De top schuift in elkaar in RSB klasse 2B

door Arrian, 16 februari 2019


RSB-team 2 heeft zichzelf een goede dienst bewezen met een ruime overwinning op Fianchetto 2. Door de nederlaag van nummers 1 en 2 Erasmus 3 en Onésimus 2 is de top in elkaar geschoven: na vijf ronden hebben Erasmus 3 en WSV 1 beiden 8 matchpunten, gevolgd door team 2 en Onésimus 2 met 7 matchpunten. Onésimus 2 moet nog tegen Erasmus 3 en WSV 1, dus de strijd om het kampioenschap kan heel spannend worden, zeker wanneer team 2 zelf beide resterende wedstrijden weet te winnen.

Dan over naar de wedstrijd. Al heel vroeg in de wedstrijd kwam team 2 op een 1-0 voorsprong. Aan bord 7 won Shakir met zwart supersnel. Hoe dat ging is helaas alleen bij hemzelf en zijn tegenstander bekend; de overige spelers waren nog druk bezig met hun opening ...

Het duurde vervolgens lang voordat een tweede uitslag te noteren viel. Aan bord 4 kreeg Arrian een nogal moderne opening tegen zich (1.e4 a6 2.d4 b5). Arrian bezette het centrum en wist veel sneller te ontwikkelen dan zijn tegenstander. Dit resulteerde uiteindelijk in eerst pionwinst, gevolgd door torenwinst én paardwinst, waarna Hans Dopper rond 22.45u de handdoek in de ring gooide (2-0).

Snel hierna wist Wouter met zwart aan bord 5 zijn betere stelling om te zetten in winst (3-0). Op dat moment hing winst van de wedstrijd in de lucht. Bij Wijnand was het onduidelijk, Bas stond veel beter, Arend kon niet meer verliezen, Paul D. had zijn tegenstander helemaal vastgezet en bij Leo was het een grote chaos.

Bij Wijnand, met wit aan bord 8, ging het helaas mis. Zijn stukken stonden heel aanvallend rond de vijandelijke koning, maar een direct mat zat er niet in. En toen werd hij het slachtoffer van een zeer venijnige counter van zijn tegenstander, die wél tot mat leidde (3-1). Arend probeerde aan bord 1 met zwart nog een gelijkstaand paardeindspel te winnen, maar dat zat er nooit in; remise aldus (3½-1½).

Leo (bord 3, zwart) was terechtgekomen in een grote chaos. Met zijn dame op b2 dreigde hij enerzijds de opgesloten toren op a1 te pakken en anderzijds met zijn toren op f2 in te slaan, waarna spoedig mat zou kunnen volgen. Op dat moment bood zijn tegenstander in Leo's bedenktijd remise aan. Leo besloot, zonder eerst teamleider Arend te consulteren, Txf2 te doen. Echter, zijn opponent had hierop nog een keihard antwoord met een schijnloperoffer. Slaan van die loper zou onmiddellijk tot verlies voor Leo leiden. Maar zelfs zonder die loper te slaan stond Leo plotsklaps verloren. Maar op de een of andere manier weigerde zijn tegenstander de genadeklap uit te delen. Nadat de vele rookwolken waren opgetrokken, stond er, wonder boven wonder, een remise-eindspel op het bord (4-2).

Aan bord 6 (wit) debuteerde Bas in de RSB-competitie. Op dat bord was eigenlijk Leonardo gepland, maar die was vergeten dat hij als vaste speler van de tweede viertal op hetzelfde moment een uitwedstrijd in Moerkapelle had. Bas zette, als last-minute invaller, zijn tegenstander onder druk op de damevleugel. Wat voor gevaarlijks zijn opponent ook verzon, Bas had er een antwoord op. Aan het eind duurde de partij wat langer dan noodzakelijk - er was een snel mat voorhanden - maar het eindresultaat kwam niet in gevaar: winst voor Bas (5-2).

Paul D. had aan bord 2 met wit zijn tegenstander met ver vooruit geschoven pionnen helemaal vastgezet: zwart had de koning nog op e8, een loper op f8 die nergens naartoe kon, en een toren op h8 die ook niet bijster veel kon. Langzaam maar zeer zeker werd een matnet gevlochten, uiteindelijk resulterend in een punt voor Paul. De einduitslag was daarmee 6-2 in het voordeel van team 2.

De volgende wedstrijd, op vrijdag 15 maart, is weer thuis, tegen nummer laatst Het Houten Paard 1. Zolang er geen sprake is van onderschatting zou team 2 nog meer druk op de koplopers kunnen zetten.
  RSR Ivoren Toren 2   1671 - Fianchetto 2      1575 6 - 2
1. Arend Bongers      1777 - Cenk Ergen       1664 ½ - ½
2. Paul Dekker       1799 - Youri Verlinde     1572 1 - 0
3. Leo Veth        1643 - Gilles Deegeling    1546 ½ - ½
4. Arrian Rutten      1684 - Hans Dopper       1582 1 - 0
5. Wouter Scheffer     1651 - Jan Weitering      1483 1 - 0
6. Bas Muntslag         - Fred van Gent      1546 1 - 0
7. Shakir Salih      1532 - Harmen van der Vlies     1 - 0
8. Wijnand Dobbinga    1614 - Bela Hlavaj       1633 0 - 1