Eerste RSB-team verstikt tegen Dordrecht1

door Koots Keet, 20 oktober 2019


Wie om half acht 's avonds de Lombard binnenwandelt en een grote schare jeugdspelers bezig ziet, kan zich verbazen over de bejaardentemperaturen ter plaatse. Het is herfst maar buiten nauwelijks koud te noemen. Toch snort de kachel op 22°C. Je vraagt je af hoe de kids, als ze zelf bejaard zijn geworden, zich in dan gasloze tijden gaan warmhouden. Nergens in de wereld wordt stikstof als een probleem gezien, behalve in Nederland. Het stofje heeft een onheilspellende naam, maar in Estland noemen ze het lämmastik en in Finland typpi, lamaarzitten en typisch dus. In Letland heet het slăpeklis en in Kroatië, Tsjechië, Slowakije en Slovenië noemen ze het duŝic, weinig alarmerende en dommelende woorden. Alleen in Scandinavische landen wordt het nog wat aangedikt met bv kvælstof (deens). Vrijwel overal elders is het azot of nitrogen. Zelfs in het duits klinkt met al die zachte medeklinkers Stickstoff onschuldig. Het harde stik geeft de Nederlandse onderzoeksburo's een stok om mee te slaan, zou dat het zijn?
Wordt het trouwens niet hoog tijd voor een zuurstofbelasting? Alle bestanddelen in de lucht hebben we nu wel gehad. De regelneven laten hier beslist iets liggen. Gelukkig kunnen we in de Lombard nog naar buiten lopen voor een juiste mix stadslucht.

Arrian opent de wedstrijd tegen Dordrecht even na acht uur. In januari haalden we in Dordt slechts 1½ punt op, waar Mark als enige wist te winnen. Met zijn stijgende vorm en met Spaan erbij moest het dit keer toch beter gaan.

Inderdaad haalde Spaan door een paard op d4 te pennen tegen Lennard den Boer moeiteloos de remise binnen. Paul Batenburg ging moedig ten strijde tegen IM Mark Timmermans, maar die kreeg al snel een gedekte vrijpion op f3. Die stond er na anderhalf uur nog en zonder noemenswaardig tegenspel duurde het niet lang meer. Bij Mark Beijen ging helaas in een Grünfeld iets heel erg mis. Met de koning nog op e1 en de loper op f1 kwamen zijn acties op de damevleugel te vroeg. Allerlei matdreigingen kwamen in de stelling, die Mark alleen nog met pionverlies kon afkopen. Zonder enige compensatie wist Iwahn Apon er wel raad mee.

Weinig van gezien, maar bij Paul Tromp en Maarten trof ik geen verstoorde evenwichten aan, dus remise. Fung leek betere kansen te hebben toen hij met dame en toren Piet Pluymerts stelling binnendrong. Maar blijkbaar was het niet genoeg. Wil offerde een pion voor een sterk loperpaar. Het zag er veelbelovend uit, maar Cor Oliemans hield zijn zaak goed onder controle. Zelf speelde ik een obscure zijvariant in de carokann met twee paarden aan de rand. Alles liep naar wens toen die paarden monsters dreigden te worden achter een vervaarlijke oprukkende pionnenwals, die echter een zwakke basis op d5 had. Onder tijdsdruk ging ik 'normale' zetten doen, terwijl de stelling om exotische bleef vragen. Prompt ging Viktor Koppelaar op jacht naar mijn enige zwakke punt en subiet stortte mijn kaartenhuisje in elkaar.

2½ - 5½ werd het. Een half punt meer als tegen Charlois en een vol punt meer als in januari in Dordt. Het is nog lang geen Eeuwfeest op de borden, maar de eerste sprankjes zijn gespot.

 RSR Ivoren Toren 11935-Dordrecht 119942½ - 5½
1.Nathanael Spaan2152-Lennard den Boer2126½ - ½
2.Paul Batenburg2003-Mark Timmermans23750 - 1
3.Paul Tromp2016-Roland van Keeken2018½ - ½
4.Mark Beijen1856-Iwahn Apon19480 - 1
5.Michael Fung1951-Piet Pluymert1942½ - ½
6.Wil Sparreboom1849-Cor Oliemans1810½ - ½
7.Herman Keetbaas1897-Victor Koppelaar18860 - 1
8.Maarten van Doorn1758-Adri Timmermans1844½ - ½