RSR 1 handhaaft zich in RSB-hoofdklasse na overwinning tegen Overschie

door TL Mark, 19 april 2024


Na de belangrijke overwinning tegen Messemaker 1847 1 wisten we na lange tijd weer hoe winnen voelt. Er was weinig tijd om ervan te genieten, want niet lang daarna was de volgende match tegen Overschie. Op vrijdag 12 april in de Grote Kerk moesten we opnieuw vechten om onze doelstelling van handhaving in de RSB-hoofdklasse te behalen.

Dylan kwam niet geweldig uit de opening, omdat hij een witveldige loper eruit liep in een soort Frans-structuur. Dat gaf tegenstander Erik Brandenburg goed spel en geen problemen in de opening. In het middenspel werd Dylan na eigen zeggen “weggespeeld” totdat zwart een cruciale blunder maakte en Dylan een kwaliteit won. Hierdoor was de partij ook over omdat er geen compensatie was.

Michiel kwam met zwart prima uit de opening. Iets beter met verovering van het loperpaar waarmee hij de witte pionstructuur om zeep hielp. Daarna werd hij iets te optimistisch en wist Arnout van Kempen een gevaarlijke en uiteindelijk fatale doorbraak in het centrum te krijgen.

Lucas had met zwart vanaf het begin tegen Robbert Fokkink een scherpe stelling. Lucas had controle in het centrum en had op een gegeven moment een pion voorsprong. Toen er wat druk kwam richting Lucas’ damevleugel wist hij dat zelf om te draaien met druk op de koningsvleugel. Op een gegeven moment gaf wit op.

Joaquin kwam terecht in een soort race. Terwijl Joaquin probeerde de stelling zo open mogelijk te krijgen probeerde Henk Ochtman de stelling zo gesloten mogelijk te krijgen. In principe stond Joaquin ook iets fijner, maar hij schoof iets te snel met zijn pionnen waardoor de stelling wat meer gesloten kwam te staan. Joaquin ging dus voor een pionbreak en het was de vraag of Henk dat op tijd kon tegenhouden. Henk was op tijd, maar hij probeerde voor zijn eigen initiatief te spelen, waardoor Joaquin de stelling kon openen. Wat daarna volgde was een tactiekje waardoor een kwaliteit werd gewonnen en daarmee ook de partij.

Michael:

Mark had misschien de minst spectaculaire partij tegen Karel Looijmans. De hele tijd leek het op een vrij standaard remise, maar op een gegeven moment gaf Mark een pion weg. Daarna uit het niets gebeurde hetzelfde met Karel waardoor definitief de vrede werd getekend.

Arjen had tegen Daan Smit een onduidelijke stelling waarbij Arjen een dubbele fianchetto tegen zich kreeg waarbij beide lijnen ook nog eens open waren. Wat er vervolgens gebeurde was niet helemaal duidelijk, maar in het eindspel met tijdnood had Arjen in ieder geval een extra pion met redelijk goed spel. Uiteindelijk ging zijn tegenstander door zijn vlag en na een halve minuut zonder claim, wat voelde als een half uur, merkte Arjen het ook op en daarmee werd de definitieve overwinning voor het team bevestigd.

Paul B:

Daarmee was de teamoverwinning een feit en met nog één wedstrijd te gaan is definitieve handhaving in de RSB-hoofdklasse veiliggesteld.

 Overschie 12018-RSR Ivoren Toren 120043 - 5
1.Erik Brandenburg2107-Dylan Achuthan21660 - 1
2.Robbert Fokkink2111-Lucas Gortemaker20440 - 1
3.Albert Segers2036-Paul Batenburg2014½ - ½
4.Karel Looijmans2014-Mark Beijen1952½ - ½
5.Henk Ochtman2065-Joaquin Aarts19200 - 1
6.Han Smit1953-Michael Fung20371 - 0
7.Daan Smit1939-Arjen Klop20010 - 1
8.Arnout van Kempen1920-Michiel de Ruiter18951 - 0