen 1400-invallers of een leeg bord, maar een IM zat plotsklaps aan bord 3. Plas hield de Belgische topspeler Dutreeuw simpel op remise, maar hun overige borden profiteerden van de hierdoor ontstane bordverschuivingen. Tegenover remises van Plas (tegen IM) en Dolf (FM) en vrij kansloze nederlagen van achtereenvolgens Djurre, Bart, Oscar (FM), Wim (IM) en Spaan stond slechts een mooie overwinning van Kachun, en toen stond het ineens 2-6. De staartborden Herbert en Reinier hadden duidelijk meer kaas gegeten van het eindspel dan hun tegenstanders zodat de eindstand nog draaglijk werd wat betreft bordpunten: 4-6. Hierdoor is RSR twee plaatsen gedaald en staat nu 6e, met 3 matchpunten voorsprong op de degradatiezone.
Djurre lost Dolf weer af (2 februari)
D&D lossen elkaar af als koploper van de CL; vorige week nam Dolf de leiding over van Djurre, afgelopen vrijdag was het omgekeerd. Djurre versloeg Oscar, die nog geen partij voor de CL wist te winnen. In de MPG won Spaan weer en miste Paul Dekker stukwinst in 2 tegen Plas, waardoor laatstgenoemde en niet Paul op 2 uit 2 kwam. In groep 2 is naast Jaco nu ook Arnold flitsend gestart met 2 uit 2. Alle uitslagen van de vierde speelronde: CL: Reinier-Bart 0-1, Oscar-Djurre 0-1  MPG: John-Edwin 0-1, Paul Dekker-Rob 0-1, Leo-Jurriaan 0-1, Spaan-Pieter 1-0  Groep 2: Wouter-Harry ½-½, Yuri-Johan 1-0, Mary-Hélène 0-1, Arnold-Rob vd Lee 1-0, Leendert-Wijnand 0-1, Philippe-Ed 1-0. Voor de Coppa de Torre won Maarten van Leon.
Het tweede gaat weer voor de titel (2 februari)
Omdat er maar liefst vijf teams degraderen uit de uit 11 teams bestaande promotieklasse, was het lang onduidelijk of er naar beneden of naar boven gekeken moest worden. De thuiswedstrijd tegen Overschie 2 gaf het antwoord: na de knappe 5½-2½ overwinning wordt alleen nog maar naar boven gekeken. Omdat Shah Mata verloor van H'berg en de andere wedstrijden allen in een gelijkspel eindigden, staat RSR nu aan kop, met twee bordpunten voorsprong op Groenoord. De onderlinge confrontatie volgt op 7 maart in het Nivon. De individuele uitslagen op bordvolgorde: Peter 1, Philip 1, Joop! 1, Victor ½, Jaco 0, Herman 1, Winood ½, Pim ½.
Nieuwsarchief: mei 2002 juni 2002 juli 2002 augustus 2002 september 2002 oktober 2002 november 2002 december 2002 januari 2003