Het licht aan het einde van een tunnel

door TL Jungbin, 20 oktober 2024


4 oktober was voor het 2e team de eerste ronde van de RSB achttallen. De avond verliep al erg stroef toen bleek dat er geen arbiter was voor de wedstrijd, waar na kort overleg werd besloten dat ik die taak op me zou nemen. De avond zou echter nog moeizamer verlopen dan gedacht. Hieronder een kort verslagje door de spelers zelf (hopelijk op volgorde, ik kan het me allemaal niet zo precies herinneren).

Wouter scheffer:
In een Schotse partij gaf mijn tegenstander op de vijfde zet zijn e-pion weg. Ik was bang voor een hyperscherpe variant die onlangs in de mode was gekomen terwijl ik van niks wist. Na de pionwinst (ik durfde de pion wel te nemen in elk geval) begon wit mijn dame aan te vallen. Dat was eenvoudig te pareren, maar ik ging mee in zetherhaling en dus remise. Niet fraai van beide kanten. Zand er over en nooit meer over hebben...

Zoran Ristanovic:
De opening ging niet helemaal naar wens. Mijn tegenstander speelde een Konings-Indische opzet vanuit het Frans. Later had ik ook nog eens een zware blunder gemaakt wat me een pion en een kwaliteit bleek te kosten. Dat was te veel materiaal waarna ik de handdoek in de ring moest gooien.

Vincente Romero:
Vincente kreeg met de witte stukken het Frans tegenover zich. Beide partijen kwamen gelijk uit de opening. Na een zeer ingewikkeld middenspel wist Vincente zijn tegenstander te trucken. Hierna kwam Vincente in stelling 1 terecht.



In deze stelling bleek Vincente een voordeel te hebben van +1.5. Na een aantal zetten kwam er een belangrijke stelling op het bord. Stelling 2.



Vincente kon hier alleen niet kiezen tussen Dxf7, Dg7 en Ta3. Vincente koos voor Ta3. Hij had helaas niet de kritieke voorzetting van Db1 en Kh2 berekend. Vincente had daarbij ook nog eens gemist dat Le6 van de zwarte kant alles zou verdedigen. Ne een aantal zetten gooide ook Vincente de handdoek in de ring.

Arrian Rutten:
Ik speelde met zwart tegen Ivar Rothuizen. Na een klassieke Schotse opening en acties op de damevleugel probeerde ik druk te zetten op de witte koning. Dat lukte niet helemaal, en ik kreeg een tegenaanval over mij heen. Na wits 28e zet stond het zo:



Inmiddels had ik weinig tijd. Bij de invoer van deze partij in de computer zag ik meteen dat ik Kg8 had moeten doen waarna het gelijk zou staan (volgens stockfish is Lb7 ook mogelijk; ik had daar wel naar gekeken, ik had het helaas alleen afgewezen). Tijdens de partij had ik helaas Kg8 niet gezien om duistere redenen. Uit arren moede deed ik 28... Te8 waarna het heel snel in mijn nadeel verliep na 29... gxf6 Lb7 (nu is het helaas te laat) 30. fxe8D+. Een gevalletje schaakblindheid helaas.

De goed oplettende lezer zal nu opgemerkt hebben dat de stand ½-3½ in ons nadeel werd, echter de overige borden waar de partijen nog bezig waren zagen er zeer hoopvol uit waarna ik toch moed bleef houden dat het nog wel goed kon komen.

Leo Veth:
Voordat ik Leo iets over zijn stukje laat vertellen, hij kwam tijdens de partij naar me toe of hij een remise aanbod mocht aannemen, helaas gezien de stand was dat geen verstandige optie. Ik liet hem voor nu nog even doorspelen in de hoop dat er een wonder uit zou komen... Leo zal vertellen hoe dat wonder verliep.

In de beginfase kwam ik met enig voordeel uit de opening (Frans). Vervolgens zet ik voluit de aanval op de koningsvleugel in. Met vaart speel ik de g4-pion op, om een open-lijn te forceren. Het mes snijdt echter aan twee kanten. Er volgde hierna ook sterk tegenspel op. Dit zorgde ervoor dat mijn tegenstander erg goed kwam te staan. Hij bood daarop remise aan (dit werd mij niet aanvaard, vanwege de tussenstand). Toch zat er weinig voor me in. Er werd met herhaling van zetten gedreigd. Gelukkig had ik wel meer tijd op de klok, dit werd mijn tegenstander ook fataal. Mijn tegenstander ging namelijk door zijn vlag heen. Waarna het toch mooi was om er met de winst vandoor te gaan.

Anshul Saxena:
Ik kwam gelijk uit de opening. In het middenspel kreeg ik wel initiatief om druk te zetten op de stelling van mijn tegenstander. Ik bleef heel de partij drukken, tot mijn tegenstander last kreeg van tijdsnood. Onder de druk op zijn stelling en door zijn klok blunderde mijn tegenstander een tactische vork waarna ik de partij naar mijn kant wist te trekken.

Jungbin Lee:
Ik speelde met zwart tegen Rob van de Walle. Er kwam een zij-variant van het damegambiet op het bord. Ik kwam met een mindere stelling uit de opening. Mijn tegenstander had een geisoleerde pion, maar echter genoeg activiteit om de isolani te compenseren. Mijn koningsstelling werd hierna ook nog eens onder druk gezet. Ik maakte een kleine fout tijdens het verdedigen waarna mijn tegenstander met groot voordeel mijn stelling binnen kwam. Mijn tegenstander speelde de stelling alleen niet handig uit waarna de toren waarmee hij mijn stelling binnenkwam verdwaald bleek te zijn. Hij speelde veel te langzaam wat erin resulteerde dat zijn toren opgesloten werd. Waarna ik ook nog eens alle problemen van mijn stelling kon oplossen. Ik kwam op deze manier in een gewonnen stelling terecht met een pure kwaliteit meer. Het was nog een techische werkje om de partij in mijn voordeel te beslissen, maar het volle punt was hierna binnen.

Jung Min Lee:
De partij begon volgens de gebruikelijke openingsprincipes. De koningen waren alleen in tegengestelde richtingen gerokeerd waarna de pionnen van beide kanten naar voren vlogen. De witte stukken (ik dus), was te traag met de aanval. Ik kwam onder zware druk van de zwarte kant. De witte koning moest hierdoor onder dwang naar de derde en op een gegeven moment zelfs vluchten naar de vierde rij. Zwart had allerlei matdreigingen op de witte koning waardoor ik in een verloren stelling terecht kwam. Mijn tegenstander wist alleen niet de juiste voortzetting te vinden wat resulteerde in het feit dat ik de partij om kon keren. Ik overleefde de aanval en kwam terecht in een gewonnen eindspel. Ik speelde het eindspel helaas ook niet helemaal handig. Ik raakte mijn voordeel kwijt waarna de partij eindigde in remise.

Al met al eindigde de wedstrijd in 4-4. We hebben niet veel te klagen gezien we begonnen met een ½-3½ achterstand. De volgende speelronde is tegen de Pionier 2 op 14 november.

 RSR Ivoren Toren 21838-Messemaker 1847 218414 - 4
1.Jungbin Lee1838-Rob van de Walle19241 - 0
2.Zoran Ristanovic1918-Jeroen Eijgelaar18960 - 1
3.Anshul Saxena1938-Joeri Blomberg18551 - 0
4.Jung Min Lee1835-Frank Michielen1850½ - ½
5.Arrian Rutten1824-Ivar Rothuizen18280 - 1
6.Vicente Romero1819-Eelco Naarding18170 - 1
7.Wouter Scheffer1809-Wibo Bourguignon1768½ - ½
8.Leo Veth1726-Bert Vlot17931 - 0