RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
Promotieplannen vijfde kunnen de ijskast in (31 januari)
Als er al plannen gemaakt werden voor promotie naar de derde klasse, dan kunnen die voor dit seizoen de ijskast in na de nipte nederlaag van het vijfde tegen Dordrecht 6: 3½-4½. Ieder nadeel heb se voordeel: degraderen is niet mogelijk vanuit de vierde klasse. Andy (bord 1), Wouter (5) en Hans (8) scoorden een halfje, Ed (3) en Terence (7) wonnen. Leon (2), Kenneth (4) en John vd Berg (6) kunnen een opvoedkundig gesprekje met de teamouders verwachten.
Eerste cyclus afgelopen (31 januari)
De laatste loodjes zitten erop; alle beslissingen zijn gevallen. In 1A won Philip het degradatieduel van Jaco, die dus afdaalt naar groep 2. Hij wordt vergezeld door Arnold, die wel knap eindigde met zijn eerste halfje tegen niemand minder dan Coppa-houder Djurre. Het halfje was wel precies wat Djurre nodig had om Edwin en Victor op onderling resultaat voor te blijven. In 1B degradeerde naast Reinier ook de voorzitter, hij verloor de laatste strohalm tegen Oscar, die bij de start van de Champions League, a.s. vrijdag, leidt met 9½-11. In groep 2 promoveerde naast de al geplaatsten Arno, Herman en Bart Houtman ook Claudia, door Wijnand te verslaan. Maarten is de gelukkige extra promovendus die de plek van de zich teruggetrokken Winood in de MPG overneemt, hij bleef de ongelukkige Philippe net 1 weerstandspuntje voor.
RSR-spelers plaatsen zich voor het NK! (29 januari)
Jong-oranje coach Kachun meldt goede berichten uit het RSB-PJK
Groep A: Claudia presteert ondermaats, maar plaats zich voor het NK omdat ze enig meisje is. Hopelijk wint ze de overige twee partijen van het toernooi zodat ze haar ratingverlies beperkt.
Groep C: Rob Linssen, 4,5 uit 7, heel goed toernooi gespeeld alleen pakt hij toch teveel halfjes tegen "grote" namen terwijl hij beter tot gewonnen staat. Als hij dat afleert zien we hem volgend jaar terug op het NK.
Groep D: Lucas Gortemaker, 6 uit 9 mooi resultaat, afwisselend toernooi gespeeld met goeie en slechte partijen, hij is zelf niet tevreden maar hij plaats zich wel voor de tweede achtereenvolgende keer voor het NK, een record? Als hij zo door blijft groeien word hij een vaste waarde in RSR 1.

Klik hier voor alle uitslagen en standen van alle groepen.

Gewijzigde stand 1B, extra promotie groep 2 (28 januari)
Wegens het zich terugtrekken van Reinier kwamen de wijze mannen van het bestuur bijeen om te beslissen wat er met zijn al behaalde resultaten moest gebeuren. Er is besloten dat al zijn partijen zijn komen te vervallen. Wel krijgen allen die zich voor de CL hebben geplaatst, een punt tegen Reinier om geen ongelijkheid met groep 1A te krijgen, deze punten worden namelijk meegenomen. Toevallig hadden alle CL-ers hun partij tegen Reinier, al dan niet zonder te spelen, al gewonnen. Joop?, John en Paul Tromp zijn hun punt tegen Reinier dus kwijtgeraakt. Tevens is er een extra (vijfde) promotieplaats in groep 2, omdat Winood te kennen heeft gegeven de 2e cyclus niet te zullen spelen. Aldus wordt de vacant gekomen stek in de MPG opgevuld.
Eindsprint Bart; Djurre net niet; Wijnand naar verwachting (27 januari)
Ook de tienkampen in Wijk aan Zee zitten erop; RSR was hierin met drie deelnemers vertegenwoordigd. In 2A begon Djurre dramatisch met twee nederlagen. Daarna had hij de smaak te pakken, Uit de volgende 7 partijen haalde hij maar liefst 6 punten. Hij werd hiermee net geen eerste in de groep, wel scoorde hij een keurige TPR van 2162. Ook Bart Gijswijt begon slecht, in groep 2B. De laatste vier partijen won hij echter allemaal, na een bezoek en peptalk van een grote schare RSR-supporters: Edwin, Jaco, Wim, Rob&Rob, Leo, Spaan, Dolf, Joop? en Herman. Zo werd het toch nog een vierde plaats, en een TPR van 2119. Record-deelnemer Wijnand scoorde in 6B traditioneel 50%, een vijfde plaats en een bijbehorende TPR 1647 is ongeveer wat volgens zijn rating verwacht mocht worden. Klik hier voor alle eindstanden van de tienkampen.
Wim hangt in de touwen (25 januari)
Zijn dame en koning hebben het benauwd, maar Wim probeert zoveel mogelijk spel te houden en tegelijkertijd World's mogelijkheden te beperken. Na World's 20...Lc7 speelt hij 21.g4, om in ieder geval f5 eruit te halen. Zwart heeft echter nog genoeg andere interessante mogelijkheden, maar welke kiest U? Stem!
KNSB-bekerteam door het oog van de naald (24 januari)
Sjonnie had gekozen voor routine van de oude rotten Dolf, Plas, Pieter en Wim boven het jeugdig enthousiasme van bv. Oscar, Djurre, Joost, Kachun. Het bleek achteraf een meesterzet van de teamcaptain, maar het had gemakkelijk anders af kunnen lopen. Na de eerste tijdcontrole stonden alle borden minder. Pieter kon niet anders dan remise aannemen, Wim stond twee pionnen achter, Dolf 1 pion en Rob had om onbekende redenen afgewikkeld naar een eindspel met voor hem een slecht paard tegen een sterke loper. Sommige supporters dropen zelfs al af richting bar. Dit bleek voorbarig, men had evenals opponent WSC duidelijk de vechtlust van de oude garde onderschat. Wim pikte hier en daar een pionnetje waarna zijn tegenstander nog blij mocht zijn met remise. Rob's paard verrichte een heldendaad door eerst op de damevleugel een vrijpion te creëeren om vervolgens terug te draven naar de koningsvleugel om de vijandelijke h-pion tegen te houden. De a-pion was niet meer te stoppen en plotseling stond het 2-1. Dolf moest tenslotte in hevige tijdnood een toreneindspel remise houden met een a-pion minder. Na een claim en nog wat heen-en-weer geschuif, begeleid door dreigende geluiden van de RSR-spelers, durfde de WSC-topman het niet meer aan om Dolf door de vlag te jagen en nam remise aan: 2½-1½!
Meer duidelijkheid in interne (24 januari)
Naarmate de dodenlijn van volgende week dichterbij komt, vallen meer en meer beslissingen in de interne. In 1A speelde Edwin zich veilig door Arnold zijn tiende nul op rij te bezorgen. Ook Winood is veilig na zijn tweede achtereenvolgende remise zonder te spelen. Tegenstander Kachun accepteerde want gaat nu definitief naar de CL. Jaco verloor van Joost en moet nu met Philip een rechtstreeks degradatiegevecht aangaan. In 1B zijn alle CL-plaatsen vergeven, de strijd tegen degradatie duurt echter tot de laatste snik. In groep 2 won Herman de topper tegen Wouter en plaatste zich zodoende voor de minorpromotiegroep. Bart voegde zich bij hem middels winst op Rob vd Lee. Arno was al geplaatst (10 uit 11!) en de beslissing om de vierde plek valt volgende week. Claudia heeft de beste papieren, bij winst is zij zeker van de MPG.
Loting Coppa de Torre (21 januari)
Sommigen zijn de tweede ronde alweer doorgekomen, anderen zijn er alweer uitgeschakeld, maar hier volgt alsnog de volledige loting van de 1/8e finales: Paul Tromp-Pieter, Djurre-Peter, Wim-John vd Berg (1-0), Terence-Spaan, Kachun-Oscar, Jaco-Wouter, Bart Houtman-Rob vd Plas (0-1), Victor-Bart Gijswijt. Deze ronde staat gepland voor 6 februari, wie eerder wil en kan spelen kan dat natuurlijk onderling afspreken.
Berichten uit Wijk aan Zee (19 januari)
De razende supporter Maarten bericht vanuit Wijk aan Zee: "Vrijdag is de 10-kamp begonnen met 3 deelnemende RSR-leden (Djurre, Wijnand, Bart) Wijnand begon goed met 1,5 uit 2, maar blunderde in partij 3 en kon gelijk opgeven. Djurre is weer teveel met zijn tegenstanders bezig en begon met 0 uit 2 maar herstelde (nadat hij in een dronken bui ergens in hotel Sonnevank belandde) knap met een snelle overwinning 1 uit 3 Bart begon niet goed 0,5 uit 2 maar was nog bezig toen de reporter al weer naar huis ging. Maarten haalde knap 3 uit 7 in de A-groep van het rapid-toernooi met maar liefst 4! remises tegen knsb-schakers. De 10-kamp duurt nog tot a.s. zondag Succes verder! en verdere verslagen zullen zeker in de schakelaar volgen!"
Wim in de hoek gedreven (18 januari)
Na het alweer unaniem verkozen 19...Tb5 heeft Wim zichzelf in arren moede maar in de hoek gezet: 20.Da1. Voert World deze mooie stelling eensgezind tot winst of kan Wim nog hoop putten uit eventuele verdeeldheid? Stem!
Derde team in zwaar weer (17 januari)
Het derde team kan nog niet erg wennen aan het 1e klasse niveau; vrijdagavond werd de thuiswedstrijd tegen koploper Nieuwerkerk kansloos verloren: 1½-6½. Alleen Pim speelde een goede partij door te winnen aan het topbord, en Sjonnie pakte traditioneel een halfje. Alek, Herman, Winood, Jaco, Arrjan en invaller Paul Tromp zorgden voor maar liefst 6 nullen. Zoals altijd bij een team in zwaar weer klonken na afloop vele kritische geluiden van de spelers, op de teamleider, de opstelling, de tegenstanders, maar niet op zichzelf.  
Het kan altijd nog spannender (17 januari)
De thriller in groep 1A begint ongekende vormen aan te nemen. Dit kwam nog het meest tot uiting in de zinderende partij van de avond Spaan-Edwin. De zwartspeler won in de tweede tijdcontrole een toren, wat uiteindelijk uimondde in P+L+2pi tegen pi. Vervolgens gaf hij zijn twee pionnen weg en probeerde met nog 40 seconden mat te zetten met paard en loper. Spaan claimde remise met nog 2 seconden op de klok, wat door WL Sjonnie gedecideerd werd afgewezen, waarna Spaan meteen opgaf. Hij leed aldus zijn eerste nederlaag en Edwin speelt gek genoeg nog tegen degradatie én voor plaatsing in de CL! Nog altijd zijn er 10 kanshebbers voor 6 plaatsen... In groep 2 deden Claudia en Wouter goede zaken door te winnen van resp. Jurriaan en Linda. Ook hier zal pas op de laatste speeldag, 30 januari, duidelijk worden welke vier promoveren. Alleen Arno is hier op dit moment van verzekerd. In de Coppa namen Wim en Plas alvast een voorschot op de kwartfinales, zij schakelden John vd Berg en Bart Houtman eenvoudig uit.
Joost mag het weten (15 januari)
Afgelopen donderdag organiseerde BNN De Nationale IQ-test, en uiteraard bleken de schakers de slimste jongetjes van de klas. Joost vertegenwoordigde RSR met verve, en voorkwam een lagere score door figuren als John vd Laar (Charlois) te compenseren. Nipt tweede werden "de dronken studenten", al had het verschil groter kunnen zijn als een Paul Tromp en een Aernout deze doelgroep hadden "versterkt". Voor volgend jaar overweegt BNN een groep "dronken schakers" te introduceren.
De redactie roept u allen (13 januari)
Beste schakelaars, de meeste van jullie zitten nog vol van de goede voornemens en dit hoopt de redactie dan ook uit te kunnen buiten via een superdikke Schakelaar. Wat hoopt de  redactie te krijgen? Rob vd Lee bloot, kots van kindervriend oom Karel, Van trauma naar levensgeluk met Dolf, Het loodzware leven van een wedstrijdleider intern, advocaat van de duivel Feiner, Peter boos?, Herman's nieuwe drukpion, een vrouwenpagina, Wim crisis - World, schoon schrijver Paul D, Paul Komp uit zijn schulp, Voorklep, uit het leven gegrepen Sjonnie, KNSB: Sjonnie - Arnold 1-3, best seller Alek, Paul Batenburg compleet, Joop?,  Schaken met Napoleon door Leon, Coppa, snel-schrijver Andy?, Rob's puzzelschaak BV, vroeger, Dream-Team 5 alles of niks, de ins en de outs van Jaco KKK3, RSR's superleague, Victor met een top 13, to be or not to be Spaan, zwart-wit kijk van stripheld Harry, cursus Pim, RSR ruimteonderzoek mars kan!, Oscar dol, schaakfeuilleton Alek, mensenkenner Aernout, waar staat Djurre?, Linda en Claudia in team 4!?, De Zee Wijkt door Wijnand, Maarten en Djur, Winood vraagt 100%, Pieter aan het werk, nu met Joost inleiding totaal, wat doet Bart?, complottheorie met zwart en nog veeeeeeeeeeeeeeeeeeel meer!! de dodenlijn extra scherp gezet en wel op vrijdag 13 Februari so be careful!!!                             
Wim kan wel opgeven (12 januari)
Dat is althans de mening van één der World-leiders, niemand minder dan Keet. Het duurde even voor hij de kracht van 17...c4 inzag (hij stemde zelfs op een andere zet, 17...Td5), maar na het unaniem gekozen vervolg 18...De8 is hij helemaal om. Nog een paar zetten, is de algemene opinie nu. Wim speelt ondertussen onverstoorbaar 19.The1, een zet waaruit geen zorgen blijken om de wat labiele witte koningsstelling. Wie trekt er aan het langste eind? Stem!
Opschudding in de Champions League (10 januari)
Ouderwetse consternatie in de interne: Reinier heeft zijn beste beslissing van het seizoen genomen door zich terug te trekken. In de rokende puinhopen die hij weer eens achter zich laat bleef vooral Peter ontredderd achter; hij had zich na een remise tegen Wim al rijk gerekend maar indien al Reiniers gespeelde partijen ongeldig worden verklaard is hij plotseling nog niet geheel zeker van plaatsing voor de Champions-groep. Of iedereen een gratis punt krijgt tegen de dissident of alleen de nog te spelen partijen, zal beslist worden op een buitengewone bestuursvergadering(!). Wordt vervolgd dus. In 1A is de spanning om een andere reden te snijden: met voor de meesten nog maar 1 of 2 partijen te gaan hebben alleen Arnold en Philip geen kans meer op de CL! Spaan zette een uitroepteken achter zijn comeback door de topper tegen koploper Dolf in zijn voordeel te beslissen. Ook in groep 2 wordt de promotiedruk opgevoerd, zo werd Wijnand ruw verstoord in zijn opmars door de herboren Jurriaan (laatste weken 3 uit 3). Een stuk of 12(!) schakers strijden nog om de felbegeerde vier tickets voor de minorpromotiegroep.
Wim: World moet oppassen (4 januari)
Welk loperpaar is sterker? Dat is steeds meer de vraag in Wim-World. Volgens Wim moet World heel erg oppassen om niet in moeilijheden te geraken. Naast het gekozen 17...c4 werd op maar liefst drie alternatieven gestemd: Td5, a6 en b5. Na Wim's antwoord 18.Le4 dreigen er wat "aftrekjes". Of zou Wim echt pion b7 willen veroveren? Stem!
Kenneth en Oscar 3e in Capelle Open (3 januari)
In het jaarlijkse Open Capels Jeugdkampioenschap is "onze" Kenneth in de groep t/m 16 jaar op een verdienstelijke derde plaats geëindigd, met een score van 6 uit 9. Omdat het toernooi de 25e editie en dus een lustrum betrof, was er een invitatiegroep met ex-deelnemers. Hier pakte Oscar het tweede RSR-brons, met 4 uit 6 moest hij alleen Leon Koster en Paul Schrama voor zich dulden. Klik hier voor het verslag op de RSB-site.
RSR schittert door beleefdheid (2 januari)
Free-lance verslaggever Alek bericht: "Op het traditionele Oliebollenschaaktoernooi van schaakclub Groenoord schitterden afgelopen dinsdag 30 december 3 clubgenoten. Niet door hun prestaties, maar vooral door hun beleefdheid andere schakers punten te bezorgen. Paul Batenburg plaatste zich na de voorronde in groep 3, Alek wist groep 4 te bereiken en Philip moest genoegen nemen met groep 5. (van de 13 groepen lang niet slecht zou je denken). De prijsuitreiking duurde tot ver na twaalf uur. Bijna iedereen had prijs, maar van het IvorenTorenTrio wist slechts Philip een fles rode vin te veroveren. De eindstanden zullen maar we maar verzwijgen, de sfeer was goed!" Wie desondanks toch een blik op alle prijswinnaars wil werpen, klikt hier.
Joost vierde; Peter en Arrian rokeren (1 januari)
Op dinsdag 30 december werd het jaarlijkse Menno Ploeger toernooi gehouden. Deelnemer Arian bericht: 
"Na vijf van de negen ronden leek er voor de deelnemende RSR-ers nog geen vuiltje aan de lucht; Joost en Peter hadden 4½ punt bij elkaar gesprokkeld en Arrian - met wat geluk - vier punten. De zesde ronde bleek echter het breekpunt. Joost won van Peter, en Arrian verloor wat onnodig van WSV-er Mark van Putten. Voor Peter en Arrian was dat het begin van een lange rokade, waarna in de slotronde respectievelijk een remise en een vol punt hun eindtotaal op vijf punten bracht. Oud-toernooiwinnaar Joost werd in de zevende ronde getruct door de latere toernooiwinnaar Michiel Blok (Messemaker 1847). 1½ punt in de laatste twee ronden leverde Joost nog zeven punten, een vierde plaats en een boek op." Klik hier voor de volledige eindstand van het toernooi.
Nieuwsarchief: mei 2002 juni 2002 juli 2002 augustus 2002 september 2002 oktober 2002 november 2002 december 2002 januari 2003 februari 2003 maart 2003 april 2003 mei 2003 juni 2003 juli 2003 augustus 2003 september 2003 oktober 2003 november 2003 december 2003