RSR 1 verliest belangrijke thuiswedstrijd tegen CSV 1

door TL Mark, 12 december 2023


Op vrijdag 1 december speelde RSR 1 de thuiswedstrijd tegen CSV 1 in de RSB-hoofdklasse. Op papier een lastige tegenstander en vorig seizoen kreeg RSR ook 7-1 klop in Capelle. Dit keer mochten we het proberen in de Banier.

Mark was als eerste klaar op bord 1. Hij had een standaardopstelling tegen Jan Peter Bogers totdat er spontaan een kans was om op f2 te slaan met het paard waardoor een dame en 2 torens aangevallen stond. Een zeldzame driedubbele aanval zorgde voor het eerste punt.

Tjerk begon heel aardig met het domineren richting de koningsvleugel van tegenstander Robbert Ritsma en stond op het punt om een kwaliteit te winnen. Op een gegeven moment kwamen er ook zwakke plekken op de damevleugel en kon hij de partij vrij vroeg binnenslepen.

Michael:

Michiel besloot eens iets anders te spelen in plaats van naar eigen zeggen “de dubieuze opzet” en vroeg naar het advies van clubgenoten. Dit pakte na enkele zetten goed uit en na analyse bleek dat ook het geval te zijn. Alleen in het middenspel ging het een stuk moeilijker en raakte hij het initiatief kwijt aan Marco de Koning. Toen het heel tactisch begon te worden met een sterke vrijpion kon Michiel met een paar enkele rake klappen de winst veilig stellen.

Paul B. had het de hele partij moeilijk tegen Vince Ramak en kwam op een gegeven moment een pion achter te staan. Daarbij ging het richting een paard tegen loper eindspel, waarbij Pauls paard niet sterk genoeg bleek te zijn en Vince zijn randpion aan de damevleugel kon het bord oversteken.

Maxim had zijn zinnen gezet op een nogal orthodoxe stijl van spelen tegen Thomas Herrewijn. Met veel pionzetten, weinig ontwikkeling en een koning in het midden. 8 van de 12 zetten pionzetten waren correct. Uiteindelijk bleek 11 van de 15 zetten net iets teveel van het goede. Op zich ging het later nog wel redelijk, maar Maxim gebruikte te veel tijd voor de verkeerde zetten. En in tijdnood verloor hij teveel materiaal.

Arjen had een vrij gesloten middenspel, maar had wel potentie om dat in het centrum open te breken tegen Derk Brus. Wat leek op een voordeel(tje) voor Arjen werd een stuk moeilijker toen de tijd mee begon te spelen. Arjen raakte de grip kwijt en kwam in tijdnood terecht. Uiteindelijk moest Arjen genoegen nemen met een fraaie mat tegen... wat betekende dat RSR alleen nog gelijk kon spelen door op het laatste bord te winnen.

Wim was de enige invaller van de avond en had na zo’n 8 maanden weer zin om een potje te spelen. Hij speelde tegen Jessica Harmsen dus hij werd meteen voor de leeuwen gegooid. Wim kwam een pion achter in het middenspel, maar kon wel scherpe complicaties in ruil krijgen. In een wederzijdse tijdnood werd uiteindelijk tot remise besloten. Hoewel er eigenlijk gewonnen had moeten worden om als team niet te verliezen was er realistisch gezien niet meer mogelijk helaas.

Dit betekende een 3½-4½ nederlaag. Er is nog een hoop werk te doen in 2024 om het tij te keren.

 RSR Ivoren Toren 11984-CSV 118973½ - 4½
1.Mark Beijen1889-Jan Peter Bogers20261 - 0
2.Wim Koster2121-Jessica Derksen-Harmsen2052½ - ½
3.Michael Fung2045-Thijs Roorda21430 - 1
4.Paul Batenburg2027-Vince Ramak19530 - 1
5.Maxim le Clercq1994-Thomas Herrewijn18850 - 1
6.Tjerk Tinga1985-Robbert Ritsma17071 - 0
7.Arjen Klop1999-Derk Brus17340 - 1
8.Michiel de Ruiter1812-Marco de Koning16751 - 0