RSR Ivoren Toren R3 stort FHZPS 3 in de put

door TL Angelo, met aanvullingen Djeez, 3 oktober 2019

Maandag is altijd een lastige speeldag voor onze spelers. Zeker in zo'n jeugdige selectie zijn uitvallers een logisch gevolg. Shakir, Leonardo, Eduard en Kick konden gelukkig wel spelen, maar de andere helft van het team meldde zich af. Er moest dus vervanging gezocht worden voor Léon, Arnold en jeugdspelers Qian en Aristarch. Van de reserve-jeugdspelers waren meteen Jungbin en Jungmin enthousiast om mee te doen. De TL is reserve en ook bereid om te spelen. De laatste invaller was moeilijker te vinden. Uiteindelijk heeft ons nieuwste lid Angel het laatste bord bezet of beter gezegd het eerste bord. Het werd zijn eerste officiële wedstrijd en hij was op van de zenuwen.

HZP Schiedam heeft deze jaargang een alliantie gesmeed met stadgenoot Fianchetto. Zo vormen zij dit seizoen samen vijf teams onder de combinatienaam Fianchetto/HZPS. Het derde team bestaat uit louter 'Zwarte Paarden'. Met 10 minuten vertraging kwamen we in de leuke nieuwe zaal van HZP Schiedam aan. We mochten meteen achter de borden schuiven. Shakir kwam met passagiers Jungbin en Jungmin 10 minuutjes later aan in de juiste (Nieuwe) Maasstraat.

Al snel kwam Kick op bord 8 door een inschattingsfout een stuk achter te staan. Hij spartelde nog wel een beetje tegen, maar tegen zo'n sterke speler (1500+) is dat vrij zinloos. 1-0 achter. Niet veel later legde Shakir zijn vis op het droge op bord 4. In een qua materiaal evenwichtige stelling wist hij met een krachtige aanval een onhoudbare matstelling op het bord te toveren, waar mee de stand weer gelijk werd getrokken: 1-1. Angelo (bord 3) gaf een pion weg, maar wist met een onverwachte zet (Lxh7, Txh7, Dxd4) zijn geofferde stuk meteen te compenseren door het paard te slaan en daarmee de dame in het centrum te brengen, zijn tegenstander in verwarring achterlatend met een gehandicapte koningsvleugel. Maar Cees bleef kalm en liet zien niet voor niets de best gerate speler van de avond te zijn. Nadat hij al een stuk tegen twee pionnen voor kwam wist hij ook subtiel een verdediger te blokkeren, waarna de witte Koning werd omgelegd: 2-1 achter.

De gedesillusioneerde TL werd meteen door Jungbin (bord 5) overvallen met de vraag of hij remise mocht aanbieden. Er zaten wel wat mogelijkheden in voor meer, maar ook tegenstander Dick was niet kansloos, vooral omdat de Koning van Jungbin nogal kwetsbaar in het midden van het bord stond. Voor Jungbin is een remise echt een prachtig debuut in de achttallencompetitie. Zijn aanbod werd aangenomen, misschien ook omdat de tussenstand in het voordeel was van FHZPS: 2½-1½ nu. Niet veel later werden er handen geschud op bord 1. Angel kreeg een remiseaanbod waar hij erg gelukkig mee was. 3-2. Toen bleek dat zijn tegenstander een lagere rating had krabde Angel nog wel even achter zijn oren. Ergens had Angel een stukoffer kunnen proberen (Lxh6), maar de computer geeft aan dat dit niet winnend was als de tegenstander goed had verdedigd. We zullen het nooit weten.

Eduard op bord 6 was ook erg nerveus voor zijn eerste wedstrijd in de belangrijkste regionale competitie. Na een vroege pionwinst werden er over en weer kansen gemist. De partij eindigde met een herhaling van zetten. Ondanks zijn pion voorsprong vond Eduard het genoeg geweest, maar daarmee stonden we nog steeds achter: 3½-2½. Beide laatste wedstrijden dienden dus gewonnen te worden en leverden het grootste spektakel op. Benjamin Jungmin (12 jaar) wist alle foutjes te herstellen en een zeer gevaarlijke aanval op te bouwen. Het leek er wel op dat hij zijn verdediging verwaarloosde. Zo liet hij de kans liggen om de vrijpionnen van de tegenstander te verontrusten. Hij was zo zeker van zijn zaak, dat de tegenstander steeds nerveuzer werd. Daar profiteerde onze jongste speler optimaal van en na een dodelijke blunder werd zwart pardoes mat gezet. Dit verdient een fragment van de week (zie rechtsboven op de website). Wedstrijd weer in evenwicht: 3½-3½.

Jungmin vlak voor zijn genadeklap

De beslissende partij werd die van Leonardo. Met allebei nog zo'n 10 minuten op de klok waren alle zware stukken nog op het bord en de helft van de pionnen. Toch wist Leonardo de beslissende aanval op te zetten, die leidde tot torenwinst en de eerste overwinning van het team: 3½ - 4½. Dit tot verbijstering van de thuisclub die een gemiddelde rating had van 300 punten meer en een favoriet is voor het kampioenschap. Ga zo door jongens! De volgende wedstrijd is weer uit, op dinsdag 29 oktober tegen De Willige Dame 2 uit Dordrecht.