RSR 1 verliest Rotterdams derby

door TL Mark, 3 oktober 2024


Op vrijdag 27 september speelde RSR 1 in de RSB hoofdklasse, de uitwedstrijd tegen onze goede vrienden uit zuid. Het gepromoveerde Charlois Europoort waar we heel bekend mee zijn. De voorbereidingen liepen alles behalve vlekkeloos. Een uur voor aanvang kwam er een afmelding dus er moest met spoed nog een speler geregeld worden. Gelukkig werd dat ook weer na een kwartier snel opgelost en we konden beginnen.

Rob (bord 1)
“Tegen de sterke Julian van Overdam (2400+) speelde ik mijn beste partij van het jaar (tot nu toe). Met goed positiespel kwam ik zelfs langzaam beter te staan. Na 31 zetten stond het zo:



In mijn vooruitberekening had ik Dg3 gepland, en zwart moet oppassen voor f3, dxc5 en Txe4 (als Tb8 ongedekt blijft). Na 3 uur spelen en in tijdnood is mijn concentratie tegenwoordig niet meer wat het geweest is, en opeens dacht ik dat 32.De2? nog sterker was. Niet dus, want na 32...Dg5! was het opeens zwart die volop dreigingen had. Ik miste nog 1 remisekans en Julian maakte het genadeloos af; 7 zetten later was het ondenkbaar mat.”


Lucas (bord 2)
“Ik vond mijn partij erg ingewikkeld en doordat ik al te laat was en dus ook veel tijd nodig had in de opening kwam ik in serieuze tijdnood. Mijn tegenstander Stefan Tabak speelde de d3-variant in de Caro Kann en deze ken ik absoluut niet goed genoeg (dus voor iedereen die dit leest: speel dit tegen mij plz). Eerlijk gezegd deed ik maar wat en lange tijd had ik het idee dat mijn tegenstander veel beter stond en de computer bevestigt dit. Na een paar onnauwkeurige zetten van mijn tegenstander draaide dit een beetje, maar het leek mij niet genoeg voor serieuze winstkansen en met nog dertig seconden op de klok besloot ik voor een combinatie te gaan die eeuwig schaak opleverde.”

Oscar (bord 3)
Oscar werd meteen voor de leeuwen gegooid tegen de ervaren Lendert van den Ouden. Hij had een vrij standaardstelling waarbij er niet echt veel gebeurde vooral de eerste 18 zetten. Oscar koos later om de d-pion door te schuiven in de hoop de stelling door te breken, maar dat zorgde voor veel stukkenruil waarbij de vrede moest worden getekend.

Paul B (bord 4)



“Dit was mijn slotstelling. Ik maakte remise met Ta3+ Kh4 Tf4 Kg3 Ta3+. Mijn enige excuus is dat ik de laatste 20 zetten weinig tijd had en ook die witte pion op a6 vreesde. Maar die is totaal ongevaarlijk.”

Hoe moet zwart dan verder? Zie antwoord onderaan van het verslag

Tamila (bord 5)
“Well the first part of the game was really tense, we both played quite good without any visible mistakes and I didn't get what I wanted after opening. However later he made an inaccuracy which led me to having an extra pawn. And one move later he made either mistake or blunder, by letting me sacrifice my bishop and checkmate him.”

Michael (bord 6)

Jungbin (bord 7)
Jungbin wist rond 19:00 niet beter dan dat hij voor de interne zou spelen tot hij de noodkreet van de teamleider hoorde, dus bood hij zich aan en redde het team. Hij speelde tegen Cor de Wit. Op een gegeven moment dacht Jungbin de c-pion te winnen en initiatief te krijgen in het centrum, maar het zorgde wel dat Cor goede compensatie had. Waarschijnlijk door een onnauwkeurigheid ruilde Cor zijn toren voor een paard + loper en uiteindelijk zorgde dit ervoor dat Cor de winst kon opstrijken. Volgende keer beter Jungbin!

Mark (bord 8)
Mark speelde tegen Eduard Smits in een orthodoxe opening waarbij er veel tijd werd besteed, maar Mark wist wel goed spel te creëren. Desondanks was de stelling van Eduard een moeilijke puzzel om te kraken. Richting het einde begon er wat gaten te ontstaan op de koningsvleugel, wat in principe goed had moeten zijn voor Mark. Alleen wist hij door wat onnauwkeurige zetten daar niet van te profiteren en begon juist zijn overwicht te verliezen. Op het eind kwam Eduard gewonnen te staan met een paard plus twee pionnen tegen Mark zijn loper. Desondanks wist Mark wonder boven wonder remise te pakken in een teamwedstrijd die helaas al beslist was in het voordeel van Charlois.

Om een lang verhaal kort te maken, RSR verloor met 3-5.

 Charlois Europoort 12073-RSR Ivoren Toren 120205 - 3
1.Julian van Overdam2413-Rob van der Plas21641 - 0
2.Stefan Tabak2174-Lucas Gortemaker2094½ - ½
3.Lendert van den Ouden2101-Oscar Koppenens2121½ - ½
4.Michel de Wit2094-Paul Batenburg2024½ - ½
5.Jesus Canedo jr.1964-Tamila Mashchenko19910 - 1
6.Gijsbert Kamerman1997-Michael Fung20051 - 0
7.Cor de Wit1954-Jungbin Lee18221 - 0
8.Eduard Smits1888-Mark Beijen1940½ - ½

Antwoord: Met meer tijd op de klok had ik h5-h4+ gespeeld met eenvoudige winst. Bijvoorbeeld 1...h4+ 2.Kh3 Kh5 3.Tb8 (dreigt mat, dit kon ik niet snel overzien...) 4.Th3+ Kg2 5.Txa6. Simpel. Jammer!