Team V2 met wat geluk aan de leiding

door TL Angelo, 9 maart 2022


Voor onze tweede wedstrijd moesten we op 7 maart aantreden in Jeneverstad Schiedam tegen HZP Schiedam V1. Voor de teamleider is elk moment daar een persoonlijk feestje. De stad waar hij 18 jaar woonde en op school schaken heeft geleerd van zijn wiskundeleraar. Zijn leraar Nederlands is nu voorzitter van Het Zwarte Paard. Deze vereniging had ooit een tegenhanger, nl. schaakvereniging Het Witte Paard, voor de kenners ook bekend als El Caballo Blanco, waar veel Spanjaarden lid waren. De clubavond van HZP is maandag, dus helaas moesten drie spelers uit ons jeugdige team zich afmelden. Gelukkig werden er twee waardige jonge invallers gevonden en kon met TL als enige 21+-speler toch een compleet team worden samengesteld.

Achteraf was het jammer dat TL Angelo niet op bord vier speelde. Daar was onze tegenstander de RSB-goeroe Frans Maas. Een wedstrijd tussen een oud-voorzitter en huidige voorzitter van de RSB was een leuk affiche geweest. Nu was Thijs Jans degene die het duel aanging met Frans. Angelo speelde op bord 3 met wit tegen een oude bekende, Jan Verveen. Bijna op de kop af 10 jaar geleden trok Angelo in hun eerste partij aan het langste eind. Ook de tweede partij in 2015 werd gewonnen. Zou het nu weer lukken? Jan was op zijn hoede. Bent was de enige van het basisteam die speelde en werd op bord twee geplaatst tegenover Marco Zwanenburg en Joris speelde op het hoogste bord tegen Gerard Turkenburg.

De eerste beslissing viel op bord 1. Joris had een aanvallende tegenstander, maar verdedigde sterk. Hij kwam een pion voor te staan en won later een stuk, waarna de handdoek in de ring werd gegooid en we op een 0-1 voorsprong kwamen.

Angelo kwam rennend binnen en moest na de start van de partij gauw weer naar buiten om de auto beter te parkeren. Dat is in de Gorzen een enorme uitdaging. Kwart over acht kon er eindelijk achter het bord plaats genomen worden. Het lukt al binnen enkele zetten positioneel voordeel te verkrijgen. Angelo werd wat overmoedig en dacht dat voordeel verder uit te bouwen met een zekere pionwinst. Dat was gerekend buiten de dekking van de pion door een paard. Na deze klassieke blunder ging Jan er eens goed voor zitten. Zou hij eindelijk de bondsvoorzitter verslaan? De winst werd hem uiteindelijk in de schoot geworpen na een tweede zelfs nog grotere blunder: 1-1. Op dat moment stond Thijs hopeloos verloren, maar Bent had winstkansen dus een gelijkspel leek het hoogst haalbare.

Het volgde punt volgde uit de partij op bord 2. Bent kreeg een licht voordeel door Marco met een dubbelpion op te zadelen. Zijn stelling werd steeds gunstiger met een geweldige genadeklap in de volgende stelling.


Na 1...Tf2 geeft wit op. Daarmee kwamen we weer aan de leiding: 1-2.

Inmiddels was Thijs nog steeds in verloren positie. Een kwaliteit en pion minder. Hij had echter een half uur nog op de klok en Frans schommelde rond de 1 á 2 minuten. Thijs won een pionnetje terug. Beiden hadden nog drie pionnen tegenover elkaar, Frans met Toren en Paard en Thijs had nog beide lopers. Frans zag het niet meer zitten en accepteerde remise door herhaling van zetten. Een prachtig debuut voor Thijs in de externe, resulterend in een nipte overwinning voor het team: 1½-2½.

Hiermee gaan we aan kop in de poule zonder verliespunten. De twee achtervolgers hebben twee punten minder maar een wedstrijd te goed. Komende vrijdag spelen ze die wedstrijd tegen elkaar. Hopelijk spelen ze gelijk. Onze volgende wedstrijd is op vrijdag 1 april thuis tegen Charlois Europoort V2.

 HZP Schiedam V11441-RSR Ivoren Toren V214711½ - 2½
1.Gerard Turkenburg1541-Joris Brands16500 - 1
2.Marco Zwanenburg1433-Bent Blokland16320 - 1
3.Jan Verveen1338-Angelo Ayala14021 - 0
4.F.G. Maas1451-Thijs Jans1200½ - ½