Team 2 geeft degradatie nog enige glans

door Koots Keet, 25 april 2018


Op zaterdag 21 april spoelden de laatste restjes van team 2 weg door het afvoerputje van de KNSB competitie. Waarheen die reis voert, is nu nog niet te zeggen, omdat volgend seizoen de externe competitie opzet ingrijpend wijzigt.

Al na een paar ronden was duidelijk dat deze laatste thuiswedstrijd tegen Oud-Zuylen Utrecht 2 beslissend zou zijn welke teams in 3F zouden gaan degraderen. Logisch dus dat in het kader van sportieve plichten de beroepsinvallers Plas en Harmen waren opgetrommeld om er het beste van te maken. Niets minder dan een overwinning met 7½-½ was nodig om tenminste OZU2 achter ons te houden. Tot groot verdriet van Sjonnie, als vervanger van de verhinderde wedstrijdleider Arrian, waren remiseaanboden strikt verboden, aangezien een tweede remise al fataal zou zijn. Een vrijwel onmogelijke opgave, zoals iedereen terdege besefte, maar ja, wie het onmogelijke niet nastreeft, bereikt nooit iets en het moet gezegd dat alle spelers tot de tanden bewapend waren om dit oude, aan erosie onderhevige motto uit de jaren '60, opnieuw tot leven te wekken.

Om 15:00 uur had Sebastiaan het goede voorbeeld gegeven door zijn tegenstander al in de opening scherp aan te pakken, waarna deze rap positioneel en tactisch van het bord werd gezet. Een uurtje later had Plas zijn befaamde vierpionnenspel over het hele bord uitgewalst en had de eerstebordspeler van OZU2 zich verslikt in ongetwijfeld typische Wim Kosterzetjes. Op het moment dat de enige gesignaleerde toeschouwer Leo Veth zich meldde, was de spanning in plakjes te snijden toen Fung zijn ongelijke lopereindspel wel remise móest geven.

Op de resterende 4 borden was op dat moment nog weinig beslissends te zien. Ons kaartenhuis stortte in, toen Peter zijn status als enige speler met een positieve score niet kon consolideren. Wat er misging is onduidelijk, maar ineens ontbraken er een handvol pionnen in zijn stelling. Dus restte er weinig anders dan toch op zijn minst dat dubbele matchpunt te pakken, wat nog lastige opgave dreigde te worden. Zelf vergooide ik een goeie stand door een subtiel matje te missen midden op het bord. Verder schatte ik een nutteloze toren en slechte loper voor Peter de Jong niet best in en het was dus ironisch dat ik uitgerekend door die 2 stukken werd matgezet.

Terwijl ik dit zit op te schrijven zie ik schaker Alexander Münninghoff - iemand met een bijzondere familiegeschiedenis, waarin Letland een hoofdrol speelt - een interview afgeven aan Pieter-Jan Hagens. Die vat alle heilige huisjes eerst nagenoeg perfekt samen (Hagens mag blijven), maar laat vervolgens Münninghoff die zekerheden een voor een doorprikken. "'Annexatie' van de Krim was realpolitieke noodzaak, Baltische staten worden zogenaamd bedreigd, geef Russen de credits voor beslissend aandeel in WO2, grootste inmenging in democratische verkiezingen ooit was die van Jeltsin in 1996, beantwoord eerst eens vragen of kom met bewijzen, voordat je overgaat tot sancties, veroordelingen of beschietingen enz. Ga praten met die lui, de Rus is niet de vijand." (zie Uitzendig Gemist (vanaf 18:18). Dit kan dan zomaar op de Nederlandse staatstv. Dat helpt enorm. Iets soortgelijks gebeurde vorige week bij MSNBC in de VS: https://twitter.com/MarkWeisbrot. Zie de anchor(wo)men verbijsterd luisteren naar deze Jeffrey Sachs, die het tegenovergestelde verhaal vertelt van wat daar dagelijks wordt uitgekraamd. Dezelfde Sachs overigens, die samen met G.Soros en L.Summers in de jaren '90 het beruchte SSS-trio vormde, ook wel Harvard-maffia of Chicagogang genoemd, die met shocktherapie en IMF-leningen, plaatselijke oligarchen en buitenlandse investeerders in staat stelden om de Russische economie aan de rand van de afgrond te brengen middels strippen van voormalig sovjetstaatsbezit. Zijn er soms waarheden op komst die opnieuw het daglicht niet verdragen? Het is maar een vraag.

Waar was ik gebleven? O ja. Gelukkig was het dame-eindspel met ongelijke lopers op het bord van Harmen voor beiden niet te winnen. Mark tenslotte wist een voordelig zware stukken eindspel steeds uitzicht te houden op een pionnetje extra, maar omdat die toch op 1 vleugel stonden, stelde verrassend genoeg Carol-Peter Gouw de remise voor, waarmee de enige winst van dit seizoen bezegeld werd, al kan het zijn dat de nederlaag van de Baronie bij SHTV toen al een bekend feit was.

Al met al heeft team 2 het met een gemiddeld scoringspercentage van bijna 39% boven verwachting gedaan. De koots deed het trouwens beroerd. Die is er dan ook voor om de overigen van randverschijnselen rondom wedstrijden te vrijwaren. Alle basisspelers en invallers worden bedankt voor hun inzet. Laatste zijn we niet geworden, terwijl dat met een teamgemiddelde van 110 ratingpunten minder kon worden verwacht. OZU2 moest in de laatste ronde billenknijpen en dan zwijgen we verder over alle gemiste kansen voor open doel tegen de Baronie, die nu zijn meegedegradeerd. Het zat er in, maar kwam er nèt niet uit.
   RSR Ivoren Toren 2    1974 - Oud Zuylen Utrecht 2  2013 4½ - 3½
1. Wim Koster            2120 - Ed van Eeden          2091 1  - 0
2. Rob van der Plas      2153 - Arie Schwartz         2143 1  - 0
3. Michael Fung          1891 - Albert Jan Hummel     1992 ½  - ½
4. Peter Torczynski      2015 - Marc Schwartz         2035 0  - 1
5. Sebastiaan Janse      1773 - Bram Semeijn          1965 1  - 0
6. Harmen van de Werken  2071 - Jan M. v.d. Boogaart  1950 ½  - ½
7. Herman Keetbaas       1911 - Peter de Jong         1958 0  - 1
8. Mark Beijen           1861 - Carol-Peter Gouw      1973 ½  - ½