RSR V2: Vier op een rij

door Jungbin, 4 april 2023


Vrijdag 17 maart was de uitwedstrijd tegen Spijkenisse 2 van de viertallencompetitie. We waren in een goede bui omdat de eerdere 3 wedstrijden gewonnen waren, en hoopten vandaag minstens een gelijkspel binnen te halen. Dat zou goed zijn voor het team omdat we aan een gelijkspel genoeg hadden om 1e in de poule te blijven. Echter zou het resultaat een tikkeltje anders uitpakken.

Bent Blokland (wit):
De partij begon met een bijzondere opening: e4 Pc6. Mijn tegenstander verraste mij met deze opening en kwam een pion voor te staan. Vervolgens gebruikte ik veel tijd om compensatie te creëren, dit lukte, maar ik had weinig tijd en het lukte mij niet om mijn kansen te pakken. Uiteindelijk kwamen we in een moeilijk maar gelijk eindspel. Mijn tegenstander gebruikte zijn tijdsvoordeel goed en wiste het eindspel te winnen.

Jungbin Lee (zwart):
Mijn tegenstander opende met e4 waarop ik reageerde met de Caro kann. Hij koos voor de doorschuifvariant, waarbij ik reageerde met Lf5. Lf5 en c5 zijn beide goede opties tegen de doorschuifvariant, waarbij objectief gezien Lf5 ietsjes beter is dan c5. Het geeft vaak ook meer dynamischere opties dan c5. Het tegendeel echter is dat Lf5 ook stukken meer theorie blijkt te zijn. Echter pakte mijn tegenstander dit niet zo handig aan en won ik een pion met een tactiekje. Hij kon toen kiezen om het middenspel verder te spelen met een pion minder óf om een eindspel in te gaan met een pion minder. Hij koos voor het eindspel met een pion minder. Echter was dit ook niet zo scherp mogelijk gespeeld door mij, ik miste een andere variant waarbij ik nog een pion kon winnen. Dit was mij echter ontgaan. We kwamen in een eindspel terecht met beide 2 torens en een paard, maar een pion meer voor mij. Het eindspel bleek eventueel met veel moeite van wit te houden. Maar gelukkig lukte dat mijn tegenstander niet. Ik bleef druk geven met mijn twee torens, waarna ik de 2 torens gedwongen afruilde om nog een pion te winnen. Hierdoor kwamen we in een eindspel met beide 1 paard maar met 2 pionnen meer voor mij. Dit was niet meer te houden. Mijn tegenstander speelde een paar zetten door waarna hij opgaf.

Joris Brands (wit):
In het begin ging het gelijk op, maar ik zette al snel druk op zijn damevleugel waardoor ik een loper voorkwam. Dat werd vervolgens een toren. Echter maakte ik later in de partij een blunder, waardoor ik weer een paard verloor. Ik kwam in een eindspel met een toren en een loper tegen 2 lopers, met nog 2 pionnen meer voor mijn tegenstander. Dit resulteerde uiteindelijk in een remise.

Rik Wortman (zwart):
Ik mocht bord 4 voor mijn rekening nemen en daarmee had ik de zwarte stukken. Mijn tegenstander begon met de Engelse opening, maar na Pf6 ging hij verder met de Nimzo-Indian lijn. Toen de stelling na de opening open werd gebroken, moest mijn tegenstander zijn dame en pion voor 2 torens geven. Daarbij stonden mijn stukken actiever, waardoor er steeds meer materiaal van mijn tegenstander sneuvelde en hij uiteindelijk op moest geven.

Uiteindelijk kwamen we op een overwinning van 2½-1½, wat dus meer was dan we hoopten. Hiermee kwamen we 3 matchpunten voor op de nr 2 in de poule, met goede kansen om dit jaar weer kampioen te worden.

 Spijkenisse V21631-RSR Ivoren Toren V216471½ - 2½
1.Rob Kalkman1817-Bent Blokland16551 - 0
2.Peter Leentvaar1583-Jungbin Lee16520 - 1
3.Frank Buijck1550-Joris Brands1696½ - ½
4.Wim Groenheijde1573-Rik Wortman15840 - 1