Briels beleg

door TL Leonardo, 8 december 2021


Ons eerste viertal speelde 26 november (nog even voor de duizendste lockdown weer begon) een uitwedstrijd tegen Het Houten Paard in Brielle. Een korte blik op google maps had ons bijna naar Gouda gebracht, maar op hun website hebben we toch echt het adres in Brielle gevonden.

In hun eigen woorden zei het team dat ze te hoog ingedeeld zijn bij de viertallen. Immers hebben zij meestal een achttal en, wellicht deels door corona, hebben ze het dit jaar bij een viertal gelaten.

Het eerste punt werd gewonnen op bord 4 door Angel. Tegen Arie Langendoen speelde hij Frans, en na een rustige opening besefte wit ineens dat de sterke dubbele torens van zwart op de c-lijn hem een paard zou kunnen kosten. Toen er ook nog een zwarte dame op de c-lijn kwam probeerde Langendoen nog een pionoffer te doen, maar de aanval was niet tegen te houden. Uiteindelijk wist Angel met zijn pion de torens op c1 en a1 aan te vallen, en moet wit opgeven. 1 - 0 voor ons.

Intussen kreeg Leonardo met wit op bord 3 een remiseaanbod van Bram Nederlof. Deze partij begon met exact dezelfde 3 zetten als bord 4 (wie keek af van wie?), maar hier was alles langzamerhand gesudderd tot een iets betere stelling voor wit. Leonardo stond twintig minuten voor op de klok, dus hij keek bij de anderen om te kijken of het slim was om remise aan te nemen. Na een paar minuten had Angel gewonnen en was David aan het punt om een stuk te winnen, dus besloot hij remise te accepteren. 1½ - ½ voor ons.

David begon met een Queen's Indian tegen Diam Dutour Geerling, maar week gauw af met La6. Hij won een pion in het midden en kreeg zijn paardenteam op sterke posities, maar toen kwamen de paarden van wit jammer genoeg ook spelen. Na wat gedans met de paarden maakte Diam een blunder. Hij dacht een pion te kunnen slaan met zijn paard en alle stukken af te ruilen.


Wit probeerde hier Pxe6, met matdreiging. Diam verwachtte misschien om na ...Pe3+ nog Kf2 te kunnen spelen om uit de problemen te komen. Jammer genoeg slaat zwart dan op d8 met schaak en is dus niet in tijd om zelf mat te geven. De partij vervolgde met: 26...Pe3+ 27.Kg1 fxe6 28.De5 Txd2 29.Dxe6+ Df2 30.Txd2 Dxe6 en wit geeft op. 2½ - ½ voor ons.

Ten slotte was op bord 1 Alda in een moeilijke situatie terechtgekomen met wit tegen Ruud Bosch. Ze kwam niet comfortabel uit de opening, en was bang om haar reeks van 13 partijen zonder verlies ineens kwijt te raken. Voor het grootste deel van het middenspel gaf de computer +4 tot +7 voor zwart. Alda wist de grootste dreigingen (de vrijpionnen in het midden) tegen te houden en het leek wellicht af te koersen op een remise. Toen brak de hel los voor... Ruud?!


Na 34.Dxd4 dacht zwart dat hij wel een extra pionnetje kan opsnoepen. Het bleek echter funest. De partij ging als volgt verder: 34...Dxa3!? 35.Lb4! en zwart heeft geen verdediging meer tegen Dd8+. Zwart probeerde 35...Td7 maar toen volgde 36.Dc5! en er is weer te veel gevaar. De zwarte dame staat aangevallen, en mat dreigt. Zwart geeft op, en Alda heeft haar reeks zonder verliezen kunnen behouden.

Uiteindelijk eindigt ons team met 3½ - ½ voor ons. Uitstekend resultaat!

 Het Houten Paard V11528-RSR Ivoren Toren V11714½ - 3½
1.Ruud Bosch1794-Alda Shabanaj18750 - 1
2.Diam Dutour Geerling1200-David van Heusden15440 - 1
3.Bram Nederlof1600-Leonardo Ayala1728½ - ½
4.Arie Langendoen1519-Angel Centeno17080 - 1