RSR IVOREN TOREN nieuwsarchief 
(sinds 1919)
Don't quit your day job... (29 januari)
Wijk aan Zee zit er weer op voor de parttime-profs Wijnand en Bart. Gebroederlijk bleven ze steken op 50%, Bart in groep 1A (TPR 2092) en Wijnand in 6B (TPR 1639). "Don't quit your day job", zegt een Amerikaans gezegde dan. In de Schakelaar volgt ongetwijfeld meer over de belevenissen in de Moriaan. Klik hier voor de complete eindstanden van de tienkampen.
Kachun krijgt herkansing; Djurre uitgeschakeld (26 januari)
Na zijn nederlaag in de vierde ronde geloofde Kachun er zelf niet meer in, maar de uitslagen in de laatste twee ronden verliepen dermate gunstig dat hij toch nog gedeeld eerste werd! Kachun licht het zelf als volgt toe:  "Na de nederlaag van vorige week had ik het nk eigenlijk al uit mijn hoofd gezet. Mijn concurrent colijn moest dan een keer verliezen. Ik besloot een deal te sluiten met zijn tegenstander, Floris vd Blom. Als je wint van hem krijg je de laatste ronde een halfje van me. Ik dacht dat het misschien zal helpen. Tot mijn grote verbazing won hij en ik ook zodat we in de laatste ronde tegen elkaar moesten. Mijn dag kon niet meer stuk en na een kwartier hadden we remise. Sommige mensen zeiden dat ik beter kon spelen maar ik hou me altijd aan mijn woord. Nu komen er beslissingswedstrijden, 8 februari in baarn. Er strijden 3 spelers om de eerste plek, namelijk ik, mijn vriendin en floris. Kom allemaal kijken in baarn!"

Voor Djurre verliep de zaterdag minder goed; na winst in de derde ronde verloor hij de vierde waardoor hij is uitgeschakeld voor de titel. Hij heeft nu 2½-4, met nog twee ronden te gaan.

Dolf nieuwe koploper in CL (26 januari)
In de derde speelronde van de 2e cyclus leed Peter zijn eerste nederlaag tegen clubkampioen Wim. Dolf versloeg Oscar en werd daardoor de nieuwe koploper. In de MPG behield Spaan zijn 100% score middels een zwaarbevochte overwinning op Pim. In groep 2 lijken Jaco en Joop! aan te sturen op een vroegtijdige confrontatie die het leiderschap in de groep moet vaststellen. Alle uitslagen van afgelopen vrijdag: CL: Oscar-Dolf 0-1, Philip-Reinier 1-0, Wim-Peter 1-0  MPG: Aernout-Arrian 1-0, Edwin-Leo 1-0, Herbert-Herman 1-0, Pim-Spaan 0-1, Rob v.d.Plas-John 1-0  Groep 2: Ed-Jaco 0-1, Rob v.d.Lee-Wouter 1-0, Hélène-Leon 0-1, Harry-Joop! 0-1, Kenneth-Arnold 0-1, Don-Rianne 1-0  Saldo: Djurre-Philippe 1-0, Jurriaan-Hans 1-0. 
Zaterdag laatste kans voor Djurre en Kachun (24 januari)
Djurre probeert het in de RSB en Kachun in de SGS: Jeugdkampioen worden om aldus een plaats te verdienen voor het Nederlands Kampioenschap. Djurre heeft na 2 van de in totaal 6 ronden 1½ punt en moet dus waarschijnlijk van topfavoriet Rick Lahaye (2 uit 2) gaan winnen om kampioen te worden. Het halfje kwam volgens Djurre tot stand na het 3½ uur keepen van een totaal verloren stelling. Kachun heeft er inmiddels al 4 van de 6 ronden opzitten. De eerste zaterdag won hij beide partijen, maar afgelopen zaterdag ging hij, volgens eigen zeggen, K.O. in Woerden: "Waarom nu, dacht ik donderdag toen ik ziek werd. Zo kort voor het belangrijkste toernooi van het jaar word ik ziek! Heb weer een griepje te pakken. Gelukkig had John mij vrijdag een vrije ronde gegeven kon ik lekker uitrusten. Ik ging er met een slecht gevoel naar toe, was bang dat ik zou verliezen van ene Maarten Olsman, onbekende gast maar speelde vorige week een goeie partij. Het is natuurlijk geen verrassing als ik zou verliezen, ik heb een “zwarte” dag. Zat ik daar half dood achter mijn bord te wachten, kwartier,half uur, uur komt die gozer niet opdagen! Iedereen dacht dat ik het erg vond maar ik was er wel blij mee, kon mijn afgang tenminste met een paar uur worden verschoven. Ik voelde me steeds beter, dacht dat het wel zou lukken. De 4e ronde moest ik met zwart(oh oh) tegen Colijn Wakkee. Er kwam geen een goede zet uit mij zodat ik na 20 zetten kon opgeven, einde seizoen. En erger nog, ik moest daarna nog 2 uur rondhangen omdat mijn vriendin met mij mee ging, iedereen moest natuurlijk weer vragen hoe zoiets kan gebeuren, ik werd er gek van. Gelukkig ging zij met mij mee was mijn dag toch een beetje goed." 

Zaterdag volgen de ronden 3 en 4 voor Djurre en de laatste 2 ronden voor Kachun. (later meer)

Groeten uit Wijk aan Zee (24 januari)
De vaste supportersschare Spaan, Lee, Reinier, Edwin, Jaco, Wim en Plas is het volgens traditie persoonlijk vast komen stellen: het gaat goed met de trouwe Wijk aan Zee-deelnemers Wijnand en Bart. Blakend van gezondheid werden ze aangetroffen, al valt het op het schaakbord niet altijd mee. Wijnand heeft 3½ uit 6 in groep 6, Bart 2½ uit 6 in de sterke groep 1. Nog drie ronden te gaan, het toernooi eindigt op zondag. Bart houdt op zijn eigen forum-website een dagboek bij van zijn belevenissen aldaar.
RSR net geen top in Sevilla (22 januari)
Leo, Wim en Plas zijn weer veilig teruggekeerd uit Sevilla, vele ervaringen rijker, en enkele illusies armer. Zo was er de illusie van het behalen van een geldprijs in het zeer sterk bezette toernooi (15 GM's). Rob verprutste zijn 5-7 score in de achtste ronde door een hopeloze nederlaag tegen een Bulgaarse IM. Hoogtepuntje was nog wel zijn partij tegen de als eerste geplaatste Russisch-Nederlandse GM Tiviakov, waarin de wereld-subtopper pas na 5½ uur wist te winnen in een toreneindspel. Wim kwam nog dichter bij een top-20 klassering: in de laatste ronde, met 5½-8, blunderde hij een totaal gewonnen stelling weg tegen een andere Bulgaarse meester waarmee hij zichzelf enkele tientallen euro's door de neus boorde. Voor Leo was het meer een zaak van overleven in zijn vuurdoop wat betreft buitenlandse toernooien. Hij sloeg zich moedig door de voorspelbare hel heen van gestoorde wedstrijdleiders, blinde tegenstanders en het spelen in de kelder van een toernooi. De strijd om de titel en bijbehorende 2400 euro werd beheerst door China, dat een ijzersterke afvaardiging had gestuurd. De Chinezen legden dan ook beslag op de eerste drie plaatsen. De eindstand: Wim 5½-9 (gedeeld 41e), Rob 5-9 (gedeeld 65e), Leo 3½-9 (gedeeld 143e). Klik hier voor de complete eindstand. Een uitgebreid verslag van alle belevenissen van de drie musketiers in Sevilla volgt natuurlijk in de Schakelaar.
Team 3 wint 4 wedstrijden op rij (22 januari)
Het derde team heeft ook de vierde wedstrijd in de 2e klasse met overtuigende cijfers gewonnen: tegen Zwijndrecht 2 werd het maar liefst 7-1. Teamleider Djurre gaf na afloop een persconferentie: "Deze wedstrijd zou niet onderschat mogen worden. Maar al vanaf het begin zag het er rooskleurig uit, want binnen 45 minuten stond het al 2-0 door overwinningen van invaller Maarten van Doorn (zie partijfragment rechts) en Sjonnie, op resp 7 en 6. Daarna ging het van een lijen dakje en stroomden de positieve scores binnen. Jurriaan pakte in een fraaie koningsaanval op bord 1 het volle punt en toen had ook Arrian (3) al een stuk gewonnen. Bij een 4-0 overwinning kregen Aernout en Paul Tromp allebei het idee om remise aan te nemen om zo de overwinning mee te kunnen nemen naar Rotterdam, terwijl ze allebei een zeer bedenkelijke positie hadden op resp. 2 en 4, zodoende stond het 5-1 en hadden we het zwaarste achter de rug. Rob op 8 had inmiddels 2 pionnen gewonnen en toen hij met zijn enige stuk, de koning!!, in het eindspel over de 3e rij kwam gaf zijn tegenstander op. En toen was het aan Arnold om de wedstrijd een mooie score te geven, maar aan het partijverloop had zelfs fritz een zware dobber, omdat deze na iedere zet zijn voorspellende score moest aanpassen, maar waarin Arnold toch aan het langste eind trok. Al met al een mooie score voor een op voorhand lastige wedstrijd, 7-1! Op naar Dordrecht 3, die ons verzocht hebben de kraker in het nivon een week eerder te spelen."
Herbert en Winood starten vals in 2e cyclus (22 januari)
De tweede cyclus is in alle hevigheid losgebarsten op drie fronten: Champions League, Minorpromotie en Groep 2. In de CL is Peter met 3 uit 4 de toch wel verrassende koploper. In de "mineurgroep" (zoals de MPG ooit door Wijnand werd gedoopt) begon team1-speler Herbert dramatisch met ½ uit 2. Spaan is de vanzelfsprekende koploper met een 100% score. In groep 2 leidt Ed van Doorn met 2 overwinningen, behaald op dezelfde avond! Winood is tot nu toe Winnooit met twee nullen. Alle uitslagen van de afgelopen twee vrijdagen: CL: Dolf-Bart 1-0, Kachun-Djurre ½-½, Peter-Oscar ½-½, Philip-Peter 0-1  MPG: Arrian-Pieter 0-1, Herbert-Paul Dekker 0-1, Jurriaan-Spaan 0-1, Pim-Herbert ½-½, Spaan-Edwin 1-0  Groep 2: Jaco-Rob vd Lee 1-0, Rianne-Mary 1-0, Philippe-Joop! ½-½, Winood-Paul Tromp 0-1, Don-Johan 1-0, Hélène-Ed 0-1, Ed-Don 1-0, Joop!-Winood 1-0, Harry-Yuri 1-0, Leon-Wouter ½-½, Hans-Philippe 0-1. De partij Arrian-Pieter gold ook als Coppa-partij, dus Pieter is door naar de kwartfinales, evenals groep 2-er Jaco die CL-er Reinier uitschakelde.
Team 4 weer op titelkoers (22 januari)
Na de eerste nederlaag van het seizoen tegen Steinitz heeft het vierde de draad tegen Rotterdam 7 weer opgepakt: 4½-3½. Teamleider Arnold vatte de wedstrijd als volgt samen: "Wat ik vooraf gehoopt had is uitgekomen veel punten aan de hoogste borden en de schade beperken an de laagste borden....goodold hans maakte 4-3 voor ons en daarna bood remiseschuiver andy gelijk remise aan wat door zijn tegenstander onmiddelijk werd aangenomen.....Ja Rob,jij was boos op Winood maar die joop michel kan er ook wat van....zeker toen arni zout in de wonden gooide met de opmerking,,ach je heb toch een leuke avond gehad ????" RSR 4 is nu gedeeld koploper met WSV, de onderlinge confrontatie volgt op donderdag 6 maart in Waddinxveen.
RSR-spelers hebben goede (schaak)voornemens (7 januari)
Met alleen een wekelijkse competitiepartij hoor je er tegenwoordig niet meer bij. Niet alleen regelmatig aan een zaterdagtoernooi, maar ook af en toe aan een internationaal toernooi deelnemen is meer regel dan uitzondering. Januari begint voor velen als een drukke schaakmaand; de 2e cyclus gaat van start en het 2e, 3e en 4e spelen bondswedstrijden. Verder overwinteren Wim, Leo en Plas in Sevilla en maken Wijnand en Bart traditioneel Wijk aan Zee onveilig. Ook de jeugd moet aan de bak: Djurre gaat proberen om Rotterdams jeugdkampioen te worden en Kachun doet een gooi naar de titel Goois jeugdkampioen. Kachun "doet" de SGS-kampioenschappen om, naar eigen zeggen, "te zorgen dat Djurre en ik allebei naar de NK kunnen". Gezonde(?) arrogantie of niet, het zou wel weer een nieuw RSR-record opleveren: twee regionale jeugdkampioenen in 1 jaar... Door al dit geschaak is ook de site even op vakantie, op woensdag 22-1 volgt er een stortvloed van nieuws, uitslagen en standen!
KNSB-record eerste team officieel erkend (7 januari)
In RSR-kringen was het al jaren onderwerp van gesprek; de langdurige ongeslagen status van het eerste in de KNSB. Na de degradatie van de 2e naar de 3e klasse in 1998 was RSR's vlaggenschip het verliezen beu. Na 25 wedstrijden zonder verlies trakteerde toenmalig teamleider Edwin op gebak, maar dit gold gelukkig niet als een afsluiting van de reeks. Pas in de eerste wedstijd ooit in de 1e klasse, tegen Wageningen, werd weer eens het onderspit gedolven. De ongeslagen reeks heeft precies 4 seizoenen, dus 36 wedstrijden, geduurd. Het vermoeden dat geen enkele andere club dit ooit heeft gepresteerd is nu door de bond bevestigd, zie dit bericht op de KNSB-site. Een felicitatie en een nieuwe traktatie waard, zal ook de huidige teamleider van mening zijn! Momenteel wordt gewerkt aan de reeks "langst ongeslagen in thuiswedstrijden"...
Champions League Archief (3 januari)
In 1997 kwam of all people Jaco met een idee voor een gewijzigde competitie-opzet. In een legendarische ALV werd het voorstel uiteindelijk aangenomen; de Champions League was geboren. Op vrijdag 10 januari begint de zesde editie. Wim verdedigt zijn titel en is ook degene met de hoogste score over de afgelopen vijf jaar. Hij hoeft alleen Dolf een beetje in de gaten te houden om ook dit jaar CL-topscorer te blijven. Hij is ook de enige die de CL meerdere malen (2) wist te winnen. Kijken we echter naar het totaal aantal kampioenschappen sinds de fusie tussen RSR en Ivoren Toren in 1963, dan is Spaan de komende jaren onbetwist recordhouder met acht kampioenschappen. Tenzij Paul Dekker, die nu zeven titels in zijn bezit heeft, een come-back maakt... Deze en nog vele andere cijfertjes zijn voortaan op de website te bestuderen in het Champions League Archief. Hierin is terug te vinden een eeuwige CL-ranglijst, van Wim tot Jurriaan tot de nieuwkomers Reinier, Djurre en Philip. Verder alle clubkampioenen vanaf 1963, en het aantal titels dat iedere kampioen behaalde. Het CL archief is te vinden via de link Interne competitie.

In karakteristieke houding: recordhouder Spaan met 8 titels

Philip niet de beste oliebol (1 januari)
De finalegroep wist Philip nog wel te halen, met een 100% score (6 uit 6), maar als het om de oliebollen-titel gaat moet RSR het nog altijd afleggen tegen Moerkapelle. Bac won de uit zeven man bestaande finalegroep, voor Eric Both (Spijkenisse) en Hans Uitenbroek (Groenoord). Philip werd vierde met 3½ uit 6. Klik hier voor een overzicht van alle groepswinnaars. 
Nieuwsarchief: mei 2002 juni 2002 juli 2002 augustus 2002 september 2002 oktober 2002 november 2002 december 2002