RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
Bart net niet, Wijnand middenmoot (31 januari)
Behalve voor de profs zit Corus er ook voor de liefhebbers weer op. Bart Gijswijt scoorde in de tienkamp 2D een prima 6½ uit 9, hetgeen echter net niet genoeg bleek voor de groepswinst. Hij moest een klein meisje uit de inmiddels bekende Mamedjarov familie voor laten gaan, zij haalde een halfje meer. Wijnand was in 6H flitsend gestart met 2 uit 2, maar toen was de koek snel op. Ook de toegestroomde RSR-fans konden niet verhinderen dat er nog slechts 4 remises en 3 nullen bijkwamen, met 4 uit 9 werd Wijnand gedeeld zesde. Klik hier voor de complete eindstand van de tienkampen.
Rob Linssen middenmoot, Kenneth uitgeschakeld (31 januari)
Jeugdtrainer, inspirator en motivator Wim bericht van het PJK: "Op de laatste zaterdag bij  de C-categorie wist Rob nog 1½ punt aan zijn 2 punten van vorige week toe te voegen. Uiteindelijk 3½ uit 7 en een middenmootje voor hem. Over de opzet van zijn partijen kan ie zeker tevreden zijn, maar kleine onnauwkeurigheden in vooral het middenspel leveren tegen de betere spelers in de groep helaas een nul op. Zaterdag had Rob een mooie combinatie door op f7 in te slaan en via een penning materiaal te winnen, wel 6 zetten diep. Ook in de laatste partij tegen kampioen Jaap waren er kansen maar vermoeidheid gaf de doorslag. Voor een mogelijk kampioenschap in de toekomst is er nog veel werk aan de winkel, maar plezier is ook belangrijk. Kenneth behaalde in het 2e weekend in de A-groep slechts een ½ punt maar deed dit tegen de beste spelers in deze groep. Vooral de tweede partij was erg ingewikkeld ( tegen een speler met een rating van 1929) zelfs voor de aanwezigen als Spaan, Arnold en Mary, maar Kenneth moest tenslotte het onderspit delven. Over 2 weken is plek 3 het hoogst haalbare, we zijn benieuwd."
Gekkenhuis in Groep 2 (30 januari)
Bijltjesdag in Groep 2; menigeen vocht voor de laatste promotiekans. Jaco en Pim Uitdewilligen probeerden elkaar van promotie af te houden. Uiteindelijk werd het toch remise waardoor beiden geplaatst zijn voor de Minor. Pim van Geest werd hierdoor de lachende "derde", hij werd zonder te spelen eerste op WP. Maarten greep zijn allerlaatste kans door in een spannende partij Wouter te verslaan. Zodoende eindigden maar liefst 6 man op 7½ punt. Rekenmeester Wim was tot diep in de nacht bezig met WP en SB-berekeningen. Het verlossende woord viel uit in het voordeel van Maarten: gelijk in WP met Sjonnie maar 2 SB-punten meer! In 1A is nog altijd vrijwel niets beslist. Herbert kwam niet verder dan remise tegen Peter en moet nu lijdzaam de overige uitslagen afwachten. Dat geldt ook in de strijd om degradatie voor Victor, die verloor van groepswinnaar Plas. De enorme spanning wordt gesymboliseerd door Paul Dekker (won van Edwin),  die op een degradatieplaats staat maar ook nog de CL kan halen! In 1B plaatste Dolf zich voor de CL in een traditioneel moeizame klus tegen Jurriaan. Philippe versloeg in een rechtstreeks degradatieduel Bart en mag op de valreep naar de MPG. Nog 2 CL-plaatsen zijn hier te vergeven: Van het trio Kachun, Gert-Jan en Spaan zal er één moeten afvallen.
KNSB-bekerteam soepel naar tweede ronde (30 januari)
In het verre Zaanstad moest RSR de eerste ronde van de KNSB-bekerstrijd afwerken tegen de plaatselijke derdeklasser. Teamcoach Jaco had gekozen voor de youngsters Pieter, FM Oscar, Joost en Kachun. Hierbij zou het strenge doch eerlijke "verliezers eruit, de rest blijft" principe gelden. Kachun zal hier als enige niet blij mee zijn, want hij verloor. De anderen mogen blijven: 3-1
Traditioneel dagje Wijk aan Zee (26 januari)
Zoals ieder jaar bezocht een trouw groepje supporters de trouwe RSR-deelnemers Wijnand en Bart Gijswijt in het legendarische Corus-toernooi in Wijk aan Zee. Wim, Plas, Lee, Spaan, Keet en Edwin maakten er een dag vol tradities van, zoals de ontmoeting met Martin Noordijk in de Sonnevanck, de uitsmijters als lunch, de strandwandeling, het aanmoedigen van de RSR-ers en de gezamenlijke maaltijd. De druk van de over hun schouder meekijkende supporters had geen gunstig effect: Wijnand boekte in een zaaltje tussen toilet en garderobe een zwaarbevochten remise tegen een mevrouw met knalrood haar, Bart liep prompt tegen zijn eerste nul aan. Beiden hebben met 3 uit 5 wel een mooie score. Klik hier voor de uitslagen en standen van de tienkampen; Bart speelt in 2D en Wijnand in 6H. Vorige week was Gert-Jan als groepswinnaar reeds vertrokken uit Wijk; hij won een vierkamp met 2½ uit 3.
Loting Coppa de Torre (24 januari)
Onze Capo di tutti Coppa, Don Leo, heeft vrijdagavond in de kleine uurtjes samen met zijn lieftallige assistent Joop!, de loting verricht voor de 2e ronde van de Coppa de Torre. Omdat de Coppa nog een ouderwets voorbeeld is van hoe een bekercompetitie gespeeld hoort te worden, dus zonder geleide lotingen en geplaatste spelers, leverde de indeling weer de bekende mix op van topwedstrijden en ontmoetingen tussen verschillende groepen. Dit leverde het volgende resultaat op: Plas-Arnold, Gert-Jan-Mathijs, FM Oscar-Victor, Philip-Joost, Wim-Richard, Herman-Kachun, Philippe-Spaan, Bart Houtman-Dolf. De 2e ronde wordt in principe gespeeld op vrijdag 11 februari. Wie verhinderd is wordt verzocht om samen met zijn tegenstander een nieuwe datum te vinden. Voor aanvang van de partij wordt geloot om de kleur.
Kenneth en Rob Linssen in de PJK (23 januari)
Voormalig verzamelaar van jeugdtitels Wim was aanwezig bij de PJK: "In groep A (tot 20 jaar) doen maar liefst 8 spelers mee, volgens mij een dieptepunt voor een PJK. Kenneth is met 1½ uit 2 uit de startblokken gegaan en hij zal er ongetwijfeld tevreden mee zijn. Echt kanshebber is ie niet maar je weet het nooit tenslotte, nog 4 keer geluk en hij is kampioen. Rob speelt in groep C mee (tot 14 jaar) en doet het verdienstelijk. Met een score van 2 uit 4 kan ie meedingen naar een plek in de sub-top. Opvallend is dat hier een aantal leuke spelertjes meedoen maar vaak door het te snelle spel partijen vergooid worden. Rob zal nog de stap 7: hoe moet ik uit een penning gaan? bestuderen, want dat ie daar partijen mee verliest is me wel duidelijk geworden. A.s. zaterdag spelen beide heren weer op het Libanon-college aan de Ramlehweg te Kralingen, je bent welkom vanaf 10.00 uur." 
Interne blijft spannend tot de laatste partij (22 januari)
één van de spannendste cycli van de laatste jaren is met nog twee speelronden te gaan nog van alles mogelijk in de diverse groepen. In 1A dwong Aernout respect af met een zwaarbevochten remise tegen Peter met als beloning plaatsing voor de Champions League. Nog drie plaatsen zijn in deze groep te verdelen, met hiervoor nog vijf kandidaten. Alek is al weken nog net niet gedegradeerd, nu wist hij weer uitstel van executie te verkrijgen door Arno op remise te houden. In 1B is de kans groot dat het laatste CL-ticket verdeeld gaat worden tussen de vrienden Kachun en Gert-Jan, alhoewel grootheden als Spaan en Dolf er ook nog niet zijn. Philippe greep de laatste strohalm om degradatie te voorkomen door Jurriaan te verslaan, hij mag nu rechtstreeks met Bart uitvechten wie naar de Minorgroep mag. In groep 2 zijn alle promotiekansen van Linda verkeken door de derde nederlaag op rij, ditmaal tegen Sjonnie, die promotie nauwelijks meer kan ontlopen. Arnold is ook definitief uitgeschakeld door Penningen Pim, die nu moet afwachten wat Paul Tromp, Jaco, Sjonnie en Pim 2 in de laatste ronde gaan doen.
Team 5 is de trots van RSR (22 januari)
Vijfde-teamouder Leo kan zijn trots over zijn kinderen nauwelijks onder stoelen of banken steken: "Afgelopen vrijdag speelde het 5de team de altijd beladen uitwedstrijd tegen EBSV 2. Ons team won overtuigend met 6-2, eindelijk eens een goede uitslag, die past bij de RSR ster allures van team 5. Het begon gelijk al goed binnen een uur hadden Ibo (debuut bord 6) en Wikash (bord 7) al voor een twee nul voorsprong gezorgd. Wikash won in 18 zetten en mocht daarmee de heuse EBSV sprinter medaille in ontvangst nemen. Intussen had Paul Hatting (bord 5) in een gevecht om de koningsvleugel ze dame verloren en daarmee de partij (2-1). Gelukkig had good old Andy (bord 1) een knappe winnende stellingen bereikt (3-1). Echter de mooiste partij werd door Joost Broersen (bord 8) gespeeld, spannend tot de laatste zet en met een heus winnend offer afgesloten (4-1). De belangrijke 5-1 score werd bereikt door de winst van Kenneth (bord 3). Hij had de hele partij onder controle en maakte het grootmeesterlijk af.  Terence (bord 2) trof een taaie tegenstander die aanvankelijk goed tegenspel bood, maar op den duur toch moest bezwijken (6-1). Tot slot werd Hans (bord 4) langzaam maar zeker weggedrukt in een rommelige stelling. Een mooie  6-2 dus." 
Doodsstrijd in de interne (15 januari)
De strijd om promotie- en degradatie is in alle hevigheid losgebarsten. Met name de degradatiekandidaten streden of hun leven ervan afhing. Zo wist Paul Dekker een laatste kans op plaatsing voor de minor te grijpen door een andere oud-kampioen te verslaan: Wim liep tegen een verrassende nul op. FM Oscar mocht blij zijn met remise tegen Herman. Philippe speelde een plusremise tegen Kachun en Plas kon ternauwerdood Alek op remise houden, ondanks de achterstand van dame tegen loper na 10 zetten. Met nog maar een paar speelavonden te gaan zijn alleen Paul Batenburg, Pieter, Joost, Plas en Wim zeker van de Champions League. Over de degradanten uit groep 1 valt nog geen zinnig woord te zeggen. Spanning alom ook in groep 2: Paul Tromp voegde weer een halfje aan zijn totaal toe in een thriller tegen Wijnand. Winood ging te ver in zijn winstpoging tegen Sjonnie en verloor nog. Voor de vier promotieplaatsen zijn zeker nog acht kanshebbers aan te wijzen.
Lijdensweg van team vier duurt voort (15 januari)
Het is inmiddels wel duidelijk dat het vierde team na alle promoties van de laatste jaren boven zijn stand leeft. Tegen het ratinggeweld van HZP Schiedam werd vrijdagavond thuis alweer een zware nederlaag geleden: 1-7. Harry (bord 6) en Arnold (bord 7) presteerden als enigen boven hun rating door beiden remise te spelen. De rest ging er vrij hard af. Nog drie wedstrijden duurt de lijdensweg van het vierde, waarna volgend seizoen een treetje lager misschien het leereffect van dit loodzware seizoen te zien zal zijn.
Alles wat de officiële site niet aandurft... (14 januari)
Eigenlijk heeft het nog lang geduurd: een groep militante RSR-strijders zet zich af tegen de heersende orde, maatschappij en website, en komt met een eigen site. De waarheid eindelijk boven tafel, ongecensureerd en niet geschikt voor al te jeugdige kijkertjes! Het benaderen van deze website is geheel voor eigen risico. Iedere gelijkenis met bestaande personen is geheel opzettelijk. De "officiële" site is niet aansprakelijk voor de controversiële inhoud van deze underground-site!
Gemotiveerd eerste wint weer van Eindhoven: 5½-4½ (9 januari)
Na de wanprestatie tegen Spijkenisse organiseerde de spelersgroep maar liefst twee trainingsavonden om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Dit wierp gelijk zijn vruchten af, want tegen Eindhoven werd, inmiddels traditiegetrouw, een regelmatige overwinning behaald. FM Oscar (2) is weer helemaal in topvorm want hij won voor de tweede achtereenvolgende maal als eerste. Zijn vlijmscherpe opening leverde een pion plus actieve stelling op, genoeg voor winst. Pieter (1) redde het dit keer niet tegen de sterkste tegenstander, 1-1. Dolf (4) speelde in overleg met teamcaptain Jaco remise gezien de gunstige ontwikkelingen op andere borden. Supersub Bart (9), invaller voor de zieke Herbert, bracht ons weer op voorsprong middels een regelmatige overwinning. Paul Batenburg (10) vergrootte die voorsprong maar zonder slag of stoot ging dat niet. Hij stak met zijn koning het vrijwel volle bord over om vervolgens in vliegende tijdnood af te ruilen naar een gewonnen toreneindspel. Victor (7) stond een pion achter maar zijn tegenstander nam remise aan zonder naar de tussenstand te vragen: 4-2. Joost (8) leek na een verplicht kwaliteitsoffer ten onder te gaan maar een ernstige fout van zijn tegenstander leverde toch nog een halfje op. Plas (6) was in een zeer lastig eindspel verzeild geraakt met 3 pluspionnen tegen een kwal. Toen de stelling eindelijk glad gewonnen was zag hij het niet meer en gaf eeuwig schaak: 5-3. Gelukkig stond Kachun (5) de hele partij beter, ondanks dat hij al uren riep te gaan winnen lukte dat nimmer, als troost mocht hij matchwinner zijn: 5½-3½. Wim (3) tenslotte had er in de opening een pion tegenaan gegooid die hij nooit meer terugzag. Ondanks zijn kenmerkende taaie tegenspel werd hij toch langzaam weggedrukt: 5½-4½. We staan nu plotseling weer gedeeld derde(!) en handhaving is bijna zeker. In de laatste drie wedstrijden ontmoeten we teams die net als wij nu 6 matchpunten hebben.
Tweede lijdt regelmatige nederlaag: Oegstgeest-RSR 2  5-3 (9 januari)
De nog altijd strijdbare teamleider Arnold bericht van weer een nederlaag van team twee: "Er is zoals altijd hard gevochten om de punten maar het hele seizoen worden er te weinig punten gehaald op de borden 1 t/m 4. Na ongeveer 2½ uur schaken had alleen Aernout (bord 4) verloren en de rest moest alles uit de kast om remise te behalen. Invaller Paul Tromp (7) speelde goed, kwam een pion voor maar met ongelijke lopers werd het remise. Bart speelde aan bord 1 tegen Nikolic (2382) deed dat verdienstelijk maar in tijdnood verloor hij een kwaliteit en kon gelijk opgeven. Reinier (5) stond een toren achter maar zijn tegenstander maakte een fout en Reinier kon eeuwig schaak geven en remise claimen. Spaan speelde tegen good old Joop Piket, offerde een pion voor spel, het werd spannend in wederzijdse tijdnood maar Piket ging door zijn vlag op de 38ste zet en was behoorlijk van slag, tussenstand was dus 3-2 achter, dat lijkt spannend maar Philip (2), Gert-Jan (6) en invaller Herman Keetbaas (8) moesten allen na de 1ste tijdscontrole toreneindspelen met een pion minder gaan kiepen wat Herman en Gert-Jan wel lukte om remise te behalen en Philip maakte een foutje en verloor jammerlijk na 5½ uur schaken. We moeten nog 3 wedstrijden schaken maar bovenstaand verhaal is typerend voor het seizoen van het 2e team: We doen leuk mee maar te weinig kwaliteit om een paar wedstrijden te winnen in de 2e klasse KNSB ! We zullen de laatste 3 wedstrijden strijdend tenonder gaan maar de team 2 spelers beseffen goed dat ze in de 3e klasse horen." 
Joost 2e in gezelligheidstoernooi (1 januari)

Joost was op 30 december aanwezig bij het traditionele Menno Ploeger Toernooi gespeeld in Krimpen aan den IJssel: "Dit is een gezelligheidstoernooi, waar slechts de eer op het spel staat. En deze moest dan ook enkele keren verdedigd worden door mij. Eerst was daar de persoonsgebonden eer in de partij tegen onze secretaris. Na enkele stommiteiten van het bestuurslid, ging ik een eindspel in met 2 pionnen meer. Door nonchalance van mijn kant wist Arrian de boel dicht te gooien. Echter viel zijn vlag tegelijkertijd, waardoor ik toch het punt incasseerde. Hierna ging het met Rutten bergafwaarts en is hij door diepe dalen gegaan. Ik durfde uiteindelijk niet eens meer te vragen hoeveel punten hij had gehaald, maar het zullen er niet veel zijn geweest. In ronde 6, na de 5e ronde met een toren minder Gert-Jan Ludden door zijn vlag te hebben gejaagd (ik had inmiddels dus ook 5 uit 5), moest ik de verenigingseer hoog houden tegen Rob zijn vriend Gerard Kool. Na de opening stond ik een pion achter, was mijn tijd bijna op en stond ik bijna mat. Toen keerde het tij. Mijn tegenstander lette even niet op, liet zich een toren ontfutselen en vervolgens op bijna exact dezelfde manier de 2e. Na een warrige eindfase en met enkele seconden op de klok, zette ik hem mat. Achteraf wist hij mij te vertellen dat hij onze arbiter is in de laatste competitiewedstrijd, dus we moeten zorgen dat we daarvoor al veilig zijn. Het 2e krijgt al tegen Overschie met hem te maken, als dat maar goed gaat. Hierna volgde nog een professionele remise, een domme nederlaag en een  glansrijke overwinning, waarna ik met 7½ uit 9 met 4 anderen op de 1e plaats kwam en 2e werd op wp achter Ludden." Klik hier voor de volledige eindstand.

Gert-Jan tweede in Open Capels Jeugdkampioenschap (1 januari)
In het jaarlijkse Open Capels Jeugdkampioenschap, gehouden op 29 en 30 december, heeft Gert-Jan zijn favorietenrol in de groep t/m 21 jaar net niet waar kunnen maken. Als hoogste ratinghouder in deze groep eindigde hij met 7 uit 11 op een gedeeld tweede plaats. Klik hier voor een verslag en de volledige eindstand. 
Dolf derde van de Oliebollen (1 januari)
In het traditionele door Groenoord georganiseerde Oliebollentoernooi heeft Dolf als 1 van de favorieten de bronzen oliebol voor zich opgeëist. Namens RSR was ook trouwe deelnemer Philip weer van de partij, echter hij wist zich dit keer niet te mengen in de strijd om de hoogste plaatsen. Klik hier voor een verslag en de top-3 van iedere groep.