Viertal 1 faalt bij het Pannekoeiengenootschap Krimpen a/d IJssel

door TL Mischa, 20 februari 2019


Wie denkt dat de pannenkoek een typisch Nederlands gerecht is, zal ik moeten teleurstellen. De pannenkoek komt oorspronkelijk uit China. De Babi Pangang is daarentegen wel typisch Nederlands. De Pannenkoe is een taalmisdrijf dat het eerst opdook in Bleiswijk; ik kan me dan ook zomaar indenken dat de vrouwelijke bewoners van Bleiswijk Bleiswijven genoemd worden.

Hoe dan ook, ik denk dat de Pannenkoe geen onschuldig verschijnsel is, maar eerder een geheim genootschap dat aspiraties heeft om de wereld te domineren. Het heeft me wat speurwerk gekost, maar ik ben er inmiddels achter dat ze zelfs een eigen muntsoort hebben: De Koepon! Toegegeven, je kan hem nu nog alleen in de Koedieshop uitgeven, echter, wacht maar af... Laat anders eerst deze woest expansieve citaten van hun eigen site tot je doordringen: "Pannenkoe is in "Pannenkoekenhuisland" een pionier in het neerzetten van een totaalbeleving voor jong en oud." Hoe de Pannenkoe hun eigen staat (het Pannenkoekenthuisland) wil vestigen lezen we in het volgende, angstaanjagende, citaat: "Het is meer dan dat. De totaalbeleving die Pannenkoe de gasten mee weet te geven... maakt dat Pannenkoe de afgelopen 8 jaar gegroeid is naar 7 vestigingen!"

Het zal wel de angst voor deze plek zijn geweest dat het mij nauwelijks lukte spelers te vinden die de Pannenkoe bij de horens durfden te vatten. Met nog maar twee dagen te gaan had alleen Sybe gereageerd en bleef het verder angstvallig stil. Het was voor mij reden om de pijp aan Angelo te geven, die vervolgens in no-time een team kon optrommelen.

Met dat team kwamen we ruim op tijd aan voor de match. Op het laatste moment wilde Angelo nog met mij van bord wisselen zodat hij tegen de oud-voorzitter van de RSB Arjen Postma kwam te zitten op bord 4. Angelo gaf ik gedurende zijn partij de beste papieren; zijn stukken leken actiever en bond de torens van Arjen. Na het afruilen van de zware stukken resteerde een remise-achtig eindspel waarin niks aan de hand leek. Tot een loperpenning z'n stelling verkoeide...

Ik mocht op bord 3 tegen Leo Koot aantreden. In de Kievitz-Mikenasvariant van het damegambiet was het rond zet 25 uit. Met een combinatie won ik een stuk tegen een pion. Na het grote afruilen was een vrijpion niet meer af te stoppen. Op bord 1 speelde Sybe een prachtpartij tegen Theo Heukels. Sybe zette zijn tegenstander Dekkeriaans onder druk en won eveneens met een combinatie een stuk. Hij was daarnaast wel zo slim om eerst nog de Koning af te snijden, zodat hij óók door kon stomen met een vrijpion.

Met een 1-2 voorsprong is geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan. De stelling van Shakir tegen André Tukker op bord 2 zag er niet helemaal okselfris uit. Behalve een pionnenachterstand had hij ook al een kwaliteit moeten inboeten. André had nog een halfuur op de klok en Shakir nog 2 minuten. Toch is het dan een waarheid als een koe dat je voorlopig nog niet naar huis mag; iedere zet levert namelijk tijd op. En als Shakirs tegenstander verzuimt mat te zetten of zijn pion op de 7e lijn te laten promoveren dan weet je inderdaad niet hoe een koe een haas vat...

Enfin, Shakir ging door zijn klok... Zijn tegenstander werd daar best wel enthousiast, maar tevergeefs, op gewezen door een medespeler. Het was uiteindelijk Shakir zelf die zo sportief was om op z'n gevallen vlag te wijzen. Zo leden wij ons eerste puntverlies: 2-2.

Het zal er om gaan spannen voor dit team. De belangrijkste wedstrijd zal tegen Ashtapada zijn, waar vooral de eerste 2 borden geducht zijn. Toch denk ik dat Diego en Sybe hiervoor klaar zijn, zodat er alleen nog gesprokkeld moet worden op de overige borden en dat gaat zeker lukken!
   Krimpen a/d IJssel V1 1252 - RSR Ivoren Toren V1    1464 2  - 2
1. Theo Heukels          1186 - Sybe de Oude           1430 0  - 1
2. Andre Tukker               - Shakir Salih           1532 1  - 0
3. Leo Koot              1196 - Mischa van Vlaardingen 1442 0  - 1
4. Arjen Postma          1375 - Angelo Ayala           1454 1  - 0
of zoals op de site van Krimpen: