RSR 1 speelt gelijk tegen Charlois Europoort in RSB-Hoofdklasse

door TL Mark, 23 maart 2022


Na een lange (corona)break werd de RSB-competitie eindelijk weer herstart. Aangezien RSR 1 eigenlijk zo goed als veilig was in de RSB-Hoofdklasse, is het niet totaal ondenkbaar om ook even omhoog te kijken... daarbij moest op vrijdag 18 maart een goed resultaat worden gehaald tegen Charlois Europoort bij Sportcomplex Aldenkamp.

Mark kreeg vanaf het begin een scherpe stelling met een ietwat kwetsbare zwarte koning in het midden, maar wist wel stand te houden. Hij ging voor een dameruil, die geaccepteerd werd door Gijsbert Kamerman. Na 21 zetten besloten beiden om niet verder te spelen. Remise aldus.

Wim was zo aardig om voor de tweede keer in twee weken in te vallen (andere keer was tegen LSG 4 voor de KNSB-competitie) en koos voor een kwaliteitsoffer, om een zeer complexe koningsaanval uit te voeren tegen Lendert van den Ouden. Dit bleek uiteindelijk succesvol, want er kwam opeens een toren op de achterste rij waardoor het gelijk voorbij was.

De volgende die klaar was, was Michael, met zoals gewoonlijk een uitgebreide analyse van zijn partij:Bas had vanaf het begin een zeer gesloten stelling tegen Jesus Canedo jr. Zo gesloten dat het eigenlijk niet mogelijk was om door te spelen van beiden kanten zonder stukken weg te offeren. Dit bracht de stand op 2-2 met nog steeds kansen aan beide kanten.

Alda speelde tegen sterspeler Julian van Overdam. Ze hield in de opening en het middenspel goed stand zonder al te veel problemen. Op een gegeven moment gooide Julian de b-lijn open waardoor hij overwicht begon te krijgen. Volgens Alda maakte ze ook een blunder waardoor het steeds moeilijker en moeilijker werd. Een aantal zetten later gaf ze op.

David had richting het eindspel met twee torens eerst twee pionnen voorsprong met prima winstkansen. Ondanks de druk van tijdnood wist Eduard Smits later weer twee pionnen terug te winnen en zich uit de problemen te werken. Op het eind was er een mini-race van vrijpionnen, maar het was wel duidelijk dat hier de vrede moest worden getekend.

De grote winnaar van de avond was toch wel Paul B. In het middenspel stond hij tegen Michel de Wit vrij actief met twee actieve torens en een interessante c-pion die voor problemen zorgde. Dat bleek zeer dodelijk te zijn (zie het partijfragment hieronder). Het leverde stukwinst op en een zeer kwetsbare witte koning. Paul moest nog wel even vechten in tijdnood, maar wist het heel rustig uit te spelen alsof het niks was. Een zeer belangrijk punt!Jason speelde tegen Cor de Wit. In het eindspel had Jason een extra pion met beiden een loper en een toren. Ondanks hoe complex het eruit zag, waren er misschien kansen om door te spelen. Desondanks werd er remise geaccepteerd door beiden waardoor officieel de uitslag van 4-4 stond.

 Charlois Europoort 12075-RSR Ivoren Toren 119144 - 4
1.Lendert van den Ouden2102-Wim Koster21480 - 1
2.Michel de Wit2208-Paul Batenburg20300 - 1
3.Julian van Overdam2418-Alda Shabanaj18751 - 0
4.Gijsbert Kamerman2013-Mark Beijen1947½ - ½
5.Henk van der Velde2041-Michael Fung19431 - 0
6.Cor de Wit1978-Jason Zondag1914½ - ½
7.Jesus Canedo jr.1955-Bas Muntslag1913½ - ½
8.Eduard Smits1884-David van Heusden1544½ - ½