RSR 1 schiet zichzelf weer in de voet

door TL Mark, 16 februari 2024


Dinsdag 6 februari speelde RSR de belangrijke uitwedstrijd tegen Dordrecht in de RSB Hoofdklasse. Aangezien Dordrecht een directe concurrent is was het heel belangrijk om ons beste beentje voor te zetten. In tegenstelling tot vorig seizoen kwam niemand echt te laat dus wat kan dan nou fout gaan?

Michael:

Paul speelde tegen Lennard den Boer een hele scherpe pot. Paul had met zwart twee pionnen voorsprong, maar wit had hele sterke compensatie. Beiden zagen een hoop spoken en besloten niet heel lang tijd te verspillen en maar de vrede te tekenen.

Nathanael had het vanaf het begin moeilijk tegen Piet Pluymert en wist het ook niet om te keren. Ter verdediging van Spaan wist hij ook pas zo’n twee dagen van tevoren dat hij moest spelen dus er waren zeker verzachtende omstandigheden.

Homayouns intentie was duidelijk om aanvallend te spelen via de koningsvleugel. Nadat het daar een beetje vastliep was het belangrijk om grip te krijgen op de damevleugel. Alleen begon Victor Koppelaar die grip te grijpen en Homayouns koning stond heel slecht. Homayoun probeerde van alles en nog wat maar helaas was het niet genoeg.

Mark was dit keer wel op tijd. Fysiek wel, maar in het hoofd nog niet want hij gaf heel vroeg een pion weg. Tegen Wouter de Bruin wist hij nog wel de stelling vrij vast te zetten en er was zelfs goede potentie voor een koningsaanval. Na een offer werd de koningsvleugel opengegooid en wist Mark de partij binnen te halen.

Arjen had tegen Marcel Pluymert een droomstelling met meerdere vergevorderde vrijpionnen. Voor Arjen was dit ook een koud kunstje om het af te maken.

Mees besloot als echte Dordtenaar om net als vorig seizoen weer in te vallen. Vanaf het begin leek hij de controle te hebben tegen John van de Laar. Op het eind ging Mees aan de slag met zijn vrijpion wat hem ook vrij soepel de winst gaf.

Michiel leek richting remise te gaan, maar koos voor de winst. Hij en zijn tegenstander Cor Oliemans hadden op een gegeven moment twee dames op het bord. In plaats van de veilige route koos Michiel voor de net iets te opportunistische route en het gevolg was dat hij zelf in de problemen kwam en ook geen ander keus had dan op te geven.

Uiteindelijk bleek dus dat er genoeg fout kon gaan. Het wordt lastig om te handhaven, maar er zijn nog drie wedstrijden te gaan.

 Dordrecht 11912-RSR Ivoren Toren 119894½ - 3½
1.John van de Laar1782-Mees van Batenburg21230 - 1
2.Lennard den Boer2164-Paul Batenburg2019½ - ½
3.Jacques Hennekes2024-Michael Fung20401 - 0
4.Piet Pluymert1970-Nathanael Spaan20401 - 0
5.Wouter de Bruin1775-Mark Beijen19310 - 1
6.Victor Koppelaar1898-Homayoun Mohtaat19661 - 0
7.Cor Oliemans1833-Michiel de Ruiter18351 - 0
8.Marcel Pluymert1846-Arjen Klop19590 - 1