RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

3 februari de zoveelste sleutelwedstrijd: RSR-Paul Keres (31 januari)

In het kader van de KNSB-competitie speelt a.s. zaterdag ons eerste thuis tegen de nummer 3 van 1B: Paul Keres uit Utrecht. Vorig seizoen keerde Paul Keres nog met 2 matchpunten terug naar Utrecht. De annalen van de RSR-site van toentertijd vermeldde: "Slechts een overwinning van Kachun en wat remisetjes op de middenborden was het schamele resultaat. Joost van Rosmalen moet tevreden geweest zijn met de remise op bord 2 hoewel het volgens hem een erg moeilijke partij was. Ook leek het erop dat hij voor het eerste een tijdcontrole haalde bij een KNSB wedstrijd want hij wilde de klok doordraaien na 40 zetten?!" Inmiddels weten we dat Joost II tegenwoordig niet snel tevreden is met een remise en ontzettend zijn best doet om Joost I te worden en dat nieuw talent en RSR-dino's het schaakstokje van Kachun e.a. hebben overgenomen. Maar het wordt wel tijd voor wat support voor ons eerste! Minorpromotors, groep tweeërs en andere schakers uit de grauwe competitiecatacomben van RSR kunnen nog genoeg leren van de meesters en bijnameesters uit ons eerste! Kortom, doe 's ochtends de boodschappen en schuif de omgangsregeling een weekje op om je medeleden aan te moedigen! Tot zaterdag in het NIVON!

Daniel Hofer volgend jaar in het eerste team? (31 januari)

RSR heeft weer eens een kampioen bij het PJK. Want Daniël Hofer won de H categorie. Daniël moest alles uit de kast halen, herdersmat, mat combinaties en de mentale druk van een koploper. Dit lukte Daniël allemaal! Een echte kampioen met een 100% score van 5 uit 5 en onze RSR held zal dan ook de RSB vertegenwoordigen op de pupillendag. Blijf de vraag wat teamleider Jaco gaat doen met deze jonge aanwinst van bijna 7 jaar, laten we eerlijk zijn een beetje vers bloed in het eerste team kan natuurlijk geen kwaad. Behalve Daniel deden Leonardo Ayala (3de plek categorie H) en alom bekende Rob Linssen ( gedeeld 3de categorie B) het heel goed en hebben dan ook de RSR vaandel hoog gehouden!

Sjoerd tweede in Wijk aan Zee (29 januari)

Wijk aan Zee zit er weer op: Sjoerd Hubregtse vertegenwoordigde RSR in de tienkamp en doet verslag:" 10 dagen van heftige schaakstrijd in een stormachtig Wijk aan Zee zitten er weer op. Met wat clubgenoten van mijn andere vereniging, sv Onésimus, hadden we een huisje gehuurd op zo'n 100m van de speelzaal, zodat we in optimale omstandigheden konden deelnemen aan de 10-kamp. Ik begon nogal matig aan het toernooi. In de eerste ronde blunderde ik een op het oog makkelijke winstpartij weg en in de tweede ronde kwam ik niet verder dan remise. Hierna begon ik gelukkig wat beter te spelen en met een kleine eindsprint ben ik met een score van 6 uit 9 uiteindelijk als tweede geëindigd en dus gepromoveerd. Onder alle toeschouwers, die soms alleen maar geïnteresseerd leken te zijn of twee mannen elkaar wel of niet een hand zouden geven, heb ik nog behoorlijk wat clubgenoten voorbij zien komen. Al met al een geslaagd toernooi en een gezellige tijd gehad in het verder troosteloze Wijk aan Zee." Zie voor de uitslagen: Wijk aan Zee

Het RSR oud en nieuw (28 januari)

Afgelopen vrijdag werden er wedstrijden gespeeld uit zowel de eerste als de tweede cyclus. Vooral in groep 2 was het druk: 3 partijen van de oude cyclus, 2 van de nieuwe. In de oude cyclus zorgde Pim (won van Adriaan) op de valreep voor promotie, met dank aan Paul Dekker , die van concurrent Arrian won. Ed en Arnold lieten de CL-ellende snel achter zich en wonnen van resp. Wouter en Martin. Ze lopen hierdoor direct al verhoogd risico op plaatsing voor een nieuwe voorronde CL. Dolf had een goed oud en nieuw: oud kreeg hij een reglementair punt tegen Bart en nieuw won hij van Spaan. Ook Wim deed goede zaken door als enige van de voorronde koplopers te winnen (van Philip). Hij gaat nu alleen aan de leiding met 11 uit 14, gevolgd door Pieter (10,5 uit 14, verloor in recordtempo van penningmeester Joost) en Herbert (10 uit 13). Henk verloor van voorzitter Joost en daardoor komen ze beide op 10 uit 14, net als Dolf. Het beloofd een spannende tweede cyclus te worden! De partij van de avond was die tussen Oscar en Kachun. Oscar stond 2 (rand-)pionnen achter in een toreneindspel en had nog 19 secondes op de klok. Een zet of 20 later had Kachun alleen nog een h-pion met de koning van Oscar ervoor. Met nog 5 seconden voor Oscar was er geen winstpoging meer mogelijk en werd het remise gegeven.

Bekerteam in topvorm (26 januari)

Na vorige week Spijkenisse in de reguliere competitie te hebben verslagen mocht het RSB-bekerteam wederom aantreden tegen dit jonge team. Vorige week was het een enorme thriller die pas laat in de tweede tijdcontrole werd beslist, deze week was het anders. Een 4-0 overwinning viel RSR ten deel. 4-0 lijkt een op papier makkelijke overwinning maar was enigszins geflatteerd. Alleen Aernout op bord 2 had een vrij makkelijke avond, na een pion gewonnen te hebben in een langzaam opgezette partij deed zijn tegenstander een toren kado en was het beslist(1-0). De tweede beslissing viel bij Edwin op bord 4, de meest bizarre pot van de avond. Na een spiegelopening (zie het partijfragment van de week!) waarbij met paard doorgeslagen werd tot h1 en h8 moest Edwin met wit een plusje hebben. Zoals we Edwin kennen ging deze in de denktank en kwam in hevige tijdnood. Edwin had nog 45 seconden voor 10 zetten en zijn opponent 50 minuten, nu was het zijn beurt om in langdurige overpeinzing te gaan. Edwin speelde vanaf hier alles á tempo en won vervolgens op de vlag….(2-0). Wil op bord 3 tekende voor een tweede overwinning op rij tegen zijn oude club die nu wel spijt moeten hebben dat ze hem hebben laten gaan. Aanvankelijk leek het hier niet op, Wil kwam zeer moeizaam uit de opening en zijn tegenstander miste een paar kansjes. Wil kwam eveneens in flinke tijdnood en haalde de 35ste zet met nog 8 seconden op de klok, hij hield echter zijn hoofd koel en maakte het fraai af met een schijnoffer op de 36ste zet(3-0). Richard speelde op bord 1 tegen dezelfde tegenstander als vorige week, hij kreeg het voor elkaar om op ongeveer de zelfde manier te winnen. Na goed uit de opening gekomen te zijn werd Richard in de hoek geduwd en kwam zeer moeilijk te staan, in wederzijdse tijdnood counterde Richard stukwinst binnen met nog steeds moeilijke stelling. Na de tijdcontrole moest hij ergens het stuk teruggeven maar won desondanks op vlag(4-0). De halve finale is dus binnen en het 3de doet nog volop mee voor de prijzen!

KNSB-beker: RSR revancheert zich t.o.v. vorig seizoen (21 januari)

Waar het vorig jaar maar liefst 0-4 werd bij uitschakeling door Sas-van-Gent in de KNSB-beker, revancheerde RSR zich in 2007 door maar nipt met ½-3½ van Caissa A'Dam te verliezen. Harde muziek, de voor de verandering vele minuten kostende trappen en zelfs verkeerde OV-info op de site om de tegenstanders te laat te laten komen, het wilde allemaal niet helpen. "Ja, maar als" riepen de teamleden in koor... tja dan hadden we nog met 1½-2½ verloren. Laten we het er maar op houden dat de echte energie gebruikt gaat worden voor de wedstrijd tegen Paul Keres over twee weken. En zo af en toe 'ns keer met de beide benen terug op aarde kan ook geen kwaad voor de persoonlijke ontwikkeling van sommige spelers! Individuele uitslagen: Van Ruitenburg 2262-Bezemer 2328 ½-½; Van Rosmalen 2184-Narings 2261 0-1; Van Ginkel 2207-Van Maanen 2294 0-1; Van Veen 2226-Van Hengel 2110 0-1

Thriller (deel I) (20 januari)

Het derde haalde vrijdagavond in een zinderende thuiswedstrijd 2 dure matchpunten binnen tegen het jeudigde Spijkenisse 2. De gasten kwamen met vier invallers opdraven, iets wat teamleider Pim liever niet had geweten, onderschatting ligt immers op de loer... Tijd voor onderschatting was er niet. Zo stond binnen het uur het bord van Wil in brand. Vat-vol-hormonen-Maarten ontging zichtbaar de lust om aan zijn chocolaatje te denken, in plaats daarvan schreewde hij om zijn moeder, de tijdnoodspecialisten Bart en Herman kwamen niet lekker uit de opening, maar tijdnoodgoeroe Edwin en Winood stelden daar pionwinst tegenover. Al met al leek er na anderhalf uur spelen een 5-3 overwinning aan te komen. Dat het uiteindelijk 5-3 werd zegt niets over de superieure schaakinzichten van de teamleider. Het zegt uberhaupt niets, althans, niet bij de Rooms-katholieke Schaakvereeniging Rotterdam Ivoren Toren! Enkel Edwin, Wil en Herman scoorden conform de prognose (1-1-0). De andere stellingen gingen een half uur voor de tijdnoodfase in een grote tombola, waaruit elk kwartier een partij werd getrokken en een uitslag tevoorschijn kwam. Tot de laatste bordspelers Bart en Winood een 3,5-2,5 voorsprong moesten verzilveren. Bart, die de hele partij KUT stond, mocht blijven hopen en ging na de tijdcontrole op de vlag van zijn tegenstander jagen. Winood had zijn knap opgebouwde gewonnen stelling om zeep geholpen en vocht in het eindspel voor een halfje, wat zijn tegenstander uiteindelijk aannam, nadat held van de avond Bart ook de laatste seconden van zijn tegenstander had ontvreemd. Een wedstrijd die je bij blijft zo spannend, maar het mooiste komt nog: aanstaande vrijdag, zelfde tijd, zelfde plaats: de bekerwedstrijd tegen Spijkenisse. Komt allen!

Deadline Schakelaar 11 februari (16 januari)

In de afgelopen tijd ben je als RSR-lid ongetwijfeld deelgenoot geweest in de geruchten die de wekelijkse partijen leken te domineren: "De deadline van de schakelaar schijnt medio februari te zijn". Na een plenaire vergadering van de Schakelaarredactie is het hoge woord eruit en kunnen de geruchten eindelijk bevestigd worden: DE DEADLINE VAN DE SCHAKELAAR VALT IN HET WEEKEND VAN 9-11 FEBRUARI. De redactie is derhalve weer klaar om de externe en interne competitie-evaluaties van de wedstrijd- en teamleiders, schaakverhalen van toernooitijgers en schaakfilosofische bespiegelingen in ontvangst te nemen. Maar bovenal is de redactie op zoek naar Hét Verhaal met kans op publicatie in het nieuwe schaakmagazine "Matten"! De redactie rekent op je! De produkten kunnen weer naar de bekende adressen (Jaco, Rob of Bart) gezonden worden.

Team 4 koploper na winst! (15 januari)

Afgelopen vrijdag scoorde het Vierde Team 2 zeer kostbare matchpunten
in de strijd tegen de gedeelde koploper Krimpen 3. Na een wat onrustige start doordat een viertal spelers van Krimpen wat later arriveerden, kwam de westrijd pas op gang na de snelle overwinning van Jaco. Diens tegenstander zette veel te snel en kwam al snel hopeloos te staan. Waar de jarige Jaco zich soms ergert aan een dergelijke tegenstander door het te lange doorspelen, wist hij het nu rustig en bekwaam uit te tikken. Rob van der Lee speelde op zijn 'Rob van der Lees' . Ergens even zitten suffen en plotseling een volle en direct beslissende pion achter, een nederlaag derhalve. Arrian had een moeilijke partij en ook Pim U zat heerlijk te zwoegen. Voor beide heren telde ik toch wel 1,5 punt. Met een knappe maar ook benauwde overwinning van Adriaan en een remise van Kenneth zag het er allemaal prima uit. Kenneth had met wat geduld wellicht een overwinning kunnen behalen. Blijven over de young boys te weten Rob Linssen en Joost B. Hoewel het totaal verschillende partijen waren, was de inzet voorbeeldig en dat telt ook. Uiteindelijk leverde het 2 punten op en een 6-2 overwinning. De partij van Rob is wel een partij voor het clubblad, dus Rob kom maar op met je analyses.

Corus van start (15 januari)

Verslaggever Philippe bericht ons vanaf het Corusschaaktournooi: "Ook voor RSR spelers is de kop eraf. Philip mocht op hoorafstand van de creme de la creme zitten achter een heus touw in groep 2D. De eerste ronde kon hij het net niet houden. De tweede partij was erg complex en interessant, en misschien had er op het einde zelfs meer ingezeten dan de remise. Met een gelijkspel ook op zondag keerde Philip tevree huiswaarts. Philippe echter kwam vrijdagavond niets wetend te laat, wat hem eerst op diskwalificatie en vervolgens weer kwalificatie kwam te staan....een groep 3 (ca. 1950-2000+ elo) maar wel geheten 3Z en achter de damestoiletten in de (allesbehalve) 'VIP' -room. Op vrijdagavond een onverwachte nul laat in het eindspel, zaterdag een positionele schuiver (winst) en op zondag een goede remise (koningsaanval in tijdnood niet af kunnen maken, remise-eindspel -> 1½ uit 3). De snert was lekker, de stem van commentator Lex Jongsma snerpender dan de wind en het commentaar van Sokolov een grootmeesterlijk genot. Klik hier voor het laatste nieuws over: Corus

FM Oscar aan kop! (10 januari)

Met vier klinkende overwinningen op rij heeft FM Oscar de leiding genomen in de rapid competitie. Met een scoren van 8 uit 9 is Oscar nu de nieuwe koploper. Het gaat nog spannend worden in de rapid. Zo was Spaan ook aardig op dreef en zagen we dit keer Linda, Wil en Tim van Duin ook achter het bord zweten. Naast het rapid geweld waren er ook nog inhaalwedstrijden. Zo hadden Wil en Aernout een woeste partij van 12 zetten en 15 minuten. Met als resultaat een remise en een Aernout die gelijk nog een pot speelde tegen Pieter van Ginkel 0-1. Ook Joost van Rosmalen wou een snelle remise. Al na 5 minuten bood hij het Edwin aan….. er stond Champions league op het spel….maar toch. Helaas voor Joost, Edwin ging er vol tegen aan. De opluchting was dan ook groot voor Joost nadat Champions league en een vol punt binnen waren. Verder speelde Winood een knappe pot tegen Tim die remise werd en verloor Bart uiteindelijk van Richard.

Chill Dinsdagavond schaak (8 januari)

Morgen gaat er weer een Chill Dinsdagavond van start met de rapid competitie als hoofdmoot. Met aan kop Alek Dabrowski ….. over onzin gesproken. Kortom tijd om deze beunschaker te verslaan! Verder zijn er nog wat inhaal wedstrijden op het programma. Weinig Chill voor deze gasten…zweten moeten ze! De zaal gaat al om 19:00 uur open en iedereen is natuurlijk welkom!

Geloof deze site nooit (8 januari)

In de kerstvakantie kwam de redactie met twee vernieuwingen: ten eerste is de lay-out (nog) mooier geworden en ten tweede zijn we onzin gaan verkondigen. De titel van het eerste vakantiestukje was 'Wouter rules groep 3'. Prompt speelt hij dus remise tegen jeugdtalent Menno. Gelukkig gaat hij de groep nog wel winnen, zodat er toch een kern van waarheid in zat. Na een kort stukje over het geploeter van Rob in Groningen, ging het verder met 'Groep 2 is HOT!'. 4 dagen later kwamen 2 man niet opdagen, met als gevolg dat alles beslist lijkt. Pim en Adriaan: voortaan wel even bellen als je niet kan. De verslaggeving op de site wordt nog een beetje gered doordat er in de CL nog steeds niets aan is. Verder is de site dit weekend geheel in Telegraaf-stijl verder gegaan met de vernieuwingen: als het niet met goede verslaggeving kan, moet het maar met plaatjes. Lever voortaan op vrijdag uw fraaie combinatie in en hij komt op het bord rechts boven! Of laat opvallend onopvallend uw notatiebiljet slingeren, dan wordt die verliespartij ook met de wereld gedeeld.

Matige spanning in Champions League (3 januari)

Een paar weken voor de ontknoping in de CL zijn de meeste toppers al zeker van plaatsing in het Walhallah van RSR. De strijd wordt vooral onderin gestreden. Eerst een korte analyse van Groep A door wedstrijdleider Rob: "Herbert, Kachun, Dolf en Joost van Ruitenburg zijn vrijwel zeker van de CL. Voor de overige 2 plekken zijn Joost van Rosmalen, Richard, Philip, Paul Batenburg en Edwin nog in de race. Bij gelijk eindigen gaat het om onderling resultaat, daarna om SB, kortom de mogelijkheden zijn legio. Arnold is zeker van degradatie, Bart en Winood kunnen nog wonderbaarlijk ontsnappen maar zullen dan minimaal 2½-4 moeten scoren. Dat zou dan ten koste gaan van Tim en/of Paul Tromp, die dus vrijwel zeker zijn van de MPG. Tim zit in de bizarre situatie dat hij op papier nog kan degraderen, maar ook nog de CL kan halen! In beide gevallen is de kans overigens zeer klein."
In Groep B zijn de 6 promotieplekken al bekend: Pieter, Oscar, Henk, Spaan, Wim en Rob gaan door met een miniem puntverschil; daaronder het CL-gat! Alleen de sterkste RSR-schakers kunnen deze sprong maken. De rest, het schaakgepeupel, moet nog een paar ronden vechten voor de Minorpromotie. Ed van Doorn is helaas al zeker van groep 2. Momenteel zijn Alek en Wil de andere twee kandidaten voor deze hete groep, maar Herman en Philippe kunnen in theorie ook nog degraderen. De rest, Arno, Peter en Aernout zijn tamelijk veilig voor de groep 2-val. Moraal van dit verhaal: de spanning in de CL-groepen is matig. Vanaf februari gaat het pas echt los op het hoogste niveau.

Groep 2 is HOT ! (1 januari)

Voor vele in groep 2 staat er in 2007 nog heel wat op het spel of beter gezegd op het schaakbord. Zo is nog niet iedereen veilig, staan er nog promotie plekken open en is er natuurlijk de schaak eer. Kortom het kan nog spannend worden in groep 2. Voor Joost, Shekil, Rob Linssen en Rob van der Lee is degradatie een feit. De jonge honden Joost en Shekil lieten leuke dingen zien en hadden dan ook meer punten verdiend maar helaas het schaakleven gaat niet over pionnen….Ook helaas voor Rob Linssen zijn schaakdip duurde te lang en hij begon pas de laatste wedstrijden punten te scoren …..te laat dus. Behalve deze 4 heren gaat er nog een degradant naar groep 3. Hiervoor komen maar liefs 6 man in aanmerking. Er zal dus voor elk punt gestreden moeten worden. De strijd om goud in groep 2 gaat waarschijnlijk tussen Paul Dekker, Pim en Jaco. De heren zijn in vorm en wat vooral opvalt is het spel van Jaco, serieus en geconcentreerd en dat is wel eens anders geweest. Maar ook voor deze heren is nog niks zeker. Conclusie groep 2 is spannendste groep bij RSR!!