RSR 1 sluit seizoen af met ruime zege op Fianchetto

door TL Mark, 30 mei 2024


Op vrijdag 24 mei speelde RSR 1 de allerlaatste ronde in de RSB-hoofdklasse. Niet tegen de minste tegenstander, want het was tegen kampioenskandidaat Fianchetto. Onze doelstelling om te handhaven was al bereikt dus het team kon gewoon vrijuit spelen. Dat ging eigenlijk vrij goed af:

Michiel was als eerste klaar tegen Ben Riksen. In het middenspel leek Michiel een kleine voordeel te hebben, maar ongeveer een half uur later was de stelling veranderd in een remiseachtige eindspel. Michiel nam ook geen risico en de vrede werd getekend.

Paul B. moest een vrij gevaarlijke scherpe koningsaanval verdedigen tegen Michiel van Wissen. Vrijwel alle zetten waren gedwongen. Dat is altijd een beetje spannend, maar uiteindelijk leek het toch te verdedigen met eeuwig schaak als eindresultaat.

Herman K. koos voor een opzet met onder andere Pf7. Niet iets dat je heel vaak ziet, maar hij wist daar mooi gebruik van te maken. Zijn tegenstander Youri Verlinde koos op een gegeven moment voor een kwaliteitsoffer voor twee redelijk stevige pionnen in het centrum. Herman wist zich wel zo te positioneren dat de pionnen vielen en daarmee was het ook beslist.

Tamila had met wit vanaf het begin een zeer scherpe partij tegen Bob Hoos en ging voor initiatief op de f-lijn. Dat lukte aardig en de zwarte koning was serieus in gevaar. Een fraaie verbinding met een sterk paard op f7, dame op f6 en een toren op f1 zorgde voor een hele fraai mat met Ph6.

Gelegenheidsinvaller Wim had naar eigen zeggen met zwart een foutje gemaakt tegen Kees van Toor. Wim wist wel de stelling redelijk onder controle te krijgen in een soort eindspel met de dames en witveldige lopers aan beide kanten. Wim wist gebruik te maken van een paar mindere zetten en wist met zijn dame en loper te zorgen voor mat.

Maxim was vanaf het begin op zijn gemak tegen Erik Both. Maxim bood remise aan, maar na lang nadenken van Erik speelden ze toch door. Met het oog op de kampioenskansen van Fianchetto was dat een logische beslissing. Maxim had een pion meer die redelijk vergevorderd was. De partij kwam wel vroeger dan verwacht ten einde door een tactisch trucje van Maxim. Daarmee was de teamzege een feit!

Nathanaël had een interessante aanval richting de koning, maar Martin Roobol kon dat verdedigen. Daardoor had Spaan een nadeel en ging een eindspel in met zijn twee torens tegen een toren, loper en paard met een beter centrum. Op de een of andere manier wist Spaan dit toch vrij knap remise te houden.

Joaquin had een ingewikkelde middenspel tegen Gert Greeuw en kwam toch een beetje in tijdnood. Op een gegeven moment wist Joaquin een pion te winnen en een overwicht te krijgen in het centrum. Toen gaf zijn tegenstander het op.

Einduitslag werd dus 6½-1½. Op papier had RSR een lagere ratinggemiddelde dus dit was een mooie afsluiter van het seizoen.

Het verslag van de zijde van Fianchetto is hier te lezen.

 RSR Ivoren Toren 11988-Fianchetto 120066½ - 1½
1.Nathanael Spaan2033-Martin Roobol2308½ - ½
2.Maxim le Clercq2035-Erik Both21321 - 0
3.Paul Batenburg2015-Michiel van Wissen2207½ - ½
4.Joaquin Aarts1965-Gert Greeuw19421 - 0
5.Wim Koster2123-Kees van Toor19041 - 0
6.Tamila Mashchenko1981-Bob Hoos18961 - 0
7.Herman Keetbaas1879-Youri Verlinde18001 - 0
8.Michiel de Ruiter1876-Ben Riksen1857½ - ½