RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

Vrijdag start de 2de cyclus intern (30 januari)

Aanstaande vrijdag 1 februari eindigt officieel de 1e cyclus. In CL-A en in groep 3 zijn er nog promotieplaatsen te vergeven maar verder zijn de meeste beslissingen gevallen. Omdat in de 2de cyclus weer volle groepen heeft (MPG heeft:14 deelnemers), begint de competitie a.s. vrijdag direct voor de spelers die reeds uitgespeeld zijn. Op die dag speelt overigens het derde thuis tegen Rokado. Let op dat ook de 2e ronde van de Coppa binnenkort gespeeld kan gaan worden.
Groepsleider CL-finale: Arrian Rutten
Groepsleider MPG: Rob vd Plas
Groep 2: Wim Koster
Groep 3: Paul Dekker (start 8 februari)
Er is voor 1 februari wel een gratis afmelding mogelijk, omdat officieel per 8 februari de 2de cyclus van start gaat.
Afmeldingen s.v.p. tijdig naar de groepsleiders zenden.

Roem ! (30 januari)

Voor de heren Rob vd Plas en Wijnand Dobbinga zit Corus 2008 er weer op. Beiden mogen tevreden zijn over hun score. Zo heeft Rob 5 uit 9 en Dob 4½ uit 9 (met maar liefs 7 remises voor Dob!). Zoals altijd waren er weer veel RSR supporters langs gekomen, voor het (RSR) schaak, om grootmeesters te spotten, bier, spiegeleieren in Sonnevanck, strandwandeling en jawel de erwtensoep. Zoals iedereen wel weet heeft Dob een paar jaar geleden in Wijk aan Zee zijn eeuwige TV roem te danken van maar liefst 5 minuten. Dit keer was Rob aan de beurt voor het AD, met een diepte interview en een foto. Kortom RSR staat er weer goed op. Klink hier voor alle in en outs hier en klink hier voor het AD interview.

Jongste jeugd slaat toe !! (29 januari)

Op zaterdag 26 januari wisten twee spelers het hoogste ere-blik te bemachtigen. De manier waarop verschilde nogal. De een verkreeg het metaal door superieur spel. Conrad Drozdowski won in de G-categorie (geboren in 2000) alles op een manier alsof hij tegen kleuters speelde. We kennen allemaal dat gevoel wel, dat de hele groep niets van het spel begrijpt, alsof we Bobby Fisher zijn. Dat gevoel had Conrad na zijn 100% score van 9 uit 9. Lola won bij de F-meisjes (geboren in 1999) met het nodige vechtschaak. In de eerste ronde wist zij een achterstand van een halve boerderij goed te maken. Helaas ging de partij in een lelijk pat. Dat was ook haar enig verliespuntje. Met 5 ½ uit 6 werd zij eerste! Leonardo wist nog in de F-categorie bij de jongens een derde plaats te halen. Als dank voor bewezen diensten mocht hij een grote beker mee naar huis nemen. In de D-categorie waren er geen ereplaatsen. Saphed wist van het drietal RSR-ers nog het beste resultaat neer te zetten: een 12e plaats met punt, Bart en Nikita moesten met minder genoegen nemen.

Spanning en spelers naar kookpunt in 1A (27 januari)

In Champions League voorronde groep 1A werd de spanning vrijdag tot het kookpunt opgevoerd. Er werd gevochten om de periodetitel, de strijd om de 6 CL-plaatsen als ook tegen degradatie. Bovenin accepteerde Kacper remise tegen de al geplaatste Peter, zodat een onderling duel tussen de jongste voorzitter ooit, en de jongste CL-deelnemer ooit, volgende week gaat beslissen wie de cyclus wint. Kacper heeft daarbij genoeg aan remise. Edwin is aan zijn tweede jeugd begonnen en de grootste verrassing van de groep. Na een zwaarbevochten remise tegen Herman, donderdag bij het gastvrije Onesimus, bood hij slim een dag later remise aan tegen Spaan na 1 zet. Spaan accepteerde want dit halfje was net wat hij nog nodig had. Edwin had goed berekend dat de andere resultaten wel heel raar moesten lopen wilde hij de CL nog missen. Joost van Rosmalen, die behalve varianten en eindspelen ook steeds alle onderling-resultaat- en SB-scenario's zat uit te rekenen, kwam tegen Harmen, die op zijn beurt nog vocht tegen degradatie, niet verder dan remise. Hierdoor kon bij Edwin de vlag uit. Ondanks de overwinning van Herbert op Tim moet hij volgende week in weer een thriller, tegen Joost Ros, nog een halfje scoren om het walhalla te mogen betreden, want bij verlies lacht Joost Ros toch nog het laatst. De meest krankzinnige partij van de avond was natuurlijk weer van Bart, die als een ode aan Fischer met schitterend aanvalsspel mede-degradatiekandidaat Herman aan het wankelen bracht. Middels typische Keet-probleemzetten en een heuse reconstructie na vlag van Keet (de 35 zetten bleken gehaald) ging Bart toch nog ten onder en redde Keet zich miraculeus na de hele cyclus op de laatste plaats te hebben gebivakkeerd. Bart sleurt verrassend Tim mee in zijn val, hij komt een half SB-puntje tekort op Herman! Komt dat zien volgende week, de allesbeslissende toppers Kacper-Joost Ruit en Joost Ros-Herbert!

RSR-invasie in Utrecht (22 januari)

Komende zaterdag reist de harde kern van de RSR-hooligans af naar Utrecht voor de traditionele schaaknacht. In de nacht van 27 en 28 januari vindt dit door schaakclub De Rode Loper georganiseerde spektakel plaats: zie Schaaknacht. Het zestal Maarten, Paul Tromp, Aernout, maar liefst twee Ammerlaantjes en top-hooligan Bart zullen de Rotterdam-eer verdedigen. Publiek is meer dan welkom; men kan zich melden bij Bart of bij mental coach Bommel. Bij grote belangstelling zullen er bussen ingezet worden. De politie te Utrecht is in opperste staat van paraatheid gebracht!

Eerste slachtoffer Champions League gevallen (20 januari)

Het moest ervan komen. De voorrondes voor de Champions League is zo zwaar dat zelfs 2100-dikke-plus-spelers niet vanzelfsprekend bij de bovenste 6 eindigen. Dit jaar is Wim Koster de klos. Na het verlies tegen Henk Schouten afgelopen vrijdag staat hij zevende in groep CL-B en is uitgespeeld. In deze groep wordt het met name onderin nog erg spannend. Dit weekend heeft Arrian overuren gedraaid en alle 6 de scenario's uitgewerkt. Conclusie: Alek is zeker van MPG. Philip moet van Paul Batenburg winnen, Winood heeft aan een halfje uit 2 voldoende en Sjoerd en Aernout hebben het niet meer zelf in de hand, maar de laatste staat er het slechts voor. Wonderlijk genoeg zou Winood ook nog de CL kunnen halen door tweemaal te winnen! In groep CL-A kon Joost van Rosmalen weer lachen. Met zijn tweede overwinning op rij, ditmaal tegen de Bart, is CL-plaatsing theoretisch voor hem weer mogelijk geworden. In groep 2 heeft Michael met een remise tegen Rob van der Lee de eerste plaats in de Philip-remise-cup weer van Arrian overgenomen. Verder nemen de kansen voor Paul Tromp op de MPG toe en die van Pim nogal af: de eerste won nl. van de tweede. In de derde groep regeert koning Ed nog steeds. Er waren 5 uitslagen, maar de stand blijft ongewijzigd. Arnold en Wikash verdeelden de buit en Robin won van Rob Linssen, waarme de eerste nog zeker kans maakt op een plek in groep 2.

Dodenlijn op 15 februari (17 januari)

De redactie van de Schakelaar is dit nieuwe jaar begonnen met het goede voornemen om op korte termijn een prachtblad te laten verschijnen. Hiervoor is UW HULP nodig. Partij-analyses, verhalen, persoonlijke ontboezemingen, alles is welkom. Bart & Pim zullen u de komende weken terroriseren met vragen om kopy. Het beste kunt u, om van het gezeur af te zijn, vandaag nog achter de computer of schrijftafel plaatsnemen en iets moois toevoegen aan de rijke literaire historie die de Schakelaar heet. De club rekent op u!

Leo vrijwilliger van het jaar (17 januari)

Na de film-Oscars en de Nobelprijzen is de mensheid weer een prijs rijker. Afgelopen vrijdag, na het spelen der schaakpartijen en het loten van de tweede Coppa-ronde-indeling, ontving Leo van Dongen het prestigieuze document waarmee hij officieel werd uitgeroepen tot RSR-vrijwilliger van het jaar 2007. Voorzitter Joost reikte hem persoonlijk deze oorkonde uit wegens zijn bijdragen aan het dinsdagavondschaak, de webredactie, de grote clubactie, etc, etc. Getuigen zagen Leo van ontroering een traantje wegpinken. Gefeliciteerd.

Dit overkomt me wel vaker (15 januari)

Een maandagavond, koud, winderig en een gemoedelijk zaaltje ergens achteraf met markante mensen waarbij 10 mensen om een bord staan bij een partij waarbij de ene speler een toren achterstaat. Kortom, typisch weer zo’n RSB-wedstrijd die laat zien wat het werkwoord lijden nu echt inhoudt. Met een kansloze 3-5 nederlaag lieten de zeer vriendelijke spelers van Het Zwarte Paard ons huiswaarts gaan. Waren er nog ‘ja maar-en’ te noteren? Het Zwarte Paard huurt samen met Maasstad’87, de schakende doven voor wie deze club niet pleegt te kennen. De bekend veronderstelde dovengesprekken - overigens niet negatief bedoeld - werden gelardeerd door de plaatselijke look-a-like van Fred Astaire. Met een prima gevoel voor ritmiek zochten de schoenen van deze speler veelvuldig contact met de vloer. Voorts word je ook niet vrolijk van het feit dat als je een keer even bij de andere borden gaat kijken je om 20.30 uur al zo’n irritante koning op de helft van een tegenstander staat. Rob had kennelijk zijn Pirc niet helemaal goed doorgedacht….Verder nog bijzonderheden? Oud RSR-er Nico van der Wallen stond al snel zeer goed maar moest een paar minuten later nog een lang avondje nee schudden en de vraag beantwoorden ‘hoe je die dame toch verloren kon hebben’. Een - overigens voortdurend in zichzelf pratende - HZP-speler merkte in zijn eigen partij nog op: “Nou da’s ook een blunder, maar niet zo erg als die van Nico”. De onervaren Adriaan verweerde zich nog tegen de opmerking dat hij écht verloren stond. Nooit doen Adriaan, niets is pijnlijker dan een straalgewonnen stelling te verliezen. Niets is heerlijker dan een straalverloren stelling te winnen. Dus volgende keer de ander altijd in de waan laten dat hij helemaal gewonnen stond. Voor de rest waren er regelmatige overwinningen en verliespartijen te noteren. Opmerkelijk was dat bij een 3-4 achterstand Pim enkele basale zetten in een toreneindspel over het hoofd zag (zelfs supporter Arnold zat te schudden met zijn hoofd) en Spaan no cree sus ojos toen Pim in gelijke stand zo maar opgaf. Gevraagd naar zijn verklaring merkte Pim op: “O, na 4 uur spelen gebeurt me dit wel vaker.” Resumerend: de 2e klasse lonkt weer.

RSR 5 vloert Papendrecht 2 (13 januari)

Op de avond dat Kasparov bij Wintergasten optrad, 11 januari, toog RSR 5 naar koploper Papendrecht 2. Op jeugd was niet gerekend, dus was het team vlot bij elkaar. Tot 21.30 gebeurde er niet veel....maar daarna vielen snel uitslagen te noteren. Angelo (8) moest aantreden tegen een klein meisje, zo te zien met talent (M. Twigt). Angelo’s wat onsamenhangende stelling was op een gegeven moment niet meer te houden, 1-0 voor thuisploeg Papendrecht 2. Op bord 5 speelde Arnold een mooie partij. Met een fraaie dame’zwenk’ Dd1-d4-a7 werd de aanval op de ‘lange’ zwarte koning ingeleid en afgemaakt – 1-1. Robin (6) speelde een gelijkwaardige partij, waarbij het uiteindelijke P tegen L remise was: ½-½. Ook bij Hans Veraart (7) werd het evenwicht in de zware stelling (bijna alle pionnen op het bord, allebei zware stukken) niet verbroken: ½-½ en in totaal 2-2. Leo (3) had wit en speelde zijn favoriete aanval. Opstelling Le3, Dd2, Th1, en stormen met de h-pion op de korte zwarte koning met fianchetto. De aanval sloeg niet meteen door, maar zwart moest oppassen, maakte een misstap en Leo won. 2-3 in het voordeel van RSR. Op 1 leidde Michael een mooie aanval in (zie weekfragment) waarop zwart niet goed reageerde. Later stond Michael zelfs een toren voor, waarbij de tegenstander niet opgaf.....balen voor Michael maar uiteindelijk 2-4. Michael kandideert zich duidelijk voor een plaats in team 3 (bord 1 team 4 is waarschijnlijk ook nog te licht = te saai voor hem, let ook op de snelle leercurve). Wouter (4) speelde een gelijkwaardige partij, maar was bij een aanstaande ruil op e3 heel goed bedacht op een truc/latere penning. Goed uitgevoerd, en 2-5!!! Bleef over: Terence (2), die in een betere stelling kon doen wat hij wilde. Terence bekeek de zaak echter heel erg ruim, offerde pionnen bij het leven om aanvalslijnen te openen maar kwam er niet doorheen. Terence bleef trucen om te keepen, maar de witte pionnenmeerderheid brak hem uiteindelijk toch op. Een nodeloos verlies, maar in zijn totaliteit gaf het niet: 3-5 overwinning voor het tot dan toe ongeslagen Papendrecht 2. RSR 5 staat nu nipt 3e, als het 2e weet te worden dan is er promotie!

De strijd nog niet beslist (11 januari)

In deze laatste weken voor het einde van de eerste competitieronde is de strijd nog lang niet beslist. De verschillen in de diverse groepen is gering. In groep A gaat de strijd vooral om de plaatsen in de MPG. Joost van Rosmalen is op de weg terug door Spaan te verslaan. Bart krijgt het echter moeilijk. Tijdnood nekte hem in de partij tegen Joost van Ruitenburg. Net als Tim en Harmen zit Bart nu in de gevarenzone. Bovenin zijn de plekken al min of meer verdeeld. Alleen Edwin moet nog oppassen. Hij werd gisterenavond in 18 zetten door Kacper verorberd. In de B-groep zijn de degradanten evenmin al bekend. Paul Batenburg won gisteren van Sjoerd met een mooi torenoffer op c2. Samen met Aernout en Philip deelt Sjoerd nu de onderste plek. Maar ook Winood en Alek zijn zeker nog potentiële groep 2-spelers. In groep 2 draait de strijd vooral op de promotieplaatsen. Stefan en Milton zijn zeker, maar voor de twee andere plaatsen zijn drie kandidaten die nu exact gelijk staan: Paul Tromp, Pim en Linda. De laatste is nog steeds in topvorm en versloeg gisteren dan ook Pim met overmacht. Paul Tromp heeft van dit drietal het makkelijkste programma, maar moet nog tegen Pim. Alles is dus mogelijk. Arrian lijkt in deze groep maar 1 doel te hebben: de Philip-Westerduin-cup veroveren. Eén van de laatste kansen om het groep 3-spook te ontlopen door tegen Paul Dekker alles uit de kast te halen, liet hij voorbij gaan. Tot slot groep 3. Hierin stevent Ed op het kampioenschap af (hij versloeg Wikash) en verloor Wijnand voor de tweede keer op rij. Geen goede voorbereiding voor Corus. Toch wensen wij allen hem veel succes daar volgende week!

Gauw vergeten ! (10 januari)

Afgelopen zaterdag speelde het Bekerteam van RSR in Zoetermeer een heuse bekerwedstrijd en wel om de cup van Zuid Holland. De bekerwinnaars van RSB, HSB en LSB speelden tegen elkaar aangevuld met ons team (verliezend finalist vorig seizoen). Toen ik rond 15.30 uur de speelzaal binnenkwam waren de hoolies Maarten, Aernout, Richard en Bart reeds vertrokken en uiteindelijk waren zij op plek 4 geeindigd. Bij navraag bleek dat de 1e wedstrijd 's ochtends verloren was gegaan en de strijd om de 3e en 4e plaats binnen een paar minuten beslist was via snelschaken na een afgesproken 2-2 in de 'normale' wedstrijd. Gezien de formule van het toernooi logisch, want zo'n wedstrijd gaat nergens om. En om nou te zeggen dat er een echte schaaksfeer in het gebouw heerste kan ik ook niet zeggen. Een leukere schaakdag is gewoon een halve competitie met een beperkte tijdsduur en niet om 10.00 uur beginnen, zeker niet met onze jongens !
Uiteindelijk behaalde Rokado de zege en gevolg is dat de RSB opnieuw 2 deelnemers mag afvaardigen volgend seizoen.

Een toeschouwer.....de toeschouwer!

Oscar verliest (9 januari)

Bijna onopgemerkt is dit weekeinde in Hilversum de eerste ronde gespeeld van de Halve Finale van het Nederlands Kampioenschap. Oscar moest het opnemen tegen Harmen Jonkman (2421). De eerste partij wist Oscar met zwart remise te bereiken, in de tweede partij ging hij er echter af. De webredactie heeft deze week geen getuigen weten te op te sporen die ons iets meer konden of wilden vertellen over de inhoud van de partijen. Of hier sprake is van een cordon sanitair valt op dit moment nog niet te zeggen, maar onderzoek is gaande. In elk geval was Oscar op papier de mindere partij. De site van de schaakbond meldde dan ook: geen verrassingen.

Remisevirus teistert Kinderdagverblijf! (7 januari)

Het eerste OGD Weekendtoernooi, georganiseerd in het eerste weekend van januari door de Delftse SchaakClub (DSC), kende maar liefst drie groepen. In alle drie had RSR natuurlijk 1 of meerdere azen ingezet. In de C-groep (tot 1700) kwam de pas 7-jarige Konrad Drozdowski, broertje van, niet verder dan 3 uit 6. Een straftraining van onze jeugdleiders ligt voor de hand, anders zou het wel eens tot zijn 9e verjaardag kunnen gaan duren voor hij de 2000-grens bereikt. In de B-groep (tot 2000) hadden we meer succes. Rijzende ster Michael Fung scoorde met 4 uit 6 en bijbehorende TPR van 1966 een ratingprijs. Bij Leo (3 uit 6) had er zoals meestal meer ingezeten, maar andersom gezien hield hij wel twee keer remise in partijen waarin hij een volle kwal weggaf. Over de A-groep kunnen we kort zijn: meer kwantiteit dan kwaliteit wat RSR betrof. Kacper, die letterlijk een kop uitstak boven sommig klein grut wat hier rondliep, deed het nog het beste met 50% tegen gemiddeld 2200. Plas had dezelfde score maar tegen aanzienlijk mindere tegenstand. Bij Tim (2½-6) en Tromp (2-5 plus bye) ging het kaarsje langzaam uit in dit ratinggeweld. Wil (1½-5 plus bye) kende een dramatisch toernooi, vastgeplakt aan het laatste bord. In de laatste ronde deed hij nog wel een goede daad door een Chinees ukkie te pletten die eerder nog Plas op remise had gehouden. Met de altijd ongewenste onderlinge confrontaties viel het mee: Tim prakte Tromp in een c3-Siciliaan en in de laatste ronde gingen oud (Plas) en nieuw (Kacper) elkaar te lijf of hun leven ervan af hing. Zie de site van Plas voor een verslag van deze generatieclash. Wat verder opviel was dat er ondanks de vechtlust een remisevirus leek te heersen, met als grootste zondaars Plas en Leo die ieder viermaal de vrede tekenden! Klik hier voor alle eindstanden en uitslagen. En oh ja Erik Zon Der Doel won het toernooi en kan dus weer een maandje zonder bedelstaf. Arbiter Strik deelde Gele kaarten uit aan: Leo wegens ongefundeerde arrogantie ("wacht even met weggaan, ik ben ook zo klaar", vervolgens nog 1½ uur zwoegen), Plas wegens remise-aanbod tegen 10-jarige met alle stukken nog op bord. Toeschouwers: 5 (Pa en Ma Drozdowski, Spaan, Victor en Jaco waren verstandig en bleven ongeslagen dit toernooi).

Arrian wint Ikstondgewonnen-kerstquiz! (2 januari)

Dat veel ratingpunten geen garantie vormt op een hoge notering in de Ikstondgewonnen-Kerstquiz bewijst dit jaar Arrian Rutten. Hij is eerste geworden en liet toppers als Wim Koster en Richard Vedder achter zich. Gefelicieteerd! Voor de gehele ranglijst plus alle juiste antwoorden klik op Robs Blog.

RSR in de prijzen (2 januari)

Het gaat lekker met RSR. Zowel Kacper als onze voorzitter Joost Ruitenburg wisten RSR weer eens wat PR te geven door een Toernooi te winnen. Zo won Kacper het OCJ en ging Joost flink te keer in het Menno Ploeger Toernooi. Zie hier het verslag van Joost : "Zaterdag 30 december waren bij het Menno Ploeger toernooi 3 RSR'ers te vinden. Hieronder de 2 oud-Krimpenaren Wil en ondergetekende en tevens was vaste bezoeker van dit gezelligheidstoernooi, Peter T, weer van de partij. Deze herinnerde mij vooraf nog even haarfijn aan het feit dat wij vorig jaar gelijk waren geeindigd met 6 uit 9. Getergd nam ik zodoende snel afscheid met sterk en soepel spel. Zo werd de alom bekende Cor de Wit in de opening overspeeld en werden organisator Henk Greevenbosch en oud RSB-kampioen Harold van Dijk ook nog voor het middenspel van het bord geblazen. Wat Peter (5) en Wil (5.5) zo rond de middenmoot precies uitspookten, kan ik niet goed navertellen, wel weet ik dat ik na 5 potten ca. 10 minuten had nagedacht en de volle mep punten had. Toen in mijn eerste lastige partij Arie van Wageningen zich ook nog liet trucen (pionvork: dame kwijt of mat) vond ik mij alleen bovenaan. Echter, ronde 7 bracht mij mijn enige nederlaag, diep in het eindspel van een veel te positionele partij, tegen Eric de Haan (1e geplaatst). Hierna stonden Arie, Eric en ik met zijn 3-en bovenaan (Arie had eerder van Eric gewonnen). De volgende ronde wonnen wij allen, waarna ook de laatste ronde zo leek uit te vallen. Dankzij mijn redder Ben van Geffen (!) werd mij een uitslag op WP bespaard, want hij won op tijd van Eric. Zodoende gaf de onderlinge partij tegen Arie de doorslag: ik won het toernooi voor de 2e maal! -eerder al in 1999, was ik pas 17- Al met al een gezellige dag, waarop een hoop oude bekenden weer eens zijn ontmoet"