RSR Ivoren Toren V2 blijft aan kop en Coppa-kraker

door TL Angelo, 17 maart 2024


Vrijdag 8 maart speelde RSR V2 thuis tegen een verzwakt Pascal V2. Tevoren werd al aangekondigd dat Pascal niet in staat was om met een viertal naar de Banier te komen. Eén speler kan niet op vrijdag spelen en een andere speler was ook onzeker. Gelukkig kon die uiteindelijk wel komen. Dus ons aanbod om de wedstrijd uit te stellen werd niet benut. Maar het betekende dus een gratis bordpunt en een persoonlijk zorgeloze avond voor de TL: 1-0. Hoewel...

Tegelijk met het team waren twee wedstrijden die met grote belangstelling door de TL (tevens wedstrijdleider) werden gevolgd. Op bord 4 bij de grote broer V1 speelde Hans van Nieuwenhuizen van Krimpen zijn langverwachte revanche-partij tegen Leonardo. En nog spectaculairder was de jeugdkraker tussen onze jeugdtoppers Mees en Oscar. Maar terug naar V2.

Esko begon op bord 3 met een lichte voorsprong door een geïsoleerde tegenpion Helaas raakte hij door een onvoordelige ruil zijn toren kwijt tegen een paard, waardoor het voordeel omsloeg naar zijn tegenstander. Esko bleef stoïcijns doorspelen zoals we zo goed van hem kennen. Shakir toverde op bord 2 een zeer gevaarlijk uitziende aanval uit de hoge hoed. De tegenstander moest alle zeilen bijzetten om in de wedstrijd te blijven. Arrian ging gelijk op, geeft door een paardenruil zijn tegenstander een lekkere stelling, als dat maar goed gaat.

Op zet 17 zie ik Arrian naar zijn hoofd grijpen. Geeft hij nou gratis zijn g-pion weg? Ik begin me zorgen te maken. Na de partij vertelde hij dat hij wel moest slaan om een beetje ruimte te creëren en adem te halen. Shakir heeft een prachtige stelling met heel veel aanvalsmogelijkheden, maar het lijkt nog verdedigbaar. Esko blijft een punt achter, maar aast op een herstel.

Shakir maakt een einde aan de lijdensweg van André met een wonderschone matstelling: 2-0.

Esko pakt een kwaliteit terug en staat dus nu weer een pion voor, maar zijn tegenstander staat heel gevaarlijk goed. Hij komt wel uit de wurggreep maar moet nog flink oppassen. Bij Arrian ontwikkelt de partij zich tot een zinderende ontknoping. Arie verslikt zich en verliest een kwaliteit/Arrian heeft dan twee torens en een loper met vijf pionnen tegen Toren, Loper, Paard en zeven pionnen. Esko maakt dankbaar gebruik van een onbedoeld offer en slaat de loper. In de volgende zet dwingt hij zijn tegenstander de dames af te ruilen, maar dan houdt Theo de eer aan zichzelf: 3-0.

Dan is het aan Arrian om de perfecte score te vervolmaken: 4-0. Dit zegt Arrian zelf over zijn partij:

“Ik kwam weer eens dramatisch uit de opening na uitstekende zetten van mijn tegenstander Arie Prins. In onderstaande stelling na 27...Kh7 had ik iets eerder al de g-pion geofferd om de dames te ruilen, maar nu gaat ook mijn e-pion eraan. Stockfish geeft een waardering van +4,20 in het voordeel van wit.Arie wilde dan ook e6 pakken met het paard, maar ... hij vergreep zich en sloeg e6 met de toren, waarna hij verbijsterd keek naar de toren en pion in zijn handen. De slagzet moest uitgevoerd worden, en Stockfish springt direct naar +0,00. Er volgde 28...Pxe6 29. Pxe6 bxc3 30. Bxc3 Tfb7 en het momentum lag opeens bij mij. Het bleef een lastige stelling om te spelen, maar ik deed het grotendeels goed en wist het punt toch nog over de streep te trekken.”


 RSR Ivoren Toren V21676-PASCAL V216434 - 0
1.Arrian Rutten1789-Arie Prins17161 - 0
2.Shakir Salih1675-Andre van Waveren15901 - 0
3.Esko Baldé1636-Theo Punt16231 - 0
4.Angelo Ayala1603-NO1 - 0 R

Voor de wedstrijd van Leonardo kan je genieten in het verslag van V1.

De Coppa-kwartfinale tussen Oscar (1914, 11 jaar) en Mees (2166, 14 jaar) werd spectaculair gewonnen door de jongste. Mees verslikte zich in zijn opportunistische opening. Zoals Mees zich voelde is iets wat hij zelf menig clublid heeft laten voelen. Gelukkig is hij een heel sportieve speler en zal natuurlijk de volgende keer weer scherp tegenstand bieden. Oscar ging in ieder geval met een glimlach van oor tot oor het weekend in.