RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

Met een goed gevoel de rustdag in (29 januari)
Met de rustdag op komst kunnen (bijna) alle RSR-gladiatoren met een goed gevoel terugkijken op een mooie 6e ronde. Alleen Daniëlle verloor onder toeziend oog van supporters Wim, Keet en de "meegereisde" Arnold haar partij. Over het algemeen verloopt het toernooi voor de RSR'ers redelijk tot goed. Iedereen staat op 50% of meer. Paul T en Wijnand hebben zelfs na 6 rondes nog niet verloren. Paul T heeft de beste papieren om zijn groep te winnen. Hij staat een half punt achter op de koploper in groep 3C en speelt in de 7e ronde nog tegen hem. Oscar gaat met +1 de rustdag in. De groep staat nog vrij dicht bij elkaar en ook Ozza heeft nog kans om er met de volle 50eu en een promotieplek naar groep 1 voor volgend jaar. Ikzelf speel een wisselend toernooi. Heb nog geen partij echt kunnen beslissen. 2 maal werd mij een stuk cadeau gedaan, verder 2 goede vechtremises en 2 nederlagen brengen mij op 50%. Winnen wordt moelijk maar een goede score is nog steeds mogelijk. Wijnand staat ook op een 2e plek in zijn groep, maar met 3 andere deelt hij de 2e plek. Veel kapers op de kust dus. Daniëlle als laatst speel een goed toernooi staat wel een vol punt achter op de koploper, maar met nog 3 rondes te gaan is ook nog daar alles mogelijk. Verder kenmerk van het corustoernooi is de onlosmakende erwtensoep (die zelfs met een echte lepel gegeten kan worden!), de commentaartent en natuurlijk de vele vele vele schakers. Shirov gaat het niet redden in de GM A-groep. Kramnik heeft nu de beste papieren om de hoofdprijs van 10.000 euro op te halen. Carlsen en Shirov volgen op een halfje. Supporters waren er ook al. We hebben gezien: Jeroen L, Dik, Wim, Arnold, Keet, Peter,Djurre, Elvis en Bobby F. Verder wordt er in huis veel aandacht besteed aan de c3 Siciliaan, de Caro-Kann, Giraf(snel)schaak maar ook vooral aan het eten. Diverse culinaire hoogtepunten hebben de revu al gepasseerd zoals; Oscar zijn geperfectioneerde Rivierkreeftjesspaghetti, Paul zijn Spinazieprutje (smaakt lekkerder dan het klinkt) en Maarten zijn Tomaten/Mozzarella en Biefstukken brachten elke avond weer de nodige energie. Leuk om ook even te vermelden zijn monsterscores van mij bij Catan (3 uit 3) en Bart Gijswijt, die in groep 1A met maar liefst 5,5 uit 6 aan de leiding gaat. Ook hebben we een aantal mensen nog niet gezien en supporters kunnen we altijd nog gebruiken! Dus komt allen vrijdag, zaterdag of zondag kijken naar de GM'ers en de RSR'ers voor dat extra duwtje in de rug. Zaterdag is de kraker Anand - Kramnik. Zondag de klassieker Feyenoord - 020. Maar goed dat het niet op 1 dag is denk ik dan maar, anders werd het nog lastig kiezen. Karakteristieken. Stadion: De Moriaan. Toeschouwers: 6517. Bijzonderheden: Wijnand die ging werken op de rustdag. De telefoon van Martin Noordijk die afging in de speelzaal (met 10 euro boete tot gevolg). Blessures: De auto van Paul T die een gebroken knipperlicht overhield aan een pirouette. Kaarten: Geen. (Maarten)

Beslissingen gaan vallen bij Interne (28 januari)
Morgen worden er weer belangrijke wedstrijden gespeeld voor de interne. Wie plaatst zich voor de finale CL, wie komt toch in groep 2 terecht en wie gaat voor een Minor plaats? In groep 3 is het altijd spannend tot het laatste moment. Morgen de laatste mogelijkheid om de score nog te verbeteren ! Floris en John Spierings zijn al zeker van promotie (mooie prestatie mannen), maar de 2 andere plekken zijn nog open. Belangrijk is dat hier de Weerstandspunten van groot belang zijn. Arend en Wouter moeten echt in de wachtkamer morgen, dat is wel duidelijk. Ed van Doorn heeft de beste papieren, maar ook Paul Dekker is nog kanshebber. We zullen het gaan zien vrijdag. Iedereen succes gewenst. Volgende week zal er een nieuwe indeling komen van alle groepen. Wie de groepsleiders worden hoop ik zo snel mogelijk te berichten. Coppa ! Spelers die nog Coppa moeten spelen, verzoek ik contact met elkaar op te nemen om een afspraak te maken voor een speeldatum, graag zo spoedig mogelijk. (Wim)

Benefietsimultaan Hennie Maliangkay (28 januari)
Zondag 14 februari zal een simultaan plaatsvinden om geld in te zamelen voor de Rotterdamse kunstenaar Hennie Maliangkay die al jaren lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De simultaan zal verzorgd worden door Jan Timman en vindt plaats in het Centrum voor Beeldende Kunst in Rotterdam. Maliangkay (1944) is beeldend kunstenaar; hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, en aan de Vrije Academie in Den Haag. Incidenteel werkte hij voor de televisie; zo was hij redacteur voor de VARA. Maliangkay was jarenlang actief als schaakverslaggever voor het Vrije Volk en de VPRO-radio. Hij organiseerde ooit samen met Jan Timman een grote schaaktentoonstelling. Zonder actieve clubschaker te zijn is schaken een van zijn passies. Zijn hoogtepunt als schaker beleefde hij in 1988 door toenmalig wereldkampioen Garry Kasparov in een simultaan te verslaan. Maliangkay is een bereisd persoon. Hij was enthousiast zeiler en is in vele hoeken van de wereld geweest. Gezien zijn situatie is een reis alleen mogelijk onder medische begeleiding. Het benefiet is mede bedoeld om Hennie een mooie vakantie te laten beleven. Het Centrum Beeldende Kunst zet zich in voor het Rotterdamse kunstklimaat en bemiddelt tussen kunstenaars en publiek. De simultaan begint om 14:00 uur, een unieke kans om tegen ’s lands grootste schaker de degens te kruisen in een bijzondere culturele omgeving. Onder deelnemers en bezoekers wordt een loterij gehouden waarmee zeefdrukken van de bekende Rotterdamse kunstenaars Cor Kraat en Anton Vrede gewonnen kunnen worden. De winnaars krijgen een gesigneerd schaakboek van Jan Timman. De maximale capaciteit is 40 man dus wees er snel bij. Zondag 14 Februari, aanvang 14:00 uur. Zaal open om 13:00 uur. Cultureel Centrum voor Beeldende Kunsten, Nieuwe Binnenweg 75 Bijdrage: 25 Euro Inschrijving: Gertmarkus@gmail.com 010-2020870 Gelieve de bijdrage te storten op 57.67.44.182 ten name van schaakvereniging SO Rotterdam. Er is ook ruimte voor vrijwillige giften.

Corus Day Nine (27 januari)
Dinsdag, dat is een lekker rustig dagje voor wat fotokiekjes, dacht uw verslaggever. Maar dat viel behoorlijk tegen. Het was zo druk dat zelfs parkeren al een probleem was. Rustig de fotocamera richten op een in zijn neus peuterende Ivanchuk was er al helemaal niet meer bij. Het leek zelfs wel of de plaatselijke gepensioneerden vandaag in de minderheid waren. Ongetwijfeld het Bianca Muhren-effect. In de Kindergarden zag het samendrommende publiek het Amerikaantje Robson opzichtig in de fout gaan: een kinderlijk eenvoudig mat in één. Magnus probeerde tegen Kramnik vergeefs zich te herinneren wat Garry ook alweer gezegd had. Giri vond vandaag zijn meester(es). En tussen de aandachtige kijkers ook een opvallende: secondant Sipke Ernst wees trots op de monitor waar de stelling van Jan Smeets steeds rooskleuriger werd. Hij won vandaag, net als King Loek en L’Ami. En net als Daniëlle trouwens. Want dat willen jullie natuurlijk allemaal weten. Daniëlle heeft na vijf rondes een ware reputatie opgebouwd in Wijk aan Zee door de furieuze wijze waarop ze tegenstanders naar de strot vliegt. Na de partij ging ze, zoals een dame betaamt, nog even snel shoppen. Maar bij terugkomst in de speelzaal bleek haar plastic tasje geen koopjestrui te bevatten, maar een openingsboek, alvast aangeschaft om de tegenstander van vrijdag te pletten. De invloed van trainer Dolf is duidelijk merkbaar. In de volgende cyclus oppassen geblazen, mannen, voor deze tover tante. Ja, en dan de mannen. Dat viel een beetje tegen vandaag. Ozzie is nog steeds niet los: remise. Stuntrijder Paul T. liet de tegenstander ontsnappen: remise. Een vermoeide Maarten de hele partij met de rug tegen de muur: toch knap remise. Dob mag na 33 (!) deelnames zijn kunsten vertonen vanaf het balkon, maar blijft zichzelf maar al te graag een underdog-positie toedichten (om in de laatste ronde naar een podiumplek te sluipen): ook remise dus. En bedankt voor de gezellige avond in café De Zon, Wijnand! (Ik).

Wakker RSR in slaperig Marienbad (26 januari)
U kunt opgelucht ademhalen; de zes van Tsjechië zijn weer veilig thuis en hebben de barre kou meegenomen. Uw verslaggever was zeer tevreden met zijn 6 uit 9 eindscore, opgebouwd uit een perfecte 4 uit 4 tegen titellozen en 2 uit 5 tegen 3 IMs en 2 FMs. Wel werd hij op de valreep gepasseerd door de strebers Spaan en Ries (6½-9). Spaan stond in de beslissende laatste ronde na 10 zetten totaal verloren tegen een IM die ook Plas al had geprakt. Hij wist echter met zijn paard en mooie pionnenstructuur een vesting te bouwen tegen wits toren en minpion, remise dus. Richard zat na ronde 8 stuk omdat hij tegen het meisje dat Spaan had verschalkt, grootmeesterlijk dacht af te wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel dat potremise bleek te zijn, dus daar ging weer een fagget draw. Peptalks van de ervaren RSR-rotten en een goede mix van Tsjechisch en Iers bier zetten hem net op tijd, maar zonder ontbijt op het goede spoor voor een topprestatie in de slotronde. Onder deze topdogs gaapte een puntenkloofje met de zwoegers, die echter ook tevreden terugkijken. Keet, door alle sneeuwwandelingen minus 1 teen, scoorde toch moeiteloos 50%, inclusief een ouderwets vernietigende Caro. Lee liet door vrouwelijk 80+ schoon zijn hoofd op hol brengen, maar bleef op het bord koel en sprokkelde zich naar 4-9. Leo was met 3½ de minste maar in ronde 8 was hij de zoveelste kleuter zo zat dat hij de mooiste combinatie ooit in een C-groep vertoond op de mat legde. Ware het Shirov, de partij zou de hele wereld over zijn gegaan. Ontelbare stukoffers resulteerden in een mat midden op het bord. Het fragment van de week zou geen recht doen aan deze Onsterfelijke, U zult moeten wachten op de Schakelaar. Helaas werden de acht geldprijzen verdeeld op WP zodat RSR in dat opzicht met lege handen bleef. Wel konden de topdogs ieder een schaakboek in ontvangst nemen. Terwijl Marienbad zijn winterslaap vervolgde vierde RSR de successen uitbundig in Praag, om 2 dagen later met frisse tegenzin en met een uurtje vertraging weer te arriveren in RSR-city. Klik hier voor de volledige eindstand. (Plas)

Hitte, sneeuw en verrassend weinig erwtensoep (een korte impressie) (26 januari)
Vanuit het koude Wijk aan Zee onving de redactie het ultrakorte verslag van Paul Tromp. De reden: "we zitten zo hard te chillen dat we niets mee maken". Wel is beloofd dat dit deel 1 is van een serie van 3!. Hierbij dus het verslag: "Vijf keer RSR in Wijk aan Zee is een na-oorlogs record. Drie van de vijf vertrokken met heel veel bagage in heel weinig auto naar Egmond, waar een vakantiehuisje als uitvalsbasis dient. Het huisje is van alle gemakken voorzien, inclusief internet. Er wordt uitgebreid gechilled, gekookt, gesnelschaakt en gecatand. Vakantiegevoel volop aanwezig. Wijnand en Daniëlle verblijven in of om Wijk aan Zee, maar daar vertellen ze zelf maar over. Er wordt ook nog wat geschaakt, maar daarover later meer."

Tienmaal intern (24 januari)
Doordat een deel van onze clubleden in Tsjechië zit en een ander deel in Wijk aan Zee was het behoorlijk stil op de club afgelopen vrijdag. Naast de externe wedstrijd van het succesvolle zesde werden er slechts 10 interne partijen gespeeld. Het was er niet minder spannend om, omdat in veel groepen de ontknoping
van de eerste cyclus nabij is. In groep 3 bevestigde John Spierings zijn hoge positie door van Leon te winnen; Arrian pakte een puntje tegen Arnold en blijft theoretisch in de race voor een plek in groep 2. Ed heeft nog wel een volle punt nodig om te promoveren, maar vanwege een oneven aantal spelers had hij helaas geen partij: volgende week de laatste kans! In groep 2 was de partij Mark-Jeroen Hollebrands hét promotieduel. In een Draak zag in Jeroen een paard naar de onderste rij terugspelen en bedacht dat het voor hem wel over zou zijn; dit bleek inderdaad te kloppen. Voor Jeroen rest er nog een kleine kans op promotie... Wil stelde zijn promotie ook zeker door van Jeroen Landman te winnen. In CL-b won Dolf met overmacht van Leo en kreeg Stefan, na verloren te hebben gestaan, de partij cadeau van de lang doorspelende Tim. Waarschijnlijk kan Tim niet meer degraderen, maar je weet het niet. Winood kan hem in theorie nog inhalen. Vrijdag wist Winood Wim op remise te houden. Wim gaf sportief toe dat zijn tegenstander sterk gespeeld had. Dan groep A van de Champions League: Harmen leek weinig moeite met Edwin te hebben (te zien aan zijn vrolijke gezicht gedurende de hele avond, wat er op het bord gebeurde heb ik niet gezien) en Paul Batenburg hield Joost van Rosmalen op remise. Michaels laatste kans op plaatsing in de Minorpromotie was een punt tegen mij te scoren. Als verrassing had ik de Aljechin uit de kast gehaald. Met een oprukkende f-pion en een witte koning in het midden had er voor mij meer moeten inzitten. Helaas liet ik alle aanvalskansen aan mij voorbijgaan en in het inmiddels gelijkstaande eindspel volgde Michaels mat in 1! Alleen een wonder kan mij nog redden van groep 2.

HSL-team dendert door. Waar is Leo? (23 januari)
Vrijdagavond trof het RSR-viertal de schakers van 3-Torens. Op papier een niet zo moeilijke tegenstander, maar je moet het toch maar even doen. De aanloop op deze match was nogal chaotisch. De man die normaal gesproken de grote lijnen uitzet, Don Leo, bleek afgereisd naar het verre Tsjechië. Het zenuwachtige HSL-team kreeg in plaats daarvan nu te maken met zijn arrogante assistent (degene die zijn stukjes op internet simpelweg ondertekent met ‘ik’). De veeleisende assistent was niet te spreken over de voorbereiding van de topscorer van het team (SMS-jes naar schaakscharrels) en die belandde dus prompt op de reservebank. Maar gelukkig voor hem kreeg een ander teamlid last van plankenkoorts waardoor hij alsnog mocht invallen. En toen dan eindelijk om stipt 20:00 uur de klokken werden ingedrukt was alle hectiek vooraf meteen weer vergeten. En schaken kunnen ze, dit artistieke gezelschap. Mischa aan bord drie deed de naam van het team weer alle eer aan en was binnen het uur al klaar: met zwart mat in 25 zetten. Vol bravour vertelde hij omstanders dat hij alles berekend had. De tweede die toesloeg was Adriaan aan bord 4. Het was een genot om te zien hoe hij zijn tegenstander in een Evans-gambiet volledig klem zette. Adriaan is de eindspelkenner van het team, maar liet nu ook een sterk staaltje openingsbehandeling zien. Aan bord 2 gooide Robin met een prachtige pionzet de stelling open, wat hem even later stukwinst opleverde. De tegenstander begon aan een wanhoopsoffensief, maar de tijd dat Robin zich daardoor van de wijs laat brengen ligt ver achter ons. Eerste bordspeler Hans weigerde pertinent om de partij snel naar zich toe trekken en koos ervoor om de tegenstander uiterst langzaam te slopen. Dus alweer 2 matchpunten en bovendien met het maximale aantal bordpunten. Het HSL-team dendert maar door! Nog 2 haltes voor een glorieuze aankomst op de Coolsingel.

RSR in Mariënbad (20 januari)
De zeer voorspoedige heenreis bracht ons ondanks een overstap van -1 minuut in een uurtje of elf in Mariënbad. Bosrijke omgeving, sprookjesachtige wandelingen, 20cm sneeuw, maar we komen natuurlijk wel om oostblok-schakers te slopen. Nou dat gaat voorlopig heel aardig. RSR tegen de rest van de wereld (Grieken, Tsjechen, Duitsers, Oostenrijkers, enz) is achtereenvolgens 4-2, 4-2, 3-3, 4.5-1.5, 2.5-3.5. Lee heeft en passant een nieuwe liefde uit Rusland opgedaan (+ open TBC), Leo wilde liever niet tegen kleuters dus kreeg achtereenvolgens een 9, 8 en 7-jarige tegenover zich. Toen hij laatstgenoemd meisje aan het huilen kreeg vond hij het niet zo erg meer. Keet gaat verrassend sterk, Spaan en Plas zwoegen zich ouderwets naar (sub)top en Richard blinkt voorlopig uit in wat zijn broer fagget draws noemt. Blijf de uitslagen en standen volgen die op de toernooisite gepubliceerd worden! (Plas)

Zwijnenstal !?! (16 januari)
Afgelopen zaterdag 9 januari was het voor de eerste RSR-ers die binnenkwamen voor de KNSB-wedstrijden even schrikken geblazen. De Grote Zaal bleek meer weg te hebben van een zwijnenstal dan van een lokaal waar vier teams tegen elkaar konden schaken. Een deel van het materiaal bleek zoek (na enig zoekwerk bevond het zich in de kleine zaal waar team 5 had gezeten), en wat er stond was een grote bende. Kunnen we er nu niet met zijn allen voor zorgen dat het materiaal na de vrijdagavond enigszins netjes klaarstaat wanneer er KNSB wordt gespeeld op zaterdag? Zoveel moeite kost dat toch niet? Ook de grijze bakken met het materiaal zijn één grote puinhoop. Alsof ons materiaal niks kost ... Met andere woorden, de leden worden opgeroepen beter met het schaakmateriaal om te gaan, de grijze bakken netjes te houden en na afloop van een clubavond die voorafgaat aan een KNSB-zaterdag, de borden netjes achter te laten!

Team 2 pakt de eerste winst (16 januari)
Team 2 moest zaterdag 9 januari 2010 aantreden tegen DSC Delft 3. Helaas kon dat niet onder de bezielende leiding van de zieke Arnold. Hierdoor trad arbiter Arrian tevens op als interim-teamleider. Na twee gelijke spelen en twee nederlagen moest het team nu eens eindelijk proberen te winnen in dit vierpuntenduel. De start was echter niet hoopgevend. Michael, dit keer op het hoge bord 3 spelend, stond al snel verloren na een verkeerde afruil, nota bene tegen de enige invaller van de tegenstanders. Ook Tim (bord 1) had uitermate veel moeite om met zwart de opening te overleven; hij stond helemaal aangekrant. Leo Kranenburg (bord 7) moest tevens alle zeilen bijzetten om niet overlopen te worden op de koningsvleugel. Het enige lichtpuntje zo vroeg in de wedstrijd was Paul Tromp (bord 8), die al snel in opening twee pionnen buitmaakte. De eerste uitslag kwam helaas van Michael; zijn tegenstander speelde het bijzonder sterk uit met in de slotstelling meerdere matten-in-1 (0-1). Snel hierna bood de tegenstander van Peter (bord 4) - met het oog op de stand van de wedstrijd - remise aan. Peter vond zichzelf een tikkeltje minder staan en zag geen aanknopingspunten om verder te komen; na veel wikken en wegen werd de remise aanvaard (½-1½). Paul Batenburg (bord 5) werd vervolgens ook verblijd met een remise-aanbod. Ook hier vond de RSR-er zichzelf iets minder staan en zag hij alleen goede plannen voor de tegenstander. De remise werd na enige overpeinzing geaccepteerd (1-2). Het was Arno (bord 6) die de stand weer gelijk wist te trekken. Een klassiek loperoffer op h6 leidde al snel tot capitulatie van de tegenstander (2-2). Vervolgens keerde het tij in de wedstrijd. Tim was onder de druk vandaan gekomen, had een pionnetje meegesnoept, dat vervolgens een kwaliteit voorsprong werd. Nadat de tegenstander onder tijdsdruk nog meer weggaf, was het 3-2 voor team 2. Het volgende punt voor team 2 werd gescoord door Leo. Zijn offerende tegenstander - oud-voorzitter van de RSB Willem-Jan van den Broek - wist de aanval niet gaande te houden - mede dankzij knap verdedigen van Leo - en toen Leo zijn c-pion aan de overkant kreeg was het gedaan (4-2). Paul Tromp speelde zijn partij zeer secuur uit - zijn tegenstander weigerde op te geven, zelfs nadat Paul een derde pionnetje voorsprong nam - maar het punt kwam nimmer in gevaar (5-3). Als laatste was Philip (bord 2) nog bezig. Voor de eerste tijdscontrole had hij een zeer goede stelling opgebouwd - en ergens liet hij de winst liggen - maar het resulterende eindspel was uiteindelijk potremise. Hiermee werd de eindstand 5½-2½ voor team 2. Eindelijk vielen de kwartjes een keer voor het merendeel de goede kant op. (Arrian)

Maarten geboren! (14 januari)
Dat de webredactie niet overal bovenop kan zitten bewijst wel het volgende bericht van ruim een week geleden: "Op 5 januari is Maarten Willem Pieter Koster geboren. Hij woog ruim 9 pond en met een lengte van 56 cm is hij geen kleintje. Het gaat allemaal goed en we zijn erg blij met hem. Groetjes van Wim, Christine en Steven." En natuurlijk de felicitaties namens de webredactie!!!

Team 1 pakt punt op valreep: 5-5 (12 januari)
Zaterdag 9 Januari, buiten -10, binnen +25 graden, maar dat was niet te danken aan de strijdlust die op de borden getoond werd. De eerste 5 uitslagen die genoteerd konden worden waren alle remises. De eerste die te noteren viel was die van Ozza, die op zet 12 een ‘nieuwtje’ voor zijn kiezen kreeg en er zo van schrok dat hij alles afruilde zodat hij op zet 18 genadig remise kon aannemen. Op straat wordt dit een ‘fagget draw’ genoemd. Vervolgens ging het snel, Herbert bood na 30 zetten niks doen en afruilen remise aan, Jimmy dacht geen seconde na en antwoorden bevestigend. Hij had uiteraard ook geen zin meer om dan maar 1 seconde naar deze stelling te kijken. Vervolgend hield Dolf het ook voor gezien, na 12 zetten(!?). Ben je wel goed bij je hoofd. Je speelt op 10, prakken die gast. Kijk, als je nou heel die stelling uitmelkt en je eindigt met twee koningen op het bord, en je probeert nog mat te zetten wat dan uiteindelijk niet lukt, dan had remise gekund. Maar 12 zetten, dan moet je het boetekleed aan, kruipen door het stof, je dood schamen. Bewijs dat je op een hoger bord gepositioneerd moet worden! Ik verwacht dat je volgend wedstrijd gewoon weer het achterste bord bezet. Hij komt goed weg met geel! Nou, over de kansloze partij van Harmen heb ik niet zo veel te zeggen. Kansloos een halfje, maar dat is voor dit groene blaadje in de 1e klasse geen schande. 25 zetten onder druk, overeind blijven en een halfje verdienen is voor de ‘Dokter in kleine beestjes’ helemaal niet zo rot. Onze invaller in het midden, de routinier S. Ammerlaan, had daarentegen een plaatje van een partij. Alles zat erin, offers, technische en tactische vernuften, arbitrage die moest ingrijpen, dynamiek, alles! Kijk mensen, dat is schaken, daarvoor kom je kijken in het NIVON. Maar goed, zijn tegenstander was een leuke speler en dwong een halfje af door leuk met Stefan mee te schaken. Grote hulde voor Stefan! Vervolgens viel de eerste nul te noteren, Joost Ruit gaf een stuk cadeau aan zijn tegenstander, Soerdje plukkel, en moest de strijd staken. En ja je leest je goed, strijd! Dit was een partij, Joost ‘won’ een pion, maar zijn koning bleef in het midden staan. Er ontwikkelde een mooie strijd, maar zoals gezegd, hij gaf een stuk weg en met een stuk achter tegen plukkel wordt het lastig. Kan gebeuren, volgende keer beter Joost. Vervolgens viel de eerste 1 te noteren, Plas maakte korte metten met zijn tegen stander. En als ik zeg korte metten, bedoel ik ook echt korte metten. Die metten waren zo kort, dat je de metten bijna niet meer zag. Harmen heeft ze later gevonden, aangezien hij dokteranders is in de kleine objecten. Goed, korte metten dus. 3.5-3.5. Richard liet een 0 noteren tegen Dennis Ruigerok, een leuke partij, waar Dennis aanviel (wat hij leuk vindt) en Richard een homofiele verdediging opzette (wat hij leuk vindt). Zodat er een leuke partij ontstond, maar de aanval wint het van de verdediging, zoals het hoort. Ik was dan ook superblij dat Dennis won. Spaan begon gay aan zijn partij, maar keek naar Stefan zijn bord, kreeg inspiratie, zocht de aanval en pakte het punt. Kijk, dan kan je alleen maar respect hebben voor Spaan. Box Spaan, en save hem. 4.5- 4.5 Daarna was alleen Joost Ros nog bezig, die een kwal achter stond tegen good old Djurre. Djurre was heel de partij bezig, maar kon het toch niet winnen. En dat is niet de 1e keer dat Joost slecht staat en toch een halfje pakt. Respect voor het halfje, maar ik wil wel zeggen dat zijn speelstijl een schande is voor het schaken. Maar goed, nu ben ik heel erg blij hem. 5-5! Al met al een vrij kansloze dag, waar we toch een halfje pakte. Gele kaart: Dolf, heeft verzaakt om te schaken. (Stefan)

Op een mooie winteravond (10 januari)
Naast het gezweet van het vijfde in de zijkamer van het Nivongebouw speelde in de hoofdzaal onze geweldige interne competitie zich af. Zo'n 35 spelers negeerde het weeralarm, slechts één speler kwam niet opdagen zodat Leo van Dongen een makkie had en de tijd kreeg de schaakborden eens goed te bekijken. Dit om alvast wat kennis op te doen van het eindspel, mocht hij in een partijtje in Tsjechië tot deze fase geraken. Nu even serieus: door Leo's niet spelen is zijn strohalm om zich te handhaven in deze groep behoorlijk toegenomen. Concurrent Pim verloor discreet van Wil, Winifred won haar eerste partij: van Jeroen Landman en Dik werd verslagen door Mark. Het enige wat Leo nu nog, volgens eigen zeggen hoeft te doen, is zijn laatste 2 partijen winnen! In groep 3 wordt het enorm dringen aan de top: de hele top 10 kan nog promoveren: John Spierings deed goede zaken door van Rob van der Lee te winnen (zie het fragment van de week). Wouter, nu op de tweede plek, bleef steken in remise tegen de steeds sterker spelende Peter Alexander. In CL-groep A zijn de Joosten op jacht naar het goud: Ros won van Maarten, Ruit remiseerde tegen Arno. Beiden hebben nog 3 partijen te gaan en staan op 2½ achter Cor en zij moeten nog tegen elkaar. In groep B spelen Wim, Oscar, Rob en Joram voor deze eerste plek, waarbij Joram de beste papieren heeft met 8½ uit 11. Hij speelde remise tegen Oscar na eerst geblunderd te hebben en was dus zichtbaar blij met deze puntendeling. De meest interessante partij speelde Rob tegen Jan-Pieter. Eigenlijk had Rob te veel goede zetten; raakte daardoor wellicht het spoor bijster en moest nog vechten voor remise. Wat bij de partij Philip-Tim gebeurde noemen wij tijdnoodtragiek. In totaal gelijke stand ging Philip door zijn vlag, terwijl Tim ook niet meer had dan 20 seconden. Schaken kan keihard zijn.

Vijfde team .... vol met verrassingen (10 januari)
Afgelopen vrijdag mocht het vijfde aantreden tegen het nog altijd sterke Groenoord 1. Ook al missen ze John van Baarle en Adri Verschoor al een tijdje (ons vierde verloor met 2½ - 5½ in seizoen 2007-08), het blijft oppassen geblazen met spelers als Sio, Van de Dool en Riksen. De heren kwamen ruim op tijd, weliswaar licht gepekeld en onderkoeld. Maar met wat extra kolen en warme koffie was dat leed snel vergeten. Voor de ontmoeting met de nummer 2 in klasse 2C had de technische staf de spelersploeg weer eens goed omgewoeld. Wat is het toch heerlijk om zoveel keuze te hebben. De in 2009 zeer goed presterende Floris mocht aan bord 1 tegen Ben, dan een tactische zet: Wikash aan 2 tegen Sio en Carel op 3 tegen Van de Dool. De missie was om op de eerste vier borden zoveel mogelijk puntjes te verzamelen: alles was meegenomen. Het was een leuke avond vol met spanning, want al heel snel bleken Martin (6), Léon (8) en Arend (5) best goed te staan. Jeroen aan bord 7, Wikash en Carel hielden het netjes binnen de remisehaven. Het eerste slachtoffer was Floris: Hij moest zich overgeven aan de sterke Groenoord speler. Niet lang daarna remiseerden Leon en Arend, ondanks de mooie voorsprong. Jeroen had een ingewikkelde stelling, niemand durfde en dus remise. Terence had op bord 4 twee torens tegen een dame, maar stond totaal verloren. Toch speelde hij leuk door, je weet maar nooit. Wikash deed een paar keer een vergeefs remiseaanbod in ingewikkelde gelijke stellingen, maar de tegenstander won pas in de tijdnoodfase. Hoe zeg je dat? Knap verloren?! In ieder geval goed tegenstand geboden. Martin had de mooiste partij van de avond en kreeg loon naar werken. Dan is de stand op dat moment 2½ - 3½. Carel was, na nooit beter gestaan te hebben, in het laatste kwartier van de partij begonnen aan een dubieuze forcering van de stelling, immers we hadden ons neergelegd bij de komende nederlaag. Plots wint Terence per ongeluk. Niemand: hijzelf, de buurman, de barman, de zwerver om de hoek en ook de teamleiders hadden dit verwacht. Bij een stand van 3½ - 3½ mocht Carel van ons remise aanbieden. Helaas was zijn stelling minder en verloor hij op een tempi. Eindstand: 3½ – 4½ en aan de bar klonk zachtjes het clublied weer “ I'm a loser baby, so why don't you kill me? ” MVP: Martin. Cijfer teamwork: 9. Hulde aan het team! We hebben heel goed samengewerkt en binnenkort zal het vijfde en de HSL overtuigend kampioen worden (Dikkewineo).

RSR 3½ grijpt weer net naast de punten (7 januari)
Na de zoveelste nederlaag voor ons derde, deze keer tegen SO Rotterdam, is dit team voor de rest van het seizoen omgedoopt tot team 3½. Het was de vierde keer dat we moesten berusten in een 3½-4½ nederlaag. Teamcaptain Paul Tromp verklaarde direct na afloop dat hij zou aanblijven en dat het bestuur nog volledig achter hem staat, maar gaf ook aan dat trainers in nood dit altijd vlak voor hun vertrek beweren. Het was dus niet zomaar dat super-interim Don Leo gisterenavond naar het verre Alexanderpolder was meegekomen. Er klonk natuurlijk gemor in het team, evenals berusting bij wat kennelijk ons noodlot is: qua bordpunten staan we inmiddels 4de, maar deze tellen niet. Dan het verloop van de wedstrijd. Maarten stond na een half uur al lachend naast zijn bord, tevreden dat de avond voor hem ten einde was: een halfje was binnen, maar had het iets met schaken te maken? De rest van de borden toonden wel felle strijd, maar RSR 3½ had de mindere stellingen. Superinvaller Floris kwam tegen Frans Vreugdenhil slecht uit de opening en kreeg de rest van de partij geen kans meer. Herman reageerde iets te aanvallend met zwart in een Engelse partij tegen Marius. terwijl het dan toch echt de bedoeling is zo weinig mogelijk te doen. In tijdnood verloor hij dus. Een lichtpunt was de zichzelf schaakmoe noemende Sander. Hij ondervond geen moeilijkheden tegen Gerard Kastelein. Nadat Gerard tenslotte een dame inleverde was het voor hem tijd om op te geven. Dan de hogere borden: de wens van Dik ging in vervulling; hij mocht tegen John van Baarle aantreden. Hij kwam kansrijk uit de opening, bood remise aan wat geweigerd werd, dacht gewonnen te staan, maar had tijdnood, dus verloor. Ik (Alek) speelde met wit tegen Cor de Zwart een Siciliaan en kreeg een vrijpion op de d-lijn ten koste van een h-pion. Zwart beheerste de zwarte velden, wit de witte. Achteraf gaf Fritz aan dat Zwart nooit slechter heeft gestaan, de uitslag zal daarom wel terecht zijn. Het betekende dat SO Rotterdam de 4½ punt binnen had. Wil speelde nog een mooie partij tegen John Schell en won terecht. Pim in de achterhoede mocht eindelijk weer de smaak van een winstpartij proeven, zodat de einduitslag wederom slechts 1 punt verschil was.

Menno Ploeger Memoriam Toernooi (4 januari)
(D)ik hou(dt) dit verhaal kort in de hoop dat de 14de editie van het jaarlijkse Menno Ploeger snelschaaktoernooi zou snel mogelijk in de vergetelheid zal geraken. Na de voorbereiding de avond ervoor in Groenoord zat ik dan ook te schaken als een oliebol. Na verlies door een onreglementaire zet, door actief weggegeven torens, door een pijnlijke opknoping en door raadselachtig verdwenen tijd kwam ik uit op 3½ punt uit 9 rondes. Peter onderwierp zijn partijtjes aan een diepgaande theoretische analyse achteraf en wist 5½ punt bijelkaar te sprokkelen. Ook hij had op meer gerekend, net als Wil (4½), Mark (3½) en Angelo (2). Maar Angelo liep nog gelukzalig na te genieten van zijn succesvolle invalbeurt in het Oliebollentoernooi (ook Philip pakte daar een prijs). Het beste bewaar ik voor het einde: Onze twee toppers zaten gedurende het hele toernooi op de plek waar ze horen, namelijk aan de eerste borden. Joost Ruit (7)
verloor pas in de laatste ronde - van toernooiwinnaar Johan Quist - waarna de computer hem beloonde met een vierde plek. De zegevierende ‘huisschaker’ wist ook te winnen van Oscar (7½), die de tweede stek opeiste. Net als Joost speelde Ozzie ijzersterk en zijn grootste uitdaging kwam pas tijdens de prijsuitreiking ... toen hij een boek moest uitzoeken wat hij nog niet had. Beiden wisten ternauwernood John van Baarle en een legertje sterke C/E-spelers onder zich te houden. Wederom een gezellig en perfect georganiseerd toernooi.

Mededelingen intern (3 januari)
Coppa indeling 3e ronde De Coppa loting door niemand minder dan Arnold Rijken heeft heel wat mooie partijen opgeleverd. Wat denkt u van de partij tussen de oude strijdmakkers Paul Dekker en Herbert van Buitenen. Of het gevecht tussen de outsiders Paul Tromp en Herman Keetbaas. Oscar en Joost van Rosmalen moeten op hun tellen passen tegen respectievelijk John (reuzendoder) en Floris (koploper Superstand). Verder is er een mooi duel tussen Richard en Arno te verwachten. Degenen die reeds hun competitie beeindigd hebben voor eind januari kunnen met elkaar een datum overleggen, zodat ze hun mogelijk vrije avond kunnen benutten voor een Coppa partij. Neem svp met elkaar contact op, om een goede datum te vinden en dit door te geven aan ondergetekende.

Einde 1e cyclus 2009-2010 De laatste vrijdag van januari is de laatste speelavond in de 1e cyclus. Wel is het mogelijk om voor de CL voorronden en groep 2 in februari nog in te halen. De groepsleiders regelen dit verder. De start van de 2e cyclus zal dan ook in februari 2010 aanvangen. Ik reken op jullie komst om de lopende cyclus tot een goede afronding te krijgen. (Wim)

Nieuw jeugdlid (3 januari)
Het gaat goed met de jeugdleden. Althans... als we mogen aannemen dat de nakomelingen van onze leden vanzelf jeugdleden worden na pak-hem-beet 6 jaar. Edwin en zijn vrouw Roosmarijn zijn de kersverse ouders van Loek. Edwin liet de redactie het volgende weten over dit heuglijke feit: "Afgelopen dinsdag 22-12 om 5.07 is Loek geboren! Het is allemaal heel snel gegaan: tegen 3.30 uur braken de vliezen, 4.15 de verloskundige gebeld, op haar aanraden naar het ziekenhuis (mede ivm de sneeuwomstandigheden) en daar per taxi aangekomen om 4.50 uur. Ruim een kwartier later was Loek er al, een mooi gaaf jongetje van ruim 3100 gram!" Edwin en Roos: van harte gefeliciteerd!

Loek