Joaquin vloert (bijna) Jan Timman tijdens schaaksimultaan bij RSR Ivoren Toren

door Wouter Scheffer, 29 augustus 2021


Schaakvereniging RSR Ivoren Toren en het Denksportcentrum Rotterdam (de bridgeverenigingen die we kennen van de Lombard) organiseerden eind augustus een aantal bridge- en schaakactiviteiten, ter viering van de opening van dit centrum in het gebouw de "Grand Stand" van de manege Rotterdam aan de Kralingseweg. Onze vereniging koos eerder dit jaar deze locatie niet tot haar nieuwe onderkomen (na ons gedwongen vertrek eind 2020 uit de Lombard), maar zij was wel graag bereid om hier een aantal mooie schaakevenementen te organiseren. Naast de simultaan met Jan Timman was er een groots jeugdtoernooi op 26 augustus (60 deelnemers) en een rapid-toernooi voor senioren (leeftijd 15+) op 28 augustus (ook 60 deelnemers, met deelname van een GM). De verslagen hierover zijn elders te vinden.


Jan Timman (Rotterdam, 25 augustus 2021; foto R.F.)

Ons jeugdlid Joaquin speelde op de simultaan een puike partij tegen schaaklegende Jan Timman. De oud-wereldkampioenskandidaat, die in december 70 jaar wordt, speelde een simultaan tegen 30 tegenstanders, die uit het hele land overgekomen waren. Hij won er 26 en stond 4 remises toe. Die uitdrukking ('stond toe') was zeker niet van toepassing op zijn partij tegen Joaquin. Zie hier de stelling na wits (Timman) zet 33. Kh1.


Jan Timman (GM) – Joaquin Aarts (na 33. Kh1)

Zwart heeft eerder op h5 een paard gegeven om daarna met zijn zware stukken de witte stelling van dichtbij af te breken. Hij stuurde nu aan op remise met 33...Dd5, waarna wit 34.Kg1 speelde. Na een nieuwe schaak op d4 werd remise overeengekomen. Maar, in de gegeven stelling kan zwart winnen met 33...Tf2. Wit moet zijn dame geven om niet mat te gaan. Toch mooi en dapper gespeeld door Joaquin, die na afloop in het zonnetje werd gezet en een door Timman gesigneerd boek kreeg. Van onze vereniging deden mee: Bahman, Herman van Malde, Michael, Jungbin en Jungmin en David. De andere remises werden behaald door Theo Huijzer, Noah Ritzerveld en Tobias Westerveld. RTV Rijnmond was er de hele avond bij om opnames te maken en nam na de simultaan een interview met Jan af. De reportage is op de site van RTV Rijnmond te zien.

Na afloop bracht ik Jan met de auto weer terug naar zijn logeeradres in Schiedam. Hij zei dat hij zich goed geamuseerd had. Dit was de eerste simultaan die hij sinds lange tijd weer speelde. Hij vertelde dat het goed met hem ging, nog steeds veel tijd aan de analyse besteedde (zie New In Chess) en nadacht over een nieuw boek met de beste partijen van Max Euwe. Ik ben er trots op dat onze vereniging deze schaakgrootheid dit podium heeft gegeven. Want naast een formidabel schaker is Jan Timman een innemend mens.

De hele partij van Timman tegen Joaquin is hieronder na te spelen.Foto's van het evenement zijn via deze link terug te vinden.

Alle uitslagen: