RSR 1 wint belangrijke uitwedstrijd tegen Charlois Europoort 1

door TL Mark, 31 maart 2023


Vrijdag 24 maart speelde RSR een cruciale wedstrijd in de RSB Hoofdklasse. Gezien de stand was het belangrijk om weer eens te winnen. Tegenstander was directe concurrent Charlois Europoort dat speelt in het bescheiden sportcomplex Aldenkamp.

David was al vrij snel klaar. Tegen Cor de Wit was het min of meer een schuifpartij waarbij er snel veel stukken werden afgeruild. Na minder dan een uur was de vrede al getekend en David kon op tijd thuis zijn.

Michael

Gelegenheidsinvaller Wim besloot om weer een keer in te vallen. Laatste keer dat het gebeurde was het ook tegen Charlois en tegen Lendert van den Ouden. Alleen met omgekeerde kleuren. Met zwart speelde Wim vrij logisch terwijl Lendert ging doorschuiven met de f-pion. Het was alleen zaak om de juiste zetten te vinden. Met de witte dame op f2 dacht Wim te kunnen slaan op e4 met het paard, maar kon daar helaas te weinig materiaal pakken zodat zwart simpelweg te weinig had.

Paul B

Homayoun heeft dit keer net als Michael & Paul dit ook wat te delen over zijn partij. Dit keer in het Engels:

Zoran kwam naar eigen zeggen in de opening redelijk goed te staan met een betere pionnenstructuur, maar moest in het middenspel toch scherp zijn tegen de activiteit van zwartspeler Jesus Canedo jr. Op een gegeven moment maakte Zoran een fout door het f3-veld weg te geven. Zoran kon kiezen door mat te gaan of groot materiaal te verliezen, maar koos voor optie 3 ... overgave.

Mark speelde tegen Ab Kamman en koos om twee stukken te ruilen voor een toren en twee pionnen. Achteraf had hij een beetje spijt van die keuze en dat bleek ook uit de analyse. In principe was het idee om pionnen door te schuiven op de damevleugel, maar het leverde te weinig op. Het gevolg was een vrij gesloten stelling, maar Ab had eventueel mogelijkheden om zelf wat te doen. Mark koos om de f-lijn open te gooien met het oog op de huidige stand (3½-2½ voor Charlois). Een onnauwkeurige zet van Ab zorgde ervoor dat Mark het initiatief kon pakken. Richting het eindspel kon Mark zijn toren ruilen voor twee stukken waardoor Mark drie pionnen meer had. Daarmee werd de stand in de wedstrijd weer gelijk.

Degene die als laatst bezig was Arjen, die tegen Gijsbert Kamerman een chaotische pionnenstructuur vanaf het begin had en z’n best moest doen om niet overrompeld te worden. Alleen Arjen ging daar heel goed mee om en ging op weg naar een normaal toreneindspel. Arjens h-pion kwam tot bloei en het was de basis van een gewonnen eindspel voor Arjen. Kwestie was om het hoofd koel te houden ... wat aardig goed gelukt was want hij speelde de halve partij met tijdnood. Met resultaat, want Arjen wist de juiste zetten te spelen en de partij/teamwedstrijd te winnen!

Een hele knappe overwinning van het team! Binnen een paar weken spelen we op dinsdag tegen Dordrecht.

 Charlois Europoort 12052-RSR Ivoren Toren 119613½ - 4½
1.Julian van Overdam2413-Paul Batenburg20321 - 0
2.Lendert van den Ouden2076-Wim Koster21351 - 0
3.Ansh Jakhari2088-Homayoun Mohtaat19950 - 1
4.Michel de Wit2116-Michael Fung19950 - 1
5.Cor de Wit1986-David van Heusden1798½ - ½
6.Gijsbert Kamerman1973-Arjen Klop19250 - 1
7.Jesus Canedo jr.1907-Zoran Ristanovic18741 - 0
8.Albert Kamman1860-Mark Beijen19350 - 1