RSR 1 thuis nipt onderuit tegen Krimpen 1 in RSB-hoofdklasse

door TL Mark, 29 september 2023


Op vrijdag 22 september was de eerste ronde van de RSB-hoofdklasse in het nieuwe seizoen. De eerste tegenstander was net als vorig seizoen Krimpen 1. Traditioneel altijd een lastige tegenstander. Die avond was ook niet anders.

Michael:

Sander speelde met zwart tegen Marcel Glissenaar. Een tijd leek het op een dynamische stelling waarbij Sander ging voor controle in het centrum terwijl Marcel ging voor de damevleugel. De aanval op de damevleugel werd op een gegeven moment overweldigend voor Sander en hij moest niet veel later opgeven.

Gelegenheidsinvaller Oscar maakte wederom een sterke indruk. Nadat hij de week daarvoor remise speelde op een topbord in het eerste KNSB-team wist Oscar een scherpe partij te spelen tegen Samuel Lopes. Met een pionoffer koos Oscar voor actief spel met als resultaat de winst in ongeveer 15-20 zetten. Goed gedaan Oscar!

Mark had vanaf het begin een partij waarbij de strijd zou worden gevoerd in het middenspel. Via de damevleugel hoopte hij een doorbraak te forceren die heel ingewikkeld bleek te zijn. Aan de ene kant had tegenstander Joop Huijzer een kwetsbare pion in het centrum, maar aan de andere kant was het belangrijk voor Mark om niet de controle op de damevleugel te verliezen en niet zo snel in een eindspel terecht te komen. Uiteindelijk na lang zoeken en met het oog op de andere borden nam Mark genoegen met remise.

Arjen moest lange tijd alles op alles zetten om zijn koning veilig te stellen. Zijn tegenstander Hans Ranft had zich volledig gericht op de koningsaanval waarbij Arjen in staat was om eruit te komen met een pion meer. Richting een dubbele toreneindspel wist Arjen een van de torens te ruilen en met een actievere koning de partij binnen te slepen. Dit was het moment dat RSR de voorsprong pakte.

Tjerk had naar eigen zeggen vanaf het begin een lastige pot tegen Alan Bakija. Op een gegeven moment wist hij het eindspel in te gaan met redelijke kansen in een loper tegen paard eindspel. Dat was ook het moment dat de tijd begon mee te spelen. Alan wist in Tjerks tijdnood een doorbraak te forceren met een pionoffer en zijn paard en toen was het ook meteen beslist.

Maxim moest lang nadenken tegen Rhys Arnold om een fatsoenlijke stelling te krijgen. Op zich lukte dat aardig. Maxim ging voor een koningsaanval en had naar eigen zeggen helaas de winnende zet(ten) gemist. Toen hij dat niet zag nam Rhys het initiatief over. Met weinig goede stukken over was er niet veel meer om voor te vechten. Krimpen pakte hiermee de leiding weer terug.

Tot slot zag Paul B. er goed uit tegen Diederick Casteleijn. Hij wist een pion te winnen en leek ook het initiatief te hebben. Toen het er echt om spande leek Paul het steeds moeilijker te hebben en het voordeel dat er voorheen was werd een remisestelling. Niet veel later werd de vrede ook getekend en was hiermee de laatste partij rond 23:45 afgerond.

Uiteindelijk moest RSR genoegen nemen met een nipte 3½-4½ nederlaag. Best zonde, want er had meer ingezeten, maar achteraf is het toch makkelijk praten.

 RSR Ivoren Toren 11960-Krimpen a/d IJssel 119853½ - 4½
1.Michael Fung2026-Michiel Besseling2123½ - ½
2.Paul Batenburg2049-Diederick Casteleijn2100½ - ½
3.Tjerk Tinga1971-Alan Bakija21560 - 1
4.Maxim le Clercq1963-Rhys Arnold20950 - 1
5.Mark Beijen1897-Joop Huijzer1917½ - ½
6.Arjen Klop1987-Hans Ranft17831 - 0
7.Sander Vogelesang1965-Marcel Glissenaar19310 - 1
8.Oscar Koppenens1821-Samuel Lopes17771 - 0